IZBORNIK HOME FORUM ACCESS EXCEL WORD KAZALO
1 Pokretanje-zatvaranje Microsoft Excel-a 2003
2 Izgled prozora Microsoft Excela 2003
3 Podešavanje Excela
4 Otvaranje novog dokumenta
5 Spremanje dokumenta
6 Zatvaranje dokumenta
7 Pregled LISTA prije ispisa
8 Određivanje margine Radnog lista
9 Kreiranje Zaglavlja i Podnožja Radnog lista
10 Ispisa Lista-tablice
11 Kreiranje mapa u Excelu
12 Kretanje radnom tablicom
13 Označavanje ćelija
14 Matematički operatori
15 Unos podataka u ćelije
16 Unos i obrada teksta u ćelijama
17 Promjena podataka i brisanje sadržaja ćelije
18 Spajanje i dijeljenje ćelija
19 Automatska ispuna - brzi unos podataka
20 Ispuna ćelija posebnim znakovima
21 Naredbe Poništi i Ponovi poništeno
22 Premještanje i Kopiranje sadržaja ćelije
23 Umetanje i brisanje Ćelija, Stupaca i Redova
24 Promjena veličine Ćelija, Stupaca i Redova
25 Umetanje Simbola u tablicu
26 Umetanje slika u tablicu
27 Radnje vezane uz
Radni List
28 Apsolutna i relativna adresa ćelije s imenom
29 Izrada Grafikona
30 Oblikovanje radnih tablica
31 Kreiranje LISTE - Baze podataka
32 Sortiranje podataka
33 Zamrzavanje dijela prozora Radnog lista
34 Filtriranje podataka
35 Oblikovanje Datuma
36 Zaključavanje ćelija
37 Zaštita dokumenta
38 Popis svih FUNKCIJA
u Excelu
- Primjeri često korištenih formula
- Primjeri zadataka za ECDL
39 Sve alatne trake u Excelu
40 Pomoć u Excelu
41 Oporavak dokumenta
42 Ograničenja u Excelu
43 Tipkovni prečaci
44 Razno
 
.

MICROSOFT EXCEL

SCENARIJ ( scenarious ) U  MS EXCEL-u 2003


O scenarijima (about scenarious)

Scenariji su dio paketa naredbi koje se ponekad nazivaju alati za što-ako analizu (što-ako analiza: Postupak promjene vrijednosti u ćelijama da bi se vidjelo kako te promjene utječu na rezultat formula u radnom listu. Na primjer, promjena kamatne stope koja se koristi u amortizacijskoj tablici da bi se odredila količina uplata.).

Scenarij je skup vrijednosti koje Microsoft Excel sprema i može automatski zamijeniti u radnom listu. Možete koristiti scenarije za prognozu ishoda modela radnog lista. Možete napraviti i spremiti različite grupe vrijednosti na radnom listu a zatim prelaziti u bilo koji od tih novih scenarija kako biste pogledali različite rezultate.

Prikaz scenarija

Kad prikažete scenarij (scenarij: imenovan skup ulaznih vrijednosti koje možete zamijeniti u modelu radnog lista.), promijenit će se vrijednosti ćelija koje su spremljene kao dio scenarija.

Na izborniku Alati, pritisnite Scenariji.
Pritisnite naziv scenarija koji želite prikazati.
Pritisnite Pokaži.

Stvaranje scenarija

Na izborniku Alati, pritisnite Scenariji.
Pritisnite Dodaj.
U okvir Naziv scenarija upišite naziv scenarija (scenarij: imenovan skup ulaznih vrijednosti koje možete zamijeniti u modelu radnog lista.).
U okviru Promjena ćelija, unesite reference za ćelije koje želite mijenjati.
Napomena Da biste sačuvali izvorne vrijednosti promjenjivih ćelija, napravite scenarij koji koristi izvorne vrijednosti ćelija prije nego što napravite scenarije koji će promijeniti vrijednosti.

Pod Zaštita odaberite željene mogućnosti.
Pritisnite U redu.
U dijaloškom okviru Vrijednosti scenarija upišite vrijednosti koje želite za promjenjive ćelije.
Za stvaranje scenarija pritisnite U redu.
Želite li napraviti dodatne scenarije, još jednom pritisnite Dodaj, a zatim ponovite cijeli postupak. Kad završite sa stvaranjem scenarija, pritisnite najprije U redu, a zatim Zatvori u dijaloškom okviru Upravitelj scenarija

Stvaranje izvještaja sažetka scenarija

Na izborniku Alati, pritisnite Scenariji.
Pritisnite Sažetak.
Pritisnite Sažetak scenarija ili Scenarij zaokretne tablice.
U okvir Ćelije s rezultatima unesite reference prema ćelijama koje upućuju na ćelije čije je vrijednosti scenarij (scenarij: imenovan skup ulaznih vrijednosti koje možete zamijeniti u modelu radnog lista.) promijenio. Veći broj referenci odvojite zarezima.
Napomena Za stvaranje izvještaja sažetka scenarije nisu potrebne ćelije s rezultatima, ali su one potrebne za izvještaj zaokretne tablice (izvještaj zaokretne tablice: Interaktivni, unakrsno tabelirani izvještaj Excela koji zbraja i analizira podatke, npr. slogove baze podataka iz različitih izvora uključujući i one koji su vanjski za Excel.) scenarija.


PRIMJER :  Scenariji su slični tablicama, u kojima pitaš "Što ako?", "Što ako promijenim ovu vrijednost ili onaj broj?" "Kako će proračun izgledati nakon promjena? " Razlika je u tome što možeš napraviti više različitih scenarija i spremiti ih.

Primjer scenarija kojeg bi možda željeli napraviti je ovakav:

Organizirali ste obiteljski budžet i shvatili ste da imate jedva dovoljno novaca za večernji izlazak. Pitanje je, što možete učiniti ( gdje možete uštedjeti ) kako biste imali više novca za trošiti kad izađete navečer.

Napravit ćemo tablicu kako bismo riješili taj problem i vidjet ćete kako radi scenario.

Downloadajte ( snimite na svoje računalo ) datoteku za ovaj primjer ( KLIKNI OVDJE ) 

Kad otvorite datoteku "scenario.zip" respakirajte je na HDD i pokrenite, vidjet ćete da imate samo 174 kune koje su preostale na kraju svakog mjeseca a još nije ni dodana cijena automobila! Očito je da se troškovi moraju malo srezati.

Sa scenarijem, možemo prebacivati ( gledati ) različite vrste budžeta i vidjeti koji nam najviše odgovara. Najbolji način da vidite kako scenarij funkcionira je da napravite svoj vlastiti.

1. Za stvaranje scenarija trebate imati pripremljenu tablicu sa svim podacima koje ste predvidjeli. U našem primjeru ona izgleda ovako. Poželjno je odmah na početku imenovati skup ćelija u kojima se mijenjaju podaci. U našem slučaju to je skup pod nazivom "Moji_Troškovi". Kako se definira ili imenuje skup ćelija pogledajte ovdje.

scenarij u excelu

Objasnit ću ukratko tablicu.

Želimo izračunati troškove našeg kućnog budžeta. Prihodi u domaćinstvu su npr. 6000 kn . S obzirom na troškove koje imamo ostaje nam jedva 174 kune ( Razlika ) za eventualni izlazak sa obitelji u kazalište ili eventualno za odlazak na nedjeljni piknik jednom mjesečno ( to je već luksuz kod nas ;-).

Iznos koji nam ostaje je nedovoljan i želimo vidjeti ŠTO AKO promijenimo neke vrijednosti tj. uskratimo na jednoj strani da bi dobili za izlazak i odlazak na piknik.

Sve što možemo uraditi je smanjiti troškove na: gorivu, hrani, odjeći, ostalim troškovima, higijeni...

Da ne bi to računali ručno postavit ćemo nekoliko scenarija koji će nam izračunati konačan rezultat a to je najveći ostatak ( Razlika )

1. Izradit ćemo prvi scenarij pod nazivom ORIGINAL TROŠKOVI koji su identični stvarnom pogledu na tablicu

Sa tekstualnog izbornika Alati ( Tools ) => Scenariji... ( Scenarious...) aktivirat ćemo dijalog prozor "Upravitelj scenarija" na kojem ćemo kliknuti na gumb Dodaj ( Add )

postavljanje scenarija u excelu 

Nakon toga upisat ćemo podatke kao na donjoj slici, ignorirajte trenutne postavke ( Original troškovi i odabrati ćeliju koja se mijenja tokom izbora scenarija, to su ćelije naših troškova B4:B10 ) Potvrdit ćemo promjene na gumb U Redu ( OK )

Nakon klika na gumb U redu ( OK ) pojavit će Vam se dijalog prozor kao na slici ispod.

To su naši "Original troškovi" i nećemo unositi izmjene. Nakon klika na gumb U redu ( OK ) pojavit će nam se novi dijalog prozor poput ovoga na slici dolje.

sada vidimo da imamo jedan scenarij tj. naše izvorne troškove.

2. Idemo odmah dodati drugi scenarij tj. ŠTO AKO UMANJIMO TROŠKOVE NA NAČIN PRVI ? Kliknite odmah na gumb Dodaj ( Add )  i upišite naziv drugog scenarija "Prvo umanjenje troškova" a potom na gumb U redu ( OK ) naravno raspon ćelija koje su nam promjenjive ostaju iste kao mi u prvom scenariju.

Sada na novootvorenom dijalog prozoru izmijenimo podatke naših troškova, smanjimo troškove tamo gdje možemo.

Obratite pažnju na dvije slike iznad. prikazano je 10 pozicija ali nemojte gledati tako već gledajte oznake ćelija. Izmijenili smo vrijednosti u ćelijama B5, B8, B9, B10.
 

Što smo u stvari uradili.

Odlučili smo da ćemo probati napraviti scenarija takav da troškove smanjimo u onim stavkama u kojima možemo najlakše prebroditi mjesec življenja.


To su:
- Troškove za gorivo smanjili smo sa 400 na 300
- Troškove za odjeću smanjili smo sa 300 na 200
- Ostale troškove smanjili smo sa 150 na 100
- Troškove za higijenu smanjili smo sa 300 na 250 ( kupovat ćemo pastu za zube KINESKE proizvodnje koja je jeftinija ;-) Ovo nije baš u skladu sa sloganom "kupujmo hrvatsko" ali viđao sam u nekim izvorno hrvatskim trgovinama robu kineske proizvodnje pa nema veze, dobra je i ona samo neka zubi ne otpadaju poslije pranja ;-)

Sada nam dijalog prozor "Upravitelj scenarija" izgleda ovako.

3. Idemo odmah dodati još jedan scenarij. Stegnut ćemo "kaiš" još više ( to je nekima na žalost, valjda "ko dobro jutro" u Hrvatskoj.

Izradit ćemo treći scenarij sa nazivom "Do daske". Dakle gumb Dodaj ( Add ) i upišemo naziv scenarija a raspon ćelija ostavimo isti

Žalosno je što moramo "do daske" ali i "DASKE" život znače. Sada jednostavno u određene ćelije upišemo još manju vrijednost troškova pri kojoj možemo preživjeti ;-)

- Režije ne možemo smanjiti jer su one skoro uvijek iste ( jedino da isključimo struju, odjavimo TV i slično )
- Gorivo možemo smanjiti sa 400 na 200 ( ili ići pješke pa tako uštedjeti ili možda još bolje trčati za taxijem pa smo uštedjeli još više ;- )
- Kredit ostaje kakav je bio, ne možemo tu ništa uštedjeti
- Hrana !? -  e tu možemo uštedjeti dosta. Kao prvo ne moramo jesti svaki dan već svaki drugi ;-) ili jednostavno kruha masti slanine i jaja ( ali kako su jaja i slanina skupi teško se tu može uštedjeti ;-) No mi smo ipak odlučili i tu smanjiti troškove samo zato da bi mogli otići u kazalište . Dakle smanjili smo troškove za hranu sa 3100 ( i sa tim smo troškovima na mršavoj dijeti ) na 2700 kuna.
- Troškovi odjeće su nam u originalu bili oko  300 kuna. Pa tko kaže da moramo kupovati hrvatsko, možemo i kinesko ili otići na "koridor". Kod kineza za 20 kuna majica, cipele za 40 kuna a u Borovu 200-400 kuna, dakle ne možemo u naše trgovine,  e to je prava stvar za siromašne hrvatske građane, dakle idemo kod "kineza" !  smanjujemo sa 300 na 100 do daske ;-)
- Ostali troškovi su 150 kuna ? Što su ti ostali troškovi, Kavica sa prijateljima i iznenadni gosti. Pa tko još voli goste. "Svakog gosta 3 minute dosta". Dakle i tu smanjujemo troškove sa 150 na 50 kuna.
- Troškovi za higijenu su bili 300 kuna. ? Ufffff,  izgleda kao da manikiramo  nokte svaki dan ;-) Nećemo to više raditi. Smanjujemo troškova na 50 kuna. To je tri zubne paste za mjesec dana, dovoljno ! A kupanje, tuširanje, mirišljave kupke ?, pa to možemo ljeti u rijeci Bosut uz izvorni sapun sa "svinjokolje" koji kada namažete željeznu šipku promjera 2 cm u mjesec dana pretvori u žicu na koju možete sušiti rublje. I to je dio higijene zar ne.

Nakon svih tih "kresanja" troškova "do daske" imamo slijedeću situaciju prilikom unosa novih vrijednosti.

  

I napokon imamo tri scenarija za naše troškove. Druga slika prikazuje situaciju kada umjesto raspona ćelija odaberemo skup imenovanih ćelija.

 

4. Kako koristiti te scenarije ? Jednostavno, Otvorimo dijalog prozor za scenarije Alati ( Tools ) => Scenariji... ( Scenarious... ) i klikom na gumb POKAŽI ( Show )  podaci u tablici će se promijeniti kako smo predvidjeli a time i rezultat ostatka naših prihoda.

Dakle mi smo simulirali razne varijante troškova ( scenarije ) i vrlo brzo možemo doći do rezultata koji nas zanima.
E sada će netko reći "mogao sam to direktno mijenjati u ćelijama podataka". Da jeste mogao ali nakon nekoliko scenarija treba upamtiti koji je početni ;-)

5. Izvještaji sažetka scenarija Za usporedbu nekoliko scenarija, možete napraviti izvještaj koji radi njihov sažetak na istoj stranici. Izvještaj može popisivati scenarije jedan do drugog ili im napraviti sažetak u izvještaju zaokretne tablice (izvještaj zaokretne tablice: Interaktivni, unakrsno tabelirani izvještaj Excela koji zbraja i analizira podatke, npr. slogove baze podataka iz različitih izvora uključujući i one koji su vanjski za Excel.).

Za izradu izvješća našeg scenarija potrebno je na dijalog prozoru "Upravitelj scenarija" kliknuti na gumb Sažetak ( Summary ) i nakon toga u novom radnom listu pregledati naš izvještaj.

I napokon nakon "rezanja" svih troškova "do daske" možemo uvidjeti i planirati kako sa obitelji otići u kazalište i "kulturno se uzdizati" ili sa prijateljima otići na piknik u prirodu a da možemo kupiti kilogram mesa i sličnih potrepština za piknik ;-)

NAPOMENA !

Pokretanjem nekog scenarija trajno se mijenjaju podaci u definiranim ćelijama, stoga uvijek definirajte originalni scenarij koji će Vam podatke vratiti na početno stanje.

Svoje scenarije možete zaštititi lozinkom
Alati ( Tools ) => Zaštita ( Protection ) a potom upisati lozinku i odabrati opciju "Uređivanje scenarija"Copyright 2008 - 2021 - IvanC - ic.ims.hr