Kako instalirati Spybot - Search&Destroy (S&D)

TUTORIALI, tips and tricks isključivo vezano uz instalaciju nekog software ili hardware.
Locked
User avatar
IvanC
Administrator
Posts: 595
Joined: Tue Sep 20, 2005 9:54 am
Contact:

Kako instalirati Spybot - Search&Destroy (S&D)

Post by IvanC »

Kako instalirati Spybot - Search&Destroy (S&D)
Instalacija Spybot - Search&Destroy

Spybot - Search&Destroy je besplatan program koji ne bi smjeli zaobići i surfati internetom u današnje vrijeme. Spybot Search&Destroy je program koji štiti vaše računalo od zlonamjerne "gamadi" (spyware, malware, ...) koje mogu uzrokovati oštećenje vašeg operativnog sistema ili skriveni djelovati bez vašeg znanja i eventualno slati nekakve podatke dok vi surfate internetom. Da bi ga instalirali na svoje računalo potrebno je imati optimalnu količini RAM memorije, jer zna ponekada usporiti računalo. No što je neznatno usporenje računala u odnosu na sigurnost koju pruža? To sami zaključite, uvijek ga možete deinstalirati.

Spybot Search&Destroy također ima popis zlonamjernih web stranica (u datoteci HOST )koje mogu uzrokovati probleme na vašem računalu ako ih posjetite. Spybot Search&Destroy će preventivno upozoriti vas o takvoj stranici ili pak eventualno zabraniti pristup dotičnoj zlonamjernoj web stranici.

Kao prvo porebno je da downloadate program. To možete učiniti na ovom linku Download Spybot Search & Destroy. Kliknite na ikonu za "Download" u desnom dijelu prozora

Kada ste izvršili download programa, zatvorite sve ostale programa i dvoklik na skinutu datoteku "spybotsd162.exe" da bi pokrenuli instalaciju. Izaberite jezik instalacije sa padajućeg izbornika. Prije same instalacije savjetujem da kreirate "RESTORE POINT u Windows XP" ili " RESTORE POINT u Windows 7" jer program koristite na osobnu odgvornost što je i naznačeno u programu.

Image

Na slijedećem dijalog prozoru Dobrodošlice kliknite na gumb "Nastavak"

Image

Na slijedećem dijalog prozoru odaberite folder u koji će se instalirati "Spaybot-Search and Destroy" (Pronađi&Uništi)

Image

Na slijedećem dijalog prozoru odaberite vrstu instalacije sa padajućeg izbornika. Kao početniku savjetujem vam Full potpunu instalaciju.

Image

Na slijedećem dijalog prozoru odaberite naziv koji će se pojaviti u Start izborniku. Uz to ako želite da se ne kreira programska grupa u startnom izborniku uključite opciju.

Image

Na slijedećem dijalog prozoru uključite opcije po želji. Obavezno uključite zadnju opciju zbog rezidentne zaštite. Što to znači? Znači da će se program aktivirati čim podignete sistem (uključite računalo) i zaštita će biti aktivna. Ovaj program možete naknadno isključiti u Startup-u preko "msconfig" naredbe da se ne aktivira ako ne želite, ali koja svrha onda programa i njegove zaštite.( Spybot – Search&Destroy ili Tea Timer.exe)

BTW: nadam se da imate dovoljno RAM-a na vašem računalu i da vas neće usporavati u surfanju što je uobičajeno ako imate nedovoljno RAM-a. Vodite računa da prilikom surfanja program pregledava HOST datoteku prilikom svake posjete nekoj web stranici. Kliknite na gumb "Nastavak"

Image

Na slijedećem dijalog prozoru kliknite na gumb "Instaliraj"

Image

Na slijedećem dijalog prozoru pratite tijek instalacije. U ovom koraku ako želite možete odustati od instalacije klikom na gumb "Cancel" kao i gumbu "Otkaži" na slijedećem dijalog prozoru koji će se pojaviti

Image

Image

U ovom dijalog prozoru završavate instalaciju Spybot S&D. Imate nekoliko opcija u izboru pri samom ztavršetku instalacije. Obavezno ostavite uključenu opcij "Tea Timer.exe", ostale opcije vama po želji. Kliknite na gumb "Završi"

Image

Na trenutak pojavljuje se DOS prozor
Image

Ako vam se pojavi ovaj prozor uključite opciju i kliknite na OK
Image

U ovom dijalog prozoru kliknite na "Create registry backup" da bi prije rada programa kreirali Restore point. Program koristite na osobnu odgovornost

Image

Kada se ponovno zazeleni NEXT gumb-strelica kliknite na nju.

Image

Nakon završenih 7 koraka kliknite na gumb "Start using the program"

Image

U slijedećem prozor, pokreće se GUI programa.
Nadam se da ste konektirani na Internet mrežu. Ako niste konektirajte se pa kliknite na gumb "Search for Updates"

Image

Prihvatite ponuđeno i kliknite na gumb "Continue" (ako želite izaberite neki drugi server)

Image

U slijedećem prozoru uključite sve opcije za download (nadam se da imate mjesta na HDD-u)

Image

Nadalje pratite tijek procesa downloada

Image

Informacija nakon downloada. Kada se download završi potrebno je izvršiti Imunizaciju sistema. (upamtite ovo)

Image

Opet ovaj prozor, uključite opciju i klik na OK

Image

Nakon kompletnog downloada izađite iz programa

Image

Sada imate GUI programa i sjetite se da trebate izvršiti Imunizaciju. Dakle klik na "Immunize"

Image

Naravno, ako vam je browser konektiran na internt ili pokrenut, program će vas upozoriti da ga zatvorite. Zatvorite vaš browser.

Image

Nakon zatvaranja browsera i klika na gumb OK program će odraditi Imunizaciju. Tj. trebate pritisnuti gumb sa zelenim plusom (+). Na slici uočite da trenutno nije izvršena imunizacije jer su datoteke Unprotected
Klik na PLUS i sačekajte da program završi imunizaciju

Image

Sada možete pokrenuti provjeru vašeg operativnog sistema na računalu koji će eventualno pronaći i ukloniti "zlonamjerni software" sa vašeg računala. Klik na gumb "Provjeri probleme".
PAŽNJA: Ovo će dosta usporiti vaše računalo tako da savjetujem da ništa ne radite dok traje provjera a ona može trajati 15, 30 pa i više minuta, što zavisi o brzini vašeg računala, broju datoteka i količine instaliranog software.

Image

Na ovom prozoru uočite tijek provjere i vrste provjera u Status baru programa. Ako želite možete zaustaviti provjeru računala.

Image

I na kraju kada je skeniranje završeno, obavijest o problemima ili uspješnosti uočite u prozoru.

Image

I na kraju ako želite mijenjati neke postavke to možete preko izbornika MODE => Advanced Mode. Izbor jezika birate na izborniku JEZIK.

Image

PAŽNJA: Ako planirate koristiti HOSTS datoteku ( U Windows Vista i Windows 7, pogledajte savjete na linku

- http://www.mvps.org/winhelp2002/hosts.htm#Note
- http://www.mvps.org/winhelp2002/hostswin7.htm

I na kraju pogledajte kako se pretražuje računalo i uništava "zloćudna gamad"

Administrator foruma
IvanC

Locked