Page 1 of 1

IE8 – Ako imate problema sa pregledom nekih web stranica

Posted: Sat Aug 29, 2009 6:13 pm
by IvanC
IE8 – Ako imate problema sa pregledom nekih web stranica

Naslov ove teme mogao bi biti i "Zašto Internet Explorer 8 ne prikazuje web stranicu kako treba ?"

Za pisanje ovog malog tutoriala potakao me ovaj članak Obožavam Internet Explorer 8 na kojem se nalazi rješenje ( za webmastere ) sa problemom prikaza web stranice u IE8.

Dio korisnika koji koriste Windows XP koriste i Internet Explorer ver. 6.0
I ja sam donedavno koristio IE6 i bio sam zadovoljan s njime ( navikao se na IE6, i u principu nemam naviku mijenjati često svoje navike ;-)

Naišao sam na jednu web stranicu koja upozorava da koristim IE 6.0 i nisam mogao pregledati dotičnu web stranicu ( bilo je upozorenje "Stop IE6" i naravno savjet da izvršim update na noviju verziju. ) Naravno, uz IE browser koristim i FireFox pa sam dotičnu stranicu pogledao sa FF ver.3x

Malo sam prosurfao internetom na tu temu i nakon dužeg razmišljanja odlučio sam izvršiti update sa browsera IE6 na IE8.

Nisam se baš oduševio sa instalacijom IE8. Nekako mi se sporije diže pri prvom pokretanju a i samo otvaranje mi je sporije. No što je tu je ostao sam pri njemu. Malo sam prilagodio postavke prijašnjem browseru ( koliko sam mogao ) i pregledao opcije koje nudi IE8. Malo mi djeluje zbunjujuće ali pomislih, naviknut ću se i na to.

Prilikom surfanja internetom neke stranice su izgledale kao da je netko nabacao materijale i tekstove na web. Tu sam se iznenadio pa pogledam sa FireFox browserom a tamo sve izgleda OK.
Zapitao se u čemu je problem ? Browseru IE8 ili u Webmasteru stranice.

Naravno, nastavljam surfanje internetom i na kraju uočim koliko sam slijep kod svojih očiju. Ali naravno to su normalni propusti kada startaš s nečim novim.

Internet Explorer 8.0 ima gumb na alatnoj traci ( toolbar ) pored adresnog polja koje rješava problem sa kompatibilnošću pregleda web stranice a naziv mu je "Gumb za prikaz kompatibilnosti" ( Compatilibity mode )
Pa stoga za sve one koji su nedavno prešli na IE8 i imaju navedene probleme sa pregledom "nekih" web stranica evo jedan mali tutorial kako riješiti dotični problem.

Pogled na Alatne trake u gornjem dijelu prozora browesera IE8
Uočite dva gumba koja se nalaze odmah iza adresnog polja.

Prvi gumb Vam se pojavljuje kada ste posjetili web stranicu koja ima prefix domene ( adrese ) HTTPS:// a dotični gumb je vezan uz CERTIFIKAT stranice

Image

Drugi gumb vezan je za kompatibilnost pogleda na web stranicu kojoj ste pristupili

Image

Da bi Vam se prikazao gumb za Kompatibilnost, potrebno je uključiti opciju. To radite tako što na prazan prostor Adresne ( Toolbar ) trake kliknete desnom tipkom miša ( DTM ) i na skočnom izborniku aktivirate opciju "Gumb prikaza za kompatibilnost"

Image

Kliknite na gumb za kompatibilnost dok ste na problematičnoj web stranici. Sada možete pogledati web stranicu koja će se vjerojatno prikazati u "boljem" izdanju.
Ako se web stranica ni sada ne prikaže kako treba "žalite se webmasteru" dotične stranice :-)))