Excel tutorials

Kako kreirati životopis ili Curriculum Vitae u Excelu i poslati zamolbu na natječaj za posao

Ako čitate ovaj tutorijal pretpostavljam da imate potrebu znati ili naučiti kako napraviti primjer životopisa za posao u Excelu. Životopis se uglavnom piše u Wordu i sličnim programima za obradu teksta. No mislim da to nije pravilo jer smatram da životopis možemo napraviti u bilo kom "specifičnom" programu koji će zadovoljiti naše potrebe. Ideja za ovaj tutorijal potekla je od pogleda na europass.

Što je životopis?

Laički možemo reći da je životopis auto-biografija osobe koja ga piše. Ako ga predajemo uz zamolbu za posao životopis treba sadržavati osnovne podatke vezane uz određeno radno mjesto, posao, studij, itd. ili ako se prijavljujemo na određeni natječaj za koji pišemo zamolbu i konkuriramo za specifično radno mjesto. Naravno, zavisno o vrsti natječaja ili radnog mjesta, u samom životopisu potrebno je napisati određene elemente životopisa koji će povećati naše šanse za ulaskom u uži izbor među više kandidata tj. konkurenata. Osobno ja bi podijelio životopis na dvije vrste

 • Općeniti životopis (ovakav životopis šaljemo bez otvorenog natječaja za neko radno mjesto ili posao na određene adrese bilo e-mailom ili poštanskom pošiljkom. Danas nije neuobičajeno da određene tvrtke imaju na svojim web stranicama mogućnost prijave u bazu ljudskih resursa u koju možete posalti svoj životopis. U njemu se navodi što više elemenata tj. informacija o nama da bi poslodavac eventualno uzeo u obzir na razmatranje nas kao potencijalnog kandidata za posao.)
 • Ciljani životopis (ovakav životopis šaljemo ciljano na već poznatu adresu tvrtke, kompanije, poduzeća, ustanove i slično i objavljeni natječaj za određeno radno mjesto ili neku drugu opciju poput natječaja za stipendiju i slično) i ovakav životopis sadrži manje elemenata nego općeniti životopis jer ciljano pišemo potrebne elemente za određeno radno mjesto ili posao.

Što svaki životopis treba sadržavati u prijavi za posao?

U svakom životopisu (možda ne baš svakom ali to zavisi o vašim potrebama) treba napisati slijedeće:

 • Osobni podaci
  U današnje vrijeme informatičke civilizacije, svaki životopis trebao bi sadržavati osobne podatke ( ime i prezime, adresa, broj fiksnog telefona, broj mobitela, e-mail adresu za kontakt, kao i ostale osobne podatke koje smatrate potrebnim navesti da bi imali prednost između svih prijavljenih kandidata za radno mjesto ili posao. O kvaliteti vašeg životopisa eventualni budući poslodavac imati će prividnu sliku o vama. Obavezno obratite pažnju na gramatičke greške u životopisu (jer sitnice život znače). Naravno, ako smatrate da će vam vaša osobna fotografija donijeti pozitivne bodove u konkurenciji za natječaj, poželjno ju je uključiti u životopis.
 • Radno iskustvo
  Ako posjedujete određena radna iskustva tokom svog života obavezno kronološkim redoslijedom od zadnjeg prema starijima isto napišite. Obavezno navedite sve poslove koje ste obavljali kao i naziv radnog mjesta, također upišite točne podatke bivšeg poslodavca kao i period od kada do kada. Ako ste volontirali i radili honorarno a da to možete argumentirati obavezno navedite i ove elemente u životopisu.
 • Obrazovanje
  U životopis bi trebali uključiti sva obrazovanja koja ste stekli tokom cijelo-životnog educiranja, Poželjno ja da sve edukacije navodite kronološkim redom od najnovijeg prema starijim. Također pazite na greške prilikom pisanja naziva edukacijskih institucija i adresa. Također, ako ste završili nekakav drugi oblik edukacije (tečajevi, seminari, dodatno obrazovanje itd.) i mislite da bi vam pomoglo u predstavljanju obavezno iste napišite.
 • Dodatna znanja i vještine
  Ako posjedujete neka dodatna znanja ili vještine a za njih možete ili ne možete argumentima potvrditi, navedite ih ali morate čvrsto stajati iza toga što ste napisali. Naravno da su reference i portfolio važne i daju prednost.
 • Informatička pismenost
  Ako se razumijete u računala i informatičku tehnologiju obavezno to navedite, ali pažljivo i detaljno naglasite u što se konkretno razumijete i koliko. Također navedite imena programa u kojima se dobro snalazite te ocijenite poznavanje istih ocjenom od 1-5. U principu navedite sve što smatrate vještinom i dodatnim znanjem ali budite pažljivi i realni jer to eventualni budući poslodavac može vrlo brzo testirati i provjeriti ako vas primi.
 • Primljene nagrade i priznanja
  Ako ste primili neke od nagrada tokom svog školovanja ili radnog vijeka i ako ih možete argumentirati detaljno ih navedite kao i ustanove, institucije, ili druge od kojih ste ih primili.
 • Strani jezici
  Ako govorite strane jezike, navedite koje sve jezike govorite a poželjno je da sami sebe ocijenite ocjenom od 1-5. Naravno ovo bi bilo dobro podijeliti u grupe (govor, razumijevanje, pisanje, korespodencija)
 • Interesi i aktivnosti
  Ako se dodatno u svoje slobodno vrijeme bavite nečim što vam je hobi i interesira vas u životua iste bi mogle doprinijeti na budućem radnom mjestu ili poslu navedite ih.
 • Preporuke bivših poslodavaca
  Ako posjedujete potvrde ili slične dokumente koji su preporuka vašeg bivšeg poslodavca ili nadređene osobe tokom radnog i edukacijskog perioda navedite točne podatke poslodavca ili osobe koja vas preporučuje. U koliko postoji mogućnost navedite i kontakt podatke da ih budući poslodavac može iskoristiti ako ima potrebu provjeriti navedeno i slično.

Sve iznad navedeno bi u globalu trebao sadržavati životopis ali nije obavezno, sve zavisi o zamolbi uz koju šaljete životopis. Ako i navodite neke od gore navedenih budite realni i trudite se biti kratki, jasni i precizni.

Kako izraditi životopis u Excelu - EU format obrazac životopisa?

U ovom tutorijalu pogledajte dva načina izrade životopisa u Excelu.

Prvi način izrade životopisa u Excelu pomoću tablica je na dvije slike ispod. Ovaj primjer životopisa u Excelu možete snimiti na svoje računalo i koristiti ga za svoje potrebe prilikom prijave na natječaj za posao, studiranje i slično. Na slici možete uočiti koje sve elemente sadrži životopis. Vi možete brisati ili dodavati određene redove, polja, sličice, tekstove i slično. Za ovaj prvi primjer u radnoj knjizi koju skinete na računalo imate tri primjerka radnih listova. Naravno, svi okviri ćelija, tablica i slično mogu se ukloniti prema vašoj želji i znanju.

CV u Excelu

Prva stranica primjera životopisa u Excelu nalazi se na slici ispod.

Primjer životopisa u Excelu

Druga stranica primjera životopisa u Excelu nalazi se na slici ispod.

Što sve sadrži životopis

Datoteka iz primjera na slici iznad nalazi se u ZIP datoteci koju možete download-ati pri kraju ovog tutorijala. Datoteku raspakirajte ili dekompresirajte na svoje računalo i pokrenite u Excelu.

Primjer životopisa u Excelu

Ovaj drugi primjer životopisa u Excel programu razlikuje se od prvog po vizualnom izgledu. Naravno i ovaj životopis treba sadržavati osnovne elemente koje sam opisao u tekstu na početku tutorijala. Također i ovaj primjer je uključen u download datoteku.

Dijelovi kvalitetnog životopisa za posao

I na kraju mogu reći da ovi primjeri kreiranih životopisa EU format samo su osnova a na vama je da ih prilagodite svojim potrebama. Sve što sam ja kreirao u datoteci "Životopis u Excelu" ili "Curriculum Vitae in Excel" ili "CV u Excelu " vi možete brisati, dodavati, oblikovati tako da životopis prilagodite sebi.

Tablica za kreiranje Životopisa u Excelu

Preuzimanje ZIP datoteke iz primjera ovog tutorijala. ZIVOTOPIS.zip
Ako baš želite kreirati Životopis u Wordu tada posjetite dotični link na kojem imate mogućnost download predloška.