IZBORNIK HOME FORUM ACCESS 2003 EXCEL 2003 WORD 2003  
   
   
HOME
FORUM Win Tips&Tricks
   
KAKO INSTALIRATI
WINDOWS XP
Kako instalirati Win XP sa USB STICKA
Kako instalirati WINDOWS 7
Kako instalirati
Windows Server 2003
Naučite za 15 minuta raditi u Windows XP
Naučite Internet Explorer i Outlook Express
za 15 minuta
Kako kreirati BOOT CD za instalaciju Win95
Kako kreirati BOOT CD za instalaciju Win98SE
   
MS OFFICE 2003
MS OFFICE 2007
MS OFFICE 2010
MS OFFICE 2013
   
   
HOME NETWORK
tutorijal za mreže
Network Windows 7 - XP
   
ZANIMLJIVI LINKOVI
BROJEVNI SUSTAVI
(DEC, OKT, BIN, HEX )
CMD - Command Prompt
CISCO - CCNA tutoriali
VLSM and SUBNETTING
   
Tutorijali za phpBB forum
JAVASCRIPT
VISUAL BASIC 6.0
VBA U EXCELU
AUTOCAD 2010
AUTOCAD 2007
 


Vođenje evidencije radnih sati djelatnika poduzeća, ŠIHTERICA

 
 
 

 

MICROSOFT WORD 2007 - Kako izraditi kreirati ili snimiti VBA makronaredbu u Wordu, How to create VBA macro in Word

 Kako izraditi, kreirati ili snimiti VBA makronaredbu u Wordu,
How to create VBA macro in Word

 

Izrada, kreiranje ili snimanje VBA makronaredbe u Wordu 2007

Makronaredbu ili VBA macro code ne morate sami pisati ako ga ne znate (ali je poželjno znati). U Office ili wordu imate mogućnost odraditi neku radnju i snimiti je u obliku Macro koda u dotični dokument u kojem radite ili Normal.dot. Ovu riječ "snimanje" shvatite doslovno ali i ne zdravo za gotovo.

Kada se misli na snimanje Macro koda tada ono ima svoje specifičnosti. Znate i sami da recimo nekakvo snimanje zvuka ili tona možete odraditi na radio kasetofonu i snimiti sebe kako "pjevate". To snimanje uključuje svaku proteklu sekundu vremena tokom snimanja, dakle i pauze i kašljucanje i sve ostalo

Kod snimanja makronaredbe u bilo u Excelu, Wordu itd... također se vrši snimanje svakog koraka ali se ne pamte pauze. Znači vi možete započeti snimanje nekakve planirane radnje (sa što manje koraka) i u pola radnje stati (otići na kavu) i vratiti se pa nastaviti snimanje. Word će napisati Macro kod kao da te pauze nije bilo. To snimanje će se manifestirati nekakvim skupom poredanih naredbenih linija koda koji su poslagani redoslijedom radnji koje ste odradili tj. onako kako ste klikali mišem u Wordu dok ste vršili planiranu radnji koja se snimala.

NAPOMENA: Budite oprezni kod izvođenja (pokretanja) Macro koda (Makronaredbe). Poslije pokretanja Macro-a ne možete vratiti na prethodno stanje (ne funkcionira naredba UNDO) osim kod nekih specijalno uređenih Macro kodova. Zato neke stvari uvijek radite na kopiji datoteke dokumenta.

Obavezno na početku dozvolite izvođenje VBA makronaredbi u Office 2007, Wordu ili Excelu ali pazite na sigurnost.

Uzmimo za primjer da pomoću Macro koda želimo promijeniti font i boju nekog teksta. U ovom primjeru imamo neki tekst pisan stilom BOOK TITLE. Znamo i sami da preko izbornika stilova možemo selektirati sve tekstove određenog stila i modificirati ga. Pa krenimo redom.

Imamo situaciju kao na slici ispod. Pozicionirajmo se na Developer tab. Dobro isplanirajte svaki korak koji ćete uraditi da ne bude viška radnji jer će se svaki klik mišem snimiti u VBA makronaredbi.

- kliknimo na button Record Macro (pored pokazivača miša pojavljuje nam se ikonica diskete kao znak da je snimanje u tijeku)

Pojavljuje nam se dijalog prozor na kojem imamo mogućnost postaviti neke parametre kao što su na slici. Imamo dva buttona preko kojih možemo postaviti shortcut (prečicu) za brzo pokretanje makronaredbe a za to nam služi button Keyboard.

postavljanje buttona ili prečaca

Slijede koraci naše radnje koji će se snimiti u makronaredbi. Idemo otvoriti izbornik svih stilova. Kliknimo na Home tab pa otvorimo izbornik stilova ili pritisnimo kombinaciju tipki Alt+Ctrl+Shift+S. Vidi sliku ispod.
Nakon pojavljivanja prozora Styles pronađimo naš stil pa kliknimo na strelicu za padajući izbornik pa eventalno ako imamo više dijelova u dokumentu "Select All ? Instances" a ako nemamo idemo odmah na Modify... Potom izvršite potrebne preinake na tekstu dotičnog stila.U ovom slučaju ja sam jednostavno samo prije selektirao cijeli stil i kliknuo na Heading2 button za izbor stilova.
U slijedećem koraku kliknuo sam na Stop Record button na Developer tabu.

Pogledom u VBE preko Alt+F11 uočite novi module NewMacros i u njemu snimljenu VBA makronaredbu

 

Naravno ovo je snimljena jedna radnja koju vi možete preinačiti prema svojim potrebama. Ja sam klikao po radnom listu prebacivao se sa taba na tab pisao ovaj tutorijal a Word je snimio jednu naredbenu liniju. Dakle kao što sam rekao na početku ovog tutorijala.

Sada je na vama da ukomponirate ovu VBA makronaredbu ili proceduru u neku drugu kompleksniju makronaredbu i odradite radnje prema svojoj želji kao u ovom primjeru. Ali nije nužno, možete je snimiti u Normal.dotm file postaviti joj prečac i pozivati je kada god želite. Budite kreativni :-)PAŽNJA! morate dozvoliti izvođenje makronarede u Wordu (Office programima, bilo za Excel ili Word ista je procedura)

©- 2006 - 2021 - IvanC  - Sva prava pridržana.  ic.ims.hr