Deinstalacija direct x

TUTORIALI, tips and tricks isključivo vezano uz deinstalaciju nekog software ili hardware.
Locked
Ivan

Deinstalacija direct x

Post by Ivan »

Može li ko objasniti kako se to radi moj direct x je od 2004 igrice mi neke ispadaju kao što je max payne 1 . kao zamijeniti u novi dirext x.
User avatar
IvanC
Administrator
Posts: 579
Joined: Tue Sep 20, 2005 9:54 am
Contact:

Post by IvanC »

Deinstalacija DirectX-a je vrlo teška skoro nemoguća.
Jedina mogućnost ti je instalacija novijeg DirectX-a.

Za provjeru verzije DirectX uradi slijedeće
START => RUN => upiši DXdiag

Instaliraj noviji npr: DirectX 9.0b ili 9.0c možda ti ti riješi problem.
Ivan

Post by Ivan »

Našao sam jedan tekst pa možda nekima pomogne:

DirectX podsistem je multimedijalni podsistem Windows operativnih sistema. Često je ovde i uzrok problema u radu samog Windowsa.

DirectX podsistem je vitalan deo za sve multimedijalne i zabavne programe, naročito igrice. A često je ovde i uzrok lošeg rada i rušenja ovih aplikacija. Šta možemo da uradimo da izbegnemo ove probleme?

Možemo da vršimo kontrolu, deinstalaciju, instalaciju i nadogradnju nove verzije. A za to će vam biti potrebno nekoliko dodataka. To su:

* aplet (kontrola) za Control Panel (dx_cpl.zip)
* program za deinstalaciju DirectX-a - DirectX Eradictor v1.08 (dxe108.zip)
* nova verzija DirectX-a

Kontrola DirectX-a

Sam Windows nema nikakav kontrolni program ili aplet preko koga možete da kontrolišete ceo ovaj podsistem. Postoji program DXDiag u System direktorijumu, ali ukoliko niste upoznati sa njim, odnosno ukoliko nije instaliran ceo podsistem, nemate nikavu mogućnost kontrole.
Rešenje nudi aplet za Control Panel. Aplet je napravljen od strane entuzijasta, kojima je nedostatak bilo kakve kontrole preko Control Panela bio problem. Uostalom, i sam Microsoft očekuje da se sve kontrole i podešavanja rade baš preko Control Panela, a ne editovanjem Registry baze ili konfiguracionih fajlova.

Instalacija apleta

Instalacija apleta je više nego jednostavna. Potrebno je iskopirati odgovarajući aplet u System (ili System32 na Windows NT/2000/XP) direktorijum i to je sve.

Jedini problem na koji možete naići je koji aplet da postavite. Zapravo, na raspolaganju su vam apleti za verzije 5-8 DirectX-a. Raspakujte na disketu ili disk sva četiri apleta iz arhive DX_CPL.ZIP. Pokrenite aplet directx8.cpl (ovo možete i preko Run komande Start menija ili iz Windows Explorera).

Aplet će se otvoriti i na prvom jezičku će biti ispisana verzija DirectX-a.
Zatvorite Control Panel, ukolikoje otvoren. Sada možete da iskopirate odgovarajuću verziju apleta u System direktorijum i nova kontrola će se pojaviti u Control Panelu prilikom njegovog otvaranja. Sada možete da vidite sve osobine podsistema koje možete da promenite, kao što možete da dobijete i informacije o samom podsistemu.
Međutim, šta možete da uradite ukoliko imate probelm sa DirectX-om, a koji se ne može rešti podešavanjima parametara. Jedino rešenje je...

Deinstalacija DirectX-a

Ovaj korak je drastičan i ne preporučuje se da se radi bez preke potrebe. Programom DirectX Eradicotr možete da uklonite sve core komponente DirectX podsistema i sve Registry ulaze (samo par stotina ključeva).

Program je freeware, što znači da je besplatan za korišćenje. Upotreba programa je dosta jednostavna, a namena je da se upotrebi u uklanjanju DirectX podsistema u dva slučaja:

* prelazak na novu verziju
* uklanjanje problematičnih komponenti

Ukoliko prelazite na novu verziju, preporučuje se da najpre uklonie staru. Kako ne postoji automatska deinstalacija, naročito kada su fajlovi DirectX-a došli uz operativni sistem, ovaj program će pripremiti teren za novu verziju. Iakobi sam setup trebalo da ovo uradi, iskustvo je pokazalo da se prelazak na novu verziju ne odvija uvek kako treba.

Uklanjanje core komponenti

Arhivu sa programom raspakujte na disketu ili disk i pokrenite progam DXE. Pre pokretanja programa pročitajte fajl read1st.txt.
Na ekranu ćete dobiti poruku da će program ukloniti DirectX podsistem. Ukoliko kliknete na [Yes], program će započeti sa procesom deinstalacije DirectX-a.
Nakon nekoliko minuta, program je očistio vaš operativni sistem od DirectX komponetni i spreman je da restartuje Windows. Ovaj korak obavezno izvršite, tako da se podigne sistem bez DirectX fajlova. Sam operativni sistem će raditi stabilno, ali se ni jedan aplikacija bazirana na DirectX-u neće pokrenuti.
Nakon restartovanja sistema, možete pokrenuti Control Panel aplet i proveriti postojanje DirectX-a. Ne zaboravite da aplet nije deo DirectX podsistema i neće biti uklonjen u procesu deinstalacije!


Reinstalacija DirectX-a

Ukoliko ste uklonili staru verziju podsistema, pripremili ste teren za prelazak na novu verziju. Sada treba da odaberete jednu od dve opcije:

* vraćanje stare verzije
* instalacija nove verzije

Oba slučaja su praktično ista, jer ste uklonili prethodnu verziju i sve DirectX fajlove. Međutim, postoje razlike.

Vraćanje stare verzije

Staru verziju DirectX-a vraćamo iz dva razloga:

* hoćemo da instaliramo verziju isporučenu uz operativni sistem
* nova verzija ne odgovara našoj mašini ili nije kompletna

Ukoliko imate problema sa novom verzijom DirectX-a ili ste iz neke igre "nakalemili" fajlove, možete pokretanje instalacije samog operativnog sistema da restaurirate fajlove koji nedostaju.

Ukoliko je u pitanju Windows 9x, restartujte mašinu na komandni prompt (Restart to MS-DOS prompt) i pokrenite SETUP Windowsa. Setup će prepoznati da su neki fajlovi izmenjeni/obrisani i ponudiće mogućnost reparacije operativnog sistema. Ova reparacija neće ni na koji način uticati na instalirani softver. Nakon završetka instalacije-restauracije, operativni sistem je vraćen u originalno stanje. Time je poboljšana stabilnost sistema.

Sa druge strane, ukoliko ste odlučili da na slabijoj mašini instalirate noviju verziju DirectX-a, može da se desi da ona neće da radi. Isto se dešava i u slučaju da instalirate DirectX koji dolazi uz igrice. Nije svaka instalacije kompletna, tako da umesto instalacije možete imati kalemljenje fajlova iz nekoliko verzija. U oba slučaja je vraćanje na stariju verziju rešenje problema.

Prelazak na noviju verziju

Ukoliko ste odlučili da pređete na novu verziju, onda bi bilo poželjno da izbegnete mešanje fajlova i uklonite sve što je pripadalo prethodno instaliranoj verziji. Nakon uklanjanja svih fajlova iz prethodne verzije, instalacije nove će ponovo postaviti sve ključeve i sva podešavanja. No, sada smo sigurni da je sve instalirano kako treba i da nema "repova" koji će nam jednog dana oboriti sistem ili aplikaciju.

Ukoliko ipak prelazite na novu verziju, onda se potrudite da nabavite kompletnu instalaciju te verzije. Ono što dobijete uz igru možda nije kompletno, a uvek postoji mogućnost da se pojavila neka revizije te verzije.

Kada preći na novu verziju?

Ovo pitanje je krucijalno zaovu problematiku. Osnovna stvar je da bez DirectX podsistema igrice i slične aplikacije neće raditi. Sa druge strane, svaka nova verzija u sebi sadrži funkcije prethodnih verzija.

Prvo morate da proverite koju verziju imate na sistemu. Neki praktični minimum je verzija 5.0, mada dosta igara radi i na Windows NT 4.0 Workstation, koji ima DirectX 3.0a i ne može se nadograditi. U suštini, ukoliko je igra napisana za verziju 5.0, onda ona neće videti prednosti, niti korisititi nove mogućnosti iz verzije 7.0.

Sa druge strane, ukoliko nemate odgovarajuću verziju, igra će ići sporije ili se neće uopšte pokrenuti.

Uvek kompletna verzija

Ceo trud oko instalacije i deinstalacije će biti uzaludan, ukoliko instalirate polovičnu ili bagovitu verziju. Iako ne mora da znači, dešava se da je DirectX instalacija na disku sa igrom nekompletna. Najbolje je da odete na Microsofotov sajt (www.microsoft.com/directx) i da skinete poslednju verziju i reviziju kompletnog podsistema.

Na kompakt diskovima koji se dobiju uz matične ploče obično postoji neka verzija DirectX-a. Ovu verziju obično možete iskoristiti, jer je kompletna. Sa druge strane, nije uvek najnovija.

Obratite pažnju da sam rekao verziju i reviziju podsistema. Nije samo verzija bitna. Ona uslovljava mogućnosti podsistema, jer svaka sledeća verzija ima sve više mogućnosti i funkcija. Međutim, revizija znači da su bagovi uočeni i ispravljeni, tako da je sistem stabilniji u radu.

Ne kalemite verzije

Nikada nemojte instalirate verziju preko verzije, a naročito ne preko igrica. Skoro sve igrice za Windows daju mogućnost da se instalira DirectX koji je na instalacionom kompakt disku. Kako niste sigurni da li je ta verzija korektna (kompletna i očišćena od grešaka), isključite instalaciju DirectX-a iz same igre. Ukoliko je potrebno, pokrenite instalaciju ručno.

Zaključak

U ovom tekstu smo se pozabavili problemom DirectX-a, njegove kontrole i instalacije. Bez ovog podsistema nije moguće pokrenuti praktično nijednu igru ili zabavni/multimedijalni softver.

Sa druge strane loša instalacija ili mešanje verzija može da izazove velike probleme u stabilnosti sistema. Zato se preporučuje da prilikom prelaska na novu verziju ili prilikom oporavljanja ovog podsistema uklonite postojeće fajlove.

Kada prelazite na novu verziju, obavezno proverite da li va je zaista potrebna, da li će raditi na datoj hardverskoj platformi i da li postoji još neka revizija date verzije.

Možete preuzeti:
datoteku apleta za Control Panel (dx_cpl.zip, 123KB) i
DirectX Eradictor v1.08 (dxe108.zip, 139KB).
Locked