IZBORNIK HOME FORUM ACCESS 2003 EXCEL 2003 WORD 2003  .
   
   
HOME
FORUM Win Tips&Tricks
   
KAKO INSTALIRATI
WINDOWS XP ?
Kako instalirati Win XP sa USB STICKA
Kako instalirati WINDOWS 7 ?
Naučite za 15 minuta raditi u Windows XP
Naučite Internet Explorer i Outlook Express
za 15 minuta
Kako kreirati BOOT CD za instalaciju Win95
   
MS OFFICE 2003
MS OFFICE 2007
   
   
HOME NETWORK
tutorijal za mreže
Network Windows 7 - XP
   
ZANIMLJIVI LINKOVI
BROJEVNI SUSTAVI
(DEC, OKT, BIN, HEX )
CMD - Command Prompt
CISCO - CCNA tutoriali
VLSM and SUBNETTING
   
Tutorijali za phpBB forum
JAVASCRIPT
VISUAL BASIC 6.0
AUTOCAD 2007
 
 
 
-
MICROSOFT EXCEL 2007 - kako ugnijezditi funkciju Average kao kriterij unutar Countif i Sumif funkcije; How to use average as criteria in sumif and countif formula

Kako upotrijebiti funkciju AVERAGE kao kriterij
unutar formule i funkcija COUNTIF i SUMIF


Kako upotrijebiti funkciju AVERAGE kao "criteria" unutar formule u kombinaciji sa funkcijama COUNTIF i SUMIF
 U koliko imate potrebu koristiti kombinaciju nekih funkcija jedna unutar druge, kao kriterij tzv. ugnijezditi funkciju unutar formule pogledajte sliku i primjere formula ispod.

Situacija je slijedeća: Na slici ispod u stupcu A2:A7 imamo vrijednosti. u C2 trebamo izbrojati koliko je vrijednosti većih od prosjeka.
Ako znamo da kriterij (criteria) argument kao broj pišemo u slučajevima kada je potrebno veće, jednako i sl. (vidi tutorijal za SUMIF) postavljamo unutar navodnika, u ovom slučaju imamo malu izmjenu pisanja uvjeta i funkcija gdje uvjet pišemo između navodnika zasebno pa spajamo sa funkcijom pomoću znaka &.
=>  criteria="uvjet"&funkcija

Formula Countif koja kao kriterij koristi funkciju AVERAGE glasi:

=COUNTIF(A2:A7;">"&AVERAGE(A2:A7))

Zašto je formula postavljena ovako?
Ako pogledamo evaluate formula (vrednovanje formule) tada možemo uočiti redoslijed operacija izračuna u samoj formuli u kojoj vlada ili kraljuje funkcija COUNTIF. Kada formula izračunava argument "criteria" prvo proračuna funkciju Average koja će vratiti kao rezultat broj koji označava prosjek u rasponu podataka . Taj broj će se u slijedećem koraku spojiti sa znakom veće koji smo stavili pod navodnike i na kraju ćemo za argument imati situaciju ">35". Na kraju funkcija COUNTIF će izvršiti svoje proračune u odnosu na argumente a to je da će izbrojati koliko je vrijednosti u rasponu podataka veće od 35.

Formula Sumif koja kao kriterij koristi funkciju AVERAGE glasi:

Ako imamo situaciju da zbrojimo sve vrijednosti koje su veće od prosječne vrijednosti tada koristimo funkciju SUMIF u koju za argument "criteria" upotrijebimo funkciju AVERAGE na sličan način kao i u prethodnom primjeru.

=SUMIF(A2:A7;">"&AVERAGE(A2:A7);A2:A7)

Zašto je formula postavljena ovako?
Ako pogledamo evaluate formula (vrednovanje formule) tada možemo uočiti redoslijed operacija izračuna u samoj formuli u kojoj vlada ili kraljuje funkcija SUMIF. Kada formula izračunava argument "criteria" prvo proračuna funkciju Average koja će vratiti kao rezultat broj koji označava prosjek u rasponu podataka A2:A7. Taj broj će se u slijedećem koraku spojiti sa znakom veće koji smo stavili pod navodnike i na kraju ćemo za argument imati situaciju ">35". Na kraju funkcija SUMIF će izvršiti svoje proračune u odnosu na argumente a to je da će zbrojiti sve vrijednosti veće od 35 u rasponu podataka. How to use average as criteria in sumif and countif formula


Također pogledajte tutorijal: Kako pribrojiti vrijednost nekog broja na već postojeći broj tj. zbrojiti sa već postojećom vrijednosti

©- 2006 - 2021 - IvanC  - Sva prava pridržana.  ic.ims.hr