Instalacija Windows XP na Fat32 particiji

TUTORIALI, tips and tricks isključivo vezano uz instalaciju nekog software ili hardware.
Locked
moki22

Instalacija Windows XP na Fat32 particiji

Post by moki22 »

Instalacija Windows XP na Fat32 particiji
( za totalne početnike ;-)

Ovo pišem napamet pa ako ima grešaka rado ću ih prihvatiti i promijeniti ( trenutno nisam u prilici da radim korak po korak na drugom računalu za pripremu ovog posta.)

BTW: posjetite link za više - http://www.ic.ims.hr/xp/install_xp.html

Koliko puta ste imali problema sa Operativnim sistemom Windows XP, htjeli sto problem riješiti iz DOS-a ali neide jer je na NTFS-u.
Riješenje i za to ima.
Formatirajte Hard disk ( HDD ) na Fat32 particije.

Današnji HDD su veliki i potrebne su nam particije reda veličine 40 GB ( ako želimo podijeliti HDD barem na dvije particije ) Ovo pišem za HDD kapaciteta 80 GB i više .

Za ovaj postupak potrebno Vam je da imate BOOT disketu od Windows Milenij ( Win ME ). Možete koristiti i BOOT disketu od Win 98 ali postoji problem sa veličinom particija. Ja preporučam BOOT WinME disketu.
Kada budete particionirali HDD i dijelili ga na particije ( tu proceduru ćemo nekom drugom prilikom detaljnije u hardware-skom dijelu foruma ) pazite da Vam veličina pojedine particije nebude veća od 120 GB.

Dakle, imamo pripremljenu BOOT disketu ( floppy ) za OS-a Windows ME
Uključimo računalo i uđemo u BIOS ( pritiskom na tipku DEL na tipkovnici nakon što se pojavi prvi screen).
Kada smo ušli u BIOS u dijelu Biosa ( Advanced BIOS Features ) gdje se podešava bootanje sistema za First BOOT Device izaberite FLOPPY. Za Second BOOT Device izaberite CD-ROM a za Third BOOT Device izaberite HDD.
Umetnite BOOT disketu u FDD ( floppy disk drive ) snimite promjene i restartajte računalo.
Image

Kada se računalo starta i uđe u DOS prompt pozicionirano je na A:\
Da bi ste nastavili ovu proceduru morate poznavati engleski jezik i način na koji se particionira potpuno novi HDD ili reparticionira korišteni HDD.

Sada iza A:\ upišite Dos naredbu fdisk.exe i pritisnite "ENTER" Pratite daljnje zahtjeve i informacije na monitoru.
Predlažem, ako je HDD bio do sada particioniran na NTFS-u ( FDISK ga vidi kao NON DOS particiju ) obrišite sve NON dos particije i formatirajte HDD ispočetka od nule.
Dakle preformatirajte ga podijelite na najmanje dvije particije. Druga particija D:\ uvijek je dobra za snimiti image GHOST datoteku particije C:\
Sada kada je HDD preparticioniran potrebno je formatirati dotične particije. To ćete najlakše učiniti tako što restartate računalo ( ne vadite BOOT disketu iz Floppy-ja )
Kada se računalo ponovo startalo u DOS prompt, upišite A:\format C: ( obavezno razmak između format i C: ) i pritisnite Enter. Pratite upute i sačekajte da se particija formatira. Ponovite isto i za drugu particiju A:\format D: pa tako i za treću ako ste je napravili itd...

Sada imamo formatirane particije u FAT32 sistemu.
Umetnimo sada Bootabilni CD sa instalacijom Windows XP ( prethodno obavezno izvadite disketu iz Floppy-ja )
Restartajmo računalo i sačekajmo da se sistem ponovno podigne. Pratite informacije i zahtjeve na monitoru.
Kada se pojavi dio instalacije OS-a na monitoru u kojem Vas pita na koju particiju želite instalirati Operativni sistem, Vi odaberite posljednju opciju koja će odrediti Windowsima da se instaliraju na dotičnu particiju bez ikakvih izmjena.
Nastavite sa instalacijom Windowsa i kada završite imat će te Windows XP na FAT32 sistemu.
Dakle, moći će te po potrebi ući u DOS ( pomoću bootabilne diskete ) i vidjet će te sve datoteke i direktorije koje se nalaze tamo gdje je instaliran Windows XP.
Ovo može biti dobro zbog toga što se u slučaju da nam OS zablokira i nemožemo ga pokrenuti a imamo podatke na istoj particiji koje želimo spasiti, možemo kopiranjem na drugu particiju iz Dos-a nekim programom koji radi sa dugim imenima ( npr. Volkov Commanderom za duga imena ).

Kako instalirati Windows XP korak po korak
Locked