IZBORNIK HOME FORUM ACCESS EXCEL WORD  .
   
  HOME
   
Kako instalirati Windows XP
STEP BY STEP
 
Kako kreirati BOOT CD za Windows 98 SE
 
Kako instalirati Windows 7
 
Kako instalirati Windows XP sa USB STICKA
   
Naučite za 15 minuta raditi u Windows XP
   
TOTALNO ZA POČETNIKE
 

-

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.
 
KAKO KREIRATI BOOT CD ZA WINDOWS 95
( How to make BOOT CD for  install Windows 95 OSR )
 
Kako spržiti Bootable CD Windows 95 OSR
How to make Boot CD for installation Windows 95

I ovakvih potreba danas ima pa evo mali tutorial za one koji žele osposobiti Windows95 kompjuter za uspomenu. Ne znam što ljude tjera na to ali s obzirom da sam dobio e-mail pitanje za pomoć, ovaj tutorijal neka posluži za ostale entuzijaste početnike koji žele imati muzejski primjerak za sebe

Dakle kako kreirati BOOT CD za instaliranje Windows 95, (Win98).


 

kako kreirati butabilni CD za instalaciju Windows 95

IZ RESPECTA PREMA AUTORU OVOG TUTORIALA - MOLIM VAS DA OVAJ TUTORIAL NE KOPIRATE NA FORUME  !

Ako želite možete pogledati (kako formatirati i particionirati hard disk) Na Vama je da odlučite koju opciju ćete izabrati, no savjetujem Vam da uvijek particionirate HDD na najmanje dvije particije ( C i D ) i na C:\ postavite instalaciju OS-a a na D:\ stavljate Vaše podatke i slično. Što su particije i razna dodatna pitanja možete vidjeti na linku ( HDD, particija, FAT, FAT32, NTFS )

Prije samog particioniranja HDD-a trebate razmisliti o dvije stvari. Ako radite sa nekim posebnim utility programima koji imaju mogućnoist formatiranja FAT32, NTFS, u kojem formatu ćete formatirati HDD i nakon toga instalirati Windows 95/98/ME. Windows 95/98 se može instalirati samo na FAT32 format. Prije nego što krenete uopće u instalaciju Windows 95 pročitajte tekst na ovom linku ( Kako instalirati Windows OS )

Isto tako vodite računa o hardware-skim komponentama, da bi ih Windows 95/98 podržao, kao i o brzini procesora. Za kvalitetan rad Windows 95/98 potrebno je imati drivere koji će uspješno podržati rad Win95

- Za ovaj tutorial ja sam koristio instalacijske datoteke Windows95OSR koje su se nalazile na jednom starom HDD-u u folderu Win95osr

- Pripremio sam si (downloadao) boot disketu sa OVOG linka tj. datoteku Windows95b.img iz Izbornika Windows 95/Download Diskete Images

- Privremeno (radi ovog tutoriala) instalirao neki stari UltraISO za editiranje IMG datoteka.

Preduvjeti koje bi trebali imati (za ovaj slučaj) su slijedeći:

1. Instalacijske datoteke Windows 95 ( Win98 ), koji eventualno nije Bootabilan (valjda ga imate)
2. Boot disketu za Win95 (Win98) => nju ćete downloadati
3. UltraISO program ili sličan za editiranje IMG datoteke
4. Nero 6.0

 

KORAK 1. Priprema BOOT datoteke za Win95

Za početak pokrenimo UltraISO program jer ćemo prvo editirati Windows95b.img datoteku u kojoj se nalazi autoexec.bat datoteka, koja nam je važna da bi se računalo pozicioniralo u folder za automatsko pokretanje instalacije Windows 95 OSR.

Kada smo pokrenuli UltraISO pronađimo datoteku Windows95b.img (skinite je sa OVOG linka) na HDD-u tako što u donjem dijelu lijevog izbornika kliknemo na folder u kojem se nalazi dotična datoteka. Kliknimo "dvoklik" na nju. Sada nam se u gornjem dijelu desnog prozora pojavio sadržaj datoteke koji se nalazi unutar dotične *.IMG datoteke.

Nas zanima datoteka koje se nalazi unutar dotične a naziv joj je autoexec.bat jer ćemo nju editirati. Da bi je editirali potrebno ju je Extrahtirati iz IMG datoteke. Kliknite na nju DTM  => Extract i ona će se pojaviti u donjem dijelu prozora

Ili je jednostavno po sistemu "drag-and-drop" kopirajte u donji dio prozora (pogledaj sliku ispod). Nakon kopiranja potrebno je otvoriti datoteku "autoexec.bat", dakle kliknite DTM na nju pa na "View" da bi je editirali.

Na originalne naredbe ja sam dodao još tri naredbe, pa ću ih i objasniti.

Koja je svrha editiranja ovog  "autoexec.bat" file ?

Da nisam editirao ovaj "autoexec.bat" file a posao završio tj. kreirao Bootable CD, nakon bootanja računala bio bih pozicioniran na promptu A:\>. (vidi sliku ispod)

No ja to ne želim. Jednostavno hoću da se prilikom umetanja CD-a sa ovakvom Boot instalacijom automatski pokrene instalacija Windows 95. Zbog toga sam dodao tri naredbe.

R: => znači da automatsko pozicioniranje bude na "particiju" R što je u ovom slučaju CD-rom na kojem se nalazi instalacija Win95
Ovako to izgleda ako gledamo sa Volkov Commanderom

cd Win95osr => je naredba kojom se automatski pozicionira u folder "Win95osr"

setup.exe => je naredba kojom se automatski pokreće instalacija Win95osr , jer smo pozicionirani u folderu u kojem se nalazi dotična datoteka.

Nakon editiranja zatvorimo editor u kojem smo editirali "autoexec.bat" i snimimo promjene

Sada opet po sistemu "drag-and-drop" (povuci i spusti) kopiramo editiranu datoteku nazad u IMG file.

U momentu kada se pojavi dijalog prozor u kojem nas upozorava da će se izvršiti promjene u IMG datoteci kliknimo na YES da bi napravili Overwrite u dotičnoj.

I na kraju kliknimo na gumb SAVE da bi snimili promjene u IMG datoteci.

Ovim smo završili editiranje i pripremu BOOT datoteke za automatsko podizanje sistema računala i pokretanje naše instalacije. Naravno ako Vi radite i imate drugačije nazive i razmještaje postupite prema svojim zahtjevima.

KORAK 2. Kreiranje BOOT CD-a za automatsko pokretanje instalacije Windows 95 OSR

Kada sam pripremio Boot IMG file potrebno je "ukomponirati" datoteku Windows95b.img zajedno sa instalacijskim datotekama Windows 95 OSR.

- Za ovaj tutorial instalirao sam NERO program 6.0 i sa njime kreirao BOOT ISO datoteku koju sam kasnije spržio na CD i time kreirao Bootabilni CD instalacije Windows 95 OSR.

Pokrenite program NERO BURNING ROM i u dijalog prozoru "New Compilation" na lijevom izborniku pronađite ikonu na za snimanje pod nazivnom CD-ROM (Boot). Selektirajte je.
Također pronađite karticu (Tab) BOOT i u gornjoj zoni čekirajte radiobutton "Image file".

Potom pomoću gumba "Browse" pronađite onu IMG datoteku koju smo editirali u gore navedenim koracima a naziv joj je Windows95b.img
U donjoj zoni čekirajte kućicu "Enable expert settings" i za opciju "Kind of emulation" iz padajućeg izbornika odaberite "Floppy Emulation 1.44 MB" (vidi sliku ispod).

Sada kliknite na gumb "New" u desnom gornjem kutu dijalog prozora.
Otvorio Vam se novi prozor i u desnom dijelu prozora pronađite folder u kojem se nalaze instalacijske datoteke za Windows 95 OSR. (potrebno je da su u folderu). Opet po sistemu drag-and-drop povucite folder na lijevu stranu u lijevi prozor

Sada ste spremni za "prženje" tj. snimanje CD-a. Kliknite na gumb "Burns the current compilation".
Ovdje želim napomenuti da imate dva izbora. Jedan je prvo snimiti datoteku na HDD ako izaberete "Image Recorder" ili direktno na CD ako izaberete Vašu pržilicu (CD-R/W). Na slici ispod uočite da sam izabrao snimanje na HDD (samo zbog ovog tutoriala)

Nakon gornjeg klika na gumb za prženje otvara Vam se dijalog prozor na kojem trebate kliknuti na gumb "BURN"

Na slijedećem prozoru trebate odabrati
- folder, gdje ćete snimiti datoteku na HDD
- naziv datoteke
- VRSTU datoteke (extenziju, ISO ili NRG ), ja sam odabrao ISO

Kada ste odabrali željeno kliknite na gumb Spremi (Save)

Nakon završenog snimanja pojavljuje Vam se novi dijalog prozor o izvještaju za uspješno snimanje datoteke na HDD.

I nakon klika na gumb U redu (OK) imate ovaj prozor gdje trebate kliknuti na "Done"

Nakon završenog snimanja imate ovakvu datoteku kao na slici ispod koju kasnije možete spržiti na CD (Kako se prži ISO na CD pogledajte na OVOM linku)

Ako ste išli direktno snimanje na CD medij tada imate dodatne korake poput ovih ispod

 Sada imate ili ISO datoteku na HDD-u ili već spržen BOOT CD sa instalacijom Windows 95, ovisno koji ste način odabrali.

I na kraju jednostavno, isprobajte instalaciju vašeg bootabilnog CD-a
Ako želite možete downloadati ovaj AVI (video) file da se uvjerite kako funkcionira automatizirana BOOT instalacija Windows 95 OSR.
NAPOMENA: Obratite pažnju na kakvo računalo instalirate Windows 95 OSR. Windows 95 funkcionira na FAT32 i na procesorima slabije brzine. Ako ga instalirate na novija računala postoji mogućnost da ga ne možete instalirati.

Također savjetujem da posjetite slijedeće linkove koji su nadopuna ovom tutorijalu.
- Kako postaviti FIRST BOOT uređaj u BIOSU
- Kako instalirati Windows 95/98/ME pomoću boot floppy diskete
- Kako formatirati HDD iz MS-DOS

- Kako kreirati BOOT FLOPPY disketu


  Ova web stranica koristi COOKIES - COPYRIGHT ©- 2006 - 2021 - IvanC  - Sva prava pridržana.