Promjena imena foldera accounta-usera

TUTORIALI, primjeri poboljšanja Windowsa, tips and tricks i savjeti u Windows XP operativnom sistemu, rješavanje problema u Windowsima.
Locked
User avatar
IvanC
Administrator
Posts: 579
Joined: Tue Sep 20, 2005 9:54 am
Contact:

Promjena imena foldera accounta-usera

Post by IvanC »

Promjena naziva foldera accounta-usera
Kako promjeniti ime foldera korisničkog računa (accounta)

Operativni sistem: Windows XP SP2

Problem:
Jeste li ikada imali situaciju da morate promijeniti naziv accounta ( korisnika ) ?
Probali ste i nije to teško preko Control Panella ( Upravljačka ploča ).

No folder ( mapa ) koja je bila pod imenom dotičnog accounta u "Doccuments and settings" je ostala pod istim nazivom, a Vi to ne želite, VI baš hoćete da ima naziv koji je identičan useru tj. accountu ( korisničkom računu ).

Ima riješenje i za to.

Prvo bekapirajte ( arhivirajte ) sve Vaše podatke koji se nalaze u My Document, Outlook Express, Favorites, Desktop shortcuti, Cookies, itd.... ili još bolje arhivirajte cijeli folder Documents and Settings.

Idemo simulirati situaciju:

Računalo je pod Windows XP PRO SP2 i account ( korisnički račun ) ima naziv "korisnik" a uz to kao jedini account na računalu ima administratorske ovlasti i možete imati password a i ne.
Što to znači?
Znači da kada uključite računalo i sistem Vam se podiže na samom Welcome screenu pojavi se naziv korisnik na koji Vi trebate kliknuti mišem i ući u Operativni sitem ( ovdje Vas može tražiti "password" ( lozinku ) a i ne mora ).

Kada se sistem podigao, ako koristite Windows Explorer i uđete u folder ( mapu ) C:\My Computer\C:\Documents and Settings\ vidjet će te da tamo postoje folderi (mape) a među njima i folder pod nazivom "korisnik" u koji se smještaju svi vaši snimljeni podaci i postavke Vašeg accounta.

Među tim folderima možda postoji još koji pod nazivom nekog drugog accounta ako je aktiviran. A tu još ima i foldera kojima je dodijeljen attribut "HIDEN" tj. skriveni su pa ih možda ne vidite. Ja koristim program koji mi uvijek prikazuje i skrivene foldere i files.

slika stanja koju ste imali u početku
Image

E sada dolazi ona Vaša želja za promjenom naziva accounta.
Dakle željeli bi promijeniti naziv Vašeg accounta kao glavnog administratora da možete otvoriti "bratu ili sestri" drugi account.

Idemo redom.

1. Prvo što trebate učiniti je da Otvorite Control Panel, START => Control Panel ( Upravljačka ploča )
2. Kliknite na USER ACCOUNTS ( Korisnički računi )
3. Klik na CREATE A NEW ACCOUNT ( Stvaranje novog korisničkog računa )
4. Upišite ime novog accounta npr: admin , dodijelite mu administratorske ovlasti i postavite password ( zapišite je da ne zaboravite ;-)

Sada imate dva administratorska accounta. Prvi je "korisnik" a drugi ste upravo kreirali "admin"
5. Restartajte računalo

6. Prilikom podizanja OS-a treba Vam se pojaviti dva accounta i Vi trebate kliknuti na novo-kreirani account "admin", upišite password za ulaz.
Taaaako, sada ste ulogirani kao administrator "admin".
Ako pogledate u Doccuments and Settings preko Windows Explorera na path stazi koju sam gore objasnio vidjet će te da sada imate dva foldera "korisnik i admin"

7. Sada opet otvorite Control Panel ( Upravljačka ploča ) i kliknite na Account ( korisnički računi ) a potom na account "korisnik"
Imate opciju da izbrišete korisnički račun ( Delete the account ) a potom trebate kliknuti na gumb "Delete Files" ( tj. izbrišite datoteke računa )

8. Ovim će se obrisati i onaj folder koji Vam je smetao. tj naziv "korisnik". Sada će te imati samo folder "admin"

slika stanja koju dobijete na kraju
Image

Još Vam preostaje da kreirate novi account za "bracu i seku"
Administrator foruma
IvanC
Locked