IZBORNIK HOME FORUM ACCESS EXCEL WORD KAZALO  
   
HOME
OUTLOOK 2003
1 Sadržaj tema
2 Pokretanje Outlooka
3 Radni prozor
4 Kreiranje accounta
5 Kalendar
6 Kontakti i zadaci
7 Postupak pisanja i slanja poruke
7a Automatsko prosljeđivanje poruke
7b e-mail editor
8 Primanje novih poruka
8a Više e-mail računa i razvrstavanje - POP3
9 Pažnja - VIRUS !!!
10 e-mail BONTON
11 GMAIL i Outlook
12 BACKUP poruka
13 Automatsko dodavanje potpisa i LOGO u poruku
14 Spam ili Junk Mail
15 Set Clickable URL
   
OUTLOOK 2007
1 Veličina Otulook.pst
2 ADD-INS u MS Outlook
3 Password u Outlook 2007
4 Odblokirati e-mail adresu
5 Export User Account
6 Signatures u Outlooku 2007
7 Slanje više od 100 e-mail
8 Arhiva poruka u Outlook 2007
9 Primajte poruke na 2 računala
10 Kreiranje pravila za SPAM
11 Clickable URL in Outlook
   
 
AutoCAD tutoriali
   

MICROSOFT OUTLOOK 2003 - za početnike, Spam ili Junk Mail, Neželjena pošta, filtriranje neželjene pošte, blokiranje pošiljatelja emaila

MISCROSOFT OUTLOOK 2003
14. Spam ili Junk mail

Search This Web Site

Adsense sponzor


Kako blokirati pošiljatelja neželjene e-mail poruke ili email adresu

Vjerujem da ste nekada primili neželjenu poštu takozvanu SPAM ili JUNK MAIL.

Kao što same riječi kažu "neželjena pošta" je takva pošta koju vi niste željeli primiti a dobili ste je na vaš e-mail account. To je uglavnom Spam ili Junk Mail tj. smeće od email pošte u kojoj se uglavnom reklamira nekakav proizvod ili čak šalje virus. Nije problem kada jedanput ili dvaput primite nekvu neželjenu e-mail poruku. Obrišete je i živite dalje. No kada svaki dan primate desetke e-mail poruka neželjenog sadržaja, reklama i slično tada je to već frustrirajuće.

Naravno osobe koje vam šalju takve poruke ne obaziru se na to da može biti totaslno kontra-produktivno kod nekih osoba ali "one" računaju na 10% posjetilaca ili kupaca na osnovu tih spam poruka i došli su do svog cilja.

Ako ste osoba koja prima više desetaka spam poruka tada vam je e-mail adresa vjerojatno "prodana" nekom sakupljaču koji je opet sve skupljene adrese prodao dalje i tako u nedogled a vi trpite primanje neželjenih e-mail poruka koje vam zatrpavaju e-mail account i još gore troše vaše vrijeme i novac tokom provjere email pošte.

Da bi spriječili primanje neželjene pošte (Junk Mail ili Spam poruka) možete učiniti nešto od ispod navedenih radnji.

  1. Prva postavka spriječavanja neželjenih e-mail poruka je na serveru vašeg pružatelja usluga tj. tvrtke kod koje imate e-mail account ako takve postavke su omogućene na online e-mail accountu (gmail, t-com...)
  2. Druga postavka spriječavanja primitka neželjenih e-mail poruka je u vašem programu za primanje i pregled e-mail poruka

Ja ću ovdje pokazati kao u Microsoft Outlook 2007 možemo na više načina blokirati pošiljatelja, blokirati određenu e-mail adresu, blokirati domenu pošiljatelja ili čak ime pošiljatelja spam reklamnih poruka.

Na slici ispod uočite da sam ja simulirao primitak neželjene e-mail pošte ili spam poruke u MS Outlook 2007.

Blokiranje pošiljatelja e-mail poruke

Na slici iznad uočite elemente Spam ili Junk Mail pošte koje možemo blokirati

  1. ime pošiljatelja
  2. tekst koji se nalazi u subjektu
  3. cijela e-mail adresa pošiljatelja
  4. samo domena e-mail adrese
  5. možete kreirati posebno pravilo za filtriranje neželjene pošte
  6. blokirati određenu riječ ili tekst koji se nalazi u tekstu poruke (body)

Kako blokirati ime pošiljatelja spam poruka

Da bi blokirali samo ime pošiljatelja Junk mail poruke uradite slijedeće

Kliknite desnom tipkom miša na redak u kojem se nalazi neželjena poruka pa zatim klik na "Create Rule". Selektirajte kućicu ispred imena pošiljatelja pa zatim kliknite na "Advanced Options" (slika ispod)

Blokiranje pošiljatelja spam poruke

Na slijedećem dijalog prozoru 'Rules Wizard' uključite kućicu ispred "from 'ime pošiljatelja'" zatim kliknite na Next button

E-mail rules wizard for junk mail or spam

Na slici iznad odmah uočite da u ovom dijalog prozoru možemo odraditi i drugu, petu i šestu točku sa popisa (navedenog na početku tutorijala). Uočite sve opcije filtriranja neželjene e-mail poruke. npr: ako želite filtrirati sve e-mail poruke koje sadrže specifičnu riječ ili tekst u tijelu poruke (u ovom slučaju to je riječ "filmovi") tada jednostavno uključite kućicu ispred opcije pravila "with specific words in the body" i kliknite na plavi tekst "specific words" u donjem dijelu prozora "Step2". Otvara vam se novi dijalog prozor u kojem upišite specifične riječi po želji i klikom na Add button završite dodavanje. Naravno morate paziti koje riječi dodajete jer postoji mogućnost da dodate riječ koje se može pojaviti u nekoj e-mail poruci vaših prijatelja pa može doći do problema.

Kako dodati specifičnu rioječ za blokiranje spam e-mail poruka

Nakon klika na Next button otvorio vam se novi dijalog prozor čarobnjaka za pravila. Na ovom dialog prozoru možete postaviti više pravila. Ja sam postavio dva pravila. Prvo pravilo je da e-mail poštu koja u imenu pošiljatelja sadrži "John Doe" automatski trajno obriše e-mail poruku iz programa i zaustavi sva ostala pravila. Naravno kada bi ja imao prijatelja koji ima isto ime tada ne bi ovu postavku koristio jer bi i njegove poruke program brisao. Ovdje možete postaviti i pravilo samo da vam obriše (delete it) e-mail poruku od ovog pošiljatelja ili da je prebaci u sprecifičan folder (move a copy to specified folder). I na kraju pritisnite Finish button.

Postavljanje pravila blokiranja pošiljatelja neželjene e-mail pošte ili poruke

Kako blokirati e-mail adresu ili domenu pošiljatelja spam poruka

Ako želite blokirati potunu e-mail adresu pošiljatelje za koju smatrate da je neželjena e-mail pošta ili Spam poruka ili Junk Mail tada uradite slijedeće.

Na prvoj slici tutorijala (iznad) uočite korak 4 i korak 5. U koraaku 4 (Add Sender to Blocked Senders list) blokiramo potpunu e-mail adresu pošiljatelja neželjene poruke.

U koraku 5 imamo mogućnost blokirati potpunu domenu sa koje pošiljatelj šalje neželjene e-mail poruke. Ovdje morate biti vrlo oprezni i ne smijete postaviti baš svaku domenu u tab "Blocked Senders". Naravno vjerujem da znate što govorim. Ovdje ne možete postaviti domenu "@gmail.com" ili "@yahoo.com" jer svi vaši prijatelji koji koriste ovu domenu neće moći poslati vama e-mail poruku. Ovdje možete postaviti ako želite neku sporednu domenu sa koje "nikada" nećete očekivati e-mail poštu (npr: pogledajte moje blokirane pošiljatelje)

Junk mail options Blocked senders

Na slici ispod uočite način na koji sma blokirao ime pošiljatelja "Anna", dio teksta u tijelu poruke (body)

Blokiranje e-mail poruke  koja sadrži virus from Anna i My new photo

Adsense sponzorAdsense sponzor


 Ova web stranica koristi COOKIES - COPYRIGHT - 2006 - 2018 - IvanC - ic.ims.hr