#1045 - Access denied for user: 'root@localhost' (Using pass

TUTORIALI, tips and tricks isključivo vezano uz instalaciju nekog software ili hardware.
Locked
User avatar
IvanC
Administrator
Posts: 594
Joined: Tue Sep 20, 2005 9:54 am
Contact:

#1045 - Access denied for user: 'root@localhost' (Using pass

Post by IvanC » Sun Feb 26, 2006 12:28 am

#1045 - Access denied for user: 'root@localhost' (Using password: NO)


U koliko ste mijenjali privilegije u sučelju phpMyAdmin i pojavi Vam se greška poput ove u naslovu, prilikom čačkanja i mijenjanja pasworda ( lozinke ) isti problem možete riješiti na slijedeći način. Ili ste možda instalirali WAMP5 ali niste postavili lozinku za pristup bazi MySQL ili je došlo do problema prilikom unosa passworda.

No idemo redom..kako dođe do ovog problema??

Ako na osobnom računalu koristite phpMyAdmin ( ja koristim paket WAMP5 ) kojeg je on dio.

KORAK 1

Dakle u koliko želite postaviti privilegiju samo za jednog usera ( Vas kao admina ) za pristup MySQL bazi to će te uraditi preko sučelja phpMyAdmin na slijedeći način:
Pokrenite sučelja phpMyAdmin. Otvorit će Vam se prozor na kojemu kliknite na PRIVILEGIJE ,
Image

KORAK 2

Otvorio Vam se novi prozor na kojem trebate izbaciti sve usere osim onog najvažnijeg a to je root na localhostu a to ste Vi. Uočite da nema nijedan user lozinku za pristup SQL bazi. To i nije baš dobro!?
Sve što trebate uraditi je, čekirati sve kućice tj. usere koje izbacujete. U grupi "Remove selected user" čekirajte "Revoke all active privileges from the users and delete them afterwards". Kliknite na gumb "KRENI" ako ste izabrali jezik Hrvatski kao ja.
Image

KORAK 3

Sada smo dobili ovakav prozor i vidimo da smo uklonili usere koje smo čekirali.
Sada idemo postaviti password ( lozinku ) za usera root@localhost. Kliknemo na ikonicu-gumbić ( EDIT )
Image

KORAK 4

Sada smo otvorili prozor na kojem možemo mijenjati privilegije jedinog usera koji je ostao. S obzirom da je sučelje predugačko, grafički sam obradio sliku i na vrh dodao dio gdje se upisuju lozinke. Na slici vidite dio koji treba čekirati i polja za upis lozinke. OBAVEZNO ZAPAMTITE LOZINKU - tj. ZAPIŠITE JE.
Image

KORAK 5

Sada nam se otvorio ovakav prozor ( dole ) na kojem vidimo da user "root" na "localhost" domeni ( 127.0.0.1 ) ima lozinku za pristup MySQL bazi.
Image

KORAK 6

E....sada nastaje problem???. Ako ste restartali phpMyAdmin ili kompletan WAMP5 i želite ponovo ući u sučelje phpMyAdmin-a pojavi se ovakvo upozorenje. #1045 - Access denied for user: 'root@localhost' (Using password: NO)
Image

KORAK 7

Naravno ako ste dobili to upozorenje s nazivom #1045 - Access denied for user: 'root@localhost' (Using password: NO) ne možete pristupiti sučelju phpMyAdmin-a.E i za to postoji rješenje. Potrebno je da u datoteci config.inc.php dodate naziv lozinke koji ste upisali prilikom konfiguriranja privilegija ( ako ste je zapamtili ili zapisali ;-)

- otvorite datoteku config.inc.php sa npr: NOTEPADOM ili još bolje DREAMWEAVEROM jer on ima brojčano označene linije koda.
- Red 39. Kada ste otvorili navedenu datoteku config.inc.php pronađite liniju koda u redu 39 koja bi trebala izgledati ovako $cfg['PmaAbsoluteUri'] = 'localhost/phpmyadmin/'; ako je tako nedirajte ništa.
- Red 84. U ovom redu trebate pogledati kod koji treba izgledati ovako $cfg['Servers'][$i]['user'] = 'root'; // MySQL user
- Red 85. U ovom redu trebate pogledati liniju koda koja bi trebala izgledati ovako $cfg['Servers'][$i]['password'] = 'VAŠA NOVA LOZINKA'; // MySQL password (only needed .

Naravno, pretpostavljam da ona neće izgledati tako jer nemate upisanu lozinku i to je jedan od problema zašto nakon svih prethodnih radnji ne možete ući u sučelje PhpMyAdmin . upišite svoju lozinku i snimite promjene datoteke. Restartajte računalo i uđite u sučelje PhpMyAdmin panela. Sada bi Vaš phpMyAdmin trebao raditi kao i moj ;-)

U koliko netko pronađe grešku u brzom pisanju ili nepravilnost neka se javi na PM.

Windows XP Tips&Tricks IC Forum

Locked