Excel tutorials

Kako izraditi UTP
kabel za LAN mrežu

SHEMA UTP KABLA ZA MREŽU RAČUNALA (boje i povezivanje parica)

UTP kabel za network
- Shema UTP kabla za spajanje računala
- UTP kabel boje i shema za LAN mrežu 
- RJ45 - UTP CAT 5 Cable - Cat5 Cable

MREŽA, UTP kablovi, Boje i povezivanje, konektor RJ-45

LAN home network

U ovom tutorijalu obradit ću dvije vrste UTP kabla koji se koristi za spajanje računala u LAN mreži. UTP kabel se priključuje na računalo i zidnu UTP utičnicu, a spaja se i direktno PC na PC ili PC na neki drugi uređaj.

1. Straight-trough Cable (ili Ravni kabel, tzv. Patch (čitaj Peč))
2. Crossover Cable (ili Križni kabel)

Kakav kabel koristimo za izradu ove vrste kabla? Koristimo kabel posebne izrade tj. kombinacije žica i parica. Što to znači?
UTP na engleski se piše "Unshielded Twisted-Pair Cable"
Ovaj kabel ima 8 (osam) žica koje su uvijene u 4 (četiri) parice a svaka žica ima svoju određenu boju, koje su opet u paru.

Za izradu UTP kabla trebat će Vam muški konektor oznake RJ-45 dva komada, specijalan alat za završno "krimpovanje" konektora sa kablom.

Slike prikazuju UTP kabel i boje parica (žica).

parice utp kabela


boje parica utp kabla

1. Straight-trough Cable

Ravni kabel, Patch (čitaj Peč) ovaj kabel može biti savitljiv tj. u sebi sadrži licnaste žice od kojih je složena jedna žica a onda su dvije žice uvijene u paricu, ovakav tip kabla koristi se uglavnom za spojeve od PC-a do zidne utičnice, i za situacije kada imamo kratke kablove dužine do 1m u ormarima, zbog gibljivih svojstava imaju puno veće gušenje od krutih kablova)
Ovaj UTP kabel raspoređuje žice prema slijedećem rasporedu pinova:

A-A
B-B
1-1
2-2
3-3
4-4
5-5
6-6
7-7
8-8

Dakle jedan kraj kabla na konektoru RJ-45, Pin 1 se spaja na Pin 1 na drugom kraju kabla na konektoru RJ45.

S obzirom da imamo po TIA/EIA standardu dvije verzije i to T568-A, ponekada se obilježava sa "A" i T568-B ponekada se obilježava sa "B" možemo iskoristiti obje verzije za izradu STRAIGHT-THROUGH kabla (Patch), uz naravno praćenje redoslijeda spojeva Pin to Pin.

E sada će netko reći pa mogu uzeti 8 starih telefonskih žica u bojama ili iz "hrpe ugljena" u bojama spojiti ih po redoslijedu pa izraditi UTP kabel. Možete ali "to nije to", te žice nisu uvijene u parice i imat ćete veliko preslušavanje.

Dakle koristeći ova dva standarda možemo izraditi Ravni Patch (Straight-trough) kabel za spajanje Switch na PC, Hub na PC, switch na Hub itd.... Što se općenito može slikoviti reći "A" => "A"

Oznake
Tx+ = Transmit data, +pol
Tx- = Transmit data, -pol
Rx+ = Receive data, +pol
Rx- = Receice data, -pol

Slika ispod prikazuje Ravni kabel (zvani Patch) izrađen po standardu TIA/EIA T568-A. Na slici lijeva strana je jedan kraj kabla a desna drugi kraj kabla tj. spoj na konektor RJ-45.

utp straight kabel t568 a

Slika ispod prikazuje Ravni kabel (zvani Patch) izrađen po standardu TIA/EIA T568-B. Na slici ispod lijeva strana je jedan kraj kabla a desna drugi kraj kabla tj. spoj na konektor RJ-45.

utp straight kabel t568 b

2. Crossover Cable (Križni kabel)

Ovaj UTP kabel raspoređuje žice prema slijedećem rasporedu pinova:

A-B
1-3
2-6
3-1
4-4
5-5
6-2
7-7
8-8

Dakle jedan kraj kabla na konektoru RJ-45, Pin 1 se spaja na Pin 3 na drugom kraju kabla na konektoru RJ45. I tako dalje prema slici ispod. Ostali pinovi se spajaju prema redoslijedu.

S obzirom da imamo po TIA/EIA standardu dvije verzije i to T568-A, ponekada se obilježava sa "A" i T568-B ponekada se obilježava sa "B" za izradu CROSSOVER kabla (KRIŽNOG) koristimo kombinaciju ove dvije verzije, uz naravno praćenje redoslijeda spojeva Pin to Pin sa izuzetkom pinova 1-3 i 2-6 i obratno.

Izgled konektora RJ-45 sa bojama kabla kada se gleda sa čelne strane. Obratite pažnju na sigurnosno pero na konektoru i prvi pin tj. prvu boju žice.

utp rj45

Dakle koristeći ova dva standarda možemo izraditi Crossover kabel (Križni) kabel za spajanje Switch na Switch, PC računalo na PC računalo (da ne kažem komp to komp), Hub na Hub, itd....

Uočite da ovim kablom spajamo dva ista uređaja. No danas na tržištu postoje "pametni" uređaji koji na sebi imaju priključne utičnice koje mogu izvršiti konekciju bez obzira na vrstu kabla koji ste upotrijebili. Jedan od takvih je i SWITCH koji ima priključnu utičnicu zvanu "UPLINK" koja se koristi upravo za ovakve izuzetke.
Što se općenito može slikoviti reći "A" => "B"

Oznake
Tx+ = Transmit data, +pol
Tx- = Transmit data, -pol
Rx+ = Receive data, +pol
Rx- = Receice data, -pol

Slika prikazuje Cross-over kabel (Križni kabel) izrađen kombinacijom po standardu TIA/EIA T568-A i TIA/EIA T568-A. Na slici lijeva strana je jedan kraj kabla a desna drugi kraj kabla tj. spoj na konektor RJ-45

utp crossover kabel


crosover kabel rj45

Postoji još jedna vrsta kabla pod imenom ROLLOVER UTP CABLE za spajanje npr: Router => PC, Takav kabel koristi konektore RJ-45 ali mora imati adapter na strani koja se spaja na PC tzv. RJ-45-to-DB-9 a na kablu, raspored pinova im je suprotan (1-8 => 8-1) na RJ-45 konektorima, pa na adapter DB9, pa na COM port PC-a itd itd.... No o njemu u nekoj drugoj temi..

utp rollover cable 

SPAJANJE LAN UREĐAJA UTP KABLOVIMA

Spajanje uređaja s vrši prema nekom "nepisanom" standardu jer današnje mrežne kartice su "pametne" pa u nekim slučajevima neće igrati ulogu koji je kabel korišten jer će se "switching" ili preklapanje vršiti u samom uređaju ili mrežnoj kartici.

Dakle:
Dva ista uređaja se spajaju Crossover kablom (najlakše zapamtiti A-A) a dva različita uređaja se spajaju Straight-through (ravnim) kablom (najlakše zapamtiti A-B). To nije pravilo ali ipak se treba pridržavati nekih pravila. Ove oznake za pamćenje A-A i A-B ne odnose se na kombinaciju spajanja kabla već na vrstu uređaja. (npr: PC to PC je isto što i A-A, a PC to Switch je A-B )

PC-to-PC = crossover kabel
PC-to-Switch = straight-through kabel
PC-to-Router (home) = straight-through kabel
PC-to-Router Cisco PRO = crossover
PC-to-Router Cisco PRO = console kabel (za administraciju routera) ili Rollover kabel
Switch-to-switch = crossover kabel
Switch-to-router = straight-through kabel
Router-to-Router Cisco PRO = Serial kabel (DCE/DTE)
Hub-to-Hub = crosover
Hub-to-switch = crossover (straight-through) ovisi o vrsti uređaja i njihovoj "inteligenciji"

Također, pogledajte na YouTube ove tutorijale

https://www.youtube.com/watch?v=Sw1XRffMry0

https://www.youtube.com/watch?v=Rn2GFRppsdI