IZBORNIK HOME FORUM ACCESS 2003 EXCEL 2003 WORD 2003  .
   
   
HOME
FORUM Win Tips&Tricks
   
KAKO INSTALIRATI
WINDOWS XP ?
Kako instalirati Win XP sa USB STICKA
Kako instalirati WINDOWS 7 ?
Naučite za 15 minuta raditi u Windows XP
Naučite Internet Explorer i Outlook Express
za 15 minuta
Kako kreirati BOOT CD za instalaciju Win95
   
MS OFFICE 2003
MS OFFICE 2007
   
   
HOME NETWORK
tutorijal za mreže
Network Windows 7 - XP
   
ZANIMLJIVI LINKOVI
BROJEVNI SUSTAVI
(DEC, OKT, BIN, HEX)
CMD - Command Prompt
CISCO - CCNA tutoriali
VLSM and SUBNETTING
   
Tutorijali za phpBB forum
JAVASCRIPT
VISUAL BASIC 6.0
AUTOCAD 2007
 
.
MICROSOFT EXCEL 2007 - Formatiranje ili oblikovanje brojeva u Excelu, Custom Format Number

Formatiranje ili oblikovanje brojeva u Excelu
(Custom Format Number)
Rad sa brojevima općenito u Excelu, Kako oblikovati ili formatirati broj u Excelu, konvertirati tekst u broj...

 

. 

U ovom podužem tutorijalu na jednom mjestu pokazat ću radnje koje su vezane uz BROJ u ćeliji Excela, bilo da je pisan kao tekst ili broj u ćeliji. Osnovni prozor za formatiranje (oblikovanje) pokreće se klikom DTM (desne tipke miša) na dotičnu ćeliju u kojoj se nalazi broj ili raspon ćelija pa potom klik na Format Cells... (Oblikovanje ćelija), pa sa dijalog prozora odabrati željeni format i oblik broja.

Prilikom importa ili inserta brojeva sa web stranica zna se dogoditi da je broj u ćeliji u formatu teksta, pa je potrebno re-formatirati ga u brojčanu vrijednost da bi mogli daljnjim radom koristiti dotične vrijednosti u formulama.

Naročito morate voditi računa ako imate problema sa brojem i on je pozicioniran tj. poravnat u lijevo u ćeliji da možda nije pisan sa "APOSTROFOM", (') koji se ne vidi u ćeliji već u formula-baru
npr: '123456789
 

Prvo da pojasnim pravilo pisanja broja u ćeliji Excela. Kada pogledate nekakav broj u ćeliji na osnovu njegovog poravnanja (pozicije u ćeliji) LIJEVO ili DESNO možete odmah zaključiti je li ćelija formatirana tj. broj pisan kao BROJ ili TEXT.
AKO je broj poravnat u DESNO, znači da je ispravno formatiranje (oblikovanje) i takav broj možemo koristiti u daljnjim formulama. Ako je broj poravnat u LIJEVO tada je oblikovanje TEKST ili je broj pisan sa apostrofom ('). Na slici desno uočite broj koji je pisan sa apostrofom. Nije doslovno oblikovan kao tekst ali je pozicioniran u lijevu stranu ćelije. U lijevom gornjem kutu pojavio se trokutić i kvadratić sa uskličnikom kada selektiramo ćeliju, koji nas upozorava na nekakvu "grešku". Postavljanjem pokazivača miša na taj kvadratić otvara nam skočni izbornik sa opcijama. Vama ostavljam da ih proučite.

Opći oblik broja

Opći oblik je zadani oblik broja. Najvećim dijelom, brojevi u obliku Općenito prikazani su upravo onako kako ste iz upisali. Međutim, ako ćelija nije dovoljno široka da bi prikazala čitavi broj, oblik Općenito zaokružuje brojeve s decimalama i za velike brojeve koristi znanstvenu notaciju.

Ugrađeni oblici brojeva

Excel sadrži mnogo ugrađenih oblika brojeva između kojih možete birati. Da biste dobili popis, pritisnite najprije Ćelije na izborniku Oblikovanje, a zatim karticu Broj. Kategorija Posebno uključuje oblike za poštanske brojeve i telefonske brojeve. Mogućnosti za svaku kategoriju pojavljuju se s desne strane popisa Kategorija. Oblici se pojavljuju u kategorijama na lijevoj strani, uključujući Računovodstvo, Datum, Vrijeme, Razlomak, Znanstveno i Tekst.

Oblikovanje ćelija i popisa

Primjena automatskog oblikovanja na raspon ili popis      Za oblikovanje cijelog popisa (popis: Niz redaka koji sadrži povezane podatke ili niz redaka koji određujete da funkcionira kao podatkovna tablica pomoću naredbe Stvori popis.) ili drugog raspona s razlikovnim elementima, primjerice natpisima stupaca i redaka, sumarnim ukupnim zbrojevima i detaljnim podacima, možete primijeniti automatsko oblikovanje. Taj dizajn koristi razlikovna oblikovanja za različite elemente u rasponu.

Izrada i primjena stila      Za primjenu nekoliko vidova oblikovanja u jednom koraku i za osiguravanje dosljednosti oblikovanja ćelija, na ćelije možete primijeniti stil (stil: Kombinacija oblikovnih značajki, primjerice fonta, veličine fonta i uvlake koju imenujete i spremate kao skup. Kada primijenite stil, sve upute za oblikovanje u tom stilu primjenjuju se istodobno.). Microsoft Excel ima stilove koje možete koristiti za oblikovanje brojeva kao valute, kao postotaka ili s točkama koji razdjeljuju tisućice. Možete napraviti vlastite stilove kako bi primijenili font i veličinu fonta, oblike brojeva, obrube ćelija i sjenčanje i kako biste zaštitili ćelije od promjena. Ako su vaši podaci u strukturi, možete primijeniti stilove prema razini strukture.

Kopiranje oblikovanja iz jedne ćelije ili raspona na drugi      Ako ste već oblikovali neke ćelije na radnom listu onako kako ste htjeli, pomoću gumba Prenositelj oblikovanja možete kopirati oblikovanje na druge ćelije.

Automatsko proširivanje oblika      Kad je ova mogućnost uključena, oblikovanje se automatski proširuje ako unesete retke na kraj raspona koji ste već oblikovali. Automatsko oblikovanje možete uključiti i isključiti.

Oblikovanje ćelija na temelju posebnih uvjeta

Možete pratiti rezultate formula ili vrijednosti drugih ćelija primjenom uvjetovanih oblikovanja (uvjetno oblikovanje: oblikovanje, primjerice sjenčanje ćelije ili boja fonta, koje Microsoft Excel automatski primjenjuje na ćelije ako je navedeni uvjet istinit.). Na primjer, možete primijeniti zelenu boju teksta na ćeliju ako prodaja premaši predviđanja, a crvenu ako prodaja podbaci.

Kad se uvjeti promijene      Ako se vrijednost ćelije promijeni i više ne zadovoljava uvjet koji ste odredili, Microsoft Excel uklanja oblikovanje iz ćelije, ali uvjet i dalje primjenjuje, tako da će se oblikovanje automatski ponovno primijeniti kada se uvjet zadovolji.

Dijeljene radne knjige      U dijeljenoj radnoj knjizi nastavljaju raditi uvjetna oblikovanja primijenjena prije nego je omogućeno dijeljenje radne knjige. No dok se radna knjiga dijeli, ne možete promijeniti uvjetovano oblikovanje ni primijeniti nova.

Izvještaji zaokretne tablice      Ako pokušate primijeniti uvjetno oblikovanje na ćelijama u izvještaju zaokretne tablice, dobit ćete nepredvidljive rezultate.


Oblikovanje ćelija za unos brojeva kao tekst

Oblikovanje ćelija kao tekst

  1. Odaberite ćelije koje želite oblikovati.
  2. Na izborniku Oblikovanje, pritisnite najprije Ćelije, a zatim karticu Broj.
  3. U okviru Kategorija, pritisnite najprije Tekst a zatim U redu.
  4. Unesite brojeve u oblikovane ćelije.

Oblikovanje postojećih brojeva kao tekst

Ako ste već unijeli brojeve, onda se oni mogu promijeniti u tekstne podatke.

  1. Označite ćelije koje sadrže brojeve koje želite oblikovati kao tekst.
  2. Na izborniku Oblikovanje, pritisnite najprije Ćelije, a zatim karticu Broj.
  3. U okviru Kategorija, pritisnite najprije Tekst a zatim U redu.

BROJEVI, tekst  i formule u istoj ćeliji

Uobičajeno je da neke ćelije sadrže brojčane podatke i tekstove, a druge formule kojima se obrađuju. Ipak ponekada je zgodno imati u istoj ćeliji i tekst i rezultat (dakle upisanu formulu).
 

Npr: ako se time može dobiti na preglednosti ili ako na razumljivosti neke formule dajući joj objašnjenje.

Kako to postići ?
Jednostavno, potrebno je unijeti formulu, zatim upisati znak "
&" bez navodnika i dodati željeni tekst u navodnicima.
Primjer: =SUM(A1:A2) & "_zbroj ćelija A1 i A2" i to izgleda ovako
 


Kako urediti ćelije u kojima su brojevi oblikovani kao tekst ili pisani sa APOSTROFOM ispred

Ako ste ikada došli u situaciju da ste iz nekog dokumenta kopirali brojeve ili dobili dokument gdje su Vam brojevi sa apostrofom a poželjeli ste dotične brojeve koristiti u numeričkim operacijama i niste znali kako, evo malih uputa za rješenje.

Kako prepoznati da Vaša radna knjiga sadrži brojeve koji su oblikovani kao tekst ili dotični brojevi sadrže apostrof ispred broja.?

Vrlo jednostavno. Ako ste čitali na ovoj web stranici link po link mogli ste uočiti situaciju kada upišete broj u ćeliju a isto tako situaciju kada upišete neki tekst.

- podatak upisan u ćeliju kao broj => poravnanje uz DESNI rub ćelije
- podatak upisan kao tekst => poravnanje uz LIJEVI rub ćelije

Naravno ovo možemo korigirati po želji tako što osobno oblikujemo (formatiramo) ćeliju. Oblikovanje (Format) => Oblikuj ćelije (Format Cells), a potom na prvoj kartici Broj (Number) izaberemo kakvo će oblikovanje same ćelije biti bez obzira na upisani podatak.

Ovaj tutorial pišem pod pretpostavkom da imamo brojčane podatke koji su različitog oblikovanja a mi želimo sve te podatke u ćelijama oblikovati kao brojčani podatak i nadalje koristiti u formulama i funkcijama i matematičkim operacijama.
 
Dakle situacija nam izgleda kao na slici 1. (obratite pažnju na stupac "A") a mi želimo da nam bude ovako kao na slici 2 (obratite pažnju na stupac "A")
SLIKA 1.
SLIKA 2.

Na slikama iznad uočite formulu u stupcu "C" i kao što vidite formula funkcionira bez obzira na oblikovanje naših brojeva. Pitate se zašto sve ovo raditi ako formule funkcioniraju?. Pa radi toga što ste Vi "uredni i precizni" i da ne kažem "picajzla",  a uz to ne radi sa svim funkcijama. Recimo radi sa osnovnim operacijama, +, -, /, * ali ne radi u nekoj složenijoj funkciji. ;-)

Da bi Vam lakše bilo pratiti tutorial, pojasnit ću ćelije u stupcu "A"

- A1 => regularan broj ćelija nema nikakvo oblikovanje (tj, oblikovanje je općenito (general))
- A2 => broj '200 je upisan u ćeliju i nakon pritiska na tipku ENTER podatak se poravnao u lijevu stranu ćelije sa dodanim trokutićem (o tom trokutiću ću u nastavku tutorijala). Za one koji se pitaju što je apostrof  (crtica) ?. (to je znak koji se nalazi zajedno na tipki upitnik "?" a dobijete ga pritiskom na dotičnu tipku )
- A3 => regularno upisan broj, ali je ćelija nakon upisa oblikovana kao TEXT

Dakle ovakav dokument imate i želite da sve ćelije imaju regularan BROJ radi daljnjeg korištenja u matematičkim (numeričkim) operacijama.
DA, DA, DA, znam sada se pitate zašto jednostavno ne bi sve ćelije oblikovali kao broj i time riješili problem.  E pa ne može tako. Pogledajte sliku 3, što se događa kada selektiramo sve tri ćelije i dotične oblikujemo kao broj.
 
SLIKA 3.
Uočite i dalje problem sa ćelijom A2 i njenim prikazom podatka. Rekli smo da ovaj podatak tj. broj ima apostrof ispred broja a da nešto nije u redu sa oblikovanjem ćelije i podatkom u njoj, to nam signalizira trokutić u gornjem lijevom kutu.

I nadalje naše formula funkcionira bez obzira na oblikovanje i prikaz podataka.

PRVI NAČIN RJEŠAVANJA PROBLEMA:

Jednostavno selektiramo raspon ćelija A1:A3 i kopiramo u Word ili Notepad (po volji Vam). Razlika je samo u tome što će se u Word kopirati i tablica a u Notepad samo podaci (tj. brojevi). Pogledajte sliku 4.
 
SLIKA 4.
Sada u Excelu obrišemo kompletan stupac "A". Ne znate kako? pogledajte link Brisanje stupca u Excelu. Kada smo obrisali stupac A, dodajmo novi stupac A (pogledajte navedeni link) ako su nam važni ostali podaci na radnom listu, ili ne moramo ako imamo prazan radni list. 

Ili pak obrišimo sva oblikovanja našeg starog stupca A.
Zašto je ovo važno? zato da bi bili sigurni da nema nikakvog oblikovanja.

PAŽNJA: Ako imate više podataka na radnom listu u kojima ste postavili formule, brisanjem stupca A koji je vezan za formule, u istima će doći do greške. Da bi ovo izbjegli, jednostavno uklonite sva oblikovanja u stupcu A. (Uređivanje => Očisti => Oblikovanja)
 


Kada smo odlučili što ćemo uraditi sa stupcem "A" u Excelu vratimo se u Word ili Notepad i selektirajmo sve podatke a potom Copy pa Paste u stupac A u Excelu.

Sada imamo situaciju kao na slici 5. i možemo nastaviti raditi sa našim podacima u matematičkim operacijama.

SLIKA 5.

DRUGI NAČIN RJEŠAVANJA PROBLEMA:

Ako imate situaciju gdje su brojevi upisani sa APOSTROFOM tada su svi poravnati u lijevo i ćelije imaju zeleni trokutić. Kada selektirate takvu ćeliju pojavi Vam se ŽUTI ROMB sa padajućim izbornikom a ako pomjerite miša na njega pojavi se pop-up upozorenje. "Broj u ćeliji oblikovan je kao tekst ili je ispred broja znak navodnika". Ovaj pop-up prozor je bugovit (u prijevodu na HR) jer umjesto NAVODNIKA treba pisati APOSTROF. Pogledajte sliku 6.
 
SLIKA 6.

 
U ovoj situaciji kliknite na padajući izbornik i odaberite opciju "Pretvori u broj"  vidi sliku 7
Ako je u pitanju više istih ćelija, selektirajte ih sve odjednom. SLIKA 7.

TREĆI NAČIN RJEŠAVANJA PROBLEMA:
 

U sličnoj situaciji možete sve ovo izbjeći i pribjeći još jednom rješenju ali pomoću dodatnog stupca i formule
=VALUE(adresa ćelije)

U ovakvom rješavanju problema trebate sami odlučiti smeta li Vam taj dodatni stupac ili ne. Možete ga i sakriti po potrebi. Primjer pogledajte na slici 8 desno

SLIKA 8.


KAKO PRIKAZATI NEKI BROJ SLOVIMA U EXCELU (step by step)

Vjerojatno ste ponekada imali potrebu u radnom listu ispisati broj slovima. Obično se takav način ispisa brojeva koristi na fakturama (računima). U ovom primjeru opisat ću Vam korake Kako možete ispisati broj slovima.

Otvorite Vašu radnu knjigu u kojoj se nalazi npr: faktura (račun) koji sadrži nekakav konačan zbroj i polje u koje je potrebno upisati određeni broj slovima.

U mom primjeru to izgleda ovako:

Ovaj Macro code kojega je autor @Jpeca potrebno je kopirati u Visual Basic Editor (VBE). Dotični kod umeće se na slijedeći način.

1. Kliknite na Alati (Tools) => Makronaredba (Macro) => Visual Basic Editor ili jednostavno pritisnite kombinaciju tipki na tipkovnici ALT+F11

2. U VBE kliknite na Insert (Umetni) => Module (Modul). slika desno

3. Sada Vam se pojavio Modul na lijevom izborniku (slika ispod) . Kliknite na njega dvoklik.

4. Sada kopirajte ovaj Macro code i zalijepite na desnom dijelu prozora VBE u Module.
Link za kopiranje Macro code (DINARI, KM, DEN i KUNE) nalazi se ovdje
=> 
MACRO CODE - Kako prikazati broj slovima u Excelu

5. Kada ste zalijepili Macro code snimite klikom na gumb Save.

Zatvorite VBE i u Excelu postavite razinu sigurnosti na srednju opciju da bi se Macro code mogao pokretati.
Kliknite na Alati (Tools) => Makronaredba (Macro) => Sigurnost (Security)

7. Sada je potrebno u Excelu postaviti formulu u ćeliji A4 u kojoj će se prikazivati broj slovima iz ćelije A1.

U ćeliju upišite slijedeću formulu ="slovima: "&slovima(A1)
Možete i ovu formulu ="slovima: "&IF(A1>= 0;slovima(A1);slovima(-A1) .
Funkciju IF koristimo da bi izbjegli pojavu eventaulne
greške. Obadva primjera pogledajte na slikama ispod.

6. U novootvorenom prozoru čekirajte radio-button SREDNJA. Potvrdite promjene na gumb U redu (OK)


 


Ako Vam se pojavi ovakva greška (slika desno) nakon upisa formule SNIMITE Radnu knjigu (datoteku) a potom je ponovno otvorite i kliknite na gumb "Omogući makronaredbe" ili vam pokretanje Macronaredbe ima visoku razinu (postavite na Srednja , vidi slika iznad desno)

Dakle nakon upisa formule imate ovakav rezultat.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FORMAT PAINTER button u Excelu

Jednim klikom miša formatirajte ili oblikujte više različitih ćelija. Button "Format Painter" služi za kopiranje oblikovanja ćelija. Ova nardba koristi se na slijedeći način:

Selektirate bazu (raspon ćelija) koja već ima formatirane ćelije

  1. Kliknete na Format Painter button.
  2. Kliknete na prvu destinacijsku ćeliju

Sada imate isti oblik ćelija (fonta, dodatnih simbola, boje itd...) Pogledajte primjer ispod

Format Painter button in Excel
POSTOJI JOŠ JEDAN NAČIN PRIKAZA BROJA SLOVIMA

U koliko ne želite raditi sa Macro naredbom pokušajte na slijedeći način. Primjer situacije za dvoznamenkaste brojeve je kao na slici ispod.

U ćelijama stupca "A" nalaze se dvoznamenkasti brojevi. U ćelijama stupca "B" nalaze se slovni izrazi za određeni broj u stupcu "A". U stupcima "F" i "G" nalaze se pomoćni elementi za slovni prikaz brojeva (ovi elementi mogu biti na drugom radnom listu)

Formulu upisujemo u stupac "B" a ona izgleda ovako: (sve u jednoj liniji reda)
=VLOOKUP(INT(A1/10);$F$1:$G$9;2;FALSE)&"deset "&IF(MOD(A1;10)>0;VLOOKUP(MOD(A1;10);$F$1:$G$9;2;FALSE);"")


Prikazivanje dijelova novčane jedinice na osnovu vrijednosti (prikaz KUNA i LIPA)

Kako prikazati slovima brojeve koji su formatirani kao novčana vrijednost.

Ako imate ovakvu potrebu tada upotrijebite Macro naredbu u VBE (morate dozvoliti izvršavanje Macro-a u Excelu, vidi sliku gore i karticu "Sigurnost"), u Excelu 2007 pogledajte link Postavke sigurnosti Makronaredbi i dozvola pokretanja u Excelu 2007 (slika druga). Makronaredbu VB kod za prikazivanje KUNA i LIPA možete downloadati OVDJE

Nakon postavljanja Makronaredbe u ćeliji u kojoj želite prikazati slovima Kune i Lipe postavite ovu formulu =kunelipe(adresa_ćelije gdje je vrijednost)


Kako konvertirati brojeve kopirane sa web stranice u Excel (pretvaranje točke u zarez)

Broj kopiran
sa interneta
convert  
10.24 10,24 =VALUE(LEFT(A2;FIND(".";A2)-1)&","&RIGHT(A2;FIND(".";A2)-1))
14.78 14,78  
32.14 32,14  
ćelije formatirane kao tekst    
  10,24 =VALUE(REPLACE(A2;3;1;","))
14,78  
32,14  
   
Broj kopiran
sa interneta
convert  
10.2 10,2 =VALUE(LEFT(A11;FIND(".";A11)-1)&","&RIGHT(A11;FIND(".";A11)-2))
14.7 14,7  
32.1 32,1  
ćelije formatirane kao tekst    
  10,2 =VALUE(REPLACE(A11;3;1;","))
14,7  
32,1  
   
Broj kopiran
sa interneta
convert  
110.243 110,243 =VALUE(LEFT(A20;FIND(".";A20)-1)&","&RIGHT(A20;FIND(".";A20)-1))
314.787 314,787  
732.142 732,142  
ćelije formatirane kao tekst    
  110,243 =VALUE(REPLACE(A20;4;1;","))
314,787  
732,142  

Kako oblikovati (formatirati) broj koji je pisan kao tekst tj. razdijeliti ga na dijelove

U ovom primjeru imamo broj koji je oblikovan kao tekst i ima nulu (0) na početku. Znamo da Excel ne prikazuje NULU na početku ako je ćelija formatirana kao "broj".  Želimo ovaj broj podijeliti tj. oblikovati da između svake dvije znamenke postoji TOČKA. Rješenje se može odraditi na više načina

1 05101030 05 . 10 . 10 . 30   05.10.10.30              
2                   =B1&C1&D1&E1&F1&G1&H1          
3                                  
4                                  
5                                  
6 05101030     05.10.10.30                
7       =LEFT(A6;2)&"."&MID(A6;3;2)&"."&MID(A6;5;2)&"."&MID(A6;7;2)  
8                                  
9                                  
10                                  
11 05101030     05.10.10.30                
12       =MID(A11;1;2)&"."&MID(A6;3;2)&"."&MID(A6;5;2)&"."&MID(A6;7;2)  
13                                  
14                                  
15                                  
16 05.10.10.30     05.10.10.30     05.10.10.30          
17       =TEXT(A16;"00\.00\.00.\00") =TEXT(1*A16; "00\.00\.00\.00")  
18                                  
                                 

Ćelija A16 je formatirana sa Custom (Korisnička) => 00\.00\.00\.00


Kako izdvojiti slova iz ćelije koja sadrži kombinaciju slova i brojeva
 

Ako imate ćelije koje sadrže kombinaciju brojeva i slova a želite izdvojiti samo prve slovne oznake tada upotrijebite formulu koja je korištena u navedenom primjeru na slici desno

=LEFT(A1;MIN(FIND({0;1;2;3;4;5;6;7;8;9};A1&"0123456789"))-1)


Specijalno zaokruživanje brojeva pod određenim uvjetima

Ovaj primjer (izvor www.forum.hr) pokazuje kako se uz određene uvjete može izvršiti zaokruživanje brojeva na određenu vrijednost. Formula u ovom primjeru je (ćelija B1):
=IF(INT(A1/(POWER(10;INT(LOG(ABS(A1))))))<3;ROUND(A1;-INT(LOG(A1)-1));ROUND(A1;-INT(LOG(A1))))

Potrebno je zaokružiti brojeve u stupcu A, na specifičan način pod uvjetima.
UVJET 1.
Zaokružiti broj na prvu znamenku koja nije nula:
567 > 600
501 > 500
0.845 > 0.8
0.883 > 0.9

UVJET 2.
Ako je prva znamenka 1 ili 2, treba se zaokružiti na sljedeću znamenku:
123 > 120
254 > 250
149 > 150
196 > 200
0.2938 > 0.30
0.01024 >0.010
0.0206 >0.021


 


Kako konvertirati broj koji se nalazi u ćeliji koja je formatirana kao tekst
 Ako imate ćeliju koja je formatirana kao tekst a u njoj se nalazi broj, koji želite iskoristiti u daljnjim proračunaima i formulama,

tada konvertirajte dotičnu ćeliju u brojevnu vrijednost pomoću funkcije VALUE:

=VALUE(A1)


Kako ograničiti maksimalnu vrijednost upisa u ćelije

Ako imate potrebu ograničiti (dozvoliti) maksimalnu vrijednost upisanog broja u ćeliju tada uradite slijedeće:

1. Selektirajte sve ćelije u kojima ograničavate max. vrijednost broja

2. Pokrenite Data Validation

3. U polju "Allow" postavite opciju "Whole number" [ako su u pitanju decimalni brojevi izaberite "Decimal"]

4. U polju "data" postavite opciju "less than" (druga opcija: less then or equal to)

5. U polju "Maximum" postavite broj za jedan veći od vašeg max. broja (npr: na slici desno max vrijednost dozvoljenog upisa je 99, dakle mi postavljamo broj 100)  ili u drugoj opciji (broj 99 ili [98,99])

DOWNLOAD primjera


CUSTOM (Korisničko) oblikovanje formata prikaza vrijednosti ćelije kao m2, m3, kg, lit itd...

Ako imate potrebu oblikovati format ćelije koji nije standardnog oblika (formata) tada isto preoblikovanje uradite preko CUSTOM (Korisnička) oblika za određene prikaze oblikovanja.
npr: oblikovanje prikaza vrijednosti broja 1025 kao mjerne jedinice m2 => 0" m2" ili => #.##0 [$m2]
 
Kako formatirati ćelije da prikazuju m2 uz broj Također pogledajte Oblikovanje datuma u Excelu


Serijski broj sa točkom u Excel ćelijama

Ako imate potrebu kreirati serijske brojeve (serijsko numeriranje ćelija ili redova) u Excel tablici tada iskoristite slijedeće korisnilko oblikovanje. Na slici ispod uočite tri stupca i u njima serijski niz brojeva za numeriranje ćelija.

U prvom stupcu su klasični serijski brojevi. U drugom stupcu su serijski brojevi koji sadrže točku iza broja. U trećem stupcu su serijski brojevi koji sadrže točku iza broja ali su odmaknuti od broja

Oblikovanje serijskih brojeva s točkom iza broja Kako oblikovati serijski broj sa točkom u nizu iza broja u Excel ćelijama


Poravnanje i uvlačenje broja u ćeliji prema decimalnom zarezu

Ako imate potrebu poravnati broj u ćeliji tako da granično poravnanje bude decimalni zarez uradite slijedeće postavke kao na slici a uz to da broj bude pomjeren u lijevu ili desnu stranu tj. uvučen od granice ćelije.

poravnanje broja u excel ćeliji prema decimalnom zarezu
Formatting Codes

Number Code

Description

General

General number format.

0 (zero)

Digit placeholder. This code pads the value with zeros to fill the format.

#

Digit placeholder. This code does not display extra zeros.

?

Digit placeholder. This code leaves a space for insignificant zeros but does not display them.

. (period)

Decimal number.

%

Percentage. Microsoft Excel multiplies by 100 and adds the % character.

, (comma)

Thousands separator. A comma followed by a placeholder scales the number by a thousand.

E+ E- e+ e-

Scientific notation.
 

.

Text Code

Description

$ - + / () : space

These characters are displayed in the number. To display any other character, enclose the character in quotation marks or precede it with a backslash.

\character

This code displays the character you specify.

Note Typing !, ^, &, ', ~, {, }, =, <, or > automatically places a backslash in front of the character.

"text"

This code displays text.

*

This code repeats the next character in the format to fill the column width.

Note Only one asterisk per section of a format is allowed.

_ (underscore)

This code skips the width of the next character. This code is commonly used as "_)" (without the quotation marks) to leave space for a closing parenthesis in a positive number format when the negative number format includes parentheses. This allows the values to line up at the decimal point.

@

Text placeholder.

 

Date Code

Description

m

Month as a number without leading zeros (1-12)

mm

Month as a number with leading zeros (01-12)

mmm

Month as an abbreviation (Jan - Dec)

mmmm

Unabbreviated Month (January - December)

d

Day without leading zeros (1-31)

dd

Day with leading zeros (01-31)

ddd

Week day as an abbreviation (Sun - Sat)

dddd

Unabbreviated week day (Sunday - Saturday)

yy

Year as a two-digit number (for example, 96)

yyyy

Year as a four-digit number (for example, 1996)

 

Time Code

Description

h

Hours as a number without leading zeros (0-23)

hh

Hours as a number with leading zeros (00-23)

m

Minutes as a number without leading zeros (0-59)

mm

Minutes as a number with leading zeros (00-59)

s

Seconds as a number without leading zeros (0-59)

ss

Seconds as a number with leading zeros (00-59)

AM/PM am/pm

Time based on the twelve-hour clock

izvor www.ozgrid.com, također pogledajte http://msdn.microsoft.com/en-us/library/0c899ak8.aspx

Miscellaneous Code

Description

[BLACK], [BLUE], [CYAN], [GREEN], [MAGENTA], [RED], [WHITE], [YELLOW], [COLOR n]

These codes display the characters in the specified colors.

Note n is a value from 1 to 56 and refers to the nth color in the color palette.

[Condition value]

Condition may be <, >, =, >=, <=, <> and value may be any number.

Note A number format may contain up to two conditions.

©- 2006 - 2021 - IvanC  - Sva prava pridržana.  ic.ims.hr