Home - počtna stranica  FORUM ACCESS 2003 EXCEL 2003 WORD 2003    
   
HOME
FORUM Win Tips&Tricks
   
KAKO INSTALIRATI
WINDOWS XP
Kako instalirati Win XP
sa USB STICKA
Kako instalirati
WINDOWS 7
Kako instalirati
Windows Server 2003
Naučite za 15 minuta raditi u Windows XP
Naučite Internet Explorer i Outlook Express
za 15 minuta
Kako kreirati BOOT CD za instalaciju Win95
Kako kreirati BOOT CD za instalaciju Win98SE
   
MS OFFICE 2003
MS OFFICE 2007
MS OFFICE 2010
MS OFFICE 2013
   
   
HOME NETWORK
tutorijal za mreže
Network Windows 7 - XP
   
ZANIMLJIVI LINKOVI
BROJEVNI SUSTAVI
(DEC, OKT, BIN, HEX )
CMD - Command Prompt
CISCO - CCNA tutoriali
VLSM and SUBNETTING
   
Tutorijali za phpBB forum
JAVASCRIPT
VISUAL BASIC 6.0
VBA U EXCELU
AUTOCAD 2010
AUTOCAD 2007
   
Dva MS Office na istom računalu, Microsoft Office 2003 - Microsoft Office 2007 - Microsoft Office 2010 - Microsoft Office 2013


Multiple MS Office on same computer
Korištenje MS Office 2007 i 2013 na istom računalu

Search This Web Site
 Microsoft Office 2003 tutorijali sa primjerima
   tutorijali i primjeri u paketu Ms Office 2003

  Microsoft Office 2007 tutorijali sa primjerima
   razni tutorijali i primjeri u MS Office 2007

  Microsoft Office 2010 tutorijal instalacije
   razni tutorijali i primjeri u MS Office 2007

  Microsoft Excel 2013 tutorijali sa primjerima
   tutorijali s primjerima za početnike u MS Excel 2013

  Microsoft Office 2007/2010 to Office 2003
   kako spremiti dokumente iz Office 2007/2010/2013 u Office 2003

 

Adsense sponzorMicrosoft korporacija periodično izdaje novije verzije Microsoft Office paketa. Svaka slijedeća novija verzije uglavnom se razlikuje od starijih verzija i sadrži novitete kao i poboljšanja. Ono što najviše muči korisnike i prividno ih odbija od prelaska na noviju verziju MS Office programa, pogotovo često korištenih dijelova Office paketa poput Excela, Worda, PowerPointa itd... je grafički izgled (GUI) izbornika ili "main menu". U psihologiji čovjeka svaki novitet prividno stvara odbojnost prema novim elementima koje često koristi, pogotovo kod ljudi koji nemaju vremena prilagođavati se novitetima.

Naravno mnogi korisnici starijih paketa nikada možda ne bi prešli na noviju verziju da ih na to ne prisiljavaju noviteti i izvjesne promjene kao i tehnološki napredak. Neki od problema su extenzija starijih MS Office paketa koji imaju ekstenziju *.doc, *.xls, itd... a novije verzije MS Office imaju ekstenziju *.docx, *.xlsx, itd... pa je novije dokumente teže ali ne i nemoguće koristiti u starijim verzijama jer postoje dodatni preglednici (viewer) pomoću kojih novije verzije MS Office dokumenata možemo koristiti u starijim verzijama programa.

Ja osobno, teško sam prihvatio korištenje tj. prijelaz sa MS Office 2003 na MS Office 2007. Tokom dugogodišnjeg korištenja MS Office 2003 (prvenstveno Excel 2003 i Word 2003) u glavi sam imao vizualnu sliku svakog dijela izbornika. Telefonskim putem (tokom vožnje autobusom) mogao sam navoditi korisnika koji traži pomoć, jer sam zatvorenih očiju mogao točno reći korisniku gdje treba kliknuti i kojim redoslijedom da bi riješio neki problem i pronašao stavku u izborniku. Naravno kada sam počeo koristiti MS Office 2007 trebalo mi je određeno vrijeme da se prilagodim na novi vizualni izgled i korištenje Ribbona i Tab-ova. Vjerujem da je zbog ovakvih vizualnih promjena u "MS programima" na internetu bilo i korisnika Windows 7 OS-a koji su negodovali zbog "Start izbornika" a koji je kasnije kao što znate vraćen u Windows 10 OS-u.

UPOZORENJE!

Upute iz ovog tutorijala koristite na vlastitu odgovornost i autor teksta se ograđuje od eventualno nastalih problema i štete korištenjem ovih uputa i dijelova teksta. Pazite kome vjerujete! :-)

Verzije Microsoft Office programa za Windows OS

Vjerujem da ste upoznati sa do sada izdanim verzijama MS Office programa za Windows OS, bez obzira na to evo popisa za nekoliko njih koji su trenutno u upotrebi. Ne znam da li još netko koristi verziju MS Office 95, 97, 2000 ili 2002 :-)

 • MS Office 95 (verzija 7)
 • MS Office 97 (verzija 8)
 • MS Office 2000 (verzija 9)
 • MS Office 2002 (verzija 10)
 • MS Office 2003 (verzija 11)
 • MS Office 2007 (verzija 12)
 • MS Office 2010 (verzija 14)
 • MS Office 2013 (verzija 15)

Iznad navedene verzije MS Office programa možete koristiti na istom računalu ako ispravno postupite sa instaliranjem pojedine verzije. U koliko ste instalirali svježi Windows OS na računalo i tek planirate instalirati dvije verzije MS Office programa, obavezno instalirajte prvo stariju verziju MS Office pa zatim noviju verziju MS Office programa.

Click to Run MS Office 2013

PAŽNJA! Ovdje bih vas upozorio na jedan mogući problem koji se naknadnim korištenjem, može pojaviti kada budete željeli izvršiti update MS Office 2013. Da ja ne bi puno pisao evo link "Click-To-Run Office 2013" pa malo pročitajte iskustva drugih korisnika i moguće probleme.

Isto tako pogledajte na ovoj web stranici iskustvo autora Paul Thurrott odakle je preuzeta slika ispod.

Click-To-Run Office 2013

Kako instalirati više različitih verzija MS Office na jednom računalu

Da bi lakše preboljeli ovakve prijelaze na korištenje novijih Microsoft Office programa, postoji mogućnost instalirati dvije verzije MS Office programa na istom računalu. Polazim od pretpostavke da već imate instaliran MS Office 2007 i želite dodati na računalo i verziju MS Office 2013.
NAPOMENA! MS Office 2013 ne možete instalirati na windows XP i Windows Vista i starije Windows OS.
U ovom tutorijalu prikazat ću kako možemo na istom računalu koristiti MS Office 2007 i MS Office 2013 na operacijskom sistemu Windows 7. Dakle u ovom primjeru tutorijala polazim od osnove da je na računalu instalirana verzija MS Office 2007. Ako imate pripremljenu instalaciju MS Office 2013 instalirajte je (naravno prethodno proučite da li je to instalacija "Click-to-Run" ili MSI instalacija jer vam kasnije to može biti važna informacija.

Create Restore Point in Windows 7

PAŽNJA! Ja uvijek prije nego što krenem u instalaciju novog programa, "pročešljam" internet i pogledam iskustva drugih korisnika istog programa. Na ovaj način smanjim si eventualnu mogućnost naknadnih problema.
Isto tako prije svake nove instalacije ja kreiram točku za eventualno vraćanje Windows sistema (Restore Windows) na prethodnu funkcionalnu situaciju. Dakle poželjno je pokrenuti "Create Restore Point" da bi arhivirali trenutno funkcionalno stanje računala. Na ovaj način ste se osigurali da u slučaju eventualnih problema u funkcioniranju MS Office možete vratiti na prethodno funkcionalno stanje Windows OS-a i Office programa.

Instalacija MS Office 2013 i MS Office Profesional Plus 2013 na Windows 7

Nakon što ste kreirali točku vraćanja sistema (create restore point) možete krenuti sa instalacijo MS Office 2013. Ako ne znate kako instalirati MS Office 2013 pogledajte VIDEO instalacije Office2013. Nakon instalacije MS Office 2013 i Microsoft Office Professional Plus 2013 preporučujem da ponovo pokrenete računalo (restart), barem ja to uvijek radim ali nije nužno. Vjerojatno će MS Office 2013 programi preuzeti asocijaciju default otvaranja određene datoteke kada kliknete dva puta mišem na dotičnu datoteku (doc, docx, xls, xslx, ppt, pptx, itd...

Kako koristiti MS Office 2007 i MS Office 2013 na istom računalu

Sada dolazi do nekih problematičnih situacija kada želite naizmjenično koristiti jedan od programa iz paketa MS Office 2007 i MS Office 2013.

npr. S obzirom da ste od sada koristili Excel 2007 i Word 2007 i navikli ste raditi u njima a želite i dalje koristiti dotične programe jer ste navikli i dobro i brzo se snalazite zbog vizualnog GUI sučelja neke svoje datoteke na kojima često radite i dalje želite koristiti u toku rada. Naravno, instalirali ste MS Office 2013 i želite se pomalo prilagođavati novom GUI sučelju i radu u MS Office 2013.

Problemi i naizmjenično korištenje Word 2007 i Word 2013

Pokretanje Excela

Bez problema možete pokretati Excel 2007 i Excel 2013, čim kliknete na datoteku koja je kreirana u Excelu bilo koje verzije programa. Na primjer koristite Excel 2007 i nakon toga želite pokrenuti Excel 2013 iz Start izbornika, u ovom slučaju neće biti problema (bar ne bi trebalo).

Pokretanje Worda

EVENTUALNI PROBLEM! Međutim problem nastaje kada želite koristiti Word program. Prililom dvoklika na neku da datoteku koja je kreirana u Wordu, Office će automatski otvoriti default Word program koji je asocijacija za *.doc, *.docx, *.docm itd.

npr. Ako ste otvorili Word 2007 i u njemu kreirali datoteku i završili editiranje dokumenta. U tom momentu pristigli vam prijatelji u goste, naravno iz kulture vi ste zatvorili Word 2007, isključili računalo jer želite popiti kavicu sa gostima. Pohvalite se prijateljima kako ste instalirali MS Office 2013 i naravno oni žele da im pokažete kako izgleda to "čudo tehnike" od software :-)
Vi tada uključite računalo i pokrenete Word 2013 iz Start izbornika. Kad ono "paf-šok!? ". Na monitoru se pojavio pop-up prozor na kojem je vidljivo upozorenje "Please wait while Windows configures Microsoft Office Professional Plus 2013". Taj pop-up izgleda kao na slici ispod (a može biti i drugačiji što zavisi od OS- i verzije MS Office).

Naravno, kada Windows završi ovo konfiguriranje MS Office Professional Plus 2013 programa, otvara se Word program. Sve je OK ali ovo konfiguriranje je frustrirajuće, a u nastavku tutorijala ćete vidjeti zašto. Dakle, pokrenuli smo Word 2013 i u njemu otvrili nekoliko *.doc ili *docx dokumenata i utvrdili da funkcionira.

Nakon zadnjeg korištenja Word 2013 programa, želimo li se vratiti i koristiti Word 2007 program, normalno pokrenemo Word 2007 iz Start izbornika i opet "paf-šok!?". Na monitoru se pojavio pop-up prozor na kojem je vidljivo upozorenje "Please wait while Windows configures Microsoft Office Enterprise 2007 ". Taj pop-up izgleda kao na slici ispod (a može biti i drugačiji što zavisi od OS- i verzije MS Office).

ZAKLJUČAK:

Nakon naizmjeničnog korištenja Word 2007 i Word 2013 Windows konfigurira potrebne datoteke za dotični paket MS Office i prema njemu kreira default asocijaciju otvaranja datoteka kada kliknemo dvostruki klik mišem na naziv datoteke na hard disku u Windows Exploreru, Total Commanderu i slično.
Zašto se ovo događa? Vjerojatno zbog toga što Windows u svojoj Registry bazi ima podatke (ključeve) o tome koji je program Default kao i ostale značajke prilikom korištenja više verzija MS Office na istom računalu.

Kako spriječiti Windows da stalno rekonfigurira MS Office paket kod naizmjeničnog pokretanja dijelova paketa poput Word programa

Da bi izbjegli ove probleme kod naizmjence korištenih različitih Word programa i različitih MS Office paketa potrebno je izvršiti dodatne izmjene u Registry datoteci. Ako ne znate "Što je Registry datoteka?" tada posjetite dotični link a nekoliko trikova vezanih za Registry datoteku pogledajte na dotičnom linku.
UPOZORENJE! Kada je u pitanju Registry datoteka odmah moram napomenuti važnu stvar. NIKADA i NIKADA nemojte u ovoj datoteci ručno (manualno) vršiti izmjene ako niste sigurni što radite i ako nemate znanja. Ako nešto pogrešno izmijenite ili obrišete "jednostavno zbrljate" u ovoj datoteci može doći do poremećaja i rada Operacijskog sustava Windows i slično. Ako i radite neke izmjene u Registry bazi tada obavezno prije bilo kakvih izmjena arhivirajte Registry bazu tj. napravite " BACKUP REGISTRY baze".

Izmjena REGISTRY baze

Za sve one koji su se uplašili nakon upozorenja iznad, postoji lakši i jednostavniji način kako izbjeći ručne izmjene u Registry datoteci a izvršiti potrebne promjene u Registry bazi.

VAŽNO! Asocijacija MS Office paketa za otvaranje programa nakon dvoklika mišem
Prije pokretanja naredbi ispod, potrebno je definirati koji MS Office paket će biti default asocijacija za otvaranja datoteka dvoklikom miša na računalu. Defaultne programe će mo definirati tako što otvorimo ONAJ WORD koji želimo da nam cijeli paket bude DEFAULT ASOCIJACIJA. Tako ako želimo da nam Word 2007 bude default kada kliknemo na *.doc ili *.docx pokrenimo njega i neka odradi konfiguraciju paketa ako je potrebno, a ako želimo da nam Word 2013 tj. cijeli paket MS Office 2013 bude default associjacija za otvaranje datoteka iz paketa MS Office 2013 tada pokrenemo Word 2013 i sačekamo da odradi rekonfiguracija ako je potrebno.

Kliknite na Start izbornik Windows 7 i u polje Search upišite naredbu RUN. U polje Open kopirajte jednu po jednu naredbu sa ove web stranice (ispod slike) i pritisnite OK button. Nisam isprobao a iskreno da vam kažem ne da mi se opet raditi izmjene na mom računalu samo radi ovog tutorijala, MISLIM da je dovoljno odraditi samo izmjene za Word u oba paketa MS Office.

Naredbe vezane za MS Office 2007

 • reg add HKCU\Software\Microsoft\Office\12.0\Word\Options /v NoReReg /t REG_DWORD /d 1
 • reg add HKCU\Software\Microsoft\Office\12.0\Excel\Options /v NoReReg /t REG_DWORD /d 1
 • reg add HKCU\Software\Microsoft\Office\12.0\Outlook\Options /v NoReReg /t REG_DWORD /d 1
 • reg add HKCU\Software\Microsoft\Office\12.0\PowerPoint\Options /v NoReReg /t REG_DWORD /d 1
 • reg add HKCU\Software\Microsoft\Office\12.0\Access\Options /v NoReReg /t REG_DWORD /d

Naredbe vezane za MS Office 2013

 • reg add HKCU\Software\Microsoft\Office\15.0\Word\Options /v NoReReg /t REG_DWORD /d 1
 • reg add HKCU\Software\Microsoft\Office\15.0\Excel\Options /v NoReReg /t REG_DWORD /d 1
 • reg add HKCU\Software\Microsoft\Office\15.0\Outlook\Options /v NoReReg /t REG_DWORD /d 1
 • reg add HKCU\Software\Microsoft\Office\15.0\PowerPoint\Options /v NoReReg /t REG_DWORD /d 1
 • reg add HKCU\Software\Microsoft\Office\15.0\Access\Options /v NoReReg /t REG_DWORD /d 1

Ako pogledate naredbe iznad tada možete uočiti da se ove naredbe odnose na osnovne dijelove paketa MS Office 2007 i 2013. Ako vaš paket MS Office sadrži i ostale dijelove paketa također ih možete uključiti u ove izmjene tako što promijenite samo naziv programa.

Naravno, ako vi koristite druge verzije MS OFFICE paketa u kombinaciji tada ključne brojeve verzije paketa MS Office zamijenite ispravnim brojem za verziju (pogledajte brojeve na početku tutorijala).

Što smo uradili pokretanjem ovih naredbi?
Dodali smo novi ključ na određenu putanju u Registry bazu, taj ključ ima definiciju DWORD => value name NoReReg => Value =1 što možete vidjeti na slici ispod.

U slučaju da želite ove radnje poništiti, jednostavno uradite sve ponovo ali u naredbama na kraju zamijenite broj 1 brojem 0.

Adsense sponzorZa sve one koji žele sami "čeprkati" po registry bazi evo putanja (nemojte reći da vas nisam upozorio!)

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\12.0\Word\Options

Potrebno je u folderu Options u desnom prozoru kreirati New => DWORD => preimenovati ga u NoReReg i za Value postaviti 1 (kao na slici iznad). Nakon ovih izmjena bez problema ćete moći pokretati Word 2007 ili Word 2013 kao i ostale programe bez da vam se pojavljuje pop-up prozor sa informacijom da sačeklate da Windows rekonfigurira MS Office program.

Adsense sponzor
This web domain/web site uses cookies - COPYRIGHT © - 2005 - 2020 IvanC - Sva prava pridržana
Prema međunarodnom zakonu o autorskom djelu zabranjeno je kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje cijelog sadržaja ili bilo kojeg njegova dijela (isto se odnosi na forum)