logotip web stranice ic.ims.hr
Home - počtna stranica  <
1 Pokretanje i zatvaranje Microsoft Excel-a 2013
2 Izgled prozora Microsoft Excela 2013
3 Alatne trake u MS Excelu 2013
4 Podešavanje Excela
5 Otvaranje nove radne knjige i radnog lista
6 Spremanje i zatvaranje Workbook u Excelu
7 Pregled radnog lista prije ispisa u Excelu 2013
8 Određivanje margina Radnog lista
9 Kreiranje Zaglavlja i Podnožja Radnog lista
10 Ispis radnog lista ili tablice ili područja u Excelu 2013
11 Kreiranje mapa u Excelu
12 Kretanje radnom tablicom u Excelu 2013
13 Označavanje ili selektiranje u Excelu
14 Operatori u Excelu
15 Kreiranje formule u Excelu
16 Uvjetno oblikovanje u Excelu 2013
17 Kako izraditi padajuću listu u Excelu - Data Validation
18 Imenovanje ćelija ili raspona podataka u excelu 2013
19 Poravnanje teksta
20 Promjena podataka i brisanje sadržaja ćelije u Excelu 2013
21 Spajanje i dijeljenje ćelija u Excelu 2013
22 Automatska ispuna - brzi unos podataka
23 Popunjavanje ćelija specijalnim znakovima i simbolima
24 Crtanje u Excelu 2013
25 Dodavanje komentara na ćelije u Excelu 2013
26 Naredbe poništi i ponovi u excelu 2013
27 Premještanje, izrezivanje i kopiranje sadržaja ćelije u Excelu 2013
28 Umetanje i brisanje Ćelija, Stupaca i Redova
29 Promjena veličine Ćelija, Stupaca i Redova u Excelu 2013
30 Umetanje slika u Excelu
31 Radnje vezane uz Radni List u Excelu 2013
32 Apsolutna i relativna adresa ćelija u Excelu
33 Izrada Grafikona u Excelu 2013
34 Oblikovanje radnih tablica u Excelu 2013
35 Sortiranje podataka u Excelu 2013
36 Filtriranje podataka u Excelu 2013
37 Kreiranje Pivot Table
38 Zamrzavanje dijela prozora radnog lista u Excelu 2013
39 Oblikovanje Datuma u Excelu 2013
40 Zaključavanje ćelija i radnog lista u Excelu 2013
41 Zaštita radne knjige u Excelu 2013
42 Greške u Excelu 2013
43 Popis svih funkcija u Excelu 2013
44 Tipkovni prečaci u Excelu (hot key, shortcut)
45 Ograničenja u Excelu 2013
46 Makronaredbe u Excelu
47 Razni primjeri u Excelu
   
1
   
 

MICROSOFT EXCEL tutoriali - Kako lozinkom šifrirati jedan ili više radnih listova unutar zaštićene radne knjige, Kako ograničiti korisnike Workbook za pristup određenom radnom listu, Dozvole i ograničenja pristupa u određeni radni list za više različitih korisnika Excel Workbook,

Rad više korisnika na jednoj radnoj knjizi


Kako šifrirati pristup pojedinom radnom listu za višestruke korisnike i ograničiti njihova prava

Čitajući razne formule i prateći web stranice koje su vezane za Excel, naišao sam na jednu vrlo zanimljivu temu, koja je vezana za ograničavanje određenih korisnika kada rade na istoj radnoj knjizi. U ovom primjeru razradio sam temu kako više korisnika može raditi u jednoj radnoj knjizi uz određene dozvole i ograničenja, u pogledu i korištenju specifičnih radnih listova. Sve zasluge pripadaju autorima radne knjige koju je publicirao logit.

Jedna radna knjiga višestruki korisnici

Situaciju možemo opisati kao slijedeće. Vi kao administrator radite u tvrtki koja ima jedan zajednički ured i računalo u njemu. Radnici tvrtke rade na terenu s klijentima. Kada se vrate u tvrtku na kraju radnog vremena u zajedničkom uredu koriste jedno računalo za unos podataka nakon odrađenog posla. Na računalu se nalazi Excel radna knjiga koju upotrebljava više korisnika. Vi kao administrator morate postaviti dozvole, ograničiti pristup na određeni radni list za svakog radnika, nekim radnicima morate dozvoliti da na određenim radnim listovima mogu unositi podatke a neke radne listove mogu samo čitati (read only) itd. Radna knjiga se sastoji od više radnih listova. Na slici ispod uočite kako izgleda radna knjiga u ovom primjeru.

Radni list 'SetUp'
Ovom radnom listu može pristupiti samo Administrator (Admin). Na ovom radnom listu Admin postavlja ključne parametre za pristup određenim radnim listovima kao i neke stavke za vizaualni izgled. U 'A3:C12' rasponu ćelija administrator može mijenjati tekst kao i lozinku za uklanjanje zaštite na svim ostalim radnim listovima u 'K12' ćeliji. Ovu lozinku treba znati samo administrator.

SetUp radni list za postavljanje i ograničavanje višestrukih korisnika radne knjige

Radni list 'Intro'
Ovom radnom listu mogu pristupiti svi korisnici i on je ulazni radni list.

Forma za logiranje u Excel radnu knjigu

Ostali radni listovi služe za rad korisnika na kojima oni unoste potrebne podatke. Radni list 'ReadMe' možete obrisati ali i ne morate. Ako ga obrišete tada ga morate ukloniti i sa popisa na radnom listu 'SetUp'. Ispod uočite kako izgledaju ostali radni listovi.

postavljene dozvole i prava pristupa na dotični radni list

Upute za rad na radnoj knjizi koja ima ograničena prava pristupa za različite korisnike

Prije nego što počnete raditi na ovoj radnoj knjizi, obavezno morate dozvoliti 'Izvođenje VBA makronaredbi' u Vašem Excel programu. Naravno, pazite kome vjerujete i odakle je izvor radne knjige koja ima ekstenziju (format) *.xls ili *.xlsm.
Ova datoteka na kojoj sam radio ovaj tutorijal je formata *.xlsm i možete je koristiti u Excel 2007 i noviji. Ako želite koristiti ovu radnu knjigu u Excel 2003 tada je potrebno koristiti *.xls datoteku.

Prije nego što prilagodite ovu proračunsku Excel tablicu za vlastitu upotrebu, savjetujem vam da je nekoliko puta isprobate kao i to da simulirate imena za vaše potrebe, kako biste se upoznali s načinom na koji funkcionira ova radna knjiga.

Okvire skočnih poruka koji se koriste u ovoj radnoj knjizi mogu se prilagoditi do određenog stupnja, na primjer, da biste uključili naziv tvrtke itd. Koristite ćelije u 'C' stupcu na radnom listu "SetUp".

Korisnička prava i dozvole određujete postavkama na radnom listu "SetUp". Stavite "X" u ćeliju na svaki radni list kojem korisnik može pristupiti i unositi podatke.

Postavite slovo "R" u tablicu za korisnike koji će moći pristupiti na određeni radni list, no radni list će biti zaključan i dotični korisnik neće moći vršiti izmjene podataka na njemu. Korisnik koji ima postavljeno slovo "R" može samo čitati i pregledavati dotični radni list (eng. Read Only).

Dozvole i prava korisnika na radnom listu "SetUp" prikazana je kao mreža od 11 x 10, međutim nema ograničenja broja korisnika radnih listova.

Ako dodate nekog korisnika u 'N' stupcu i ako dodate novi radni list na popis, Excel će automatski otkriti broj korisnika/radnih listova. Dakle ako želite dodati novog korisnika jednostavno dodajte u nastavku tablice novo ime korisnika i postavite mu lozinku i ovlasti tj. prava i dozvole. Isto tako ako želite ukloniti nekog korisnika sa popisa, jednostavno obrišite njegove podatke i ime. Ovdje želim napomenuti da u 16-om redu od 'N16:IV16' pa nadalje ne smije biti nikakvih unosa teksta ili podataka jer će se isti vidjeti u padajućem popisu prilikom 'Log In' na 'Intro' radnom listu. Nakon dodavanja novih korisnika ili novog radnog lista kliknite na gumb "Ažuriranje popisa".

Radni listovi 'SetUp' i 'Intro' su obavezni u ovoj radnoj knjizi, ne smijete ih preimenovati ili brisati jer su povezani sa VBA makronaredbama. Sve druge radne listove u ovoj radnoj knjizi možete izbrisati (uključujući i ReadMe).

Ako u ovoj radnoj knjizi dodajete vaše vlastite radne listove na kojima već radite, preporuča se to uraditi na način da iz Vaše izvorne radne knjige kopirate radne listove u ovu radnu knjigu. To možete učiniti pomoću Edit => Move or copy sheet (u izvornoj radnoj knjizi).

Radni list "Intro" bit će dostupan svim korisnicima bez obzira na to što se njihov profil postavlja u "SetUp". Ovo je jedini list koji će se vidjeti ako korisnik odluči onemogućiti VBA makronaredbe pri pokretanju. Na ovom radnom listu postavljen je VBA gumb za pristup ('Log In').

Lozinke korisnika postavljate ispod korisničkog imena (u retku 16), ali savjetujem da formatirate ove ćelije da sadržaj u njima nije vidljiv. One će se pojaviti u polju za formule (Formula Bar) pri vrhu zaslona ako je odabrana ćelija u ovom retku. Ja sam u ovom slučaju namjerno postavio da lozinke u šesnaestom redu budu vidljive. Naravno Vi ih možete postaviti nevidljivim tako da postavite korisnički format za sve ćelije u redu 16. Vidite ovaj link kako to možete uraditi, Korisnički format ćelija u Excelu

Ako želite koristiti i dijeliti ovu radnu knjigu, autor tvrdi da nema razloga zašto to ne bi trebalo funkcionirati kao zajednička radna knjiga preko mreže (Sharing).

VBA code (makronaredbe) u VBE trenutačno je nezaštićen. Da biste kao administrator osigurali veću sigurnost u ovoj radnoj knjizi, postavite lozinku za pristup u VBE, koja neće dozvoliti pristup neželjenim osobama, (pogledajte link Kako blokirati pristup u Excel VBE i zabraniti pogled i izmjene makronaredbi). Nemojte zaboraviti dotičnu lozinku.

Obavezno kreirajte ili izradite sigurnosnu kopiju radne knjige i vašeg rada prije nego što počnete raditi. Imajte na umu da ova radna knjiga i radni listovi nisu 100% sigurni i zaštićeni od neovlaštenih i zlonamjernih osoba. Zapamtite! Nema 100% zaštite i nikada je neće ni biti.

Bilo koju Excel zaštitu može ukloniti iskusni i napredni korisnik Excela. Može postojati samo lakša ili teža zaštita za nekoga tko je želi "probiti". Zaštita u Excelu. Ova radna knjiga ima zaštitu od prosječnih korisnika Excela i dovoljna je za rad na prosječnoj razini. Ako je Vama potrebna visoka razina sigurnosti i zaštite tada nemojte koristiti Excel.

Zahvaljujući Logit, Erik Van Geit i Nasser Fathy ja sam Vam prikazao ovaj Excel tutorijal i nadam se da Vam može poslužiti u Vašem svakodnevnom radu. Napomena! Svaki puta kada kliknete na 'Save' naredbu za snimanje, Excel Vas vraća na početak, tj. skriva sve radne listove i potrebno se ponovo logirati. Ako želite Vi možete dodati vlastite VBA makronaredbe za određene radnje, skrivanje ili dozvole za editiranje i slično.

Sheet1 (SetUp)
Ovom radnom listu može pristupiti samo 'Admin'. Ime ovog radnog lista ne smijete mijenjati jer je vezano za VBA makronaredbe.

Sheet2 (Intro)
Ovom radnom listu mogu pristupiti svi korisnici. Ovo je ulazni radni list kada se otvori radna knjiga. Na njemu se nalazi 'LogIn' gumb koji pokreće 'LogIn Form'. Ime ovog radnog lista ne smijete mijenjati jer je vezano za VBA makronaredbe.

LogIn form u Excelu

U koliko je unesena lozinka ispravna tada će se pojaviti 'PopUp' poruka za nastavak u protivnom, pojavit će se poruka da je pristup odbijen.

Pristup dozvoljen Pristup odbijen

 

 

Postavljanje lozinke i dozvola pristupa pojedinom radnom listu za višestruke korisnike preko VBA

Na slici ispod uočite popis Modula koji su trenutno aktivirani u VBE za Excel.

VBE u Excelu

Sheet3 (Readme)
Ovom radnom listu mogu pristupiti korisnici koji imaju dozvolu za pristup a koju postavlja Admin na SetUp radnom listu. Ovaj radni list nije obavezan i slobodno ga možete obrisati ili na njemu postaviti i periodično dodavati nekakve obavijesti, upozorenja i slično.

Sheet4 (Sheet1)
S obzirom na dozvole i prava koje je postavio Admin na ovom radnom listu dozvoljena su prava za slijedeće korisnike: (vidi tablicu na radnom listu SetUp)
Admin (unos i izmjena podataka)
Larry (unos i izmjena podataka)
Barry (unos i izmjena podataka)
Jill (unos i izmjena podataka)
Garry (samo za čitanje i pregled)

Sheet5 (Sheet2)
S obzirom na dozvole i prava koje je postavio Admin na ovom radnom listu dozvoljena su prava za slijedeće korisnike: (vidi tablicu na radnom listu SetUp)
Admin (unos i izmjena podataka)
Larry (unos i izmjena podataka)
Barry (unos i izmjena podataka)
Guy (unos i izmjena podataka)
Harry (samo za čitanje i pregled)

Sheet 6 (Sheet3)
S obzirom na dozvole i prava koje je postavio Admin na ovom radnom listu dozvoljena su prava za slijedeće korisnike: (vidi tablicu na radnom listu SetUp)
Admin (unos i izmjena podataka)
Larry (unos i izmjena podataka)
Pete (unos i izmjena podataka)
Harry (samo za čitanje i pregled)

Sheet7 (Sheet4)
S obzirom na dozvole i prava koje je postavio Admin na ovom radnom listu dozvoljena su prava za slijedeće korisnike: (vidi tablicu na radnom listu SetUp)
Admin (unos i izmjena podataka)
Larry (unos i izmjena podataka)
Garry (unos i izmjena podataka)
Barry (unos i izmjena podataka)
Harry (unos i izmjena podataka)
Jim (unos i izmjena podataka)
Tom (unos i izmjena podataka)
Jill (unos i izmjena podataka)
Guy (unos i izmjena podataka)
Pete (unos i izmjena podataka)

Sheet8 (Sheet5)
S obzirom na dozvole i prava koje je postavio Admin na ovom radnom listu dozvoljena su prava za slijedeće korisnike: (vidi tablicu na radnom listu SetUp)
Sue (unos i izmjena podataka)
Tom (samo za čitanje i pregled)

U ovoj radnoj knjizi postavljene su slijedeće VBA makronaredbe. Pritisnite tipke Alt+F11 da bi pristupili u VBE Excela.

Sheet1 (SetUp) Module

Private Sub CommandButton1_Click()
Dim WkSht As Worksheet, Counter As Integer
Counter = 17 'brojanje do zadnje ćelije u A stupcu
For Each WkSht In Worksheets
Cells(Counter, 2).Value = WkSht.Name
Counter = Counter + 1
Next WkSht
End Sub

Sheet2 (Intro) Module

'Ako želite spriječiti vidljivost ove procedure za pokretanje preko prečaca ALT+F8
'dodajte riječ Private na početku naziva procedure u prvoj liniji koda

Sub CommandButton1_Click()
Application.ScreenUpdating = False
Sheets("SetUp").Visible = xlSheetVisible
Pass = Sheets("SetUp").Range("K12").Value
'čitanje lozinke iz ćelije K12 na dotičnom Sheet
Sheets("SetUp").Visible = xlSheetVeryHidden
For Each WSht In ActiveWorkbook.Worksheets
Sheets(WSht.Name).Unprotect Password:=Pass
Next WSht
'Sheets("Intro").Protect Password:=Pass
'zaključavanje radnog lista ako korisnik klikne na Izlaz u LogIn form
Application.ScreenUpdating = True
UserForm1.Show
End Sub

Thisworkbook Module

Option Explicit
Dim WSht As Worksheet, Pass As String

Private Sub Workbook_BeforeClose(Cancel As Boolean)
Call HideAll
End Sub

Private Sub Workbook_BeforeSave(ByVal SaveAsUI As Boolean, Cancel As Boolean)
Call HideAll
ThisWorkbook.Saved = True
End Sub

Private Sub Workbook_Open()
Application.ScreenUpdating = False
Sheets("SetUp").Visible = xlSheetVisible
Pass = Sheets("SetUp").Range("K12").Value
Sheets("SetUp").Visible = xlSheetVeryHidden
For Each WSht In ActiveWorkbook.Worksheets
Sheets(WSht.Name).Unprotect Password:=Pass
Next WSht
Call HideAll
UserForm1.Show
'Sheets("Intro").Protect Password:=Pass 'zaključavanje radnog lista u startu
End Sub

Private Sub HideAll()
Application.ScreenUpdating = False
On Error Resume Next
For Each WSht In ActiveWorkbook.Worksheets
Sheets(WSht.Name).Unprotect Password:=Sheets(Sheets("SetUp").Cells(30, 11).Value)
If WSht.Name <> "Intro" Then WSht.Visible = xlSheetVeryHidden
Next WSht
Application.ScreenUpdating = True
End Sub

UserForm Module

Option Explicit
Dim HFD As Integer, HFR As Integer
Dim N As Long, F As Long, Pass As String

Private Sub CommandButton1_Click()
Application.ScreenUpdating = False
Sheets("SetUp").Visible = xlSheetVisible
For N = 3 To HFR
If ComboBox1.Value = Sheets("SetUp").Cells(15, N).Value Then
Exit For
End If
Next N
If TextBox1.Value = Sheets("SetUp").Cells(16, N).Value Then
Sheets("SetUp").Visible = xlSheetVeryHidden
MsgBox Range("SetUp!C10").Value, , Range("SetUp!C9").Value & " " & Sheets("SetUp").Cells(15, N).Value
Unload UserForm1
Sheets("SetUp").Visible = xlSheetVisible
Pass = Sheets("SetUp").Range("K12").Value
Sheets("SetUp").Visible = xlSheetVeryHidden
For F = 17 To HFD
If UCase(Sheets("SetUp").Cells(F, N).Value) = "X" Then
Sheets(Sheets("SetUp").Cells(F, 2).Value).Visible = xlSheetVisible
End If
If UCase(Sheets("SetUp").Cells(F, N).Value) = "R" Then
Sheets(Sheets("SetUp").Cells(F, 2).Value).Visible = xlSheetVisible
Sheets(Sheets("SetUp").Cells(F, 2).Value).Protect Password:=Pass
End If
Next F
Else
MsgBox Range("SetUp!C6").Value, , Range("SetUp!C7").Value
TextBox1.Value = ""
Sheets("SetUp").Visible = xlSheetVeryHidden
End If
Application.ScreenUpdating = True
End Sub
Private Sub CommandButton2_Click()
Unload UserForm1
End Sub

Private Sub UserForm_Initialize()
Dim WkSht As Worksheet
Application.ScreenUpdating = False
For Each WkSht In Worksheets
If Not WkSht.Name = "Intro" Then WkSht.Visible = xlSheetVeryHidden
Next WkSht
Sheets("SetUp").Visible = xlSheetVisible
HFD = Sheets("SetUp").Range("B65536").End(xlUp).Row
HFR = Sheets("SetUp").Range("IV15").End(xlToLeft).Column
UserForm1.Caption = Range("SetUp!C3").Value
Label3.Caption = Range("SetUp!C4").Value
For N = 3 To HFR
With ComboBox1
.AddItem Sheets("SetUp").Cells(15, N).Value
End With
Next N
Sheets("SetUp").Visible = xlSheetVeryHidden
Application.ScreenUpdating = True
End Sub

Ako želite znati više o VBA u Excelu tada posjetite paket tutorijala na dotičnom linku. I na kraju ovdje možete skinuti radnu knjigu iz ovog tutorijala (Download) na vaše računalo. Budite pažljivi i pazite kome vjerujete kada pokrećete XLS ili XLSM Excel datoteke na računalu!
Ako želite pokrenuti Excel datoteku formata *.xls ili *.xlsm, a niste sigurni sadrži li dotična datoteka maliciozni VBA kod, tada pritisnite SHIFT tipku prilikom otvaranja Workbook (na taj način spriječit ćete izvođenje VBA makronaredbi).

     

COPYRIGHT © - 2005 - 2021 IvanC - Sva prava pridržana - Ova web domena/web stranica koristi cookies.
Prema međunarodnom zakonu o autorskom djelu zabranjeno je kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje cijelog sadržaja ili bilo kojeg njegova dijela