IZBORNIK HOME FORUM ACCESS EXCEL WORD KAZALO

HOME

   
1 Uvod
2 Pokretanje Frontpage 2003
3 Izgled radnog prozora
4 Tekstualni izbornici
5 Alatne trake
6 Pripreme za izradu
7 Kreiranje prve stranice
8 Umetanje tablica i raspored
9 Oblikovanje tablica i stranice
10 Umetanje logotipa i slika
11 Umetanje linkova
12 Umetanje INLINE-frame
13 Umetanje Bookmarka
14 Kreiranje stranice bez Inline Frame
15 Kreiranje pomoću čarobnjaka
16 Upload na server
17 Iskoristite Photoshop
18 Što je CSS ?
19 Video prezentacija izrade web stranice
20 Kružni rotator bannera
   
 MICROSOFT OFFICE 2003 - FrontPage web tutorial for dummies - dummy

1. Uvod u FrontPage 2003 for dummy


Upravo ste započeli sa gledanjem web stranice namijenjene za početnike u radu sa Microsoft FrontPage 2003.
U koliko niste početnik zaobiđite ovaj tutorial u širokom luku ;-). Nemojte očekivati sitne detalje za rad u Frontpage 2003, za takve stvari pronađite BIBLIJU e-book for dummies.

U uvodnom djelu ovog tutoriala neće biti puno riječi, samo osnovno što bi trebali znati za izradu jedne web stranice.

Kao prvo, ne morate biti konektirani na internet dok radite web stranicu pomoću Frontpage 2003. Važno je da otvorite jednu mapu na vašem HDD-u u koji ćerte sve datoteke i otvorene mape organizirati prema vašim planovima. Sve te mape i datoteke u njima morat ćete uploadati ( kopirati pomoću FTP programa ) na web server upravo onako kako su bile organizirane na vašem HDD-u. Pogledajte link http://ic.ims.hr/office/frontpage2003/24.html

Danas smo svjesni raznih programskih jezika kojima se služimo za izradu web stranica ( web portala, blogova itd.. )
Pa tako imamo dostupne programske jezika za web stranice kao što su: HTML, PHP, ASP, JAVA-script, CSS itd....
Ja osobno volim podijeliti web stranice na STATIČNE i DINAMIČNE u smislu editiranja.

Microsoft Front page 2003 je programska aplikacija pomoću koje možemo izraditi web stranicu a koji će umjesto nas generirati HTML kod ( da ga ne pišemo ručno ).
Dakle klikanjem na određene gumbe i podešavanjem određenih opcija u pozadini dokumenta koji radimo generira se HTML kod kojeg pretraživači ( browseri ) prepoznaju a samim time i prikazuju u svom sučelju.

Nadam se da ste pročitali tekstove i primjere u na ovoj web stranici vezane uz HTML kod, bit će Vam puno od značenja za razumijevanje rada prilikom izrade web stranice. Ako se mislite baviti izradom web stranica u budućnosti i biti web master ( što ja nisam i nije mi namjera ) poželjno je da naučite HTML kod a uz to da se priklonite jednom od popularnih programskih jezika ( PHP ili ASP ).

Ako želite raditi PHP ( koji je besplatan ) savjetujem Vam da koristite neke od programa koji su prilagođeni programiranju u PHP-u a jedan od njih je Macromedia Dreamweaver koji također ima grafičko sučelje. Ako želite biti pravi webmaster onda krenite sa učenjem PHP-a ili ASP-a ali sa ručnim upisom naredbi i tagova. Ako niste znali web stranicu možete izraditi i u Notepadu ( ali morate poznavati naredbe određenog programskog jezika ). npr: za ručno programiranje možete koristiti i program CONtext  tekstualni editor sa određenim kvalitetama prikaza izvornog koda ( http://www.contexteditor.org/ ) koji je besplatni.

Uz sve to CSS programski jezik nam uveliko pomaže pri oblikovanju tekstova i dijelova web stranica sa jednog mjesta na više web stranica. Poželjno je da naučite što je CSS i što sve sadrži u sebi.

Izraditi web stranicu danas možete i pomoću Adobe Photoshopa. Dovoljno je kreirati grafički izgled, izrezati i snimiti kao web stranicu, a da ne govorim o raznim foto-galerijama ( vidi link: http://ic.ims.hr/forum/viewtopic.php?t=15 )

Mi ćemo se pozabaviti sa programom Frontpage 2003.
Napominjem da neću ulaziti u detalje, ako znate raditi sa programom MS Word 2003 i ovdje Vam neće biti teško ( oblikovati tekstove, umetati tablice itd ). Ako ne znate posjetite ovaj link i naučite: http://ic.ims.hr/office/word2003/kazalo-word.html

 

Ova web stranica koristi COOKIES - COPYRIGHT 2008 - 2021 - IvanC - ic.ims.hr