Arhiviranje datoteka za ažuriranje Windows 7 (WSUS Offline Update)

TUTORIALI, primjeri poboljšanja Windowsa, tips and tricks i savjeti u Windows 7 operativnom sistemu, rješavanje problema u Windowsima.
Locked
User avatar
IvanC
Administrator
Posts: 576
Joined: Tue Sep 20, 2005 9:54 am
Contact:

Arhiviranje datoteka za ažuriranje Windows 7 (WSUS Offline Update)

Post by IvanC »

Sadržaj tutorijala
  • Download WSUS Offline Update Files
  • Sadržaj foldera wsusoffline
  • Download files
  • Update Files
  • Startanje programa WSUSoffline generatora za download datoteka ažuriranja
  • WSUSoffline download update files for Windows
  • WSUSoffline download update files for Office
  • Završetak svih downloada i kreiranje ISO datoteka
  • Startanje programa WSUSoffline za ažuriranje Windows 7 na drugom PC-u
Backup Windows Update Files on your PC.

Vjerujem da su korisnici i ljubitelji operativnog sistema Windows 7 (za mene, do sada najbolji operacijski sustav koji je izašao iz developer-ske kuhinje Microsoft-a) zabrinuti, što će biti sa ažuriranjima, kada jednog dana Microsoft odluči ne davati online podršku za Win7.
Možda jednog dana neće biti dostupno ažuriranje (Windows7 update) svih zakrpa i krpica bug-ova koji su se pojavili u ovom operativnom sustavu.
Prateći komentare na Internet forumima i medijima, Windows 10 "špijunira" vlastite korisnike? Vjerojatno te neprovjerene i nepotvrđene informacije i to nepovjerenje u noviji OS, prisiljava korisnike Windows 7 OS-a da mu i dalje budu vjerni i upotrebljavaju ga. Da ne govorim o masi tvrtki koje imaju Windows 7 u njihovim uredima i ne namjeravaju prijeći na noviji OS jer to traži dodatna financijska ulaganja.

Ako i kada dođe dan da Microsoft neće više davati online podršku za Windows 7 update, mnogi korisnici Win 7 naći će se u eventualnim problemima, što zbog neznanja što zbog toga što nemaju nekoga tko će naknadne reinstalacije Windows 7 ažurirati tj. izvršiti Windows 7 update za ispravljanje bug-ova koji se nalaze u baznoj instalaciji.

Ipak, postoji rješenje da bi na svoje računalo ili na DVD-medij ili na prenosivi HDD, arhivirali sve potrebne datoteke koje ispravljaju probleme i bug-ove u Windows 7 OS-u. Dakle, vi možete izvršiti daownload shih datoteka koje su izdane do određenog datuma a dostupne su za ažuriranje putem "Windows Update" opcije u samom operacijskom sistemu Win 7.

- Jedan od načina je posjetiti službenu web stranicu Microsoft za download dostupnih ažuriranja i ručno skinuti svaku datoteku i arhivirati je na vaše računalo ili na neki prenosivi medij.

- Drugi način je upotrijebiti neki od dostupnih specijaliziranih programa, koji su namijenjeni upravo za arhiviranje "Windows Update Files". Jedan od takvih je i 'WSUS Update Offline', program za koji ću ovdje prikazati osnovne funkcije.

Ovaj program služi da download svih datoteka koje je Microsoft izdao do današnjeg dana a služe za ažuriranje Windows 7 OS-a.

Download WSUS Offline Update Files

Na ovom URL možete skinuti ili izvršiti download WSUS programa na vaše računalo download.wsusoffline.net.

Image

Sadržaj foldera wsusoffline

Nakon downloada, u ZIP folderu nalaze datoteke kao na slici ispod (aktuelna verzija u tijeku pisanja ovog tutorijala je WSUS 11.5)

For Download files

Image

For Update Files

Slika ispod prikazuje datoteke u folderu "client" koje služe za ažuriranje 'Windows 7' OS-a koji je instaliran na računalo koje nema konekciju na internet mrežu.

Image

Startanje programa WSUSoffline generatora za download datoteka ažuriranja

Da bi izvršili download svih dostupnih datoteka za ažuriranje sa službene Microsoft web stranice, kliknite na datoteku pod nazivom ' UpdateGenerator.exe' i to na način da kliknete desnom tipkom miša i pokrenete program kao administrator (Run as administrator).

Nakon pokretanja, pojavljuje vam se prozor na kojem trebate označiti/uključiti 'On' checkbox ispred stavke za koju želite izvršiti download svih dostupnih datoteka 'Windows Update' ili 'Microsoft Office' za naknadno ažuriranje kada vam računalo nije spojeno na Internet.

WSUSoffline download update files for Windows

Image

WSUSoffline download update files for Office

Image

Nakon klika na "Start" button pojavljuje vam se CMD (Command Prompt) prozor (sličan kao na slici ispod). Pratite što se događa i pojavljuje u CMD prozoru. Ako se pojavi linije naredbe "Press any key to contiunue", pritisnite razmaknicu za nastavak downloada. Program će se spojiti "download.windowsupdate.com" server i izvršiti download datoteka. Sve to možete pratiti u CMD prozoru kao i kasnije pogledati *.log datoteku u kojoj možete vidjeti koje je sve datoteke program skinuo. E sada, koliko vjerujete ovom downloadu tj. serveru, to je vaša stvar i osobno preuzimate odgovornost za skinute datoteke.

Image

Image

Napomena! Nemojte se iznenaditi, download može trajati satima. Sve zavisi što ste označili za download u startnom prozoru. Ako uključite opciju za kreiranje ISO datoteka tada imajte na umu da to može trajati 10 i više sati.
Npr. Ja sam za probu označio ažuriranje za "Windows 7", x86 i x64 (32-bit i 64-bit), Office 2013 i Office 2016. Cjelokupan rad programa od downloada do kreiranja ISO datoteka trajao je 14 sati pri brzini downloada 400-500 KB/s. No možda vi imate veću brzinu za downlad pa će to biti brže.

Završetak svih downloada i kreiranje ISO datoteka

Nakon svih downlada i kreiranja ISO datoteka od strane WSUS programa, u istom folderu nalaze se sve skinute i kreirane ISO datoteke. Na slikama ispod uočite kako to izgledaju kreirane ISO datoteke. Na kraju rada veličina 'wsusoffline' foldera iznosila je cca 25 GB.

Image

Startanje programa WSUSoffline za ažuriranje Windows 7 na drugom PC-u

Da bi izvršili WSUS-Offline Update vašeg 'Windows 7' operacijskog sustava, potrebno je dotični folder kopirati na neki prenosivi medij. S obzirom na veličinu foldera od 25 GB, poželjno je da isti kopirate na neki prenosivi HDD (naravno ako skidate samo datoteke za Win7 64-bit, tada vaš folder neće biti tako veliki). Dakle, da bi izvršili update svježe instaliranog Windows 7 OS-a, na dotičnom računalu kliknite na datoteku
"UpdateInstaller.exe" koja se nalazi u "client" folderu. Nakon pojavljivanja startnog prozora, izaberite dostupne opcije koje želite ažurirati pa zatim kliknite na 'Start' button.

Image

Nadalje sačekajte da se ažuriranje završi. Dakle, ažurirali ste sve zakrpe i bug-ove na Windows OS koje je instalirano na računalo koje u momentu ažuriranja, nema konekciju na Internet.

PAŽNJA! Ako ne vjerujete autoru programa i sumnjate u njegovu korektnost, vezanu za sigurnost kao i serveru odakle se vrši download svih datoteka za ažuriranje, nemojte koristiti ovaj program. Skidajte ručno Update files direktno sa Microsoft servera. Npr. Ako vas zanimaju ažuriranja za Excel 2013 (dostupna do 31.12.2018) posjetite ovu web stranicu i na njoj ćete pronaći linkove za direktno povezivanje na Microsoft-ov server i download 'MS Office 2013 Update files'.
Administrator foruma
IvanC
Locked