Kako instalirati phpBB FORUM na server?

Tutorijali i trikovi za phpBB2x forum i phpBB3x forum
Locked
User avatar
IvanC
Administrator
Posts: 576
Joined: Tue Sep 20, 2005 9:54 am
Contact:

Kako instalirati phpBB FORUM na server?

Post by IvanC »

Kako instalirati phpBB FORUM na web/server?
Za totalne početnike !!!
FTP program Windows Commander


Za sve totalne početnike.

Ovo je instalacija phpBB2x foruma a kako se instalira phpBB3 pogledjte na linku Instalacija phpBB3x foruma
Kao prvo potrebno je da zakupite Web Hosting koji ima podršku za PHP i MySQL. Ja sam zakupio na Croadria.com. Vi možete gdje hoćete. Morate tražiti od administratora korisničke podrške na Vašem web-hostingu da wam aktivira bazu MYSQL.

ZABRANJENO JE OVU TEMU KOPIRATI NA DRUGE FORUME BEZ DOZVOLE ( http://www.ic.ims.hr )

Ovdje ću opisati tutorial za instalaciju phpBB Foruma na server CROADRIA, jer sam imao nekih problema prilikom instalacije, čitajući ostale forume vezane uz ovu temu. Za FTP program koristio sam Windows Commander. ( Vi možete neki drugi npr: Cute FTP ili slično )

Kao prvo isprintajte i pročitajte ove upute od početka do kraja ( ili pročitajte online, ali detaljno.)

Prvo i osnovno morate imati instalaciju foruma tj. sve datoteke koje mu pripadaju ( ja znam za zadnju verziju 2.017 koju sam osobno koristio.)

No krenimo konkretno,

1. U prvom redu potrebno je da na svom PC-u imate instaliran jedan od slijedećih programa koji se bave arhiviranjem ( tzv: komprimiranjem, pakiranjem, kompresijom itd.. datoteka, kao što su WinZip ( možete ga skinuti ovdje http://www.winzip.com/ ili WinRar ovdje http://www.win-rar.com/download.html . Kada ste instalirali ( ili ga imate instaliranog ) jedan od navedenih programa, možete dalje.

2. Na svom PC-u otvorite folder/direktorij FORUM u root direktoriju Vašeg C:\ diska( ili na nekoj particiji koju odaberete. Nadam se da to znate ;-)

3. Nadalje, Kada to sve imate pripremljeno, spojite se na Internet i posjetite web stranicu gdje možete skinuti / downloadati phpBBH forum na svoj PC u neki direktorij/folder npr: FORUM //koji smo otvorili//. Navedenu datoteku/file možete skinuti ovdje https://www.phpbb.com/downloads/ . Kliknite na download verzije koju želite skinuti npr: phpBB-2.0.17.zip i kroz nekoliko koraka sa servera koji Vam se nudi skinite/downladajte datoteku. Ja sam skinuo phpBB-2.0.17.zip koji je veličina cca 670 Kb.

4. Kada ste ga skinuli potrebno je da ga raspakirate ( razipujete ili unzipujete ) u istom direktoriju na svom PC-u pomoću nekog programa koji to može. Npr: WinZip ili WinRar koje imate instalirane ili neki drugi program koji koristite u tu svrhu.

5.Kada ste raspakirali zipovanu datoteku "phpBB-2.0.17.zip" u prethodno otvoreni direktorij npr: C:\FORUMu istom direktoriju Vam se trebaju nalaziti slijedeće datoteke:

"Sadrzaj foldera/direktorija" C:\FORUM
Image

6. sada ste spremni na prebacivanje/upload Vaših datoteka iz C:\FORUM na Vašu domenu koju ste zakupili ( ili imate besplatnu ;-) tj. server Web-hostinga koji ima podršku za PHP i MySQL.

To će te uraditi na slijedeći način Windows Commanderom ( Total Commanderom ) koji možete skinuti ovdje http://www.ghisler.com. ( za korisnike ostalih FTP programa, podrazumjevam da znaju, nemam iskustva ali sve je to slično )

Prvo morate imati pripremljenu vezu tj. konekciju za upload datoteka pomoću FTP programa. Ovo možete konfigurirati i prije nego što ste uopće skinuli phpBB datoteku sa interneta.

Korisnici Windows Commandera to mogu uraditi na slijedeći način:
Otvorite WindowsCommander ( ja imam shareware verziju 4.51 ) Kliknite na gumb FTP connect
Image

Kada ste kliknuli na taj gumb ( FTP connection ) otvorit ce Vam se novi prozor "Connect to FTP server" pa potom kliknite na New Connection kao na slici
Image

Sada će Vam se otvoriti novi prozor poput ovoga na donjoj slici gdje trebate upisati osnovne podatke.
Image

Sada kada imate pripremljenu FTP vezu za upload datoteka foruma na web server idemo dalje.

7. Spojite se na Internet mrežu.
U desnom prozoru WindowsCommandera ( Total Commandera ) kliknite na direktorij u koji ste raspakirali datoteku ( koju ste skinuli sa interneta phpBB-2.0.17.zip ) tj. otvorite Vaš direktorij C:\Temp-forum. ( u ovom opisanom tutoru ). Sada vidite sve datoteke tog direktorija. Kliknite na prvi direktorij u tom desnom prozoru i potom pritisnite tipku INSERT ( INS ) na vašoj tipkovnici, da bi datoteka poprimila crvenu boju. Nastavite pritiskati tipku INSERT dok sve datoteke ne "pocrvene".

Potom kliknite u lijevi prozor bilo gdje ( na bilo koju datoteku ili direktorij ). Kliknite na gumb FTP
Image

Potom obilježite vašu konekciju za FTP u lijevoj strani prozora "connect to FTP server", u ovom tutoru se ona zove "moj site" i kliknite na gumb desno, Connect .
Image

Sačekajte kojih 10-30-tak sekundi da se program spoji na Vaš server. Kada se FTP program spojio na server u LIJEVOM prozoru bi se trebali pojaviti nazivi direktorija i datoteka na serveru.
Image

Kada se u lijevom prozoru pojavi root našeg servera (vidi gornju sliku ) onda trebamo ući u direktorij "WEB" dvoklikom i pojavit će nam se nove datoteke i direktoriji. U ovaj direktorij "WEB trebamo prekopirati naš direktorij sa desnog prozora "FORUM" To ćemo uraditi da se pozicioniramo iznad datoteka i direktorija koji vidimo u desnom prozoru i obilježimo samo direktorij FORUM pa ga naredbom COPY ili F5 kopiramo u lijevi prozor tj. direktorij WEB.
Image

Kada smo uploadali direktorij FORUM sa desnog prozora u lijevi, i ušli u njega ( direktorij forum )na lijevom i desnom prozoru su nam identične datoteke i direktoriji.
Ovim smo završili prenošenje foruma (datoteka ) na server sa našeg kompa.

8. Sada trebamo promjeniti CHMOD datoteke config.php ( koja je veličine 0 KB ) iz atributa 644 u 666 i to na slijedeći način.
Obilježimo config.php datoteku na lijevom prozoru. Kliknemo na textualnom izborniku FILE => Change Attributes i otvorit će nam se ovakav prozor
Image
Ovaj prozor je source atributa 644.

Sve što trebamo uraditi je checkirati za 666 ( kliknuti u bijeli kvadratić na WRITE ) za Group i World potom na OK. Slika ispod.
Image
Ovo je source za 666 CHMOD u Windows Commanderu

Sada smo postavili atribut za config.php na 666. i treba izgledati ovako
Image

I nadalje smo na Internet mreži konektirani na server pomoću Windows Commandera. NEMOJTE SE DISKONEKTIRATI sa FTP servera.

9. Sada možemo krenuti na instalaciju Foruma phpBB .
Pokrenemo naš Internet browser ( ja koristim Internet Explorer ). U novootvoreni prozor browsera u polje za wab adresu upišemo slijedeće www . mojadomena.com/install/ install.php ( mojadomena je naziv vaše web stranice na kojoj će te instalirati phpBB forum, ako ste na web serveru kreirali folder "forum" onda path za instalaciju u browseru izgleda ovako www . mojadomena.com/forum/install/install.php ).
Ako je sve u redu treba Vam se otvoriti ovakav prozor ili sličan ( zavisi koju verziju koristite ), u koji će te upisati potrebne podatke ( slično na slici )
Image

Dakle kao što vidite na slici potrebno je upisati slijedeće podatke:

BASIC CONFIGURATION
Default board language: English
Database Type: MySQL 3.x ili 4.x ( ja sam morao izabrati ver. 4.x )
Choose your installation method: Install
DATABASE CONFIGURATION
Database Server Hostname / DSN: localhost (ili mysql.mojadomena.com) ( ja sam upisao localhost )
Your Database Name: ime vaše baze
Database Username: username za pristup bazi
Database Password: password / lozinka, za pristup bazi
Prefix for tables in database: phpbb_
ADMIN CONFIGURATION
Admin Email Address: e-mail adresa administratora ( najbolje da je već otvorena )
Domain Name: adresa domene npr: www . mojadomena.com
Server Port: 80 ( ovo već imate upisano )
Script path: forum/ (ovo vec imate upisano, ali ako ste uploadali datoteke foruma u direktorij phpBB onda ovdje treba pisati phpBB/ )
Administrator Username: (sto god zelite) zapamtite / zapišite si login name administratora
Administrator Password: (sto god zelite) zapamtite / zapišite si lozinku za administratora
Administrator Password [ Confirm ]: (ponoviti adm pass) ponovite lozinku za administratora
START INSTALL (klik na gumb )
Možda Vam se pojavi ovaj text…….Your admin username has been created. At this point your basic installation is complete. You will now be taken to a screen which will allow you to administer your new installation. Please be sure to check the General Configuration details and make any
required changes. Thank you for choosing phpBB 2.
kliknite finish installation!

Kada ste dobili uspješnu instalaciju ODMAH se prebacite na prozor Windows Commandera i obilježite direktorije INSTALL i CONTRIB. i OBRIŠITE IH pritiskom tipke F8 i potvrdom za brisanje.

10. Dok ste još u Windows Commanderu, primjetit će te da se veličina config.php datoteke promjenila i da je ona sada oko 251 KB. Sada trebate istu datoteku obilježiti i promjeniti CHMOD ( attribut ) iz 666 u 644, na prethodno opisan način.
Dakle: obilježiti datoteku config.php, FILE => Change Attributes i checkirati na ovaj način
Image
Ovaj prozor je source atributa 644.

Kada ste promijenili CHMOD u 644 datoteka config.php treba izgledati u prozoru ovako:
Image

SADA se možete diskonektirati u Windows Commander prozoru klikom na gumb DISCONNECT.

Sada ste instalirali Vaš forum.

11. Da bi ste pristupili forumu koji ste instalirali u prozor vašeg browsera upišite www .mojadomena.com/forum/ ili www . mojadomena.com/phpBB/ , adresa zavisi od naziva direktorija u koji ste uploadali datoteke foruma. U ovom tutoru to je direktorij FORUM.

12. Da bi ste pristupili administraciji foruma u prozor vašeg browsera upišite www . mojadomena.com/forum/login.php i upišite username i password koji ste upisali prilikom instalacije foruma i polja grupe ADMIN CONFIGURATION . ( ono što sam Vam rekao da zapišete i zapamtite u točki 9).

PhpBB FORUM na HRVATSKOM JEZIKU

Da bi ste imali forum na Hrvatskom jeziku, trebate skinuti datoteku sa prijevodom na HR jezik tj. ZIP file pod nazivom "lang_croatian.zip" koji je prevela Ančica Sečan.

Da bi i Vaš forum bio djelomično na Hrvatskom jeziku potrebno je da uradite slijedeće.

Skinutu datoteku lang_croatian.zip potrebno je raspakirati ( na prethodno objašnjen način i određenim programom ) u neki direktorij na vaš PC. Pomoću Windows Commandera raspakirajte istu datoteku i pozicionirajte se da se sve datoteke vide na desnom prozoru.
Konektirajte se na Internet i onda pomoću Windows Commandera kliknite na lijevi prozor pa na gumb FTP Connection. Kada Vam se otvori na lijevoj strani prozora vaš server sa datotekama i direktorijima, kliknite dvaput na direktorij WEB, pa potom opet dvoklik na FORUM pa dvoklik na direktorij LANGUAGE pa dvoklik LANG_ENGLISH.
E tu će Vam se pojaviti datoteke koje se nalaze u tom direktoriju. Na desnom prozoru također uđite u raspakirani direktorij i obilježite direktorij i sve datoteke u njemu. Potom pritisnite F5 i sve kopirajte na server. ( sve OVERWRITE ) .

Image

Sada se diskonektirajte i logirajte na forum www . mojadomena.com/forum/login.php . Ako je sve u redu i ako ste slijedili uputstva, Vaš forum bi trebao biti djelomično na Hrvatskom jeziku.

Za Sve one početnike koji prvi put instaliraju ovaj phpBB Forum a pitaju se što mogu mijenjati na forumu ( ima i takvih ;-) ).

Kada instalirate forum na Vaš web server i kada se logirate kao administrator, u Administrator Pannelu možete:

1. Promjeniti izgled foruma ( potrebno je da skinete [ downloadate ] neki drugi skin )

2. Možete otvarati grupe i podgrupe foruma s naslovima po Vašoj želji.

3. Imate još puno toga u Administrator Pannelu što možete raditi po Vašoj želji kada su u pitanju "dozvole", "zaključan forum", "otključan forum", "dozvole članovima foruma", "dozvole moderatorima foruma" itd..

Nadogradnja phpBB foruma sa 2.0.17 na 2.0.19 objašnjena na linku http://www.ic.ims.hr/forum/viewtopic.php?t=88 tema: NADOGRADNJA phpBB foruma.

PAŽNJA:
Obratite pažnju prilikom prebacivanja datoteka i mapa na server. Svi nazivi mapa i datoteka moraju biti kao original naziv ( kad kažem original onda mislim na početna slova mapa i datoteka. Ako je originalni naziv datoteke sa malim početnim slovom kada raspakirate skinutu instalaciju onda tako mora biti i na severu ).

Zašto ?
Zbog toga jer Windows Commander prilikom FTP Uploada ( na Win XP ) zna ponekada prebačenu datoteku napisati VELIKIM SLOVOM ???? umjesto malim - kako izgleda originalna datoteka ( da li je ovo BUG ili ne ? ne znam ) ali sam to primjetio da se događa samo u Windowsima XP. Ja osobno koristim za ove stvari Win98SE)
Tako isto je i sa Downloadom. Znači ovo vrijedi samo za korisnike Windows XP-a.

Dakle config.php i Config.php nije isto u PHP programiranju.

Administrator foruma
IvanC
Locked