Blokirajte zloćudne web stranice sa HOSTS datotekom

TUTORIALI, primjeri poboljšanja Windowsa, tips and tricks i savjeti u Windows XP operativnom sistemu, rješavanje problema u Windowsima.
Locked
User avatar
IvanC
Administrator
Posts: 576
Joined: Tue Sep 20, 2005 9:54 am
Contact:

Blokirajte zloćudne web stranice sa HOSTS datotekom

Post by IvanC »

Blokirajte zloćudne ili zlonamjerne web stranice sa HOSTS datotekom

Svjesni ste da na internetu danas postoji veći broj zlonamjernih i zloćudnih web stranica, čijom posjetom možete zaraziti Vaš PC. ( no niste svjesni da ih ima čak približno 10000 ).

Kakve su to web stranice?
Zlonamjerne, čijom posjetom možete pokupiti virus, spyware, trojana, BackDor.......

Kako znati koje su to adrese?
Teško napamet, ali zato HOSTS datoteka može to pamtiti umjesto Vas i zabraniti pristup takvim web stranicama.

Što je HOSTS datoteka?
Ukratko, to je datoteka u kojoj je mapirana IP adresa LOCALHOST tj. lokalnog servera a ona glasi 127.0.0.1 i u koju možemo daodavati web adrese koje želimo blokirati ( tj. pristup istima )

HOSTS datoteka nema ekstenziju (nastavak) a nalazi se:

Windows XP = C:\WINDOWS\SYSTEM32\DRIVERS\ETC
Windows 2K = C:\WINNT\SYSTEM32\DRIVERS\ETC
Win 98/ME = C:\WINDOWS


U Hosts datoteku možete unijeti IP adresu localhost a iza njega neku web adresu zlonamjernog sadržaja i prilikom nekog redirekta ili preusmjeravanja sa neke web stranice na dotičnu, ista Vam se neće prikazati, ili je možete preusmjeriti sa neke web stranice zloćudne na dobronamjernu.

npr: ako upišemo u Hosts datoteku novi red ( uz već unešeno )
127.0.0.1 www.gator.com ( na kojoj se možete zaraziti sa adware GAIN.A ) istu nećete moći vidjeti tj. može Vam se pojaviti slijedeća poruka u Internet exploreru "The page cannot be displayed", i tako redom.

Naravno, da to možete uraditi i u "Internet Explorer Restricted Zone" ali ! unijeti desetak tisuća web adresa ???????????

Popis svih trenutno poznatih web stranica ( zloćudnih i zlonamjernih ) možete vidjeti na linku http://www.mvps.org/winhelp2002/hosts.txt
tj. izgled jedne kompletirane HOSTS datoteke.
Datoteku možete editirati u npr: "notepadu" (blok za pisanje)
Istu datoteku u ZIP formatu sa dodacima za autorska prava itd... možete skinuti na web stranici MVPS.ORG na linku http://www.mvps.org/winhelp2002/hosts.htm

Pazite na autorska prava tvorca ove datoteke. ( zabranjeno je objavljivanje sadržaja ( ili dijelova ) datoteke bez dozvole, to Vam piše u komentaru u datoteci. )

NAPOMENA:
Ako koristite HOSTS datoteku veću od 135 kB može Vam se usporiti surfanje internetom ( sporije ali je sigurnije ) tada trebate Service "DNS Client" postaviti na MANUAL. ( samo XP i 2K ). pogledajte link http://www.mvps.org/winhelp2002/hosts.htm#Note
ili još bolje pogledajte FAQ: http://www.mvps.org/winhelp2002/hostsfaq.htm

U KOLIKO ŽELITE zaštititi vaše računalo od slučajne posjete zlonamjernim web stranicama sa vašeg računala, instalirajte Spybot Search & Destroy koji će Vam u HOSTS. datoteku importirati zlonamjerne web adrese.

PAŽNJA: Ako planirate koristiti HOSTS datoteku ( U Windows Vista i Windows 7, pogledajte savjete na linku)

- https://winhelp2002.mvps.org/hosts.htm
Locked