Napravite (BACKUP) GHOST-image particije C:\ (windowsa)

TUTORIALI, primjeri poboljšanja Windowsa, tips and tricks i savjeti u Windows XP operativnom sistemu, rješavanje problema u Windowsima.
Locked
kerum

Napravite (BACKUP) GHOST-image particije C:\ (windowsa)

Post by kerum »

Napravite (BACKUP) GHOST-image particije C:\ (windowsa)

Ima doista čitanja ali vrlo jednostavna radnja a može biti super korisna.
Prvi dio je iz DOS prompta a drugi dio iz Windowsa pomoću programa Win Norton GHOST-a. Naravo ovo je tutor/tips za početnike.
Unaprijed prihvaćam eventualne pogreške koje ću ispraviti prvom prilikom.

I. DIO

Potreban program Northon Ghost za DOS od tvrtke Symantec.
Koliko ste puta željeli izraditi BACKUP ili GHOST image particije C:\ tj. Operativnog sistema Windows 98, ME ili XP na neku drugu particiju, iz jednostavnog razloga ako nešto pođe po zlu sa Windowsima da ih možete brzo vratiti ( cca 30-tak minuta ) bez ponovne instalacije windowsa, offica, drugih programa, osnovnih drivera i podešavanja kao i internet konekcija i e-mail adresa itd...
Niste to do sada znali. Možda Vam ovaj Tutor/Tips pomogne u tome. Potreban Vam je DOS Norton Ghost 2003

Kao prvo, za izvršavanje ovod tutora morate imati neke preduvjete:
1. Prvi i osnovni preduvjet je da Vam je HDD particioniran na minimalno dvije particije ( C:\ i D:\ ) a može biti i na više. Da bi ste provjerili da li imate prvi od dva preduvjeta potrebno je da kliknete lijevom tipkom miša dvaput na ikonu "Moje Računalo" na Radnoj površini ( desktopu ). Kada Vam se otvorio novi prozor u njemu mora biti nešto slično ovom dole. Ako imate najmanje dvije particije idemo dalje, a ako nemate ostavite se daljnjeg čitanja.
Image

2. Drugi uvjet je taj da su obe particije HDD-a particionirana u FAT32 sistemu. To možete provjeriti tako što će te na svaku particiju posebno kliknuti desnom tipkom miša i sa plutajućeg izbornika kliknuti na "Svojstva" a u novo-otvorenom dijalog-prozoru na kartici "Općenito" u dijelu gdje piše "Sustav Datoteka" treba pisati "FAT32". Zatvorite prozor klikom na "Odustani". Nemojte se čuditi ako su Vam sve particije na FAT32 sistemu. Windows XP mogu raditi na NTFS i FAT32 sistemu.

Image

3. Morate imati mogućnost BOOT-anja računala sa FLOPPY diska (FDD) (podešava se u BIOSU, pogledajte temu pod nazivom: "Instalacija Windows XP na FAT32 particiji" )
4. Morate imati jednu "ispravnu" BOOT disketu ( ili BOOT CD koji može ući u DOS prompt ) za podizanje sistema bilo od Win98 ili WinME.

Sada kada ste se uvjerili da imate osnovne preduvjete možete dalje. ( Ako nemate particije na Fat32 sistemu pogledajte temu pod nazivom "Instalacija Windows XP na FAT32 particiji" na ovom forumu u grupi Tips&Tricks for Windows XP.
Otvorite ( napravite ) novi direktorij ( mapu ili Folder ) na C : particiji i nazovite je Temp. Ako neznate kako se to radi onda pratite daljnja uputstva:
Kliknite dvaput lijevom tipkom miša na ikonu Moje Računalo. Potom dvaput na ikonu koja označava vašu C particiju na hard disku. Sada ste otvorili prozor particije C:, sada Kliknite na tekstualnom izborniku na naredbu Datoteka => Novo => Mapa i napišite "Temp" potom pritisnite Enter na tipkovnici.
Uspjelo je ! sada ohrabreni Vašim uspješnim klikanjem idemo dalje.

Sa OVOG linka skinite datoteku GHOST.zip koja je veličine cca 1MB, Ovu datoteku skinite u Vaš C:\Temp ( tj. downloadajte ) koja u sebi sadrži dvije datoteke:
- mouse.com
- ghost.exe

Ove dvije datoteke nam služe za izradu našeg backupa ( ghost-imagea ) iz DOS prompta. Prva služi za za aktiviranje miša ( drivera ) u DOS Promptu a druga služi za pokretanje programa GHOST.
Sada kad ste ih skinuli potrebno je da razipujete ( unzipujete ) bolje rečeno raspakirate skinutu datoteku, nekim programom npr: WinZip, WinRar, itd....
Sada je potrebno da datoteke koje ste dobili raspakiravanjem ghost.zip prebacite na drugu particiju na kojoj će biti backup (ghost-image datoteka ). Ako ste odlučili tj. morate na D:\ onda je potrebno da na D:\ otvorite novu mapu ( Folder ) pod nazivom D:\GHOST ( po unaprijed navedenim uputama )
U tu mapu D:\GHOST prebacite mouse.com i ghost.exe

Uf...! dosta Vam je čitanja i posla ( a zamislite tek meni pisanja i truda ;-) No idemo dalje.

Sada kada smo smjestili datoteke na svoje mjesto potrebno je umetnuti BOOT disketu u Floppy ( ili BOOT CD koji može ući u DOS prompt ) i restartati računalo.
Sistem nam se diže na A:\ ( ako smo podesili bootanje sa floppy-ja )
U DOS promptu upišemo slijedeće
A:\d: => potom klik na Enter
sada smo na D:\
upišimo D:\cd ghost ( obavezno staviti razmak između cd i ghost ) => potom klik na Enter
sada smo u D:\ghost\
upišimo D:\ghost\mouse.exe => potom klik na Enter
kada nam se učita driver za miša i vrati nas ponovo u DOS prompt D:\ghost\
upišimo slijedeće D:\ghost\ghost.exe => potom klik na Enter
Sada smo pokrenuli program GHOST i na monitoru trebamo dobiti ovakav screen
Image
Ovdje trebate kliknuti mišem na OK

Potom Vam se otvara ovakav prozor

Image

Ovdje je potrebno mišem kliknuti na LOCAL => PARTITION => TO IMAGE

Nakon toga otvara Vam se ovakav prozor na kojem trebate kliknuti na SOURCE DRIVE ( tj. izvorišni HDD jer ih možete imati više u kućištu računala ) a potom na OK

Image

Potom Vam se otvara novi prozor koji izgleda poput ovoga dolje. A tu trebate izabrati SOURCE PARTITION ( tj. izvorišnu particiju što je u našem slučaju C: ) jer želimo bekapirati Operativni sistem sa svim postavkama.

Image

Potom vam se otvara novi prozor gdje trebate upisati ime datoteka ( imagea ) koja se može imenovati npr: winxp a kasnije će ta ista datoteka dobioti extenziju winxp.gho a možda još koju dodatnu datoteku ako je particija prevelika. Kada ste upisali ime datoteke kliknite na SAVE

Image

sada Vam se otvorio novi prozor i podprozor gdje trebate kliknuti na FAST ili HIGH ako želite veću kompresiju. Nastavite pratiti upite i nakon toga pustite program da snimi image.

Kada je program završio snimanje IZVADITE BOOT disketu ili BOOT CD ( u BIOSU ispravite FIRST BOOT područje ako želite ) i restartajte računalo.
Sada bi Vam računalo trebalo normalno ući u Windowse i na particiji D:\ u mapi Ghost trebate imati najmanje tri datoteke. ( mouse.com - ghost.exe - winxp.gho a možda još koju ako je količina podataka veća od 2 GB )


II. DIO

Za ovaj drugio dio Windows Norton Ghost mora biti kompabitilan korištenoj verziji Windows-a, Za Windows XP preporučam Windows Norton Ghost 2003 pa nadalje.

Postupak samog snimanja je sličan. No nije Vam potreban ulaz u DOS prompt pomoću BOOT diskete ili BOOT CD-a.
Sve što je potrebno jesu dvije particije C:\ i D:\
Instaliran program npr: Norton Ghost 2003 koji a isti je dio paketa Norton System Works 2003. Pokrenete Ghost => Backup i Windowsi će se sami rastartati u DOS promp a na Vama je da nastavite dalje pratiti korake ( koji su gore navedeni u dijelu samog snimanja imagea. )
Trebate izabrati izvorišnu particiju i destinacionu ( ciljnu ) particiju na koju će te snimiti image.
Locked