Kako instalirati SKYPE - Instalacija Skype

TUTORIALI, tips and tricks isključivo vezano uz instalaciju nekog software ili hardware.
Locked
User avatar
IvanC
Administrator
Posts: 594
Joined: Tue Sep 20, 2005 9:54 am
Contact:

Kako instalirati SKYPE - Instalacija Skype

Post by IvanC » Fri Jan 15, 2010 10:48 pm

Kako instalirati SKYPE
Instalacija Skype

TUTORIAL za totalne početnike.

Ako želite sa nekim komunicirati putem interneta sa svog računala na računalo sugovornika tada je potrebno instalirati Skype. Vjerojatno već znate da je Skype programska aplikacija koja služi za komunikaciju putem interneta pomoću: audio, video, chat i telefoniranja .

Za komunikaciju putem Skype-a potrebno je imati ADSL ili Kablovski priključak na Internet. Vodite računa da Skype troši promet i nakon određenog perioda korištenja uočit ćete i sami je li Vam skup ovakav način komunikacije. U svakom slučaju isplati se instalirati ga ako imate FLAT RATE i sugovornika npr: u Canadi, Australiji ili USA

Skype možete instalirati bez obzira imate li priključen Mikrofon ili Web kameru na računalu. Dakle možete komunicirati tako što ćete Chatati tj. dopisivati se. No kako investicija u stolni mikrofon nije neka skupa stavka, preporučam ga. Što se tiče web kamere to prepuštam Vama, no iz osobnog iskustva mogu reći da vodite računa kakvo računalo imate jer ako je računalo sa starijim komponentama i web kamera sa lošim driverima tada može doći do problema u komunikaciji ( smrzavanja kompa kada pokrenete web kameru, bilo vi ili sugovornik )

NAPOMENA: SKYPE može smetati ako koristite XAMPP localhost server na računalu.

U koliko želite možete kreirati Restore Point ( Točku Vraćanja sustava ) da bi se osigurali i vratili vaš Windows OS u stanje prije instalacije Skype-a za svaki slučaj.

Programsku aplikaciju Skype možete downloadati sa linka http://www.skype.com/intl/en/download/skype/windows/ . Ja sam u momentu pisanja ovog tutoriala skinuo verziju SKYPE 4.1 for Windows

Image

Na slijedećem prozoru Browsera može Vam se pojaviti upozorenje pri vrhu, u koliko se to dogodi kliknite Desnom Tipkom Miša na dotično upozorenje a potom na opciju Download

Image

Slijedeći prozor u browseru Vas upozorava da krećete sa downloadom Skype

Image

U browseru Vam se pojavljuje prozor za download ili pokretanje, naravno Vi kliknite na gumb Save da bi snimili datoteku Setupa na svoje računalo.

Image

Odredite folder u koji ćete skinuti datoteku ( ja sam u My Documents )

Image

Nakon klika na gumb Save (Snimi) pojavljuje se prozor sa prikazom toka procesa downloada

Image

Slijedeći korak je pokretanje Seutpa za instalaciju Skype. Nadam se da znate folder (mapu) gdje ste skinuli datoteku. Uđite u tu mapu i dvoklikom na datoteku setupa pokrenite instalaciju.

Image

Nakon pokretanja Setupa pojavljuje Vam se prozor i na njemu kliknite gumb Run (Pokreni) da bi pokrenuli proces instalacije Skype.

Image

U slijedećem koraku imate novi prozor i potrebno je izabrati jezik ( ako postoji na popisu ) a potom kliknuti na gumb Options.

Image

U slijedećem prozoru izaberite putanju do foldera gdje ćete instalirati Skype ( ili ostavite po defaultu ) a također izaberite opciju koje Vam se nude. Ja sam isključio opciju da mi se Skype starta sa Wiundowsima. Kliknite na gumb I agree - install

Image

Na slijedećem prozoru imate mogućnosti izbora Google dodataka, ako želite isključite opciju Include… Nadalje kliknite na gumb Continue instaling Skype, da se nastavi instalacija.

Image

Slijedeći prozor je promjenjiv i možete uočiti tok procesa instalacije.

Image

Dolazimo do prozora gdje je instalacija završena i ostaje nam pokrenuti Skype klikom na gumb Start Skype

Image

Sada imamo prozor u kojem trebamo upisati naše podatke za kreiranje accounta (računa) na Skype-u. U koliko odaberete NickName ( drugo polje po redu ) a ono postoji morat ćete izabrati neko koje nije već aktivno. Također vodite računa o jakosti passworda. ( zapišite si ove podatke na papir )

Image

Na slijedećem prozoru trebate upisati e-mail adresu ( možete otvoriti neku sa Google-a - gmail ). Ako ne želite primati razne obavijesti na svoj e-mail isključite opciju ispod. Nadalje ako želite da Vas netko može naći po mjestu u kojem živite napišite naziv mjesta (City), naravno izaberite Country/Region tj. bit će Vam ponuđen. Kliknite na gumb Sign in

Image

Nakon klika na gumb Sign in, pojavljuje vam se animirani prozor i sada trebate sačekati neodređeno vrijeme.

Image

Na slijedećem prozoru, imate mogućnost podešavanja nekih opcija, no možete i kasnije iste podesiti, klikom na gumb sa strelicom u desno ulazite u svoj Skype account.

Image

I konačno ste u prozoru Skype-a u kojem možete tražiti vaše prijatelje, dodavati kontakte itd.. Proučavanje ostavljam vama.

Image

Klikom na Tools => Options imate mogućnost postavljanja postavki za Audio, Video …

Image

Image

Dodavanje novog kontakta, tj. vašeg prijatelja, za kojeg ne znate podatke pa ćete ga potražiti.

Image

Nakon klika na New Contact, otvara Vam se prozor u kojem trebate upisati neki od podataka koji će Vam pomoći pronaći prijatelja na Skype-u ( Ime Prezime, Ime na Skype, e-mail )

Image

Ovisno o tome što ste upisali imat ćete i rezultat

Image

Otvara vam se prozor u kojem možete poslati poruku. No i sada niste možda sigurni je li to stvarno vaš prijatelj u pitanju, tj. jeste li baš njega pronašli. Stoga oprezno pri prvom kontaktu i provjerite.

Image

Nakon što je Vaš prijatelj prihvatio vaš poziv i dodao vas na svoju kontakt listu, njegovo ime pojavit će se u vašem izborniku kontakata. Kada Vas prijatelj pozove tada imate dba gumba, za prihvatiti ( ANSWER ) ili odbiti ( DECLINE ). Naravno da ćete prihvatiti.
U koliko Vas netko pozove a Vama nije poznat ili Vam nije jasno tko je jednostavno ga odbijete.

Image

Nadam se da ste uspješno shvatili ovaj tutorial i da ćete iskoristiti njegove mogućnosti komunikacije i uštedjeti na telefonskom računu.

Ostale postavke istražite sami.
Administrator foruma
IvanC

Locked