Ericsson R520m & T39m.txt

TUTORIALI, tips and tricks za MOBITELE i pametne telefone
Locked
User avatar
IvanC
Administrator
Posts: 576
Joined: Tue Sep 20, 2005 9:54 am
Contact:

Ericsson R520m & T39m.txt

Post by IvanC »

Naravno, možete i sami nacrtati svoje sličice, a da biste ih prebacili na mobitel bit će vam potrebna infracrvena veza. Sličice moraju biti jednobojne, u GIF formatu. T39m može prikazati sličice do maksimalne veličine 73x26 piksela, dok R520m zbog većeg ekrana može prikazati sličicu do veličine 73x39 piksela.
Na spomenutim se stranicama može pronaći i aplikacija My Pictures: u padajućem izborniku "Ericsson Software" odaberite model R520 ili T39, te potom kliknite na link "Download MyPictures". MyPictures olakšava crtanje sličica prilagođenih ovim modelima, a već i dolazi sa zbirkom njih tridesetak. Praktično je što odmah možete vidjeti kako će sličica izgledati na ekranu vašeg mobitela. Kada ste se odlučili za neku sličicu, ili nacrtali vlastitu, odaberite naredbu "Export Picture" iz izbornika "Background". Spremite GIF datoteku na disk, te je potom pošaljite mobitelu korištenjem infracrvene veze (u Windowsima: "Send To", pa potom "Infrared Recipient").

Vlastite melodije
Na ovim modelima, baš kao i na svim Ericssonima, postoji mogućnost definiranja vlastitih melodija zvona (njih 8). Način njihovog upisivanja identičan je ostalim Ericssonovim modelima pa se možete poslužiti bilo kojom od stotina melodija koje su na raspolaganju na Internetu, ali postavlja se pitanje što ako vam se baš ne da utipkavati melodiju samo da biste zaključili kako vam se ona ne sviđa? Ili, kako brže utipkati melodiju?
Da biste ovo napravili, bit će vam potrebna infracrvena veza na računalu. Pripremite običnu tekstualnu datoteku (primjerice, korištenjem Notepada) i nazovite je melodija.emy (nastavak je bitan!). Njezin format mora biti sljedeći:

BEGIN:EMELODY

(prazan red)

VERSION:1.0

(prazan red)
MELODY:+ep+e+#c+Eppp+#F+Dpppp+E+#CppppBppppp
+ep+e+#cpAppp+#fp+#f+dp+#F

(prazan red)

END:EMELODY

Uočite da između pojedinih naredbi postoji po jedan prazan red. Također, iza posljednje naredbe ne smije biti tog praznog retka. Sada jednostavno iza naredbe MELODY: postavite melodiju koju želite prenijeti na mobitel (možete napraviti copy & paste s neke web stranice), spremite ovu datoteku i pošaljite je mobitelu korištenjem IR veze.

SMS trikovi
Kod pisanja SMS-ova, za brži upis slova vrijedi isti "štos" kao i na nekim drugim Ericssonovim modelima: da biste brže upisali slovo koje je na drugom mjestu na tipki, pomaknite slider (s lijeve strane mobitela) prema gore i pritisnite tu tipku. Da biste brže upisali treće slovo, pomaknite slider prema dolje i pritisnite tipku.
Kod čitanja SMS poruka, tipke 1 i 3 mogu se koristiti kao page up i page down tipke, dakle za pomicanje sadržaja poruke za cijeli ekran prema gore ili dolje. Ovaj zgodan "štos" koji će vam prištedjeti uporno pritiskanje strelice prema dolje na žalost ne radi prilikom pregleda WAP stranica, gdje bi bio posebno koristan.

Još par sitnica
Ne želite li se javiti na neki poziv, a utišali biste zvonjavu, pritisnite tipku C ili jednostavno pomaknite slider u bilo kojem pravcu.
Kao što duljim pritiskom na strelicu prema desno ulazimo u telefonski imenik, dulji pritisak na strelicu prema lijevo aktivira prvi definirani shortcut (izbornik 7-1). Zbog toga je dobro na prvu poziciju u izborniku s prečicama postaviti onu naredbu koju ćemo najčešće pozivati, primjerice aktiviranje IR porta, spajanje na WAP ili nešto slično.
Autor: Dario Sušanj (Magazin "MojMoby") Prenešeno sa http://www.telfon.net/tutoriali/index.php
Locked