Fragmentacija i DEFRAGMENTACIJA hard diska

TUTORIALI, primjeri poboljšanja Windowsa, tips and tricks i savjeti u Windows XP operativnom sistemu, rješavanje problema u Windowsima.
Locked
User avatar
IvanC
Administrator
Posts: 593
Joined: Tue Sep 20, 2005 9:54 am
Contact:

Fragmentacija i DEFRAGMENTACIJA hard diska

Post by IvanC » Mon Feb 22, 2010 9:41 pm

Fragmentiranje i Defragmentiranje hard diska
( fragmentacija i defragmentacija HDD )

Pojmovi Fragmentacija i Defragmentacija hard diska.

FRAGMENTACIJA

Jednostavnim rječnikom fragmentacija diska je zapis podataka na hard disk i to na prvo slobodno mjesto na hard disku i to putem nekakvog elektro-magnetskog zapisa , a to se događa u kratkom vremenu i ploča hdd-a se vrti velikom brzinom.

Ako nikada niste vidjeli ploče nekog hard diska, zamislite CD/DVD medij ili "gramofonsku ploču" koja ima kanale (kružnice) spiralnog oblika gusto jedan do drugoga ali od specifičnog materijala koji može pomoću elektro-magnetskih zapisa snimati za trajnije vrijeme nekakve podatke.

Možda ste se nekada zapitali kako se spremaju podaci na hard disk (snimaju). U principu, podaci se snimaju na hard disk počevši od najuže kružnice prema najširom. Glava šeta lijevo desno da bi prikupila sve dijelove (fragmente) neke datoteke.

Image

Recimo da ste instalirali više programa i hard disk je popunjen do polovine krugova (kružnica). Onda ste se sjetili da želite deinstalirati neke programe (obrisati). Nakon brisanja (deinstalacije) programa na mjestima na kojima su se nalazile datoteke obrisanog programa ostale su praznine a one se mogu nalaziti na više mjesta u više kružnica.

Vjerojatno ste se ponekada zapitali, zbog čega se čuju čudni zvukovi iz hard diska vašeg računala. ( "šrotuje", "šklopoće" ). Ti čudni zvukovi iz hard diska su posljedica ili pohabanosti nosača glave ili ploče ili eventualnog mehaničkog kvara HDD-a ili višestrukog pomicanja nosača glave koja čita podatke na hard disku jer su dijelovi datoteka razbacani.

S obzirom da se nakon nekoliko mjeseci rada, instaliranja i deinstaliranja programa pa ponovnog instaliranja nekog programa slobodni prostori popunjavaju sa novim datotekama. Svaki novi prostor (cluster) ima na kraju zapis adrese koja kaže na kojem mjestu se nalazi nastavak datoteke i tako redom.

Naravno, ako su dijelovi datoteka razbacani po kružnicama može se dogoditi da jedna veća datoteka može biti snimljena na više mjesta ( recimo prvi dio datoteke u 20 kružnici, drugi dio u 25 kružnici, treći dio u 15 kružnici itd…). Kada vi pokrenete neki program koji aktivira čitanje dotične datoteke, nosač glave šeta od unutrašnjosti prema kraju ploče i nazad i tako u nedogled velikom brzinom čita dijelove datoteke.

DEFRAGMENTACIJA

Sada će se netko zapitati ZAŠTO je potrebno ponekada izvršiti Defragmentaciju HDD-a ?
Zbog učestalih; snimanja, brisanja; deinstaliranja i instaliranja dolazi do prevelike razbacanosti dijelova datoteke ili programa. Zbog toga nosač glave mora jako puno velikih pokreta praviti za očitavanje pojedinih datoteka. Kada izvršite Defragmentaciju ( preslagivanje ) datoteka tada će nosač glave praviti manje pokrete i brže čitati podatke. Dakle radi bržeg čitanja podataka.

Za defragmentiranje HDD-a imate više vrsta programa koji su namijenjeni isključivo za te svrhe. Za više detalja koji su to programi pogledajte OVDJE i OVDJE

Ako želite možete i u samom Windows OS-u koristiti program koji vrši defragmentaciju HDD-a. Da bi ga pokrenuli uradite slijedeće.

PRVI način pokretanja Defragmentacije u Windows XP

Kliknite an Start => Svi programi (All programs (Programs)) => Pomagala (Accessories) => Alati sustava (System Tools) => Defragmentacija diska (Disk Defragmenter)

Image

DRUGI način pokretanja Defragmentacije u Windows XP

Ili ako želite preko Upravljačke ploče (Control Panel) uradite slijedeće.

Start => Upravljačka ploča (Control Panel) => Rad i održavanje (Performance and Maintenance)

Image

Kliknite na opciju Posložite stavke na tvrdom disku kako bi se programi brže izvodili (Rearrange items on your hard disk to make programs run faster)

Image

TREĆI način pokretanja Defragmentacije u Windows XP

Ako želite možete defragmentaciju pokrenuti i preko ikone Moje računalo (My Computer).
Dvoklik na ikonu a potom klik Desnom tipkom miša (DTM) na particiju hard diska koju želite defregmentirati. Kliknite na karticu (tab) Alati (Tools) a potom na gumb Defragmentiraj sada (Defrag now)

Image

Image

Nakon pokretanja defragmentacije pojavljuje Vam se prozor na kojem kliknite na gumb Analiziraj (Analize disk) da program prvo analizira disk .

Image

Nakon analiziranja diska (particije) kliknite na gumb Defragmentiraj

Image

Nakon završene defragmentacije, program će presložiti datoteke (popuniti prazna mjesta) i podaci će se brže učitavati. ( napominjem da stvarna situacije defragmentacije na zadnjim slikama ne odgovara tutorialu. Nije mi se dalo čekati da se izvrši defragmentacija ;-)

Image

Na niže prikazanim slikama uočite različite vrste programa za defragmentaciju hard diska (particija)

Image

Image

Image

Image

Uspješnu defragmentaciju (defragmentiranje) Vam želim.
Administrator foruma
IvanC

Locked