logotip web stranice ic.ims.hr
Home - počtna stranica  <
1 Pokretanje i zatvaranje Microsoft Excel-a 2013
2 Izgled prozora Microsoft Excela 2013
3 Alatne trake u MS Excelu 2013
4 Podešavanje Excela
5 Otvaranje nove radne knjige i radnog lista
6 Spremanje i zatvaranje Workbook u Excelu
7 Pregled radnog lista prije ispisa u Excelu 2013
8 Određivanje margina Radnog lista
9 Kreiranje Zaglavlja i Podnožja Radnog lista
10 Ispis radnog lista ili tablice ili područja u Excelu 2013
11 Kreiranje mapa u Excelu
12 Kretanje radnom tablicom u Excelu 2013
13 Označavanje ili selektiranje u Excelu
14 Operatori u Excelu
15 Kreiranje formule u Excelu
16 Uvjetno oblikovanje u Excelu 2013
17 Kako izraditi padajuću listu u Excelu - Data Validation
18 Imenovanje ćelija ili raspona podataka u excelu 2013
19 Poravnanje teksta
20 Promjena podataka i brisanje sadržaja ćelije u Excelu 2013
21 Spajanje i dijeljenje ćelija u Excelu 2013
22 Automatska ispuna - brzi unos podataka
23 Popunjavanje ćelija specijalnim znakovima i simbolima
24 Crtanje u Excelu 2013
25 Dodavanje komentara na ćelije u Excelu 2013
26 Naredbe poništi i ponovi u excelu 2013
27 Premještanje, izrezivanje i kopiranje sadržaja ćelije u Excelu 2013
28 Umetanje i brisanje Ćelija, Stupaca i Redova
29 Promjena veličine Ćelija, Stupaca i Redova u Excelu 2013
30 Umetanje slika u Excelu
31 Radnje vezane uz Radni List u Excelu 2013
32 Apsolutna i relativna adresa ćelija u Excelu
33 Izrada Grafikona u Excelu 2013
34 Oblikovanje radnih tablica u Excelu 2013
35 Sortiranje podataka u Excelu 2013
36 Filtriranje podataka u Excelu 2013
37 Kreiranje Pivot Table
38 Zamrzavanje dijela prozora radnog lista u Excelu 2013
39 Oblikovanje Datuma u Excelu 2013
40 Zaključavanje ćelija i radnog lista u Excelu 2013
41 Zaštita radne knjige u Excelu 2013
42 Greške u Excelu 2013
43 Popis svih funkcija u Excelu 2013
44 Tipkovni prečaci u Excelu (hot key, shortcut)
45 Ograničenja u Excelu 2013
46 Makronaredbe u Excelu
47 Razni primjeri u Excelu
   
1
   
 

MICROSOFT EXCEL 2013 tutoriali - Kako hakirati ili ukloniti lozinku na Excel zaštićenom radnom listu

Zaboravljena lozinka u Excelu


Uklanjanje postavljene lozinke na zaštićenom Worksheet

Ideja za ovaj Excel tutorial dolazi od mog svakodnevnog surfanja internetom i čitanja foruma koji se bave Excelom. Primijetio sam da sve više korisnika Excela iz vlastite arhive koristi stare Excel datoteke (*.xls) koje su nekada davno spremili u arhivu a sada su im potrebne iz nekih razloga. Naravno ako su te dotične Excel radne knjige ili radni listovi bili zaštićeni lozinkom a lozinke nisu ih zapisali ili zapamtili, tada dolazi do poteškoća u korištenju.

Mnogi tada postavljaju pitanja na forumima, "kako saznati lozinku na zaštićenom radnom listu" ili "kako ukloniti lozinku na zaštićenom radnom listu". Ima tu pitanja i "kako vidjeti VBA code u VBE" koji su nekada koristili za određene radnje a sada ne mogu pristupiti u Visual Basic Editor (VBE) jer je također zaštićen lozinkom za pristup.

Ponukan, ovim čestim pitanjima po forum grupama, na ovoj web stranici opisat ću način "kako možete ukloniti lozinku na zaštićenom radnom listu".

Hakiranje lozinke u Excelu?

Također, želim napomenuti da svrha prikazanih uputa na ovoj web stranici namijenjena je vašim osobnim potrebama i Excel datotekama koje želite nastaviti koristiti za vlastite radnje. Nemojte prikazane instrukcije koristiti za zlonamjerne radnje i uklanjanje lozinki u radnim knjigama kojih Vi niste autor. Imajte na umu ako ste preuzeli Excel radnu knjigu drugog autora koji je zaštitio radne listove lozinkom, da postoji razlog zbog kojega je autor postavio zaštitu na radne listove ili zabranio pristup u VBE. On je autor i bez izričite njegove dozvole nemate pravo 'hakirati lozinku' ili uklanjati lozinku iz njegove radne knjige.
O zaštiti radne knjige i o zaštiti radnog lista pisao sam u tutorialima na ovdje aktivnim linkovima.

Kako vidjeti VBA code na radnom listu (Worksheet Module) ako je zaštićen pristup u Excel VBE (Visual Basic Editor)

O tzv. hakiranju Excel VBE i zabrani pristupa za pogled na VBA code pisao sam na ovom tutorijalu "Kopiranje VBA koda u novu Excel radnu Knjigu". Dakle MS Developeri su dopustili da možete saznati izvorni 'VBA code' ako se on nalazi u 'Worksheet Module'.

Kako ukloniti lozinku na zaštićenom radnom listu u radnoj knjizi *.xls formata

U ovom slučaju imamo primjer kada je radna knjiga koja je kreirana u Excel 2003 (*.xls format) sadrži postavljenu zaštitu tj. lozinku na radni list (Uzmimo za ovaj primjer da ova radna knjiga sadrži tri radna lista a zaštićen lozinkom je samo prvi radni list 'Sheet1'. Dakle mi želimo 'hakirati' samo 'Sheet1' (ukloniti lozinku koja se nalazi na radnom listu 'Sheet1')

Otvorite ovu XLS radnu knjigu u novijem Excelu i spremite (SaveAs) je u *.xlsx formatu. Preimenujte ekstenziju (format file) u ZIP format datoteke. Rezultat treba biti kao na slici ispod.

Kako Excel datoteku spremiti XLS u XLSX format i preimenovati u ZIP format

Da bi ste vidjeli ekstenziju datoteke ('format file' ili 'file types') tada pročitajte ovaj tutorijal kako prikazati ekstenziju datoteke u Windows OS-u i naučite kako prikazati ekstenziju datoteke u Windows Exploreru ili Excelu prilikom spremanja radne knjige.

Spremanje radne knjige iz XLS u XLSX pa preimenovanje u ZIP format datoteke

1. Otvorite radnu knjigu 'MyWorkbook.xls' (pod pretpostavkom da ista nije zaštićena lozinkom za otvaranje)
2. Spremite otvorenu radnu knjigu u XLSX formatu, dakle kao 'MyWorkbook.xlsx'
3. Preimenujte radnu knjigu XLSX formata u 'MyWorkbook.zip'
4. Nakon preimenovanje kliknite dvoklik mišem na ZIP datoteku i pronađite 'Sheet1.xml' datoteku koja se nalazi unutar "ZIP foldera". Putanja do našeg 'Sheet1' izgleda ovako (MyWorkbook.zip\xl\worksheets\). Kopirajte ovu datoteku 'Sheet1.xlm' na 'Desktop' Vašeg računala

Editiranje teksta unutar sheet1.xml datoteke

5. Otvorite kopiranu datoteku 'Sheet1.xml' u 'Notepad' programu. Sada u Notepad programu uočite tekst sličan ovom ispod. Vi trebate pronaći (CTRL+F) riječ "Password" ili 'sheetProtection'.

Uočite u tekstu ispod primjer na kojem sam radio. (ovdje je malo teksta jer nisam imao nikakvih podataka na radnom listu osim jedne rečenice teksta. Na radni list sam postavio lozinku da zaštitim i zaključam sve ćelije od izmjena. Uočite dio teksta crvenim slovima (crveni font). Vidi tekst ispod (Ako imate puno podataka na Excel radnom listu tada ovaj tekst može biti jako dugačak.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="yes"?>
<worksheet xmlns="http://schemas.openxmlformats.org/spreadsheetml/2006/main" xmlns:r="http://schemas.openxmlformats.org/officeDocument/2006/relationships" xmlns:mc="http://schemas.openxmlformats.org/markup-compatibility/2006" mc:Ignorable="x14ac" xmlns:x14ac="http://schemas.microsoft.com/office/spreadsheetml/2009/9/ac"><dimension ref="A1"/><sheetViews><sheetView tabSelected="1" workbookViewId="0"><selection activeCell="F9" sqref="F9"/></sheetView></sheetViews><sheetFormatPr defaultRowHeight="15" x14ac:dyDescent="0.25"/><sheetData><row r="1" spans="1:1" x14ac:dyDescent="0.25"><c r="A1" t="s"><v>0</v></c></row></sheetData><sheetProtection password="CE28" sheet="1" objects="1" scenarios="1"/><pageMargins left="0.7" right="0.7" top="0.75" bottom="0.75" header="0.3" footer="0.3"/></worksheet>

Dakle ovo treba ukloniti (obrisati) iz teksta <sheetProtection password="CE28" sheet="1" objects="1" scenarios="1"/>

6. Spremite (snimite) otvorenu datoteku.
7. Kopirajte nazad spremljenu datoteku sa Desktopa u 'ZIP folder' i potvrdite 'Overwrite'.
8. Ponovno preimenujte "MyWorkbook.zip" u "MyWorkbook.xlsx"
9. Otvorite radnu knjigu u Excelu
10. Uočite da na 'Sheet1' nije postavljena lozinka, tj. 'Sheet1' nije zaštićen lozinkom.

Dakle ovim radnjama mi smo uklonili lozinku sa radnog lista.

 

Uklanjanje lozinke iz radnog lista ako je radna knjiga u XLSM formatu

Kada je u pitanju Excel radna knjiga u *.xlsm formatu, tada je postupak isti ali u Notepad programu ćete vidjeti malo drugačiji tekst. Opet je potrebno ukloniti (obrisati) dio koda između tagova koji se odnose na 'Password'. Vidi tekst ispod (Ako imate puno podataka na Excel radnom listu tada ovaj tekst može biti jako dugačak.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="yes"?>
<worksheet xmlns="http://schemas.openxmlformats.org/spreadsheetml/2006/main" xmlns:r="http://schemas.openxmlformats.org/officeDocument/2006/relationships" xmlns:mc="http://schemas.openxmlformats.org/markup-compatibility/2006" mc:Ignorable="x14ac" xmlns:x14ac="http://schemas.microsoft.com/office/spreadsheetml/2009/9/ac"><dimension ref="A1"/><sheetViews><sheetView tabSelected="1" workbookViewId="0"><selection activeCell="G13" sqref="G13"/></sheetView></sheetViews><sheetFormatPr defaultRowHeight="15" x14ac:dyDescent="0.25"/><sheetData><row r="1" spans="1:1" x14ac:dyDescent="0.25"><c r="A1" t="s"><v>0</v></c></row></sheetData><sheetProtection algorithmName="SHA-512" hashValue="polOcLNzKj1ZsxC1GstgVjXrQhLOjaeNSG7WsRibUrUwYDBC4+z78354GHS6Fu+GZNOdhvRv/WkFlP/1jGa7bw==" saltValue="z+XG0PhVTIU2zpzsNZreoA==" spinCount="100000" sheet="1" objects="1" scenarios="1"/><pageMargins left="0.7" right="0.7" top="0.75" bottom="0.75" header="0.3" footer="0.3"/></worksheet>

Kako ukloniti lozinku za pristup u Visual Basic Editor za Excel (VBE) i vidjeti VBA kodove

Ako u zaštićenoj radnoj knjizi za pristup u VBE, želite vidjeti VBA kod u 'Excel VB Editoru' tada to ne možete učiniti na gore opisani način. Jer u tom slučaju "ZIP datoteka-folder" sadrži još jednu datoteku koja ima naziv "vbaProject.bin". Ova datoteka sadrži enkriptiranu lozinku za pristup u VBE. Ako pokušate u Notepad programu izmijeniti dio teksta koji se odnosi na 'DPB' u 'DPx' tada prilikom otvaranja XLSM datoteke možete ući u VBE ali će biti obrisani svi Moduli koji su se nalazili u radnoj knjizi.

Ipak, postupak za uklanjanje lozinke i pristup u VBE neću Vam otkriti jer je ovaj web tutorial namijenjen onim korisnicima Excela koji su nekada koristili Excel 2003 i stariji a njihove vlastite Excel datoteke imaju ekstenziju '*.xls' a isti su zaboravili osobno kreirane lozinke na radnim listovima koje i dalje žele koristiti i izmjeniti neke formule ili eventualno dodati nove Excel izračune.

Imajte na umu da "razbijanje lozinke" ili 'uklanjanje lozinke' ili "hakiranje lozinke" može podlijegati zakonima i propisima u vašoj državi. Zaštitu lozinke možete 'razbiti', 'ukloniti' ili 'hakirati' na radnim listovima u radnoj knjizi koju ste kreirali za osobnu upotrebu.

ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI: Autor ovih uputa u potpunosti se odriiče i ograđuje od eventualnih poteškoća prilikom daljnje upotrebe Excel datoteka, koje mogu nastati korištenjem instrukcija prikazanih na ovoj web stranici.

     

COPYRIGHT © - 2005 - 2021 IvanC - Sva prava pridržana - Ova web domena/web stranica koristi cookies.
Prema međunarodnom zakonu o autorskom djelu zabranjeno je kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje cijelog sadržaja ili bilo kojeg njegova dijela