IZBORNIK HOME FORUM ACCESS EXCEL WORD KAZALO
 

HOME

1 O makronaredbama (Macro)
2 Stvaranje makronaredbe (Macro)
3 Izvođenje makronaredbe (Macro)
4 Uređivanje makronaredbe (Macro)
5 Brisanje makronaredbe (Macro)
6 Zaustavljanje makronaredbe (Macro)
7 Kopiranje modula makronaredbe (Macro) u drugu radnu knjigu
8 Rješavanje problema s makronaredbama (Macro)
9 Funkcije makronaredbi za Excel 4
10 Sotriranje pomoću gumba
11 Personal.xls
   
VBA U EXCELU
   
   
   

MICROSOFT EXCEL 2003 - kako insertirati macro u VBE  - kako umetnuto Macro u Excel; kako kopirati VBA macro sa web stranice i umetnuti u Excel - copy VBA macro from wen to Excel

VBA Macro - makronaredbe u Excelu
(kako insertirati Macro u VBE)

 

Stvaranje makronaredbe (Macro) - Kako kreirati Makronaredbu u Excelu

PAŽNJA! Nakon što pokrenete VBA makronaredbu i ona odradi svoju radnju više nema povratka unazad ili korištenja naredbe button UNDO. Zato pazite što radite a ako niste sigurni tada isprobavajte na kopiji vaše workbook

Snimanje makronaredbe (Macro)

 1. Postavite razinu sigurnosti na Srednje ili Nisko.

  Kako?

  1. Na izborniku Alati pritisnite Mogućnosti.
  2. Pritisnite karticu Sigurnost.
  3. Pod Sigurnost makronaredbe (Macro) pritisnite Sigurnost makronaredbe (Macro).
  4. Pritisnite karticu Razina sigurnosti, a zatim odaberite željenu razinu sigurnosti.
 2. Na izborniku Alati pokažite na makronaredba (Macro), a zatim pritisnite Snimi novu makronaredbu.
 3. U okvir Naziv makronaredbe (Macro) upišite naziv makronaredbe (Macro) (makronaredba (Macro): Akcija ili skup akcija za automatizaciju zadataka. makronaredbe (Macro) su zapisane u programskom jeziku Visual Basic za aplikacije.).

  Napomene

  • Prvi znak naziva makronaredbe (Macro) mora biti slovo. Ostali znakovi mogu biti slova, brojevi ili donja crtica (_). U nazivu makronaredbe (Macro) nisu dopušteni razmaci; kao razdjelnik riječi dobra je donja crtica.
  • Nemojte koristiti naziv makronaredbe (Macro) koji već služi kao adresa ćelije inače ćete primiti poruku pogreške da naziv makronaredbe (Macro) nije valjan.
 4. Želite li izvoditi makronaredbu pomoću tipkovnog prečaca (tipkovni prečac: Funkcijska tipka ili kombinacija tipki, primjerice F5 ili CTRL+A, koje koristite za izvođenje naredbi izbornika. Za razliku od toga, pristupna tipka kombinacija je tipki, primjerice ALT+F, koja žarište premješta na izbornik, naredbu ili kontrolu.) na tipkovnici, unesite slovo u okvir Tipkovni prečac. Možete koristiti tipke CTRL+ slovo (za mala slova) ili CTRL+SHIFT+ slovo (za velika slova), pri čemu je slovo bilo koja tipka slova na tipkovnici. Slovo tipkovnog prečaca ne smije biti broj ili posebni znak, primjerice @ ili #. 

  Napomena  Tipka prečaca nadvladat će sve identične tipke prečaca iz Microsoft Excela dok god je otvorena radna knjiga koja sadrži makronaredbu.

 5. U okviru Spremi makronaredbu u, pritisnite mjesto na koje želite spremiti makronaredbu.

  Želite li da makronaredba (Macro) bude dostupna uvijek kada koristite Excel, odaberite Osobnu radnu knjigu makronaredbi.

 6. Želite li dodati opis makronaredbe (Macro), upišite ga u okvir Opis.
 7. Pritisnite U redu.
 8. Želite li da se makronaredba (Macro) izvodi u odnosu prema položaju aktivne ćelije, snimite je pomoću relativnih adresa ćelije. Na alatnoj traci Zaustavi snimanje pritisnite Relativna adresa . Excel će nastaviti snimati makronaredbe (Macro) s relativnim adresama sve dok ne izađete iz njega ili dok ponovno ne pritisnete Relativna adresa .
 9. Obavite radnje koje želite snimiti.
 10. Na alatnoj traci Zaustavi snimanje, pritisnite Zaustavi snimanje .

Stvaranje makronaredbe (Macro) pomoću programa Microsoft Visual Basic

 1. Na izborniku Alati u Microsoft Excelu pritisnite najprije makronaredba (Macro) a zatim Uređivač za Visual Basic.
 2. Na izborniku Insert pritisnite Module.
 3. Upišite ili kopirajte kod u prozor za kod modula
 4. Želite li makronaredbu (makronaredba (Macro): Akcija ili skup akcija za automatizaciju zadataka. makronaredbe (Macro) su zapisane u programskom jeziku Visual Basic za aplikacije.) izvoditi iz prozora modula, pritisnite tipku F5.
 5. Kad završite pisanje makronaredbe (Macro) pritisnite Close and Return to Microsoft Excel na izborniku File.

Stvaranje početne makronaredbe (Macro)

Automatske makronaredbe (Macro) (makronaredba (Macro): Akcija ili skup akcija za automatizaciju zadataka. makronaredbe (Macro) su zapisane u programskom jeziku Visual Basic za aplikacije.), primjerice Auto_Activate, predviđene su za izvođenje pri pokretanju Microsoft Excela. Za detaljnije informacije o tim makronaredbama (Macro), pogledajte pomoć za Visual Basic (pomoć za Microsoft Visual Basic: Ako želite dobiti pomoć za Visual Basic u Excelu, na izborniku Alati pokažite na makronaredba (Macro), a zatim kliknite Visual Basic Editor. Na izborniku Pomoć kliknite Pomoć za Microsoft Visual Basic.).

Kopirati dio makronaredbe (Macro) kako biste napravili drugu makronaredbu

 1. Postavite razinu sigurnosti na Srednje ili Nisko.

   Kako?

  1. Na izborniku Alati pritisnite Mogućnosti.
  2. Pritisnite karticu Sigurnost.
  3. Pod Sigurnost makronaredbe (Macro) pritisnite Sigurnost makronaredbe (Macro).
  4. Pritisnite karticu Razina sigurnosti, a zatim odaberite željenu razinu sigurnosti.
 2. Otvorite radnu knjigu koja sadrži makronaredbu (makronaredba (Macro): Akcija ili skup akcija za automatizaciju zadataka. makronaredbe (Macro) su zapisane u programskom jeziku Visual Basic za aplikacije.) koju želite kopirati.
 3. U izborniku Alati pokažite na makronaredba (Macro), a zatim pritisnite makronaredbe (Macro).
 4. U okviru Naziv makronaredbe (Macro), upišite naziv makronaredbe (Macro) koju želite kopirati.
 5. Pritisnite Uređivanje.
 6. Označite retke makronaredbe (Macro) koje želite kopirati.

  Za kopiranje cijele makronaredbe (Macro), provjerite da li ste označiti retke Sub i End Sub.

 7. Na alatnoj traci (alatna traka: Traka s gumbima i mogućnostima koje možete koristiti za izvršavanje naredbi. DA biste prikazali alatnu traku, prvo na izborniku Pogled kliknite Alatne trake a zatim alatnu traku koju želite. Ako se gumb koji želite ne pojavi, kliknite Više gumba.) Standard pritisnite Kopiraj .
 8. Prijeđite u modul u koji želite smjestiti kod.
 9. Pritisnite Zalijepi .

Savjet

Datoteku osobne radne knjige makronaredbi (Personal.xls) uvijek možete vidjeti tako da je otvorite u uređivaču za Visual Basic (Visual Basic Editor: Okolina u kojoj pišete nov i uređujete postojeći kod i procedure jezika Visual Basic for Applications. Visual Basic Editor sadrži potpuni skup alata za traženje pogrešaka u sintaksi i problema pri izvođenju te logičkih problema u kodu.) (Alt+F11). Budući da je Personal.xls skrivena radna knjiga koja je uvijek otvorena, morate je otkriti želite li kopirati makronaredbu.

Kako umetnuti ili insertirati (kopirati)  Macro sa neke internet stranice u Excel VBE

Kreirani kod Makronaredbe (Macro) insertira (umeće) u Visual Basic Editor (VBE)  Excela na slijedeći način.

1. Prvo što trebate znati o Macrou kojeg želite insertirati u Excel je operacija koju Macro izvodi. Također trebate na dotičnoj web stranici potražiti koje vrste je Macro tj. gdje se treba kopirati. Postoje Makronaredbe (Macro-i) koji se insertiraju u:

- Module VBE (Insert => Module)
- Određeni Sheet (klik na naziv lista DTM pa potom View Code)
- This Workbook (dvoklik na This Workbook u VBE dotične radne knjige (Workbook)
- Personal.xls (posebno kreirana radna knjiga u kojoj se nalaze Macro-i koje možemo pozvati čim otvorimo Excel. Ovo su Macro-i koje često koristimo)

2. Odabrani source code Macro-a potrebno je kopirati naredbom Select => Copy

3. Otvoriti Excel radnu knjigu u kojoj želimo koristiti dotični Macro. Pritisnuti kombinaciju ALT+F11 (ili preko izbornika Insert => Macro). Kada nam se otvori VBE radni prozor  u lijevom dijelu prozora VBE imamo izbornik naših Workbook, ako nemamo pokrenuti View => Project Explorer ili CTRL+R.

4. Zavisno o vrsti Macro-a insertirati module, klik na naziv radne knjige (Workbook) pa potom Insert => Module. Ako je Macro namijenjen za postavljanje u sami Sheet tada dvoklik na Sheet?. Ako je namijenjen za radnu knjigu tada klik na This Workbook. Ako je namijenjen za PERSONAL.xls tada treba postupiti prema OVOM tutorijalu.

Insert Module in Excel VBE for Macro

5. Kada smo odabrali u izborniku lijevo opciju gdje ćemo smjestiti Macro u desnom dijelu prozora zalijepimo Macro source code

Insert Macro in Excel VBE

6. Sada jednostavno kliknemo na naziv radne knjige na Task baru i prebačeni smo u Excel radnu knjigu. (ako želite možete i snimiti radnu knjigu za svaki slučaj). Da bi pokrenuli Makronaredbu (Macro) potrebno je pritisnuti kombinaciju ALT+F8, odabrati naziv Makronaredbe (selektirati ga) ako ih imamo više i klik na gumb RUN (pokreni). Ako je sve u redu Macro će se izvršiti i odraditi isprogramiranu radnju.
NAPOMENA: Neki Macro nećete naći u  u dijalog prozoru "Macro" jer se ne izvodi na ovaj način (pogledajte primjer). Ovakvi primjeri se koriste uz određene formule koje je potrebno postaviti na radni list.

PAŽNJA! Nakon što pokrenete VBA makronaredbu i ona odradi svoju radnju više nema povratka unazad ili korištenja naredbe button UNDO.

Također pogledajte nivo sigurnosti za izvođenje Makronaredbe u Excelu. možda je Macro blokiran?
KAKO IZBRISATI HIPERLINKOVE ( Hiperveze  - Hyperlinks) u  Excelu a da tekst ostane ?

Ako ste se ikada pitali evo nekoliko načina.

A. Možete kopirati linkove sa Web stranice u Notepad a potom u Excel

B. Ako se radi o jednom linku, klik DTM na njega a potom Ukloni Hipervezu ( Remove Hyperlink )

C. Ako se radi o velikom broju linkova a dokument ste dobili već gotov formiran, umetnite jedan stupac odmah do toga u kojem se nalaze linkovi. Selektirajte sve linkove a potom COPY,  Kliknite na prvu ćeliju umetnutog stupca a potom Posebno lijepljenje ( PASTE SPECIAL ) => Vrijednosti ( VALUES ), sada obrišite prethodni stupac u kojem se nalaze Hiperlinkovi.

D. Možete i pomoću MACRO naredbe

1. Ovaj code ispod COPY ( ili ga prepišite )

Sub RemoveHyperlinks()
'Remove all hyperlinks from the active sheet
ActiveSheet.Hyperlinks.Delete
End Sub


2. Otvorite Excel Book1/Sheet u kojem se nalaze linkovi

3. Pritisnite ALT+F11

4. Otvorio Vam se VBA editor

6. Klik na Insert => Module , i taj module Vam je automatski selektiran u lijevom dijelu prozora a kursor blinka u desnom dijelu prozora.

7. PASTE, kopiranog code u desni dio prozora gdje kursor blinka


8. Snimite i zatvorite Microsoft Visaul Basic ( Ako niste snimili Book1, tražit će Vas da ga imenujete i snimite )

9. Pritisnite ALT+F8 ( ili Tools => Macros => Macro )

10. Otvorio se dijalog prozor Macro11. Kliknite na Pokreni ( Run ) gumb ( inače ovom Macro-u možete odrediti i prečac kombinacije tipki. Kada je otvoren dijalog prozor Macro, klik na Mogućnosti ( Options ) i odredite  CTRL+ ? )

12. Nema više aktivnih linkova samo text ;) Btw: downloadajte ovu datoteku sa primjerom

Ako vas zanima pogledajte link: KAKO POVEZATI BUTTON I MAKRONAREDBU U EXCELU


Primjer jednostavnog Macro koda u VBA Excel

(ALT+F8 i pokrenuti Macro)
 
Izreži i zalijepi jednu ćeliju. Premješta vrijednost iz A1 u B1 na aktivnom Sheet-u

Sub OneCell()

Range("A1").Select
Selection.Cut
Range("B1").Select
ActiveSheet.Paste

Application.CutCopyMode = False

End Sub

-------------------------

Izreži i zalijepi cijeli stupac. Premješta vrijednosti iz stupca A u B na aktivnom Sheet-u

Sub OneColumn()

Range("A:A").Select
Selection.Cut
Range("B:B").Select
ActiveSheet.Paste

Application.CutCopyMode = False

End Sub

-----------------------------------

Izreži i zalijepi cijeli red. Premješta podatke u cijelom redu 1 na mjesto reda 2 na aktivnom Sheet-u

Sub OneRow()

Range("1:1").Select
Selection.Cut
Range("2:2").Select
ActiveSheet.Paste

Application.CutCopyMode = False

End Sub
--------------------------

Kopiraj raspon podataka A1:A4 u prvu ćeliju E5 na istom Sheet-u

Sub Kopiraj()

Range("A1:A4").Select
Selection.Copy
Destination: Range("E5").Select
ActiveSheet.Paste


Application.CutCopyMode = False

End Sub
--------------------------------

Kopiraj raspon podataka A1:A21 u selektiranu ćeliju na Sheet2

Sub Kopiraj()

Range("A1:A21").Select
Selection.Copy
Sheet2.Paste

Application.CutCopyMode = False

End Sub

Pogledajte VIDEO Kako snimiti VBA makronaredbu u Excelu

Ova web stranica koristi COOKIES - COPYRIGHT 2008 - 2021 - IvanC - ic.ims.hr