logotip web stranice ic.ims.hr
Home - počtna stranica  <
1 Pokretanje i zatvaranje Microsoft Excel-a 2013
2 Izgled prozora Microsoft Excela 2013
3 Alatne trake u MS Excelu 2013
4 Podešavanje Excela
5 Otvaranje nove radne knjige i radnog lista
6 Spremanje i zatvaranje Workbook u Excelu
7 Pregled radnog lista prije ispisa u Excelu 2013
8 Određivanje margina Radnog lista
9 Kreiranje Zaglavlja i Podnožja Radnog lista
10 Ispis radnog lista ili tablice ili područja u Excelu 2013
11 Kreiranje mapa u Excelu
12 Kretanje radnom tablicom u Excelu 2013
13 Označavanje ili selektiranje u Excelu
14 Operatori u Excelu
15 Kreiranje formule u Excelu
16 Uvjetno oblikovanje u Excelu 2013
17 Kako izraditi padajuću listu u Excelu - Data Validation
18 Imenovanje ćelija ili raspona podataka u excelu 2013
19 Poravnanje teksta
20 Promjena podataka i brisanje sadržaja ćelije u Excelu 2013
21 Spajanje i dijeljenje ćelija u Excelu 2013
22 Automatska ispuna - brzi unos podataka
23 Popunjavanje ćelija specijalnim znakovima i simbolima
24 Crtanje u Excelu 2013
25 Dodavanje komentara na ćelije u Excelu 2013
26 Naredbe poništi i ponovi u excelu 2013
27 Premještanje, izrezivanje i kopiranje sadržaja ćelije u Excelu 2013
28 Umetanje i brisanje Ćelija, Stupaca i Redova
29 Promjena veličine Ćelija, Stupaca i Redova u Excelu 2013
30 Umetanje slika u Excelu
31 Radnje vezane uz Radni List u Excelu 2013
32 Apsolutna i relativna adresa ćelija u Excelu
33 Izrada Grafikona u Excelu 2013
34 Oblikovanje radnih tablica u Excelu 2013
35 Sortiranje podataka u Excelu 2013
36 Filtriranje podataka u Excelu 2013
37 Kreiranje Pivot Table
38 Zamrzavanje dijela prozora radnog lista u Excelu 2013
39 Oblikovanje Datuma u Excelu 2013
40 Zaključavanje ćelija i radnog lista u Excelu 2013
41 Zaštita radne knjige u Excelu 2013
42 Greške u Excelu 2013
43 Popis svih funkcija u Excelu 2013
44 Tipkovni prečaci u Excelu (hot key, shortcut)
45 Ograničenja u Excelu 2013
46 Makronaredbe u Excelu
47 Razni primjeri u Excelu
   
1
   
 

MICROSOFT EXCEL 2013 tutoriali - TZK - Tjelesna i zdravstvena kultura, Evidencija ocjena na tablet-PC za tjelesnu i zdravstvenu kulturu u osnovnoj školi

TZK - Tjelesna i zdravstvena kultura


Evidencija rezultata i ocjena na tablet-PC za tjelesnu i zdravstvenu kulturu u osnovnoj školi

Ovaj tutorijal namijenjen je učiteljima/učiteljicama (profersorima/profesoricama) osnovnih škola koji izvode nastavu "Tjelesne i zdravstvene kulture" (TZK). Ova Excel aplikacija nije profesionalna već je amaterski kreirana kao pomoćna i priručna radnja knjiga tijekom izvođenja nastave tjelesnog odgoja (TZK). Aplikacija TZK namijenjena je za rad na Tablet-PC računalu tijekom nastave u školskoj dvorani ili na školskom igralištu. S obzirom da predavač/ica TZK nastave koriste radnu knjigu "PREGLED RADA" tokom nastave u koju upisuju određene bilješke i ocjene ne koriste istu za rad a ideja je da učitelj/učiteljica na Tablet-PC računalu upisuje rezultate za izvedene discipline a Excel automatski prikaže ocjenu za dotični rezultat. Uz to aplikacija ima još neke mogućnosti prikaza statistike za određene discipline na razini razreda ili škole. Također u aplikaciju je ugrađen "Indeks tjelesne mase" (ITM) za sve učenike i učenice.

Aplikacija je namjenjena za verzije Excela 2007, 2010, 2013 i novije. Obavezan format datoteke je *.xlsm
U koliko namjeravate koristiti TZK aplikaciju, važno je da postavite automatsko zaključavanje Tablet-PC računala nakon 3-5 minuta (kada se udaljite od računala i ostavite ga bez nadzora, da netko ne bi zlonamjerno vršio izmjene u aplikaciji).

Da bi vam aplikacija radila ispravno i da bi je mogli koristiti, potrebno je da dozvolite izvođenje VBA makronaredbi u Excelu koji koristite. Ako vam se pojavi samo jedan sheet (kao na slici ispod) tada nemate postavku dozvoljenog pokretanja i izvođenja VBA makronaredbi. Ako ne znate kako dozvoliti izvođenje ili pokretanje VBA makronaredbi tada posjetite linkove sa uputama.

Obavezno dozvoljavanje izvođenja VBA u Excelu - Macros disabled

Aplikaciju koristite na vlastitu odgovornost i autor se ograđuje od svih mogućih i nepredvidivih situacija koje mogu nastati korištenjem iste. Za korištenje aplikacije nemate nikakvu podršku. Aplikaciju samostalno možete obrađivati, preuređivati i dorađivati kao i vršitit izmjene bilo osobno vi kao korisnik ili netko sa dovoljnim informatičkim znanjem da preuredi aplikaciju po vašoj želji.

Svi radni listovi mogu se zaštititi (zaključati/otključati) jednim klikom na gumb zaključavanja sheets. Lozinka se postavlja u određenu ćeliju a vi možete postaviti sigurnosni limit Scroll Area da netko ne bi obrisao ili izmijenio lozinku, naravno u tom slučaju trebate postaviti i lozinku za pristup u VBE. Kada su u pitanju zaštite vi možete postaviti više razina, pogledajte link "Zaštita u Excelu".

Radni listovi koji se nalaze u TZK aplikaciji.

TZK (Tjelesna i zdravstvena kultura) - aplikacija sastoji se od više radnih listova (Sheets).

1. Sheet 'MySheets'. Na ovom sheetu prikazani su linkovi na određene sheets kao i na baze podataka u koje se upisuju imena i prezimena učenika po razredima, norme za određene discipline

2. Sheet 'BAZA'. Na ovom sheetu nalaze se podaci koji se povlače na ostale sheets. Ovo je neka vrsta baze i od nje startate sa vašom aplikacijom. Na ovom sheetu također se nalaze norme svih disciplina na osnovu kojih Excel izračunava ocjenu za svakog učenika ili učenicu posebno odmah nakon unosa rezultata. Na ovom sheetu nalaze se slovne oznake za odgojne mjere koje definiraju ocjenu zavisno od broja ponavljanja istih.

3. Sheet 'PREGLED'. Na ovom sheetu ne unosite nikakve podatke. Ovaj sheet služi za pregled i sa njega se povlače određeni podaci na ostale sheets (posebno za statistiku)

4. Sheet 'ŠSD'. Na ovom sheetu unosite definicije ako je neki učenik ili učenica član "Školskog sportskog društva" (ŠSD) kao i podatak da li učenik/učenica pohađa školu po 'B' programu.

5. Sheet 'Mjerenje'. Na ovom sheetu imate mogućnost izračunati 'Indeks tjelesne mase (ITM)' ili engl. Body Mass Index (BMI) a ovaj ITM se reflektira za svakog učenika/učenicu na sheets razreda.

6. Sheet 'odsutnost'. Na ovom sheetu unosite slovne oznake za odgojne mjere. Excel na osnovu slovnih oznaka i broju njihovog pojavljivanja automatski izračunava ocjenu.

7. Sheets '5A, 5B, 5C, 5D, ...., 8D'. Na ovim radnim listovima nalaze se podaci za učenike/učenice pojedinog razreda. Ovdje unosite rezultate određenih disciplina (ono što u stvari upisujete u radnu knjigu tijekom sata tjelesne i zdravstvene kulture).

8. Sheets 'statDiscplOcjene, statRazrOcjene, statITM, summaryITM'. Na ovim radnim listovima nalaze se statistike po razredima, ocjenama za određene discipline i slično. Ove sheets možete slobodno obrisati ako ih ne koristite.

9. Sheets 'chronologyRazr'. Ovaj sheet je skriven (Hidden). Na njemu po potrebi možete vidjeti kronološki slijed unosa podataka sa određenim datumom i vremenom unosa.

10. Sheet 'CDCReference'. Ovaj sheet je potpuno skriven od pogleda (VeryHidden). Njega možete vidjeti samo ako ga otkrijete u VBE tj. postavite na 'Visible'.

 

Popis radnih listova sa hiperlinkovima u aplikaciji TZK

Idemo na slijedeću stranicu koja je dio ovog tutorijala.

    Next

COPYRIGHT © - 2005 - 2021 IvanC - Sva prava pridržana - Ova web domena/web stranica koristi cookies.
Prema međunarodnom zakonu o autorskom djelu zabranjeno je kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje cijelog sadržaja ili bilo kojeg njegova dijela