IZBORNIK HOME FORUM ACCESS EXCEL WORD KAZALO

KAZALO

  UVOD
1 Priprema za prezentaciju
2 Pokretanje PowerPointa
3 Izgled prozora PowerPonita 2003
4 Kreiranje prezentacije PowerPointa 2003 i odabir novog dizajna slajda
5 Promjena Izgleda slajda
6 Prvi slajd prezentacije
7

Matrica slajda (Slide Master)

8 Okno bilježaka kao podsjetnik
9 Prilagođavanje animacije objekta
10 Dodavanje novog slajda
11 Umetanje slike u slajd prezentacije
12

Animacija umetnute slike i redoslijed animacije

13 Brisanje slajda i pogled na slajdove
14 Dodavanje audio zvukova u prezentaciju
15 Umetanje tablica i grafikona
16 Crtanje u prezentaciji i umetanje simbola
17 Snimanje i  spremanje prezentacije
18 Zaključak
19 Dodatak
   
  .

MICROSOFT POWERPOINT - kako napraviti prezentaciju u Powerpointu - izrada prezentacije u Power Point

TUTORIJAL – izrada prezentacije
u MS PowerPointu 2003

Search This Web Site

Adsense sponzor


UVOD u MISROSOFT POWERPOINT


Iz iskustva, prijatelji koji su se spremali za ispite na nekim veleučilištima ili polagali ECDL postavljali su jedno te isto pitanje: Kako izraditi prezentaciju u PowerPointu 2003 ?

Zato sam ovaj tutorial namijenio početnicima u radu sa PowerPointom. U tutorijalu ću opisati jednostavne korake pomoću kojih se može izraditi jednostavna prezentacija bez nekih efekata koje PowerPoint omogućava. Za sve one koji žele više, posjetite OVAJ link gdje ćete naći opširnije opise pojedinih radnji.
Sve je na hrvatskom jeziku uz dodatak naziva naredbi na engleskom jeziku (za one koji posjeduju englesku verziju PowerPointa 2003.

U koliko radite prezentaciju koju ćete sami prezentirati širem krugu slušatelja, dobro razmislite i proučite temu za koju radite prezentaciju. Prema njoj postupite profesionalno, jednostavno i razumljivo za širi krug slušatelja. Vodite računa da ne pretrpate prezentaciju nepotrebnim dijelovima koji mogu biti dosadni slušateljima.

Prezentacija se radi uglavnom da se na slajdovima prikazuju osnovne stavke neke teme a Vi na osnovu prikaza tekstova na dotičnom slajdu svojom sposobnošću govora (pripovjedanja) prezentirate slušateljima dotičnu temu.

Neprikladno je da na slajdu bude prikazan "brod i malo teksta" a Vi pričate o "vremenskim uvjetima na cesti" (nadam se da razumijete na što mislim ;-)

Također vodite računa o vremenu koje Vam je na raspolaganju za prezentaciju. Pod tim podrazumijevam količinu broja slajdova kao i broj elemenata (naslova i podnaslova) o kojima ćete prezentirati.

Savjetujem da temu dobro proučite i da si nakon završene izrade prezentacije istu isprintate na papir po redoslijedu slajdova (jedan za drugim) tako da na jednom papiru A4 imate najmanje 4 slajda jer će Vam u toku prezentacije biti od koristi da znate koji slajd je slijedeći po redu a pogotovo ako će netko drugi upravljati računalom i prebacivanjem sa slajda na slajd dok ste Vi udaljeni nekoliko metara od računala uz video-zid.

U takvim situacijama se dogovori sa osobom koja će upravljati računalom da tokom prezentacije ista osoba bude usredotočena na računalo i na Vas (da vas gleda cijelo vrijeme tokom prezentacije) i na Vaš znak prebaci slijedeći slajd. Tako možete upravljati vremenom i planirati tok prezentacije.

Za pristup izradi prezentacije trebamo napraviti plan i skice.

 

  1. Priskrbiti si računalo koje ima instaliran PowerPoint 2003

  2. Isplanirati cjelokupnu temu (Što ćemo prezentirati ? naslove, podnaslove….)

  3. Pripremiti skicirani plan na papiru sa nazivima (naslovima) pojedinih područja (usporedbe radi: kao da pravite diplomski radi , ako treba skicirati kvadrate na papiru i prostoručno iscrtati dijelove prezentacije uz eventualne bilješke efekata koji dolaze uz taj slajd (dijapozitiv))

  4. Pripremiti slike, grafikone, excel tablice, audio zvukove koje ćemo eventualno umetnuti u prezentaciju

  5. Na računalu na HDD-u kreirati mapu (folder) pod nazivom "Prezentacija" i u nju postaviti sve datoteke, slike, sound… koje ćemo koristiti u prezentaciji. U ovu mapu ćemo snimati i našu prezentaciju tokom rada.

  6. Dobro razmisliti na koji ćemo način prezentirati prezentaciju širem krugu slušatelja tako da možemo ubaciti eventualne efekte i stanke tokom prezentacije radi boljeg razumijevanja (napraviti si bilješke koje ćemo objašnjavati tokom prezentacije dok se na video-zidu prikazuje određeni slajd (dijapozitiv))

Adsense sponzor
U ovom tutorialu pokušat ću Vam pojasniti kako se može izraditi jedna prezentacija. Tip prezentacije sam zamislio na slijedeći način. (da odmah ispunim točku br. 2 iz gore navedenih planova, točku 1 sam ispunio samim time što Vam ovo pišem ;-))

ZAMIŠLJENA PREZENTACIJA :

Dakle zamislio sam temu prezentiranja izrade nekoliko varijanti informatičke mreže (home-network). Temu ću prezentirati pred X slušatelja koji imaju određeno informatičko osnovno znanje u radu sa informatičkim mrežama ali im želim predočiti nekoliko varijanti kreiranja kućne mreže sa više računala (home-network).
Nisam se sjetio ničeg drugog ;-)

KAKO NAPRAVITI DOBRU PREZENTACIJU U POWERPOINTU?

Ovdje su neke osnove koje bi trebali uzeti u obzir prilikom izrade prezentacije (text prenesen sa interneta)

Za sve one koji se koriste PowerPointom , ili će se njime koristiti, istražili smo koje se pogreške najčešće događaju pri izradi i prezentaciji. Na temelju dobivenih rezultata iznosimo osnovne smjernice kako ih izbjeći.

1. Plan prezentacije

- izuzetno je važno pripremiti se za izlaganje i izvježbati prezentaciju kod kuće
- prilagodite prezentaciju publici, jer nije isto izlaganje za studente ili pak izlaganje na poslovnom sastanku
- napišite vlastiti tekst koji slijedi tok prezentacije i kojim ćete se podsjetiti ako nešto zaboravite za vrijeme izlaganja
- morate biti upoznati sa slijedom slajdova kako publici ne biste okretali leđa
- zapamtite da ste vi jednako bitni za prezentaciju koliko i vaši slajdovi, stoga govorite razumljivo, glasno, pripazite na poštapalice i općenito na govor tijela
- provjerite pravopis (gramatičke pogreške, velika i mala slova, rečenične znakove ...)

2. Općenito o prezentaciji

- razmislite kad želite da vam se postavljaju pitanja, u toku ili na kraju prezentacije, i na to upozorite publiku kako vas ne bi prekidali ako vi to ne želite
- prezentacija mora obvezno imati uvod u kojem navodite temu, a na kraju mora imati zaključak u kojem sumirate iznesene podatke
- podaci u prezentaciji moraju teći logičnim slijedom
- na slajdove pišite samo nužne informacije, ostalo dodajte usmenim izlaganjem
- obratite pozornost na vremensko trajanje prezentacije; ako prezentacija traje predugo, i vi i publika gubite koncentraciju
- u svim slajdovima budite dosljedni s animacijama i učincima

Adsense sponzor3. Tekst prezentacije

- tekst pišite u natuknicama, a ne kontinuirano
- uobičajeno je da se u jednu natuknicu ne stavlja više od šest riječi
- na slajd se ne stavlja više od šest natuknica
- izbjegavajte dugačke rečenice
- veličina slova odgovara važnosti informacija, tj. ako je informacija važnija, veličina je slova veća (ovdje obratite pozornost na naslove, koje veličinom, oblikom, bojom slova i bjelinom odijelite od teksta)
- veličina se slova kreće od 18 do 48 (ovdje se događaju najčešće pogreške, jer se često zaboravi na veličinu prostorije u kojoj se prezentacija održava, stave se premala slova i publika udaljenija od projekcije ne može pročitati napisano)
- provjerite boju slova i boju pozadine slajda jer je bitan kontrast kako bi tekst bio vidljiviji
- koristite jednostavnije fontove jer ih je lakše čitati
- nemojte koristiti previše rečeničnih znakova jer odvlače pozornost sa sadržaja teksta
- koristite fotografije, tablice i grafikone kako bi tekst bio razumljiviji
- preporučujemo da na jedan slajd stavite jednu tablicu, ili jedan grafikon, i njihovo objašnjenje da bi bilo preglednije (iznimke su usporedbe tablica ili grafikona)

4. Kraj prezentacije

- navedite literaturu kojom ste se služili u istraživanju
- posljednjim slajdom zahvalite publici na pozornosti
- obvezno ostavite dovoljno vremena za njihova pitanja ako ste na početku odlučili da vam se pitanja postave na kraju (pokušajte se vratiti na slajd koji se tiče pitanja koje vam je postavljeno)


Kada smo ispunili sve gore navedene uvjete možemo pristupiti izradi naše prve prezentacije.
Kliknite na link broj 1 ;-)Ova web stranica koristi COOKIES - COPYRIGHT - 2008 - IvanC - ic.ims.hr