IZBORNIK HOME FORUM ACCESS 2003 EXCEL 2003 WORD 2003  .
   
   
HOME
FORUM Win Tips&Tricks
   
KAKO INSTALIRATI
WINDOWS XP ?
Kako instalirati Win XP sa USB STICKA
Kako instalirati WINDOWS 7 ?
Naučite za 15 minuta raditi u Windows XP
Naučite Internet Explorer i Outlook Express
za 15 minuta
Kako kreirati BOOT CD za instalaciju Win95
   
MS OFFICE 2003
MS OFFICE 2007
   
   
HOME NETWORK
tutorijal za mreže
Network Windows 7 - XP
   
ZANIMLJIVI LINKOVI
BROJEVNI SUSTAVI
(DEC, OKT, BIN, HEX )
CMD - Command Prompt
CISCO - CCNA tutoriali
VLSM and SUBNETTING
   
Tutorijali za phpBB forum
JAVASCRIPT
VISUAL BASIC 6.0
AUTOCAD 2007
 
.

MICROSOFT EXCEL 2007- tutorijal kako izraditi ili napraviti kviz u Excelu, how to make Quiz in Excel, example Quiz spreadsheet in Excel

Kako izraditi ili napraviti KVIZ u Excelu


Izrada KVIZA u Excelu, točno/netočno (True/False)

Ako ste ikada poželjeli izraditi KVIZ u Excelu a niste znali kako pogledajte ovaj tutorijal (autor ovog kviza u excelu je kolega koji je pokrenuo web www.excelancije.net). Kao prvo i osnovno potrebna je dobra organizacija svih podataka Pitanja i Odgovora kao i njihov razmještaj na samom radnom listu (Spreadsheet - Worksheet). U principu KVIZ se svodi na pitanje koje može imati nekoliko opcija i odgovor koji također može imati dvije opcije (Točno/Netočno ili True/False). Ja se ovdje neću baviti na veliko sa organizacijom podataka i odgovora već ću iznijeti samo neke osnove za izradu kviza (koje vam mogu biti smjernica).

QUIZ in Excel - PRIMJER 1

Za pokretanje i ispravan rad ovog primjera potrebno je da u Excelu dozvolite izvršavanje Makronaredbi. U ovom prvom primjeru imamo odličnu organizaciju kviza pitanja i odgovora. U samom kvizu korištene su Validation List na kojima imamo izbor odgovora ali ne na klasičan način već preko određenog range u samom Properties dotičnog "Drop Down menu" jer je "Input range" određeni raspon ćelija na drugom Sheetu "Utility" a rezultat se pojavljuje na Sheetu "Result" u određenoj ćeliji. Uočite da možete koristiti i "Check Box" polja kao izbor za točne odgovore.

Organizaciju Kviza možete pogledati na slijedeće tri slike

U samom kvizu možete koristiti i slike kao pomoćni dio pitanja

Kviz u Excelu

I na kraju imamo rezultate nakon klika na button "Pogledaj rezultat" a uz to možemo resetirati sve rezultate i krenuti ponovno rješavati kviz.

Kao što uočavate, cijeli kviz se sastoji od tri Sheeta; Kviz, Utility i Result.

Prvi Sheet sam objasnio i u njemu kreirate kviz pitanja.

Drugi Sheet "Utility" je predviđen za izvorne odgovore odakle crpite ponuđena rješenja u padajućim  listama. Dakle ovdje na Sheetu "Utility" isplanirate ponudu rješenja koja će se pojaviti u padajućim listama (drop down menu) na Sheetu "Kviz" prije nego što krenete kreirati "KVIZ PITANJA" na Sheetu "Kviz"

Na Sheetu "Results" pojavljuju se rezultati zavisno o izabranom odgovoru na pitanju koje se nalazi na Sheetu "Kviz". Ovi rezultati vezani su za Properties Combo Box kontrola na Sheetu "Kviz"

Sada ćemo se vratit na Sheet "Kviz" i pojasniti kako treba konfigurirati padajući izbornik (drop down menu) sa ponuđenim  rješenjima. Dakle na tabu "Developer" kliknite na Insert button pa na gumbić za Combo Box kontrolu). Slijedi primjer pojašnjenja za prvo pitanje našeg kviza.

kako kreirati Combo Box u Excelu za Kviz

Kada ste kreirali Combo Box kontrolu (polje za padajuću listu) za prvo pitanje idemo postaviti ulazne podatke za dotični "Drop Down Menu". Kliknite desnom tipkom miša na Combo Box pa klik na "Format Control"

Format Control Combo Box in Excel

Otvara vam se dijalog prozor "Format Control". Odmah na tabu "Protection" isključite opciju "Locked" a na tabu "Control" selektirajte izvorne ulazne podatke u polju "Input range" a u polju "Cell link" selektirajte ćeliju gdje će se pojaviti rezultat na Sheetu "Results". Broj linija koje će biti aktivne kada otvorimo padajući izbornik stavite onoliko koliko imate podataka. Pogledajte broj selektiranih redova na tri slike iznad. Tako uradite za svaki Combo Box (za Drop down menu)

Kada su u pitanju "Check Box" kontrole tada uradite slijedeće. Samo kreiranje Check Box kontrole vršite na isti način kao što je opisano za Combo Box kontrolu. Ovo je primjer za Check Box kontrolu "RAND()" sa prve slike. Dakle isključite opciju Locked na tabu Properties a na tabu Control u polje Link Cell: postavite apsolutnu adresu do ćelije C4 na Sheetu "Results" u kojoj ste predvidjeli odgovor. ta ćelija je trenutno prazna au njoj će se pojaviti TRUE ili FALSE ovisno jesmo li je "čekirali" tj. uključili kao opciju za točan odgovor. Ako "čekiramo" ovu kućicu tada će se u C4 na Sheetu "Results" pojaviti TRUE o čemu dalje ovisi rezultat u ćeliji E4 (ali o tome kasnije)

protection tab for Check Box for Quiz in Excel postavke Check Box kontrole za kviz u Excelu

U prethodnim koracima objašnjeno je kako kreirati Combo Box i Check Box kao i kako ih povezati sa ulaznim i izlaznim podacima. Na vama je i vašoj kreativnosti o ostalim elementima dizajna kviza.

Dolazimo do kraja kviz pitanja na Sheetu "Kviz". Uočite plavi okvir pri dnu kviza u kojem se nalazi rezultat našeg testiranja. Dakle imamo dva buttona. Klikom na button "Pogledaj rezultat" pod nazivom "button62" pokrećemo Macro pod istim nazivom a ovaj Macro se nalazi u Module1. Ovaj plavi okvir skriven je i nevidljiv u startu prilikom otvaranja datoteke kviza. Također uočite u Makronaredbi da se redovi 194-198 otkrivaju (unhide) kada kliknemo na button "Pogledaj rezultat" i automatski se radni list zaključava tj. Protect.

Private Sub Button62_Click()
Worksheets("Kviz").Unprotect
'otkljucava sheet Kviz
Rows("194:198").EntireRow.Hidden = False
'otkriva redove
Worksheets("Kviz").Protect
'zakljucava sheet Kviz
End Sub

Klikom na button "Rješavaj ponovo" pokrećemo Macro pod nazivom procedure "Button63_Click" koji se također nalazi u Module1 te skrivamo redove 194-198, zaključavamo Sheet "Kviz" te resetiramo rezultate na Sheetu "Results"

Private Sub Button63_Click()
Worksheets("Kviz").Unprotect
'otkljucava sheet kviz
Rows("194:198").EntireRow.Hidden = True
'skriva redove 194-198
Worksheets("Kviz").Protect
'zakljucava sheet kviz
Worksheets("Results").Range("C2:C3").Value = 1
'postavlja vrijednost 1 u rasponu
Worksheets("Results").Range("C4:C11").Value = ""
'postavlja prazno u rasponu
Worksheets("Results").Range("C12:C19").Value = 1
'postavlja vrijednost 1 u rasponu
Worksheets("Results").Range("C20:C27").Value = ""
'postavlja prazno u rasponu
Worksheets("Results").Range("C28:C40").Value = 1
'postavlja vrijednost 1 u rasponu
End Sub

Postoji još jedan VBA Macro koji je vezan za Kviz (Quiz) a on se pokreće prilikom otvaranja same datoteke tj. Workbook. To je događaj koji se izvršava pri pokretanju a naziva se "Workbook_Open". Ovaj Macro postavlja se u ThisWorkbook u VBE.

Private Sub Workbook_Open()
Worksheets("Kviz").Activate 'pozicioniranje na sheet kviz
Range("A1").Select selektira 'celiju A1
Worksheets("Kviz").Unprotect 'otkljucava sheet kviz
Worksheets("Kviz").Rows("194:198").EntireRow.Hidden = True 'skriva redove 194-198 na sheetu kviz
Worksheets("Kviz").Protect 'zakljucava sheet kviz
Worksheets("Results").Range("C2:C3").Value = 1
'postavlja vrijednost 1 u rasponu
Worksheets("Results").Range("C4:C11").Value = ""
'postavlja prazno u rasponu
Worksheets("Results").Range("C12:C19").Value = 1
Worksheets("Results").Range("C20:C27").Value = ""
Worksheets("Results").Range("C28:C40").Value = 1
End Sub

Za sve one koji ne znaju gdje i kako se povezuje Button i Makronaredba neka pogledaju tutorijal Button-and-Macro a kako se postavlja Macro kod u VBE neka pogledaju tutorijal Umetanje Macro-a u VBE a uz to evo i screenshots.

makronaredba u VBE za kviz u Excelu

I na kraju ću pojasniti Sheet "Results". U njemu se nalaze ključni elementi za rezultate kviza. U stupcu "D" nalaze se prikladni odgovori koji definiraju je li nešto Točno odgovoreno. Ovisno o pitanju i formi kako je pitanje postavljeno (sa Combo Box ili Check Box) u ovom stupcu upisujete "TRUE", "FALSE" ili neku brojevnu vrijednost.

Uzmimo za primjer ćeliju D2 koja je vezana za pitanje broj 1 na Sheet "Kviz". Na četvrtoj slici od početka uočite da za pitanje broj 1 imamo pet linija odgovora. Pitanje glasi "Koliko ima redaka Excelov Woorksheet". Odgovor je 65536. Dakle ovaj odgovor nam se nalazi u trećem redu pa je za njega vezan broj 3 u stupcu D tj. ćeliji D2. Kada mi izaberemo ispravan odgovor za dotično pitanje u ćeliji C2 automatski će se pojaviti broj linije reda odgovora (u ovom slučaju broj 3). U stupcu E kontroliramo točnost odgovora. Ako se stupac C i D (C2 i D2) poklapaju tada je rezultat "TRUE" u protivnom je "FALSE"  tj. netočno. Taj rezultat dobijemo formulom C2=D2 u stupcu E. dakle ovdje sami u stupcu D morate definirati koji podatak pripada točnom odgovoru (opet ovisno o izboru Combo Box ili Check Box sa Sheeta "Kviz")

točni i netočni odgovori za KVIZ u Excelu

I na kraju zbrajamo koliko je točnih (TRUE) odgovora tj. prebrojavamo ih pomoću funkcije COUNTIF

Ispod svega imamo dio (range A45:D49) koji nam je vezan za rezultate na Sheetu Kviz. To su oni podaci koji se pojavljuju u plavom okviru (treća slika od početka). Ovdje smo definirali granice prema kojima rangiramo točnost odgovora i dajemo ocjenu osobi koja ispunjava kviz.

 

QUIZ in Excel - PRIMJER 2

U ovom primjeru ću pokazati kako možemo mišem odgovarati na pitanje nekog kviza. Imamo postavljena pitanja i definiranu točnost odgovora u stupcu "D", gdje smo brojem 1 definirali da je taj odgovor točan. U stupcu "E" želimo da ispitanik klikne DVOKLIK lijevom tipkom miša i time označi da je određeni odgvoor točan na pitanje. Kada klikne dvoklik mišem u određenu ćeliju pojavit će se znak "kvačice" kojom označava da misli da je to točan odgovor. U ćelijama stupca "F" pojavit će se rezultat u odnosu na odabrani odgovor u ćelijama stupca "E" koji može biti (točno/netočno).

U stupcu "F" postavljamo slijedeću formulu:

npr: u ćeliju F3=>  =IF(AND(D3="";E3<>"");"Netočno";IF(AND(D3=1;E3<>"");"Točno";"")) i kopiramo sve prema dolje.

U ćelijama H1 i I1 prebrojavamo koliko ima točnih i netočnih odgovora =COUNTIF($F$3:$F$13;H1)

naravno stupac "D" sakrijemo da ne vidi ispitanik.

 

©- 2006 - 2021 - IvanC  - Sva prava pridržana.  ic.ims.hr