IZBORNIK HOME FORUM ACCESS EXCEL WORD KAZALO

HOME

   
1 Uvod
2 Pokretanje Front Page 2003
3 Izgled radnog prozora
4 Tekstualni izbornici
5 Alatne trake
6 Pripreme za izradu
7 Kreiranje prve stranice
8 Umetanje tablica i raspored
9 Oblikovanje tablica i stranice
10 Umetanje logotipa i slika
11 Umetanje linkova
12 Umetanje INLINE-frame
13 Umetanje Bookmarka
14 Kreiranje stranice bez Inline Frame
15 Kreiranje pomoću čarobnjaka
16 Upload na server
17 Iskoristite Photoshop
18 Što je CSS ?
19 Video prezentacija izrade web stranice
20 Kružni rotator bannera
   
 MICROSOFT Front Page 2003

10. Umetanje logotipa i slike


Umetanje logotipa na stranicu ili slike je jedno te isto. Za ovaj primjer ja ću u gornji dio trodjelne tablice umetnuti već pripremljenu sliku određenih dimenzija ( a pripremio sam i veličinu ćelije za nju. )

Pripremanje ćelije za banner ili logotip ili slike nije nužno određivati dimenzije ćelije. Mogao sam polja za širinu i visinu ostaviti prazna pa bi se ćelija sam prilagodila dimenzijama slike.
NAPOMENA
: Vodite računa da su slike što manje težine (kB). Slike koje postavljate na web trebale bi biti u jednom od formata (*.GIF, *.JPG, *.PNG). Ni slučajno nemojte staviti *.cdr ili *.psd ...

Kao prvo idem umetnuti pozadinu u ćeliju za logo. Odmah da napomenem. Web stranica koju gledate i ova u primjeru razlikuju se u par elemenata.
Kao prvo da sam u ovoj tablici u primjeru izbjegao korake za izradu tablice1 i tablice2 onda bih imao situaciju kao i ova web stranica koju gledate. Dakle imao bih samo tablicu tri pa bi bila preko cijelog zaslona monitora.

Dakle postavljamo background ćelije. DTM na ćeliju => Cell Properties => Pronađemo sliku za pozadinu ( važno je da znate da se ova slika mora nalaziti u nekoj mapi u koju postavljate sve slike i morate je uploadati na server točno onako kako vam izgleda organizacija mapa dok radite web stranicu ). Nakon završene web stranice ne smijete naknadno prebacivati slike, datoteke, preimenovati, ili bili što mijenjati. Jer neće Vam raditi linkovi niti će se slike prikazati.

U slučaju da nešto od toga radite morate preraditi sve web stranice koje se dotiču sa tim slikama ili datotekama. ( ovo je jedna od velikih mana HTML izrade web stranica na ovakav način )

DTM na ćeliju => Cell Properties => Pronađemo sliku za pozadinu

Pa imamo slijedeću situaciju

Sada idemo umetnuti sliku ( logo ), isto kao i u Wordu => Insert => Picture => From File ......

Nemojte gunđati sada što mi se ne poklapaju širine izbornika i slike logoa ( plava boja ). Žurio sam pa sam na to zaboravio. No to je još jedan detalj na koji morate obratiti pažnju. Ipak treba i grafički izgledati koliko toliko lijepo i skladno. No meni to sada nije važno, veš da shvatite bit i problematiku OSNOVA rada u Front Page 2003.

Ova web stranica koristi COOKIES - COPYRIGHT 2008 - 2021 - IvanC - ic.ims.hr