Instalacija JOOMLA weba na WAMP5 - lokalni PC

TUTORIALI, tips and tricks isključivo vezano uz instalaciju nekog software ili hardware.
Locked
User avatar
IvanC
Administrator
Posts: 576
Joined: Tue Sep 20, 2005 9:54 am
Contact:

Instalacija JOOMLA weba na WAMP5 - lokalni PC

Post by IvanC »

Instalacija JOOMLA 1.0.7. weba na WAMP5 - lokalni PC

OVAJ TUTORIAL KORISTITE NA VLASTITU ODGOVORNOST, za eventualno nastalu štetu na Operativnom sistemu autor ovog tutorijala se ograđuje od iste!

Za one koji se prvi put susreću sa instalacijom open source web template-a JOOMLA.
Image

ZABRANJENO JE OVU TEMU KOPIRATI NA DRUGE FORUME BEZ DOZVOLE ( www.ic.ims.hr )

U današnje vrijeme napretka web informatičkih alata, i nije tako teško instalirati neki od "open source" templatea. ( jedan takav pomoćni alat je i Fantastico ). No ima servera koji iznajmljuju web hosting a da nemaju takvu podršku ili tutorijale za automatsku instalaciju Vašeg programa ( phpBB, mambo, ezPublish, Joomla itd.. ). Shodno tome potrebno je da sami instalirate neki open source takoreći. "pješke".
Dobro je instalirati ga na lokalno računalo i onda možete raditi na web stranici kao da ste na internet serveru ( samo što štedite novce ako ste na modemskoj vezi kao ja :-(

Krenimo pod pretpostavkom da imate zakupljen web hosting na nekom serveru koji nema podršku za automatsku instalaciju JOOMLA.

U tom slučaju potrebno je da Vam System Admin servera instalira MySQL bazu i dostavi username i password . Sada kada imate sve potrebne elemente pristupa FTP-u, web stranici itd…potrebno je da instalirate Vaš template JOOMLA.

Da ne bi riskirali instalaciju JOOMLA na web server ( jer ako uprskate stvar, potrebno je da Vam SysAdmin obriše MySQL bazu i otvori novu itd itd...), sve možete isprobati na svom računalu i ispraksati se za to, kao instalirati i izraditi web stranicu pa experimentirati sa linkovima i izgledom web stranice a da ne trošite novac na ONline konekciju i da se ne živcirate ako dođe do problema.

U koliko ste zainteresirani za to "kako instalirati JOOMLA na Vaše računalo?" nastavite čitati tekst, a ako niste odustanite i pogledajte ostale teme na forumu.

Ovaj "tutorial" podijelit ću u dva dijela
1. prikupljanje potrebnih instalacija i instaliranje istih ( WAMP5 i potrebne SQL baze )
Vi možete instalirati i neki drugi server ili ga možda već imate instaliranog?
2. instalacija JOOMLA

UVJETI , za instalaciju JOOMLA template-a na osobno računalo, potrebo je slijedeće: (opisujem postavke koje ja imam na računalu. Nemojte da Vas na screen-shotovima bune oznake particija jer ja imam instalirana dva sistema na jednom računalu Win98se na C:\ i WinXP na D:\), pitate se tko to još radi? Eto ja. ;-)

- Operativni sistem Windows XP
- ISKLJUČITE IIS server ako Vam je instaliran ili još bolje deinstalirajte ga. Ja sam imao problema s pokretanjem kada sam imao oboje instalirano ( IIS i WAMP5 ) ne znam zašto ali nisam ni htio istraživati, jednostavno sam deinstalirao IIS i nastavio raditi.
- WAMP5 1,3 paket, koji automatski instalira Apache, PHP5, MySql bazu podataka, PHPmyadmin i SQLitemanager na vaše računalo. Jednostavan je za instalaciju i dobro radi ( bar na mom PC-u )
- Instalaciju JOOMLA ( ja sam skinuo hrvatsku verziju )

KORAK 1
Instalirajte WAMP5
Sada kada ste sve pripremili i instalirali WAMP5 u "ROOT" Vaše particije gdje se nalaze i WindowsXP ( instalaciju Wamp5 neću ovdje opisivati ) sve to bi trebalo izgledati kao na donjoj slici na kojoj je prikazana mapa i njegove mape i datoteke D:\Wamp jer se moj Windows XP nalazi u "Rootu" na D:\ particiji. Uočite mapu www jer će Vam kasnije trebati.
Image


KORAK 2
Nakon što ste instalirali WAMP5 odmah uđite u mapu www i u njoj kreirajte mapu npr: www-joomla. Pogledajte sliku ispod.
Image


KORAK 3
Sada kada imamo instaliran WAMP5 ( napravili Restart računala ) a računalo i dalje radi znači da smo uspješno izvršili instalaciju ;-)
Slijedeći korak je pokrenuti program phpMyAdmin. U desnom dijelu monitora ( sys try ) dole pojavila Vam se ikona WAMP5 sa svim pokrenutim servisima. Ako nije onda pokrenite program preko START izbornika ( start Wamp server ). Sada kliknite u sys try i pokrenite phpMyAdmin.
Image


KORAK 4
Otvorili smo sada phpMyAdmin i on bi trebao izgledati ovako.
Image


Odmah uočite web adresu u polju Adress: ona glasi http: //localhost/phpmyadmin a to Vas može podsjetiti na onu mapu sa slike u koraku2. Ona se nalazi u D:\wamp\www ( uh neko se sada pita zašto baš D:\ , a Vi nemate D:\ particiju, PA rekao sam Vam da je moj XP na D:\ a kod Vas će to biti vjerojatno C:\ - da ne bude zabune.
Idemo dalje.
Prvo izaberite Hrvatski jezik ( ako ga imate u izborniku ;-) Na gornjoj slici lijevo trebate uočiti otvoren padajući izbornik na kojem se vidi popis baza koje su kreirane . Nadalje uočite mjesto gdje se upisuje naziv baze. Kada sam ja kreirao bazu tu sam upisao "test2" jer sam se prvi put susreo sa "joomla", Vi možete nazvati bazu kako hoćete npr: joomladb ili slično.
Nemojte baš "test2" jer riječ test2 nema veze sa riječi joomla, jedino ako se želite igrati bez da ćete nešto ozbiljno raditi tj. pripremu za Vašu web stranicu. Ima tu još stvari koje se mogu podešavati i pregledati ali ja nisam ulazio u to a ni nemam potrebu za sada a Vi kako hoćete, no pazite što radite ako ste prvi puta u tom području.
Nadalje uočite ( ako možete pročitati ) ovo što piše crveno na slici. Ja nisam postavio lozinku za za ulaz što će imati veze u jednom od koraka.
OVO I NIJE DOBRO ali eto nisam.

Sada kada smo upisali naziv baze potrebno je kliknuti na gumb "NAPRAVI" i trebate dobiti prozor poput ovoga.

Image
Ovdje na gornjoj slici vidimo da je baza pod nazivom "test2" kreirana. Ako Vam se baš ne sviđa naziv i posao koji ste napravili Vi obrišite dotičnu bazu i "ivo nanovo". No, kako bilo da bilo idemo dalje.

KORAK 5
Znači da remiziramo. Prošli smo prvo poglavlje kako sam gore najavio.
1. prikupili smo sve potrebne instalacije
2. instalirali WAMP5
3. instalirali novu bazu za naš web

Ako je ovo sve prošlo u redu idemo na drugo poglavlje. Ako nije, ja Vam baš puno nemogu pomoći.

Instalacija JOOMLA web template open source.

KORAK 6
Pronađite skinutu instalaciju JOOMLA i raspakirajte je onu mapu koju smo nazvali www-joomla u koraku2. Ona bi se trebala nalaziti na adresi "Vaša particija\ wamp\www\ " Kada ste sve iskopirali idemo na instalaciju.

KORAK 7
Kao prvo potrebno je pokrenuti naš server "LOCALHOST"
Image


Kada smo ga pokrenuli otvorit će nam se Internet Explorer i prikazati sučelje Wamp5. Nas zanima trenutno područje "YOURS PROJECT". Uočite da su prikazane mape koje imamo u slici u koraku2. Ja tu imam 4 mape koje sam kreirao i igrao se ( tj. učio ).
Image

Nas zanima mapa pod nativom www_joomla. Kliknite na nju LTM.

KORAK 8
Sada nam se otvorio prvi prozor za instalaciju JOOMLA weba. On nosi naziv "Predinstalacijska provjera" Ovdje dobro otvorite oči da se ne bi nekim čudom slučajno pojavio neki tekst obojan crvenom bojom. Ako toga ima onda ne valja. E sada što nevalja neznam, zavisi što će Vam pokazati tj. obojati crveno. Ne morate ići dalje ako toga ima jer može biti problema.
No mi nastavljamo dalje pod pretpostavkom da je sve OK i da se sve "zeleni"
Image

Ako je sve "zeleno" i OK pa naravno kliknite na "Nastavak"

KORAK 9
Sada nam se otvorio prozor o Licenci. Pročitajte ako Vas zanima i idemo dalje. Klik LTM na "Nastavak"
Image


KORAK 10
Sada nam se otvorio prozor "Korak1" . Kao što i sami sada znate, kada smo instalirali WAMP5 instalirali smo server pod nazivom LOCALHOST. Ovaj podatak možete naći u datoteci pod nazivom hosts bez extenzije ( nastavka ) a trebala bi se nalaziti na adresi \Windows\system32\drivers\etc\ a uz njega i IP adresa Vašeg računala 127.0.0.1.
E to upišite u prvo polje ( malim slovima ?? )
U drugo polje upišite korisničko ime kao e-mail adresu tipa webmaster@localhost.hr. E sada se pitate zašto .hr ? Negdje sam pročitao da treba upisati e-mail adresu kao korisničko ime tipa npr: "webmaster@localhost" i krenuo dalje pa mi je javio grešku pa sam sve ispočetka i onda upisao pravu adresu pod korisničko ime, dakle sa dodatkom .hr ( možda sam mogao napisati i com ili org ili slično ).
Sada dolazi na red treće polje za unos. Sjetite se kako ste nazvali Vašu bazu prilikom konfiguriranja. U ovom tutorijalu smo je nazvali test2 dole na slici piše samo "test" ali ne obraćajte pažnju na to jer sam snimio screen-shoot prije potpuno uspješne instalacije JOOMLA. Malo sam se igrao.
Slijedeće polje u kome već stoji napisano jos_ nemojte dirati
Klik LTM na "Nastavak"
Image


KORAK 11

Ako ste dobili ovakav novo-otvoreni prozor onda možete dalje.
U koraku2 instalacije JOOMLA potrebno je upisati naziv naše mape iz koraka2 ovog tutora ( vidi sliku u koraku2 ).
Image

Klik LTM na Nastavak.

KORAK 12

Ako ste dobili ovakav novo-otvoreni prozor onda možete dalje.
U koraku3 instalacije JOOMLA nije potrebno ništa raditi. Možete si prepisati ove podatke koji su obojani plavom bojom.
Image

Klik LTM na Nastavak

KORAK 13

Ako ste dobili ovakav novo-otvoreni prozor , onda ste uspješno instalirali JOOMLA na Vaše računalo.
U koraku4 instalacije JOOMLA vidite Vaše Korisničko ime i lozinku za pristup administriranju JOOMLA weba. ZAPIŠITE TE PODATKE,

Uz to vidite i upozorenje NE ZABORAVITE UKLONITI CIJELI INSTALLATION DIREKTORIJ. Iako je JOOMLA instalirana na Vaše računalo OBRIŠITE tu mapu pod nazivom "installation" za svaki slučaj ( pogotovo ako instalaciju vršite na web serveru tj. na Vašoj domeni ).
Nikada se ne zna TKO može upasti u Vaše računalo ( ako imate back-door i slično na računalu ) dok Vi surfate Internet mrežom i napraviti brljavu. Savjetujem da isključite WAMP5 dok surfate Internet mrežom. ( zaustavite sve servise, tako ja radim ) Nadam se da će "ZNALCI" koji imaju više znanja i iskustva o tome SUGERIRATI na ovo i dati konkretniji savjet od mene.
Image


KORAK 14

Ako ste došli do ovog gore prozora onda ste uspješno instalirali JOOMLA web open source na Vaše računalo. TO bi bilo TO. Potrebno je da kliknete na NASLOVNICU da vidite izgled web stranice tj. template-a ili na ADMINISTRACIJA da bi ste odmah ušli u Administratorski Panel.
Na Vama je da sada isprobavate OFFline do mile volje po template-u.

Ako ste sve ovo uspješno odradili i isprobali i sada kada ste se ispraksali odlučili ste Vašu JOOMLA instalaciju postaviti na web server vašeg providera ( koji nema podršku npr: programa Fantastico i sl. ) a želite u potpunosti izraditi web stranicu na računalu, isprobati je prije nego je postavite na web server, dao bih Vam još nekoliko savjeta . Posjetite Vaš web server FTP programom pogledajte strukturu i raspored mapa na Vašoj FTP domeni i planirajte raspored lokalne mape tj. strukture na Vašem računalu tj. na WAMP5.

Dakle sve ovo što je u vezi instalacije JOOMLA morate proći na web serveru tj. Vašoj domeni. Ali morate imati instaliranu bazu od strane SysAdmina. ( ako nema drugih mogućnosti da sami to radite ).

NAPOMENA: Ako radite na localhostu tada prilikom instalacije WAMPa za pristup phpMyAdmin panelu trebali bi postaviti šifre root/passw. Te šifre trebate upisati prilikom instalacije Joomla u dijelu kada od Vas traži za pristup SQL bazi. ( MySQL konfiguracija )

Kako instalirati Joomla na XAMPP
Locked