FAQ: Opis SERVICE naredbi u Win XP

TUTORIALI, primjeri poboljšanja Windowsa, tips and tricks i savjeti u Windows XP operativnom sistemu, rješavanje problema u Windowsima.
Locked
User avatar
IvanC
Administrator
Posts: 576
Joined: Tue Sep 20, 2005 9:54 am
Contact:

FAQ: Opis SERVICE naredbi u Win XP

Post by IvanC »

Opis SERVICE naredbi u Win 2K i XP

Do SERVICE naredbi dolazite tako da kliknete na START => POKRENI i upišete SERVICES.MSC i kliknete na OK.
Image

Image

Za promjenu svojstva nekog servisa potrebno je da ga obilježite, potom klik desnom tipkom miša pa PROPERTIES. Otvorit će Vam se ovakav prozor i u polju "Startup Type" pomoću padajućeg izbornika izaberite akciju koju želite.
Image

Ovaj pregled vam donosi informacije o svakom pojedinom servisu, njegovoj funkcionalnosti te servisima o kojima je ovisan tj. bez kojih ne može funkcionirati.
Moguće je da na se na vašem računalu ne nalaze svi navedeni servisi, ovaj nesklad postoji zbog razlika između Home i Professional verzije Windowsa.

1.1. Alerter
Obavještava korisnike o slanju administrativne uzbune. Korisno samo u slučaju kada je računalo dio veće računalne mreže. Ako vam je računalo samostalna radna stanica ili spojena u manji LAN (Lokalna mreža) slobodno onemogućite.

1.2. Application Layer Gateway Service
Pruža podršku za Internet Connection Sharing i Internet Connection Firewall. Pa ako koristite ove funkcije postavite ovaj servis da se automatski pokreće, u suprotnom ga onemogućite.

1.3. Application Management
Koristi se za dodjeljivanje, objavljivanje i brisanje softvera. Ovaj servis postavite na manual.

1.4. Automatic Updates
Provjerava da li su raspoložive nove zakrpe za Windowse, te u slučaju da su raspoložive obavještava vas. Jedini problem kod ovog servisa je što prođe dosta vremena od objave zakrpe pa do trenutka dok vas ovaj servis obavijesti da je nova zakrpa raspoloživa. Stoga je bolje ovaj servis onemogućiti i zakrpe skidati ručno sa windowsupdate.microsoft.com. U slučaju da se odlučite na korištenje ovog servisa postavite ga na automatsko pokretanje i omogućite Cryptographic Services jer je o njemu ovisan.

1.5. Background Intelligent Transfer Service
Ovaj servis koristi Windows Update. Svrha mu je da ako tijekom skidanja zakrpe isključite/resetirate vaše računalo nakon ponovne prijave na sustav Update se nastavi tamo gdje je stao tj. ne ide ispočetka. Ako ne koristite Automatic Updates odnosno skidate zakrpe ručno slobodno onemogućite ovaj servis. Ovisi o Remote Procedure Call i Workstation servisima.

1.6. ClipBook
Omogućuje razmjenu cut/paste objekata između računala povezanih u mreži. IMHO beskorisno, slobodno onemogućite. U slučaju da imate razloga koristiti ovaj servis onda omogućite i Network DDE jer je o njemu ovisan.

1.7. COM+ Event System
Potreban za aplikacije koje koriste COM+. Koje aplikacije koriste ovaj servis pogledajte u C:\Program Files\ComPlus Applications. Bez obzira da li koristite COM+ aplikacije ovaj servis postavite ili na manual ili automatsko jer je Optimize funkcija Bootvis-a ovisna o njemu.

1.8. COM+ System Application
Isto kao za COM+ Event System

1.9. Computer Browser
Održava listu računala i resursa na velikim mrežama. Slobodno onemogućite ovaj servis ako je vaše računalo samostalno ili u manjoj mreži jer i dok je ovaj servis onemogućen možete potpuno funkcionalno koristiti mrežu. Ovisi o Server i Workstation servisima.

1.10. Cryptographic Services
Potvrđuje digitalne potpise Windows datoteka, i koristi ga Automatic Updates, no u ostalim situacijama je nepotreban, pa ga postavite na manual. Ovisi o Remote Procedure Call servisu.

1.11. DHCP Client
Prima dinamičku IP adresu od DHCP servera. Ovaj servis postavite na Manual ako se spajate na Internet, u suprotnom ga možete onemogućiti.
Ovisi o AFD Networking Support Environment, NetBios over TCP/IP TCP/IP Protocol Driveru.

1.12. Distributed Link Tracking Client
U slučaju da računalo B napravi shortcut na datoteku na računalu A i računalo A promijeni lokaciju datoteke A tada će ovaj servis javiti računalu B kako je adresa promijenjena.
Korisno u velikim mrežama, u suprotnom onemogućite. Ovisi o Remote Procedure Call

1.13. Distributed Transaction Coordinator
Brine se o transakcijama koje uključuju višestruke resurse. Trenutno ne iskorišteno, ali moguće je da će biti korišteno od strane .NET tehnologije. Onemogućite ovaj servis, a ako budete imali problema postavite ga na manual. Ovisi o Remote Procedure Call i Security Accounts Manager.

1.14. DNS Client
Prevodi i "kešira" DNS imena. Ovaj servis je potreban samo ako koristite IPSEC. Slobodno ga postavite na manual.

1.15. Error Reporting Service
Prijavljuje Microsoftu kada se određena aplikacija sruši. Onemogućite sa zadovoljstvom. Ovisi o Remote Procedure Call servisu.

1.16. Event Log
Omogućuje prikaz poruka u Event Vieweru koji je vrlo koristan kada rješavate neki problem na računalu. Ovaj servis postavite da se automatski pokreće.

1.17. Fast User Switching Compatibility
Asistira aplikacijama koje se ne snalaze u višekorisničkom okruženju. Ako na računalu nemate puno (manje od 10) korisničkih računa slobodno onemogućite ovaj servis. Ovisi o Terminal Services.

1.18. Fax Service
Podrška za faksiranje. Podrazumijevano se ne instalira, ali možete je dodati putem Add/Remove Windows Components .Ovisi o Plug and Play, Print Spooler, Remote Procedure Call i Telephony servisima.

1.19. FTP Publishing Service
Podrška za FTP server. Ne instalira se podrazumijevano, već se može naknadno instalirati putem Add/Remove Windows Components ako želite stvoriti FTP server. Ovisi o IIS Admin sevisu.

1.20. Help and Support
Ovaj servis koriste Microsoft online help dokumenti. Slobodno onemogućite.

1.21. Human Interface Device Access
Koriste uređaji koji na sebi posjeduju dodatne hotkey funkcije npr. skeneri sa fax/copy kontrolama. Ako posjedujete neki takav uređaj postavite pokretanje servisa na automatsko, u suprotnom onemogućite. Ovisi o Remote Procedure Call servisu

1.22. IIS Admin
Ne instalira se podrazumijevano, ali možete ga naknadno instalirati putem Add/Remove Windows Components. Koristi se u suradnji sa lokalnim web i ftp servisima.
Ovisi o Remote Procedure Call i Security Accounts Manager servisima.

1.23. IMAPI CD-Burning COM Service
Služi za snimanje cd-a iz samog shell-a windowsa. (drag & drop). U slučaju da ne koristite ovu funkciju već cd-e snimate pomoću specijaliziranog softvera (npr. Nero) slobodno onemogućite ovaj servis. U suprotnom ga postavite na manual.

1.24. Indexing Service
Kreira indekse na disku radi bržeg pretraživanja, no to radi na vrlo loš način tako da zauzima dosta resursa i zna se pokrenuti dok radite pa vam usporiti računalo na razinu 486. Onemogućite sa zadovoljstvom . Ovisi o Remote Procedure Call servisu.

1.25. Internet Connection Firewall and Internet Connection Sharing
Omogućuje da više računala pristupa Internetu preko jedne modemske linije, te ugrađeni firewall. U slučaju da koristite specijalizirani softver za ove namjene slobodno onemogućite ovaj servis, u suprotnom ga postavite na manual. Ovisi o Application Layer Gateway Service, Network Connections, Network Location Awareness, Remote Access Connection Manager servisima.

1.26. IPSEC Services
Kontrolira IP siguronosni certifikat. Za prosječnog korisnika ovo je nepotrebno. Slobodno onemogućite.

1.27. Logical Disk Manager
Vitalan za rad Disk Management MMC konzole. Pokretanje servisa postavite na manual. Ovisi o Plug and Play, Remote Procedure Call servisima.

1.28. Logical Disk Manager Administrative Service Isto kao za Logical Disk Manager.

1.29. Messenger
Šalje poruke između servera i klijenta. Ovaj servis se ne odnosi na MSN Messanger. Za prosječnog korisnika nevažno. Slobodno onemogućite.

1.30. MS Software Shadow Copy Provider
Koristi se u suradnji sa Volume Shadow Copy servisom. Ovaj servis koristi MS Backup, pa ako ne koristite taj program slobodno ga onemogućite.Ovisi o Remote Procedure Call

1.31. Net Login
Koristi se za prijavu na Domain Controller. Ako je vaše računalo dio velike mreže postavite na Automatic, u suprotnom onemogućite servis.Ovisi o Workstation servisu.

1.32. NetMeeting Remote Desktop Sharing
Omogućuje korisniku da pristupi vašem računalu putem NetMeetinga. Svakako onemogućite ovaj servis jer predstavlja veliki sigurnosni rizik.

1.33. Network Connections
Služi općenito za mrežno povezivanje. Ako vaše računalo nije spojeno na nikakvu vrstu mreže onemogućite servis, u suprotnom svakako postavite na Automatic.

1.34. Network DDE
Koristi za dinamičku razmjenu podataka u mreži. Omogućite samo ako koristite ClipBook, u suprotnom onemogućite servis. Ovisi o Network DDE DSDM servisu.

1.35. Network DDE DSDM
Isto kao za Network DDE, Ovisi o AFD Networking Support Environment i TCP/IP Protocol Driveru.

1.36. Network Location Awareness
Potrebno samo za rad Internet Connection Sharing servisa.

1.37. NT LM Security Support Provider
Nepotrebno, osim ako koristite Message Queuing ili vodite Telnet server.

1.38. Performance Logs and Alerts
Prikuplja podatke o performansama računala i sprema ih. Slobodno onemogućite.

1.39. Plug and Play
Obavezno postavite na Automatic. Bez pitanja !

1.40. Portable Media Serial Number
Čita serijski broj iz prijenosnih glazbenih uređaja npr. mp3 player. Jednostavno onemogućite.

1.41. Print Spooler
Kontrolira poslove ispisa. Ako imate pisač ili se spajate na mrežni pisač svakako postavite ovaj servis na Automatic. U suprotnom ga onemogućite. Ovisi o Remote Procedure Call servisu.

1.42. Protected Storage
Sprema lozinke korištene pri prijavi na web stranice, dial up veze i sl. Ako ne želite čuvati lozinke iz sigurnosnih razloga onemogućite ovaj servis, a ako vam se ne da upisivati lozinke svaki put postavite ga na Automatic. Ovisi o Remote Procedure Call servisu.

1.43. QoS RSVP
Kontrolira mrežni promet putem IPSEC-a i apliakcija koje podržavaju QoS. Slobodno onemogućite.

1.44. Remote Access Auto Connection Manager
Automatski otvara vezu sa Internetom kad neki program to zatraži. Onemogućite sa zadovoljstvom. Ovisi o Remote Access Connection Manager i Telephony servisima.

1.45. Remote Access Connection Manager
Otvara vezu sa Internetom. Postavite na automatsko pokretanje.

1.46. Remote Desktop Help Session Manager
Kontrolira rad Remote Assistance-a. Slobodno onemogućite i uštedite 4 MB RAM-a. Ovisi o Remote Procedure Call servisu.

1.47. Remote Procedure Call
Servis vitalan za rad kompletnog računala. Obavezno postavite na Automatic.

1.48. Remote Procedure Call Locator
Kontrolira bazu podataka Remote Procedure Call -a. Postavite na manual.

1.49. Remote Registry Service
Podrška za pristup udaljenom registry-u. Onemogućite iz siguronosnih razloga.

1.50. Removable Storage
Kotrolira rad izmjenjivih uređaja kao npr. backup traka. U slučaju da ne koristite takav uređaj slobodno postavite na manual ili onemogućite.

1.51. RIP Listener
Ne postoji na XP Home verziji i ne instalira se na XP PRO verziji. Ako vam je potrebna možete je instalirati kasnije, a ako neznate šta je RIP Listener onda vam nije potrebna

1.52. Routing and Remote Access
Omogućuje spajanje računala na VPN mrežu putem modema. Ukoliko se ne spajate na takvu mrežu onemogućite servis iz sigurnosnih razloga. Ovisi o NetBIOSGroup i Remote Procedure Call servisima.

1.53. Secondary Logon
Omogućuje pokretanje procesa (programa) pod drugim privilegijama. Npr. administrator može pokrenuti neku aplikaciju, za koju trenutno aktivan korisnik nema dovoljno prava. Očituje se kao "Run as..." stavka u kontekstualnom izborniku.

1.54. Security Accounts Manager
Upravlja podacima o lokalnim korisničkim računima. Postavite na automatic. Ovisi o Remote Procedure Call servisu.

1.55. Server
Omogućava korištenje vašeg pisača putem mreže. Ako ne trebate ovu funkciju slobodno onemogućite.

1.56. Shell Hardware Detection
Koristi za autoplay uređaja kao što su memorijske kartice i sl. Slobodno onemogućite ako ne koristite takav uređaj. Ako koristite laptop ostavite na Automatic.

1.57. Simple Mail Transport Protocol (SMTP)
Nije dostupna na XP Home verziji a nije automatski instalirana na XP PRO verziji. Koristi za podršku lokalnog (izlazećeg - outbound) e-mail servera.

1.58. Simple TCP/IP Services
Nije dostupna na XP Home verziji a nije automatski instalirana na XP PRO verziji. Service podržava neke starije UNIX mrežne servise.

1.59. Smart Card
Pruža podršku za identifikaciju putem SmartCard-a. Ako ne posjedujete ovaj uređaj slobodno onemogućite.

1.60. Smart Card Helper
Kao i za Smart Card servis.

1.61. SNMP Service
Nije instalirana autmatski a ako je potrebna može se instalirati sa WinXP CD-a. Pruža podršku korištenju mrežnih uređaja koji koriste SNMP kao mod . za daljinsku kontrolu ( remote Management ).

1.62. SNMP Trap Service
Nije instalirana autmatski a ako je potrebna može se instalirati sa WinXP CD-a. Pruža podršku korištenju mrežnih uređaja koji koriste SNMP kao mod za daljinsku kontrolu (remote Management).

1.63. SSDP Discovery Service
Otkriva uPNP uređaje na lokalnoj mreži. Postavite na Automatic.

1.64. System Event Notification
Obavještava servise o različitim događajima u sustavu, kao npr. Logon ili Stand By. Trenutno nije poznata niti jedna aplikacija koja koristi ovaj servis. Slobodno onemogućite. Ovisi o COM+ Event System

1.65. System Restore Service
System restore u zadanim trenutku kreira sliku sustava i pomoću njega je nakon eventualne havarije povratiti sustva u prethodno stanje. U praksi ovaj sustav ne funkcionira baš savršeno, i zauzima dosta resursa tako da ga možete slobodno onemogućiti. Ovisi o Remote Procedure Call servisu.

1.66. Task Scheduler
Brine o unaprijed zakazanim događajima kao npr. defragmentacija, backup, a koristi ga i dosta aplikacija kao npr. Bootvis. Postavite na automatic, ako koristite neku od aplikacija koje su ovisne o ovom servisu. Ovisi o Remote Procedure Call servisu.

1.67. TCP/IP NetBIOS Helper Service
Podrška za NetBIOS putem TCP/IP-a.
Ovisi o AFD Networking Support Environment i NetBios over TCP/IP servisima.

1.68. TCP/IP Printer Server
Ne instalira se podrazumijevano, a služi za rad UNIX print servera.
Ovisi o Print Spooler i TCP/IP Protocol Driveru.

1.69. Telephony
Kontrolira "telefonske" uređaje na računalu i potrebno je za ostvarenje modemske veze prema Internetu. Ovisi o Plug and Play i Remote Procedure Call servisima.

1.70. Telnet
Omogućava telnetiranje udaljenog klijenta na lokalno računalo. Onemogućite iz sigurnosnih razloga. Ovisi o NT LM Security Support Provider, Remote Procedure Call i TCP/IP Protocol Driveru.

1.71. Terminal Services
Omogućuje spajanje udaljenog korisnika na lokalno računalo. Ovaj servis koriste Remote Desktop i Fast user switching. Onemogućite iz sigurnosnih razloga. Ovisi o Remote Procedure Call servisu.

1.72. Themes
Podrška za novi izgled Windowsa. Onemogućite ako vas novi izgled Windowsa ne privlači.

1.73. Uninterruptible Power Supply
Podrška za besprekidno napajanje. Interesantna je činjenica kako dosta UPS-ova radi i bez potpore ovog servisa te ga stoga slobodno onemogućite.

1.74. Universal Plug and Play Device Host
Detektira i konfigurira uPNP uređaje u vašoj lokalnoj mreži.
Ovisi o SSDP Discovery Servisu.

1.75. Upload Manager
Vrši razmjenu podataka između servera i klijenta. Ovisi o Remote Procedure Call servisu.

1.76. Volume Shadow Copy
Koristi se u suradnji sa MS Backupom. Onemogućite po potrebi. Ovisi o Remote Procedure Call servisu.

1.77. WebClient
Glavna namjena trenutno nepoznata. Pretpostavlja se kako je ovo podrška za MS-ovu novu .Net tehnologiju. Trenutno onemogućite iz sigurnosnih razloga. Ovisi o WebDav Client Redirector servisu.

1.78. Windows Audio
Ovaj servis je vitalan ako želite čuti bilo kakav zvuk iz vašeg računala. Postavite na Automatic.
Ovisi o Plug and Play i Remote Procedure Call servisima.

1.79. Windows Image Acquisition
Koriste ga neki skeneri, web kamere i sl. uređaji. Ako posjedujete uređaj koji je ovisan o ovom servisu omogućite ga, u suprotnom ga onemogućite. Ovisi o Remote Procedure Call servisu.

1.80. Windows Installer
Ovaj servis je potreban za instalaciju aplikacija koje se instaliraju putem .msi datoteka. Postavite pokretanje servisa na manual. Ovisi o Remote Procedure Call servisu.

1.81. Windows Management Instrumentation
Vitalan servis, jednostavno ga postavite na Automatic. Ovisi o Event Log i Remote Procedure Call servisima.

1.82. Windows Management Instrumentation Driver Extension
Nije vitalno kao WMI, ali ga svejedno postavite na manual.

1.83. Windows Time
Ovaj servis se, ako je omogućen, spaja na Internet i ugađa vaš sat prema atomskom satu.
Slobodno onemogućite.

1.84. Wireless Zero Configuration
Podrška za rad u bežičnoj mreži. Ako niste dio takve slobodno onemogućite ovaj servis.
Ovisi o NDIS Usermode I/O Protocol i Remote Procedure Call servisima.

1.85. WMI Performance Adapter
Svrha trenutno nepoznata. Glavna karakteristika da uzima do 6 MB sistemske memorije :))
Postavite na manual ili onemogućite. Ovisi o Remote Procedure Call servisu.

1.86. Workstation
Služi za spajanje lokalnog računala na mrežu, postavite na automatic.

1.87. World Wide Web Publishing Service
Omogućuje postavljanje vlastitog web servera. Ne instalira se podrazumijevano, ali se može naknadno instalirati. Ovisi o IIS Admin servisu.
Locked