ic.ims.hr TUTORIALI ZA POČETNIKE
IZBORNIK HOME FORUM ACCESS EXCEL WORD  
 
HOME
   
Kako instalirati VMware
Kako instalirati WINDOWS 8
 
 

 

BROJEVNI SUSTAVI ( Bin, Dec, Hex, Okt )
Elektroničke šeme
CISCO - Informatičke mreže ( konfiguracija rutera )
Mreža - Windows Vista - Windows XP - Windows 98SE
Zanimljivi linkovi
Windows XP - za početnike
Outlook Express - za početnike
MS Access - za početnike
MS Excel - za početnike
MS PowerPoint - za početnike
MS Word - za početnike
Front Page 2003 - za početnike
MS Publisher - za početnike

 

 

.

VIRTUAL MACHINE - ORACLE VIRTUALBOX - instalacija VM na PC za početnike

KAKO INSTALIRATI VIRTUAL MACHINE
(ORACLE VIRTUAL BOX)
Instalacija VM - Virtual Machine (Oracle VirtualBox 3.2.6)

Vjerujem da ste načuli za VM ili Virtual Machine ili Virtualni disk ali možda niste detaljno upućeni što je VM i o čemu se tu radi.
U ovom tutorijalu korak po korak pokazat ću slikovito kako se vrši instalacija VM (Virtual Machine).

Prije nego krenem sa instalacijom da malo pojasnim o čemu se to radi i što je VM (Virtual Machine). Sama riječ "Virtual" ovdje definira da je nešto "nestvarno" pa tako VM (Virtual Machine) možemo zamisliti kao nešto što je prividno ali funkcionira prema našim zahtjevima. No da ne filozofiram i "izmišljam toplu vodu" laički ću probati pojasniti početnicima što je VM (Virtual Machine). Da se razumijemo, na našem HOST kompjuteru možemo imati više VM (Virtual Machine) foldera, a to ovisi o veličini particije na koju je instaliramo i koliko ćemo dotičnoj VM dodijeliti prostora. Ovo "host" shvatite kao "domaćin"

LOGO VM - Oracle VirtualBox - Virtual Machine

Sada se netko može pitati, zašto mi uopće treba VM (Virtual Machine)?

Pa i ne treba vam ako je ne želite instalirati, ali treba vam ako želite imati računalo u računalu, npr: ako imate HOST računalo  sa WinXP na njemu i želite isprobati kako se instalira i radi na Linuxu-Ubuntu ili pak kako instalirati Windows 2003 server i isprobati podesiti Active Directory (AD). Dakle sa programima koji su instalirani na VM možete raditi kao za pravim računalom i također izaći na internet kao da fizički sjedite za drugim računalom.
Koliko danas home-korisnika ima mogućnost da sjedne fizički za dva računala i da isprobava određene software ili operativne sisteme? MALO!?

npr: Na Virtual Machine možete instalirati Windows 8 za probu ili pak stari Windows 98

VM (Virtual Machine) je "virtualno računalo" ili dodatni kompjuter na našem fizičkom kompjuteru (HOST-računalu). Dakle HOST-računalo na kojem radimo u sebi može sadržavati još dodatnih virtualnih računala koji su smješteni u jedan folder (mapu). Obično na računalu imamo HDD koji je podijeljen na više particija. Mnogi korisnici kada se odluče kreirati VM (Virtual Machine) na svom kompjuteru obično imaju HDD koji je podijeljen na najmanje dvije particije (kako se particionira HDD pogledajte na dotičnom linku). U ovom slučaju ja imam Hard disk (HDD) podijeljen na tri particije i želim da drugu particiju (D:\) instalirati VM (Virtual Machine). Ta dotična druga particija (D:\) je prazna i veličina joj između 20-30 GB. S obzirom da ja želim instalirati dvije VM moram voditi računa da imam prostora za rad u određenoj VM.

Kao prvo sama instalacija se svodi na klasiku ali je uz kasnije mala podešavanje potrebno znati što raditi da ne bi kasnije imali problema.

Tako, kao preduvjeti za instalaciju VM (Virtual Machine) poželjno je imati na našem HOST-računalu:

- što više RAM memorije (ovisno o OS koji ćete instalirati na VM)
- dovoljno prostora na HDD-u (više particija)
- ako imate CPU sa više jezgri to je super.

Uočite da sma napomenuo da je potrebno imati dovoljno RAM memorije. Zašto? Sve ovisi koji OS (operativni sistem) želite  instalirati na VM. Ako instalirate Windows 98 tada ne trebate puno RAM memorije ali ako na VM instalirate Windows 7 tada trebate itekako). Mislite sada o čemu pričam? Pa evo malo ću pojasniti.

Pretpostavimo da imate računalo na kojem ste instalirali Windows XP a imate 1 GB RAM memorije, trebate se odlučiti koliko ćete RAM memorije dodijeliti dotičnoj VM (Virtual Machine) kada je pokrenete. Recimo da smo odlučili instalirati Windows 2003 server na VM i želimo ga malo isprobavati da vidimo kako on funkcionira. Tada smo primorani podijeliti našu fizičku RAM memoriju u računalu od 1GB na dva dijela, 512 MB ostavljamo za naš XP a 512 MB ćemo dodijeliti za 2003 server. Znači kada pokrenemo VM (Virtual Machine), naš Windows XP imat će na raspolaganju 512 MB RAM-a a VM (Virtual Machine) također 512 MB RAM-a. No ako smo odlučili na VM instalirati Windows 98SE tada nam za VM ne treba 512MB RAM-a već nam je dovoljno 256 MB RAM memorije. U instalaciji VM (Virtual Machine) Oracle VirtualBox 3.2.6 imate više podržanih operativnih siustema i platformi no o tome drugi puta u nekom drugom tutorijalu na ovoj domeni. Da ne bih dužio idemo krenuti sa instalacijom VM (Virtual Machine) Oracle VirualBox 3.2.6. O samom kreiranju VM i njegovim postavkama pogledajte na tutorijalu na ovom linku, Kako kreirati Virtual Machine (VM).

Kao prvo sa ovog linka skinite (download) verziju VM (Virtual Machine) VirtualBox 3.2.6 tj. kliknite na "x86/amd64" na linku za Windows XP 32bit.
Download izvršite u neku mapu (folder)na svom HDD-u. Datoteka je veličine cca 72 MB.

Pokrenite dvoklikom skinutu datoteku i sačekajte da vam se pojavi prozor Welcome. Klik na Next

VM (Virtual Machine) VirtualBox 3.2.6

Prihvatite uvjete licence klikom na opciju "I accept..." pa potom klik na Next

VM VirtualBox licence

Na slijedećem prozoru uočite lokaciju (location) gdje će se instalirati VM - Oracle VirtualBox. Ostavite po defaultu a ako ne želite browsajte.

Oracle VM VirtualBox setup

Na slijedećem prozoru ostavite obje opcije uključene i klik na Next

Oracle VirtualBox - shortcut setup

Na slijedećem prozoru uočite operacije sa mrežom. Program će privremeno diskonektirati konekciju na internet pa potom opet konektirati. Dakle klik na Yes.

VirtualBox

I sada dolazimo do početka instalacije programa. Klik na InstallVirtualBox

Na slijedećem prozoru možete pratiti napredak toka instalacije.

Ako vam se u toku instalacije (a hoće sigurno) pojavi ovakav prozor, kliknite na "Continue Anyway" na svakom prozoru.Naša instalacija brzo završava i sada klik na Finish

Oracle VM VirtualBox 3.2.6  

Otvara nam se dijelog prozor programa Oracle VM VirtualBox i spremni smo za kreiranje naše VM (VirtualMachine)

Welcome to Oracle VM VirtualBox 3.2.6

Klikom na NEW kreiramo našu VM (VirtualMachine) a o tome više detalja korak po korak (step by step) pogledajte na linku Kako kreirati novu Virtualnu Mašinu (VM) na programu Oracle VM VirtualBox.

Ova web stranica koristi COOKIES - COPYRIGHT - 2006 - 2021 - IvanC  - Sva prava pridržana.