IZBORNIK HOME FORUM ACCESS EXCEL WORD  
   
  HOME
   
 
   
Naučite za 15 minuta raditi u Windows XP
Kako instalirati
WINDOWS 8
Kako instalirati
WINDOWS 8 sa USB-a
Kako instalirati WINDOWS 7
Kako instalirati WINDOWS 7 sa USB
Kako instalirati
WINDOWS XP
Kako instalirati Win XP sa USB Sticka
Kako instalirati
Windows Server 2003
Kako instalirati
Windows 98SE
   
 
Prečaci u WINDOWS 7
 
TOTALNO ZA POČETNIKE
 

 

 
BROJEVNI SUSTAVI ( Bin, Dec, Hex, Okt )
Elektroničke šeme
CISCO - Informatičke mreže ( konfiguracija rutera )
Mreža - Windows Vista - Windows XP - Windows 98SE
Zanimljivi linkovi
Windows XP - za početnike
Outlook Express - za početnike
MS Access - za početnike
MS Excel - za početnike
MS PowerPoint - za početnike
MS Word - za početnike
Front Page 2003 - za početnike
MS Publisher - za početnike
 
 
 
 
 

.

Microsoft Windows 7 - Instalacija Windows 7 sa US sticka - Kako instalirati Windows 7 sa USB memorije - Install Win 7 from USB

KAKO INSTALIRATI WINDOWS 7 SA USB STICKA
(tutorial - How to install Windows 7 from USB memory,  step by step)
Instalacija Windows 7 sa USB flash memorije


Ako ste totalni početnik a želite nešto naučiti, na ovoj stranici možete vidjeti i naučiti kako instalirati Windows 7 Ultimate Build 7600 ( i to sve u slikama, bez puno objašnjenja )
Možda je najbolje da si ovaj tutorial isprintate ;-))
Za instalaciju Windows 7 Ultimate Build 7600 potreban Vam je određeni hardware i ono najvažnije pripremljen Hard Disk (HDD) kao i USB flash memory minimalno 4 GB.
Pomoću Fdiska možete reparticionirati HDD na računalu a isto tako nema potrebe jer možete direktno kod instalacije postzaviti primarnu particiju na računalu. Ako to ne znate , posjetite ovaj link, ( Particioniranje hard diska na više načina ) . Tu Vam je do detalja objašnjeno particioniranje HDD-a na više načina ( pomoću f-disk naredbe iz DOS-a i pomoću samih Windowsa prilikom instalacije, a za to još postoje razni drugi programi poput PQ Magic i slično )

kako instalirati windows 7 sa USB memory

( kako formatirati i particionirati hard disk ) Na Vama je da odlučite koju opciju ćete izabrati, no savjetujem Vam da uvijek particionirate HDD na najmanje dvije particije ( C i D ) i na C:\ postavite instalaciju OS-a a na D:\ stavljate Vaše podatke i slično. Što su particije i razna dodatna pitanja možete vidjeti na linku ( HDD, particija, FAT, FAT32, NTFS )

Prije samog particioniranja HDD-a trebate razmisliti o dvije stvari. U kojem formatu ćete formatirati HDD i nakon toga instalirati Windows 7. Windows 7 se može instalirati na NTFS format. Ako formatirate particiju kao NTFS format onda podacima na HDD-u možete pristupati samo specijalnim software-om koji može čitati NTFS i to sa bootabilnog CD-a.

Prije nego što krenete uopće u instalaciju Win 7 pročitajte tekst na ovom linku ( Kako instalirati Windows OS )

Isto tako ako u računalu posjedujete SATA HDD posjetite ovaj link "Što je SATA AHCI ?" ( jer može doći do problema sa instalacijom )
 

Kao prvo potrebno je da Vaše računalo može bootati sa CD-medija. ( podići sistem ).
Ako to nije slučaj na Vašem računalu onda trebate ući u BIOS i postaviti FIRST BOOT: CD-ROM Za detaljniji opis BIOS-a i kako postaviti CD-Rom da bude First BOOT pogledajte link (BIOS od A do Z)

SVE OVO MOŽETE primjeniti i na već instalirani HDD kojem Windowsi nisu baš u redu ( jedino što ima još nekih dodatnih prozora i slično ). No tu je najbolje u dijelu kada Vas traži FORMATIRANJE da isto izvršite.
 

Potrebni elementi

• Prije samog rada pripremite slijedeće

- računalo na kojem je instaliran Windows 7 operacijski sustav (na ovom računalu ćete pripremiti USB stick)
- računalo mora imati DVD uređaj
- instalacijski DVD na kojem se nalazi instalacija Windows 7
- USB flash memory stick minimalno 4 GB

Računalo na koje ćete instalirati Windows 7 sa USB memorije mora imati neke od minimalnih zahtjeva hardware za instalaciju Windows 7

  • 1 GHz 32-bit ili 64-bit procesor
  • 1 GB RAM
  • 16 GB prostora na HDD-u
  • Podrška za DirectX 9 ako ćete pokretati Aero
  • mogućnost podešavanje u BIOS-u za boot sa USB sticka
  • Internet pristup za update

Ako do sada niste nikada radili instalaciju nekog Windows operativnog sistema POGLEDAJTE GORE NAVEDENE LINKOVE jer ćete na njima naći dosta informacija o particioniranju HDD-a, podešavanja BIOS-a, umrežavanju, šeringu datoteka i ostalih interesantnih tema.

Priprema USB sticka za instalaciju Windows 7 sa USB sticka

- Priključite USB stick na računalo koje na sebi ima instaliran operacijski sustav Windows 7

- Kliknite na Start => upišite "cmd" u polje za Search pa potom kliknite na pronađenu naredbuHow to install Windows 7 from USB stick memory

- nakon otvaranja Command Prompt prozora upišite dvaput "cd.." pa potom "diskpart" bez navodnika

Kako instalirati Windows 7 sa USB sticka

- otvara vam se novi prozor CMD-a (ako Vas UAC od Win7 pita za potvrdu prihvatite je). Upišite "list disk" pa pritisnite Enter tipku. Sad su vam izlistani diskovi na vašem računalu.  Uočite da je DISK2 veličine 3830 MB što znači da je to USB stick na koji ćemo prebacitit instalacijske datoteke za instalaciju Windows 7 sa USB sticka.

Instalacija Windows 7 sa USB memorije
- Upišite nadalje "select disk ?" gdje je upitnik broj USB sticka (diska) koji se nalazi na listi. Dakle u mom slučaju je to "select disk 2"

Kako izvršiti instaliranje Windows 7 sa USB stick memorije

- nakon selektiranja USB sticka upišite "clean" bez navodnika da bi obrisali sve podatke koju se nalaze na USB sticku

- slijedeći korak je formatiranje USB sticka, dakle upišite "create partition primary"

- nakon kreiranja primarne particije slijedeći korak je formatiranje USB sticka u FAT32 formatu. Dakle upišite "format fs=fat32 quick"

- nakon završenog formatiranje USB sticka upišite "active" pa pritisnite Enter tipku

- u  slijedećem koraku upišite "exit" i pritisnite Enter tipku

Dakle ovim prethodno opisanim radnjama pripremili ste USB stick za instalaciju Windows 7 sa USB memory. Umetnite u DVD uređaj DVD medij koji sadrži butabilnu (boot) instalaciju Windows 7. U Windows Exploreru postavite opciju da možetevidjeti skrivene mape i datoteke. Kopirajte sa DVD-a sve datoteke na USB stick. Ovim korakom završena je priprema USB sticka za instalaciju Windows 7 sa USB memorije.

Instalacija Windows 7 sa USB sticka na računalo (laptop ili notebook)

Na računalu koje nema DVD uređaj ili je neispravan (notebook, laptop, PC) prilikom podizanja uđite u BIOS i postavite First Boot => USB. Snimite promjene, priključite USB stick u računalo i resetirajte računalo da se izvrši ponovno podizanje Biosa ali ovaj puta sa USB sticka (flash memory)

Ako vam ovo nije dovoljno jasno ili ne uspije tada koristite Windows 7 USB/DVD Download Tool pogotovo ako imate ISO file za instalaciju Win7Kako teče sami tok instalacije Windows 7 pogledajte na linku

©- 2006 - 2021 - IvanC  - Sva prava pridržana.