2 računala + ADSL modem = mreža Internet

TUTORIALI, tips and tricks u vezi Hardware and Network, Mreže i UTP kablove, Bios, Ruter, Modem, Switch.
Locked
User avatar
IvanC
Administrator
Posts: 576
Joined: Tue Sep 20, 2005 9:54 am
Contact:

2 računala + ADSL modem = mreža Internet

Post by IvanC »

POVEŽITE DVA RAČUNALA U MREŽU preko ADSL Routera/Modema i spojite se na Internet

ZABRANJENO JE OVU TEMU KOPIRATI NA DRUGE FORUME BEZ DOZVOLE ( www.ic.ims.hr )

Na samom početku isključite Firewall program na oba računala.

Kao prvo potrebno je ostvariti mrežu između dva računala, imati pripremljeno:

- dva PC-a ;-)
- dva ispravna kabla kategorije CAT5 i to izrađena prema standardu T-568A ili T-568B. Ti kablovi se još nazivaju RAVNI PATCH a na svojim krajevima imaju RJ-45 konektore. Za više informacija o UTP kablovima posjetite link http://www.ic.ims.hr/forum/viewtopic.php?t=255
- Router i ADSL modem ili kombinirani Router/Modem sve u jednom ( poput ZyXEL serije 600 )

Što moramo uraditi?
- Postaviti parametre za buduću mrežu između dva PC-a
- Postaviti protokole i IP adrese naših PC-a, Gatway itd….
- Spojiti kablovima PC-e i Router
- Isprobati mrežu "ping" naredbom
- Postaviti IP adresu Routera ( već je postavljena , pogledajte dokumentaciju uz Router ) i obično je 192.168.1.1 ili 192.168.0.1 ( ovisi o vrsti i modelu ) a ima ih još da ih ne nabrajam. Zatim postaviti određene parametre na Routeru.
- Spojiti se na Modem i isprobati je li sve funkcionira.
- OBAVEZNO bilo kakve radnje još dok imate bilo kakvu vezu prema internetu morate saznati DNS IP adrese Vašeg ISP-a ( providera ). Kako? Spojite se na Internet a potom klik na START=> RUN ( Pokreni ) => upišite naredbu cmd i u novootvorenom prozoru upišite naredbu ipconfig /all, tu pogledajte koje su IP adrese Vašeg ISP-a.
- Za SHARING nekih foldera pogledajte link http://www.ic.ims.hr/forum/viewtopic.php?t=105
Image

Opisat ću način uspostave mreže sa neovisnom mogućnošću izlaska na Internet kao što je na slici. Dakle, svaki PC može na Internet neovisno o drugom PC-u a uz to mogu vršiti SHARE ( Šering iliti dijeljenje ) nekih foldera ( mapa ). ISP je oznaka za naziv Vašeg davatelja usluga ( kao Iskon, T-Com itd… )
Image

Ako posjedujete Router/Modem sve u jednom onda ova slika ne odgovara u tom dijelu a ostalo je sve isto.

Pretpostavimo da na oba računala imamo instaliran Windows XP + SP2
Na oba računala ( PC-a ) pristupamo sa administratorskim ovlastima.

POSTAVLJANJE MREŽE ZA DVA PC-a
Prvo i osnovno je postavljanje samih IP adresa i Radne grupe ( Workgroup ) da bi mogli imati mrežu između dva PC-a.

POSTAVKE na PC-1
Ovaj PC-1 ćemo nazvati "SERVER". Ovo nije server na koji Vi mislite. Ovaj naziv je samo figurativan. Mogao sam ga nazvati i "GLAVNI PC" ali eto neka bude server jer ćemo na njemu instalirati program sa kojeg ćemo administrirati Router.

Kliknite desnom tipkom miša na ikonu MyComputer ( Moje računalo ) na desktopu, potom sa skočnog izbornika izaberite naredbu Properties ( Svojstva ).

Sada na otvorenom dijalog prozoru kliknite na karticu Computer Name ( Naziv Računala )
Tu odredite Computer Description ( opis računala ) npr naš opis "server" a obratite pažnju za Full Computer Name ( Puni naziv Računala ) i tu upišite PC1 ( pazite ovdje nema upisa odvojenih riječi i raznih naših znakova ) Kratko i jasno dajte ime računalu. Nadalje odredite naziv Workgroup ( Radne grupe ). Ovaj naziv mora biti isti na oba računala inače se neće međusobno "vidjeti" u mreži. Dakle tu upišite npr: "Igre" ili "kuca" ili "cigla" ili "pegla" ;-)
Ova zadnja dva parametra možete promijeniti klikom na gumb Change ( Promijeni ). Nakon toga restartajte računalo da Vam prihvati ove promjene. U stvari kada god Vas "pita" računalo da je potrebno restartati obavezno to učinite.
Image

Kada smo startali računalo ponovno idemo sada postaviti parametre za LAN ( Lokal Area Network ) tako što ćemo kliknuti 2x lijevom tipkom miša, na ikonu na desktopu pod nazivom My Network Places ( Moja mrežna mjesta ) . Kada Nam se otvorio prozor pod istim nazivom u lijevoj strani imamo izbornik pa u njemu kliknemo na naredbu View Network Connections ( Prikaži mrežne veze ).
Sada nam se otvorio prozor na kojem imam sve konekcije na našem računalu ( ako ih imamo ) a uz to tu se nalazi i prikaz za naziv naše mrežne kartice. Ona se nalazi pod nazivom Lokal Area Connection ( Lokalna veza ).
Image

Sada je potrebno kliknuti desnom tipkom miša 1x na taj naziv a potom na naredbu Properties ( svojstva ) i treba nam se otvoriti dijalog prozor pod nazivom Properties Lokal Area Network. U tom prozorku kliknimo na karticu General ( Općenito ), potom pogledajmo sve protokole koji su instalirani u središnjem polju.
Uključite sve kvačice koje vidite na slici, a potom selektirajte protokol pod nazivom TCP/IP i onda klik na gumb Properties ( svojstva ). Nemojte da bi zaobišli kućicu ispred opcije File and Printer Shareing, jer nećete moći dijeliti foldere u mreži. Inače na ovom prozoru na kartici Advanced, na gumbu Settings imate još dodatne postavke ako Vam ne radi mreža između PC-a a u pitanju je možda Firewall. No meni radi i pored uključenog Firewalla.
Image

Sada imamo novo-otvoreni prozor Internet Protocol TCP/IP Properties na kojemu trebamo odrediti IP adresu za PC-1. Ovdje bi trebali malo obratiti pažnje o odabiru IP adresa. S obzirom da u Internet standardu postoje IP adrese koje su rezervirane za privatnu upotrebu idemo izabrati jednu od njih. Obično se postavljaju IP adrese iz Klase "C" ali nije obavezno.

Mi ćemo za našu mrežu izabrati STATIČNE IP adrese PC-1= 192.168.1.2 i PC-2=192.168.1.3 a IP adresu 192.168.1.1 ćemo dodijeliti našem Routeru koja će ujedno biti i Gatway na PC-ima. Zašto sam izabrao IP adresu Routera koju sam naveo. Zato što sam u dokumentaciji koju sam dobio uz njega to pročitao i nije mi se dalo odstupati od nje. Kod Vas će to možda biti druga IP adresa npr: 192.168.0.1 itd. naravno Default Mask ( Mrežna maska ) je iz Klasce C jer je i IP adresa iz iste klase. Ako Vas baš puno zanimaju klase adresa u Google-u upišite "IP Class Address" i imat ćete "hrpu" linkova na kojima možete više pročitati.
Dakle:
Local connection ( Lokalna veza ) ( naša mrežna kartica )
IP adresa : 192.168.1.2
Subnet Mask: 255.255.255.0
Gatway : 192.168.1.1
DNS: 195.29.150.3
195.29.150.4

Image


POSTAVKE na PC-2
Sve je isto kao što je opisano za PC-2
Opis računala: klijent
Puni naziv računala: PC2
Radna grupa: IGRE

Local connection ( Lokalna veza ) ( naša mrežna kartica )
IP adresa : 192.168.1.3
Subnet Mask: 255.255.255.0
Gatway : 192.168.1.1
DNS: 195.29.150.3
195.29.150.4

Sada kada smo postavili postavke i na drugom PC-u. idemo priključiti Router sa računalima.
Uzmite kablove i umetnite ih u za to namijenjene utičnice na kućištu Vaših računala. Konektor UTP kabla RJ-45 ne može ući u utičnicu modema ;-)
Druge krajeve kablova umetnite u utičnice Routera i to tako da idete redom ( ako ima više priključaka na Routeru ) Dakle PC-1 na priključak LAN-1 na Routeru, PC-2 na priključak LAN-2 na Routeru. Prištekajte Router na struju uključite računala i sada slijedi.

Na PC-1
START => RUN ( Pokreni ) => upišite naredbu cmd a potom upišite naredbu ping 192.168.1.3. Što ste time uradili? Pingali ste računalo PC-2 i time vidjeli je li PC-1 "vidi" PC-2 u mreži tj. mogu li oni uopće kontaktirati tj. hoćete li moći vršiti SHARING foldera na računalima.
Ako ste dobili sličan odgovor kao na slici onda je u redu sa mrežom. Znači, poslali ste neke pakete drugom računalu i ako se nije "izgubio" nijedan sve je u redu sa mrežom.
Zatim pingajte Router i opet isto, ako nije izgubljen nijedan paket sve je OK.
Image

Na PC-2
START => RUN ( Pokreni ) => upišite naredbu cmd a potom upišite naredbu ping 192.168.1.2. Što ste time uradili? Pingali ste računalo PC-1 i time vidjeli je li PC-2 "vidi" PC-1 u mreži tj. mogu li oni uopće kontaktirati tj. hoćete li moći vršiti SHARING foldera na računalima.
Ako ste dobili sličan odgovor kao na slici onda je u redu sa mrežom. Znači, poslali ste neke pakete drugom računalu i ako se nije "izgubio" nijedan sve je u redu sa mrežom.
Zatim pingajte Router "ping 192.168.1.1" i opet isto, ako nije izgubljen nijedan paket sve je OK.

U ovom koraku ćete vidjeti zašto sam imenovao PC-1 sa nazivom "server". Rekao sam da je nevažan naziv ali sam odredio da mi PC-1 bude taj na kojem ću administrirati Router.
Sada idemo na SETUP Routera sa CD-a koji ste dobili uz Router. Prethodno pročitajte Manual ( obično u *.pdf formatu ) da bi ste vidjeli koje su potrebne radnje za konfiguraciju Routera. Pokrenite Setup i pristupite administraciji Routera tako što ćete upisati username i password ( obično to bude " admin / 0000 ". Administraciji Routera kasnije pristupamo tako što otvorimo Internet Browser i upišemo IP adresu Routera ( sjećate se to je ona adresa 192.168.1.1 )
Naravno Vi lozinke možete promijeniti ali si obavezno zapišite nove lozinke jer u protivnom morat ćete RESETIRATI Router da bi ga mogli ponovno administrirati.

U ovom koraku primjenit ću administraciju ADSL Routera "NetGear RP-614" koji posjedujem momentu pisanja ovog tutoriala. Neću opisivati što i gdje se podešava jer to ovisi od Routera do Routera, ove sklike dolje su samo da Vam pokažem što možete vidjeti u administraciji Routera i postaviti ( ako niste nikada radili )

Dakle pristupamo administraciji Routera:
Image

Image

Image

Image

Ovdje na slici gore vidite da možete upisati raspon IP adresa koje se mogu dodjeljivati računalima u mreži ako se ruter ponaša kao DHCP, ali to je previše za sada. (ISKLJUČITE DHCP jer sami postavljamo IP adrese, ako na kraju ne radi tada ga probajte uključiti)

Sada u Vašem Internet Exploreru u Tools => Options na kartici Connections , čekirajte opciju Never dial a connection ako želite da ste stalno spojeni na Internet. ( na oba PC-a ovo uradite ).

Spojite Router sa ADSL modemom ( ako imate kombinirani ovo ne važi ;-) priključite modem na ADSL liniju i surfajte. Probajte oba PC-a

I na kraju, spojite se na Internet i isprobajte upisati adresu www.google.com . Ako ste uspješno otvorili web stranicu onda ste ispravno upisali IP adresu u polju gdje se traži DNS .

Nadam se da ćete pomoću ovog tutoriala, uspješno prvi puta umrežiti Vaša dva PC-a.

I na kraju imamo ovu situaciju
Image

I ova situacija je slična prethodnoj samo što za spajanje na internet koristimo kombinirani Router/Modem ( npr: ZyXEL )
Image

Uključite Firewall i provjerite da li sve radi kako treba, ako ne radi onda Firewall ometa komunikaciju. Podesite ga.

BTW: ako sam negdje pogriješio, izvinjavam se , nije namjerno, brzina je to a tko radi taj i griješi. Vi koji to vidite javite da promijenim.
Administrator foruma
IvanC
Locked