Kako ukloniti plavu boju sa naziva datoteka - Disc Cleanup

TUTORIALI, primjeri poboljšanja Windowsa, tips and tricks i savjeti u Windows XP operativnom sistemu, rješavanje problema u Windowsima.
Locked
User avatar
IvanC
Administrator
Posts: 593
Joined: Tue Sep 20, 2005 9:54 am
Contact:

Kako ukloniti plavu boju sa naziva datoteka - Disc Cleanup

Post by IvanC » Mon Sep 07, 2009 7:14 pm

Kako ukloniti plavu boju "plava slova" sa naziva datoteka koju je kreirao Disc Cleanup
( how to uncompress old blue files – Disc Cleanup )

NAPOMENA: Autor ovog tutoriala se ograđuje od nastanka bilo kakvih eventualnih problema upotrebom istog. Pazite kome vjerujete na internetu ;-)

Pokrenuli ste Windows Explorer i odjednom uočite neke datoteke imaju naziv plave boje. Pitate se šta je sad ?

Ako Vam se ikada pojave nazivi datoteke ili mapa koji su za Vas uneobičajeno "plave boje" [ a viđao sam i zelenu boju, NAPOMENA: PLAVA boja označava da su datoteke kompresirane a ZELENA da su šifrirane.] prisjetite se što ste radili nedavno na svom računalu. Vjerojatno ste pokretali Disc Cleanup ( Čišćenje diska ) što ne mora značiti, možda su baš kompresirane sa NTFS kompresijom namjerno.

Ako ste ga pokretali da očistite Vaš HDD, on je komprimirao ( označio ) sve datoteke koje su starijeg datuma i nisu dugo korištene ( old files ) plavom bojom.
U stvari on je kompresirao dotične datoteke da bi oslobodio prostor na hard disku.
( Pitam se samo zašto to radi ako na particiji ima 60 GB slobodnog prostora ? ) No nije ni važno, važno je znati kako ukloniti ( desompress old file ) kompresiju sa dotičnih datoteka i ukloniti plavu bojo na nazivima datoteka. ( ja ga ne volim pokretati )

Uklanjanje kompresije i plave boje u nazivu datoteke ili foldera možete izvesti na slijedeći način.
( pitate se zašto bi ovo uopće radili ?. Postoji mogućnost kod vršenja backupa ( arhive ) i prilikom povratka ( restore ) da dotične datoteke nećete moći pokrenuti. )

Za primjer pogledajte sliku 1. Na njoj uočite nazive datoteka ( a mogu biti i mape ) plave boje. To znači da je Disc Cleanup ( Čišćenje diska ) komprimirao dotične datoteke ( files ). Ja sam neke očistio pa nisu sve plave boje ( blue old files ).

PRVI NAČIN nije provjereno nakon Restore

Prvo probajte pogledati situaciju kako slijedi:

1. Otvorite Windows Explorer
2. Tools => Folder OPtions
3. kartica View
4. Pronađite opciju "Show encrypted or compressed NTFS files in color" kao na slici ispod i probajte je isključlti, restart PC-a
5 Ako ne reagira uključite je pa opet restart PC-a i nastavite dalje prema tutorijalu

Image

Probajte kopirati datoteku koju je kompresirao Disc Cleanup u neku novootvorenu mapu. Pogledajte u Windows Exploreru je li plave boje ? Ako nije možda ste je dekompresirali ( napominjem da nisam ovo istraživao, mislim na to da li bi bile ispravne nakon restore )

DRUGI NAČIN ( sigurniji )

Slika 1.
Image

Selektirajte sve datoteke naziva plave boje a potom kliknite DTM ( desnom tipkom miša ) na selektirano područje i na novootvorenom prozoru kliknite na Properties ( Svojstva )

Slika 2
Image

Isključite opciju Samo za čitanje ( Read Only ) i kliknite na gumb Dodatno ( Advanced )

Slika 3.
Image

Na slijedećem dijalogprozoru DEAKTIVIRAJTE opciju "Komprimiraj sadržaj da bi se uštedio prostor na disku" a potom kliknite na gumb U redu ( OK )

Slika 4.
Image

Sačekajte koliko je potrebno da se izvrši radnja. Ako želite odustati kliknite na gumb "odustani"

Slika 5.
Image

Slika 6.
Image

Nakon završene radnje sada imate dekompresirane datoteke koje ste selektirali.

Slika 7.
Image

U koliko imate neku mapu ( folder ) sa puno podmapa ( subfoldera ) tada problem rješavate u dva koraka ( ali vjerojatno ) sa dužim vremenom čekanja ( što ovisi o broju datoteka i podmapa ). Postoji čak mogućnost da u nekim podmapama neke datoteke jesu kompresirane a neke nisu, no to nije važno )

Za ovaj slučaj imamo dva koraka:

- Kompresiranje kompletnog foldera sa subfolderima
- Dekompresiranje kompletnog foldera sa subfolderima

Što ćemo uraditi. Bez obzira na kompresirane i nekompresirane datoteke, da bi bili sigurni da ćemo sve datoteke dovesti u stanje koje želimo, prvo cijeli folder kompresiramo sa subfolderima a potom na isti način dekompresiramo.

Dakle DTM na naziv foldera a potom kompresija – uključite opciju "Komprimiraj….." vidi sliku 4 ( u prozoru "Potvrda promjene atributa" potvrdite drugu opciju ) "Primjeni promjene na ovu mapu, podmape i datoteke"
Time ćete sav sadržaj u parent folderu kompresirati.

Slika 8.
Image

I naravno nakon završetka sve ponovno ali ovaj puta dekompresija ( slika 4 )

Sada će te biti sigurni da ste sve mape, podmape i datoteke u njima dekomprimirali.

TREĆI NAČIN ( upitan rezultat, nisam probao primijeniti na C:\ ? )

NAPOMENA: nemojte ovo raditi na C: tj. primijeniti na sve mape, podmape i datoteke ( da ne bi bilo problema sa sistemskim datotekama, ako već i radite onda nemojte koristiti *.* u naredbi već striktno nastavak datoteka koje želite obraditi npr: *.jpg ili *.doc itd…).

1. Pokrenite Start => Pokreni ( Run ) => upišite CMD da otvorite Command Prompt
2. u Command promptu upišite dva puta: cd..+enter, cd..+enter ( sada ste u root direktoriju na C:\ ( ako su mape i datoteke na D: prebacite se tj. upišite D: + enter ). Ako su Vam mape, podmape i datoteke na C:\ tada je sigurniji DRUGI NAČIN.
3. Upišite compact /u /s /a /q /i *.* ( proučite dobro ove prekidače na linku ispod )
4. Sada možete otići spavati i ujutro pogledati rezultat ( ovisno o broju mapa, podmapa i datoteka )

Za više detalja o radu sa naredbom COMPACT pogledajte na linku CMD - COMPACT
Administrator foruma
IvanC

Locked