Nadogradnja (upgrade) phpBB foruma.

Tutorijali i trikovi za phpBB2x forum i phpBB3x forum
Locked
User avatar
IvanC
Administrator
Posts: 576
Joined: Tue Sep 20, 2005 9:54 am
Contact:

Nadogradnja (upgrade) phpBB foruma.

Post by IvanC »

Nadogradnja ( upgrade ) phpBB foruma.
Kako nadograditi phpBB forum 2.0.17 na 2.0.19

Ovo su tutorial-upute za one koji moraju ručno raditi upgrade kao ja.
OVAJ TUTOR-UPUTE KORISTITE NA VLASTITU ODGOVORNOST.

Isprobano na osobnom primjeru na forumu http://www.ic.ims.hr/forum/

PRVO ISPRINTAJTE OVAJ TUTOR.!

Dakle idemo redom.
Potrebno je da skinete sa web stranice http://www.phpbb.com/

1. Full package phpBB Foruma verziju 2.0.19 ( ZIP). Kada skinete datoteku napravite novi folder i nazovite ga istim nazivom kao i datoteka i raspakirajte datoteku u taj folder.
2. Changed Files Only verziju 2.0.19 ( ZIP ) Kada skinete datoteku napravite novi folder i nazovite ga istim nazivom kao i datoteka i raspakirajte datoteku u taj folder.
3. Prijevod za Hrvatski jezik ( ZIP ), Kada skinete datoteku napravite novi folder i nazovite ga istim nazivom kao i datoteka i raspakirajte datoteku u taj folder.

Uz to potreban vam je stari dio foruma i to na Engleskom jeziku za Vašu verziju 2.0.17.
Valjda imate negdje spremljenu početnu instalaciju kada ste instalirali forum na server. ( to je onaj direktorij pod nazivom language u Full package ver. 2.0.17 )

Ako ste mijenjali SILVER postavku morate i to imati od originalne verzije da bi ste mogli vratiti na staro. To Vam je onaj direktorij pod nazivom templates.

Kada to sve imate spremljeno na svoj HDD idemo dalje.

KORAK 1

PRVO I OSNOVNO NAPRAVITE BACKUP MYSQL BAZE!
Kako. Ako ne znate pratite slijedeći tekst.
Prvo otvorite na C:\ folder ( mapu ) pod nazivom BACKUP_foruma
Logirajte se u Vaš ADMIN PANEL na forumu ( valjda ste glavni administrator ;-)
Na lijevoj strani ADMIN-panela u grupi OPĆENITO (General ) kliknite na Backup baze a potom na desnom prozoru samo potvrdite Backup sa putanjom u folder "Backup_foruma".
Kada Vam se backup baze skine na računalo možemo dalje. ( datoteka može imati naziv npr: C:\Backup_foruma\phpbb_db_backup.sql )
Image

KORAK 2
Spojite se na Internet mrežu.
Logirajte se pomoću FTP programa ( ja koristim Windows Commander ) na Vaš server. Ako ne znate kako koristiti Windows Commander za FTP Upload i Download pogledajte temu FAQ: Kako instalirati phpBB forum
U desnom prozoru Windows Comandera otvorite Vaš folder "C:\Backup_foruma" a u lijevom se pomoću gumba FTP spojite na server. Uđite u ROOT folder foruma, obilježite folder templates pa ga downloadajte u desni prozor. Sada ste se osigurali da možete vratiti sve ikone i sličice nazad kada bude trebalo.
Također downloadajte config.php datoteku sa servera jer su Vam tu postavke za forum.
Nemojte se skidati sa interneta niti zatvarati Windows Commander.

KORAK 3
Dok ste još na vezi sa Vašim serverom, pozicionirajte se u desnom prozoru u folder Changed Files Only u kojem se nalazi 4 foldera (cache, contrib, docs i install ) kao i 19 ZIP datoteka.
Taj folder sa svim datotekama izgleda ovako.
Image

Sada se moramo ispravno pozicionirati u prozorima. Na lijevom prozoru trebate imati otvoren ROOT foruma a u desnom prozoru pozicionirajte se u folder Files-change-only.
Sada na desnom prozoru selektirajte sve foldere i zip.datoteke ( zacrvenite ih ) Kako? Tako što kliknete desnom tipkom miša na prvi folder zadržite tipku i prevlačite preko svih foldera i datoteka. Sada kada ste obilježili sve datoteke i foldere u desnom prozoru ( koji mora biti selektiran ) pritisnite tipku F5 na tipkovnici i potvrdite prijenos datoteka na lijevi prozor tj. na server.
Image

Sada smo upgrade-ali prvi dio posla. Ne zatvarajte Windows Commander i ne isključujte konekciju na internet.

KORAK 4
Pripremite Vaše šifre za administratorsko sučelje ( username i password )
Sada dok ste još na internetu, pokrenite Internet Explorer i posjetite Vaš forum ali sa malom preinakom web adrese. Ona bi trebala glasiti nešto kao: www. VašaDomena.com/VašForum/install/update_to_latest.php
U koliko Vas traži šifre iste upišite. Nakon toga Vam se treba otvoriti prozor sličan ovome.
Image

Ako Vam je sve u redu onda bi trebalo da obratite pažnju na ERROR naznake. Nesmije ih biti.
Ako je sve prošlo bez problema sada ste napravili trećinu posla. Ako nije onda ste nešto zbrljali, i jao Vama. ;-) Ako je Idemo dalje.

KORAK 5
sada se trebate pripremiti za prebacivanje - upload Foruma ver. 2.0.19.
Situacija je slijedeća. Spojeni smo i dalje na internet mrežu. Internet Explorer minimiziramo i otvorimo Windows Commander. Na lijevom prozoru nam je otvoren ROOT našeg foruma na serveru a na desnom prozoru se pozicioniramo u folder pod nazivom Full package phpBB 2019
OVDJE MORAMO BITI PAŽLJIVI !. Odmah obrišite datoteku config.php sa desnog prozora koja se nalazi u folderu Full package phpBB 2019. PAZITE da ne bi obrisali onaj na lijevom prozoru u ROOTU na serveru!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sada idemo obilježiti ono što ćemo uploadati. Klikom desnom tipkom miša na određeni folder ili datoteku obilježimo ( zacrvenimo ) sve osim četiri foldera ( ne bi pogriješili da i njih uploadate ) ali da ne gubite vrijeme obilježit ćemo samo ono što nam treba. Dakle SVE osim : CACHE, CONTRIB, DOCS i INSTALL. Ove foldere ne moramo uploadati.
Kada smo to obilježili pritisnemo tipku F5 i potvrdimo na ENTER. To izgleda ovako. Primjetit će te da na lijevom prozoru imamo i onih 19 ZIP datoteka. Za čega one služe ne znam i da li ih kasnije treba obrisati ne znam. Ali ja sam ih ostavio neka stoje. Imam mjesta.
Image

I dalje smo spojeni internet mrežu. Nemojte se diskonektirati.

KORAK 6
Sada kada smo prebacili Full Package nove verzije ODMAH i ODMAH !!!!!!!!!!!! obrišite foldere CONTRIB i INSTALL koji se nalaze u lijevom prozoru na serveru. Ako to ne obrišete, može svašta da Vam se dogodi sa forumom.

KORAK 7
Sada lagano s oduševljenjem posjetite Vaš forum, ulogirajte se na Administratorski panel i pogledajte da li ste uspješno upgrade-ali Vašu novu verziju.
Nemojte se diskonektirati sa interneta niti zatvarati Windows Commander konekciju.
Image

KORAK 8
Sve je OK, super ali ste primjetili da je sve na engleskom jeziku. E pa sada treba uploadati Hrvatski prijevod koji je izradila Ančica. POZDRAV NJOJ!
I dalje smo spojeni na internet mrežu. Sada u desnom prozoru se pozicioniramo u folder Prijevod na Hrvatski jezik i obilježimo sve datoteke, a u lijevom prozoru SERVERA pozicioniramo se u folder ROOT\language\lang_english . Sada prebacimo sve datoteke i folder iz desnog u lijevu stranu, naravno sa F5
sada smo prebacili sve datoteke za prijevod na HRVATSKI JEZIK.
Image

KORAK 9
Uf... Zaboravili smo naše sličice. logo i ikone vratiti na forum da nemoramo praviti nove. To ni sada nije kasno.
Opet smo na desnom prozoru pozicionirali u onaj naš folder C:\Backup_foruma koji smo otvorili na početku a u njemu stoji folder templates. Uđite u njega i nađite folder pod nazivom images. Obilježite ga i prebacite u lijevi prozor na server ROOT/TEMPLATES/subSILVER/IMAGES, dakle, kopirajte (uploadajte) sve sličice iz foldera IMAGES na server pa će Vam se vratiti sve one Vaše koje ste sami dodavali.
EH, TO je TO. Sada se možete diskonektirati sa FTP programa Windows Commander i nastaviti raditi na Vašem Forumu.

U koliko ima nenamjernih grešaka, IZVINJAVAM SE, već je kasno i umorio sam se od screenshotova i pisanja. Sve greške koje uočite javite mi pa ću ih ispraviti čim prije, a iste možete javiti na PM.

PAŽNJA:
Obratite pažnju prilikom prebacivanja datoteka i mapa na server. Svi nazivi mapa i datoteka moraju biti kao original naziv ( kad kažem original onda mislim na početna slova mapa i datoteka. Ako je originalni naziv datoteke sa malim početnim slovom kada raspakirate skinutu instalaciju onda tako mora biti i na severu ).

Zašto ?
Zbog toga jer Windows Commander prilikom FTP Uploada ( na Win XP ) zna ponekada prebačenu datoteku napisati VELIKIM SLOVOM umjesto malim - kako izgleda originalna datoteka ( da li je ovo BUG ili ne ? ne znam ) ali sam to primjetio da se događa samo u Windowsima XP. Ja osobno koristim za ove stvari Win98SE)
Tako isto je i sa Downloadom. Znači ovo vrijedi samo za korisnike Windows XP-a.

Dakle config.php i Config.php nije isto u PHP programiranju.

Windows XP Tips&Tricks IC forum
Locked