logotip web stranice ic.ims.hr
Home - počtna stranica  <
1 Pokretanje i zatvaranje Microsoft Excel-a 2013
2 Izgled prozora Microsoft Excela 2013
3 Alatne trake u MS Excelu 2013
4 Podešavanje Excela
5 Otvaranje nove radne knjige i radnog lista
6 Spremanje i zatvaranje Workbook u Excelu
7 Pregled radnog lista prije ispisa u Excelu 2013
8 Određivanje margina Radnog lista
9 Kreiranje Zaglavlja i Podnožja Radnog lista
10 Ispis radnog lista ili tablice ili područja u Excelu 2013
11 Kreiranje mapa u Excelu
12 Kretanje radnom tablicom u Excelu 2013
13 Označavanje ili selektiranje u Excelu
14 Operatori u Excelu
15 Kreiranje formule u Excelu
16 Uvjetno oblikovanje u Excelu 2013
17 Kako izraditi padajuću listu u Excelu - Data Validation
18 Imenovanje ćelija ili raspona podataka u excelu 2013
19 Poravnanje teksta
20 Promjena podataka i brisanje sadržaja ćelije u Excelu 2013
21 Spajanje i dijeljenje ćelija u Excelu 2013
22 Automatska ispuna - brzi unos podataka
23 Popunjavanje ćelija specijalnim znakovima i simbolima
24 Crtanje u Excelu 2013
25 Dodavanje komentara na ćelije u Excelu 2013
26 Naredbe poništi i ponovi u excelu 2013
27 Premještanje, izrezivanje i kopiranje sadržaja ćelije u Excelu 2013
28 Umetanje i brisanje Ćelija, Stupaca i Redova
29 Promjena veličine Ćelija, Stupaca i Redova u Excelu 2013
30 Umetanje slika u Excelu
31 Radnje vezane uz Radni List u Excelu 2013
32 Apsolutna i relativna adresa ćelija u Excelu
33 Izrada Grafikona u Excelu 2013
34 Oblikovanje radnih tablica u Excelu 2013
35 Sortiranje podataka u Excelu 2013
36 Filtriranje podataka u Excelu 2013
37 Kreiranje Pivot Table
38 Zamrzavanje dijela prozora radnog lista u Excelu 2013
39 Oblikovanje Datuma u Excelu 2013
40 Zaključavanje ćelija i radnog lista u Excelu 2013
41 Zaštita radne knjige u Excelu 2013
42 Greške u Excelu 2013
43 Popis svih funkcija u Excelu 2013
44 Tipkovni prečaci u Excelu (hot key, shortcut)
45 Ograničenja u Excelu 2013
46 Makronaredbe u Excelu
47 Razni primjeri u Excelu
   
1
   
 

MICROSOFT EXCEL 2013 tutoriali -Izbori u Excelu, Kako pratiti izbore ili referendum u Excelu, kako grupirati broj dobivenih glasova po biračkim mjestima ili odborima praćenjem u Excel tablicama. Kako piramidalno skupljati podatke sa biračkih mjesta za glasanje u Excelu, Izbori za predjsednika RH i predsjednički kandidati Ivan Vilibor Sinčić Ivo Josipović Kolinda Grabar-Kitarović Milan Kujundžić rezultati, Praćenje i analiza izbora u excelu

Politički izbori u Excelu


Praćenje i analiza izbora u Excelu

Sve ispod navedeno su izbori u Republici Hrvatskoj bilo da je službeni ili "narodski" naziv.

 • Izbori za predsjednika Republike Hrvatske
 • Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor
 • Izbori za Gradsko vijeće Grada
 • Izbori za općinskog načelnika i zamjenika načelnika Općine
 • Izbori za župana i zamjenike župana županije
 • Izbori članova u Europski Parlament
 • Prijevremeni izbori
 • Izvanredni izbori
 • Predsjednički izbori
 • Parlamentarni izbori
 • Dopunski izbori za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana

Siguran sam da postoje razne programske aplikacije koje profesionalno mogu prateći izbore izračunati krajnji rezultat. Poveden zadnjim izborima za predsjednika republike 2014 izradio sam primjer datoteke u Excelu pomoću koje možemo pratiti izbore i izborne rezultate. Možda se pitate zašto sam ovo uradio, eto jednostavno iz entuzijazma a možda ova ideja pomogne nekom budućem mladom kandidatu koji nema financijska sredstva da kupi profesionalni program.

Ovo je jedan tutorijal u Excelu za članove političkih stranaka, eventualnih kandidata na nekakvim biralištima, izborima i slično, da se malo igraju ako žele ;)
Konkretno ovaj tutorijal izrađen je na bazi entuzijama proteklih izbora za predsjednika/cu Republike hrvatske na kojima su kandidati bili (abecednim redom):

 • Ivan Vilibor Sinčić
 • Ivo Josipović
 • Kolinda Grabar-Kitarović
 • Milan Kujundžić

U ovom tutorijalu pokazat ću kako možemo pratiti izbore u Excelu bilo da su predsjednički izbori ili parlamentarni izbori. Opće poznato je a uz dobru organizaciju i planiranje možemo doći do točnih rezultata prilikom praćenja predstavnika ili promatrača na glasačkom mjestu.

Sve se svodi na mašineriju organiziranih članova stožera kandidata ili političke stranke. Opće poznato je da samo dobrom mrežom organiziranih ljudi, simpatizera ili promatrača ili predstavnika stožera kandidata ili političke stranke možemo animirati birače da glasaju. Uz to direktno na terenu poželjno je imati promatrača ili predstavnika koji će na kraju glasovanja prilikom prebrojavanja glasove u kratkom vremenu dostaviti u nadređenu središnjicu, rezultat glasovanja na pojedinom biračkom mjestu.

Naravno prikupljanje ovakvih podataka direktno sa terena možemo uspoređivati, vršiti analize, kreirati grafikone i slično da bi se za iduće izbore bolje pripremili. Isto tako možemo simulirati podatke o broju glasova i praviti potrebne analize za bolji uspjeh u predstojećim izborima.

Dakle mogli bi reći da imamo organizaciju simpatizera (članova stranke) implementiranih u PIRAMIDU.

Piramida izbora političkih stranaka i kandidata za predsjednika

Dobra organizacija "Tko što radi, kada i gdje" povećat će uspjeh dobitka glasova na izborima. Za svaku piramidalnu strukturu postoji odgovorna osoba koja brine o niže podređenoj strukturi i tako redom (slično kao u vojnim jedinicama).

Ukratko laički ću objasniti što sam napravio u tutorijalu. Dakle, potrebno je odmah nakon prebrojavanja glasova na biračkom mjestu dobiti pouzdanu i točnu informaciju o stanju, broju glasova. Ovi podaci upisuju se u osnovni radni list za svako biračko mjesto a Excel automatski povlači sve podatke i izračunava poredak (rangiranje) za svaku izbornu jedinicu (grad-mjesto) a isto tako i za županiju. Ne moram vam ni objašnjavati zašto je poželjno imati promatrača ili predstavnika na biračkom mjestu.

Za ovaj tutorijal izradio sam bazni primjer za Varaždinsku županiju. Vi ga možete iskoristiti za svoju županiju izmjenom baznih podataka. Primjer datoteke koju imate u prilogu ovog tutorijala za skidanje na svoje računalo sastoji se od:

U principu, trebate biti pažljivi kod popunjavanja bilo kojeg radnog lista. Svaku ćeliju koja sadrži formulu ne bi trebalo mijenjati, osim ako znate što radite. Uvijek original datoteke imajte u rezervi a datoteka na kojoj radite snimajte je svakih 1-3 minuta radi promjena. Svi radni listovi su zaštićeni (Protect Sheet) ali nema lozinke (passworda) pa ih slobodno možete otključati.

Hyperlinkovi na svaki pojedini radni list izborne jedinice

1. Radni list 'HOME'
Na ovom radnom listu ne upisujete ništa. Ovdje se nalaze linkovi na ostale radne listove unutar Wordkbook radi bržeg pozicioniranja na svaki radni list za određeni grad-mjesto jer neke županije imaju veći broj baznih jedinica (gradova-mjesta).

List all hyperlinks to sheets

Popis predsjedničkih kandidata za izbore 2014

2. Radni list 'Kandidati'
Na radnom listu Kandidati u stupcu B upišite ime i prezime kandidata i sortirajte abecednim redom uzlazno (A-Z). Ovo je bazni list za kandidate i sa njega svi ostali radni listovi povlače imena i ostale podatke. Planirano je maksimalno 20 kandidata

kandidati-za-predsjednicke-izbore

Popis svih gradova i sela, biračkih mjesta u županiji za izbore

3. Radni list 'gradmjesto'
Na ovom radnom listu upišite sve gradove i sela u županiji sortirane abecednim redom uzlazno.

Popis gradova i sela u Varaždinskoj županiji

Broj dobivenih glasova za svakog predsjedničkog kandidata

4. Radni list 'SumKandidati'
Na radnom listu SumKandidati u stupcima C4:V53 tablice unosite broj dobivenih glasova za svakog pojedinog kandidata. U principu ovakvu tablicu bi mogli koristiti na ostalim radnim listovima za svaki grad-selo umjesto skupne tablice broja glasova (I39:Q111). Ipak to ostavljam vama kao razonodu da se malo igrate. Ali pazite tada trebate izmjeniti raspone podataka u formulama na radnom listu 'Sumarum'

Važeći glasovi prdsjedničkih kandidata 2014 godine

Analiza dobivenih glasova na izborima

5. Radni list 'Sumarum'
Ovaj radni list povlači podatke sa ostalih radnih listova i grupira ih. Ako vršite izmjene na ostalim radnim listovima tada pogledajte formule u ovom radnom listu. Sumarni podaci koje Excel povlači sa ostalih radnih listova daje uvid u sveukupni broj dobivenih glasova, važećih i nevažećih listića, postotku izlaznosti birača (glasača) i slično

Sumarni radni list sa prikupljenim podacima nakon obrađenih svih biračkih mjesta na izborima

Pregled i rangiranje kandidata na izborima za predsjednika Republike Hrvatske

6. Radni list 'Županija'
Na ovom radnom listu imamo pogled na kako izgleda poredak izbornih kandidata, dobivenih glasova, postotak izlaznosti, važeći i nevažeći listići, broj birača itd.

Grafički pregled rangiranja izbornih kandidata

Radni list za biračke odbore i rangiranje po biračkom mjestu

7. Radni list 'grad-br'
Na ovom radnom listu koji umjesto naziva grada, mjesta, sela ima 'broj'. Ovi brojevi su pridruženi svakom gradu/selu nakon abecednog sortiranja na radnom listu 'gradmjesto' u kojem se provode izbori. Uz tablicu za pregled nakon izbora i unešenih svih podataka imamo jednu tablicu u rasponu ćelija I39:Q111 u koju je potrebno upisati osnovne elemente. U stvari ova tablica je polazna za svakog administratora grada-mjesta-sela koji zna koliko ima biračkih mjesta-odbora na području njegove nadležnosti. Dakle u ovoj najnižoj piramidalnoj strukturi, ovdje se upisuju nazivi mjesnih zajednica sa adresom (birački odbori), broj upisanih birača (koje možete saznati u nadležnoj instituciji vaše županije), broj birača koji su izašli na izbore, broj birača koji su glasovali, broj važećih izbornih listića, broj nevažećih izbornih listića. U ovom primjeru datoteke koju možete skinuti na svoje računalo županija ima 28 radnih listova koji predstavljaju gradove-sela-mjesta-zaseoke i sl.

U principu ovo je tablica koju bi trebao popuniti promatrač/predstavnik (ako je tako organizirano u piramidi) ili može popuniti adminstrator u stožeru koji telefonskim putem dobije podatke od promatrača a kasnije se to sve može u Excelu povezati tako da se svi podaci smjeste piramidalno u jedan radni list. Pomoću ovakve piramidalne organizacije možemo raditi razne analize proteklih izbora i pripremati se za slijedeće izbore.

Biračka mjesta ili birački odbori u kojima se provode izbori

Primjer grada ili mjesta ili sela i biračkih mjesta za unos potrebnih podataka.

primjer biračkog odbora za izbore u mjesnim zajednicama

Isprobajte, prilagodite svojim zahtjevima, formirajte po želji i igrajte se izbornih administratora za pripreme izlaska na slijedeće predsjedničke izbore u RH. Download primjera datoteke Izbori u Excelu

U nekom slijedećem tutorijalu možda izradim primjer za kompletnu piramidalnu strukturu u Excelu sa D'hondt (Dhondt ili Dhont) metodom (što zavisi o tome hoću li uspjeti prikupiti potrebne bazne podatke) za parlamentarne izbore RH (navratite kasnije ;)

Pozdrav i glasajte za one kandidate ili političke stranke za koje smatrate da će poboljšati vaš a i sveukupan život u RH.

     

COPYRIGHT © - 2005 - 2021 IvanC - Sva prava pridržana - Ova web domena/web stranica koristi cookies.
Prema međunarodnom zakonu o autorskom djelu zabranjeno je kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje cijelog sadržaja ili bilo kojeg njegova dijela