Siemens SL45

TUTORIALI, tips and tricks za MOBITELE i pametne telefone
Locked
User avatar
IvanC
Administrator
Posts: 595
Joined: Tue Sep 20, 2005 9:54 am
Contact:

Siemens SL45

Post by IvanC »

Tips&Tricks za Siemens SL45

Prečice

Sustav prečica sličan je prethodnim Siemensovim modelima. Nakon što ste numeričke tipke programirali za pozivanje određene funkcije (jednostavno pritisnite tipku s brojem, pa nakon pritiska na "soft tipku" odaberite Change da biste promijenili funkciju koju ona poziva), dodijeljene prečice možete aktivirati na tri načina. Prvi je pritiskom na tipku s brojem, pa na lijevu "soft tipku", no tada će biti potrebna još jedna potvrda da zaista želite pokrenuti neku funkciju; drugi je način pritiskom na tipku s brojem pa potom na tipku sa zelenom slušalicom, što će vam prištedjeti taj jedan upit. No, najbrže je jednostavno zadržati tipku s brojem dulje pritisnutom: tada će se odmah aktivirati prečica i pokrenuti željena funkcija.

Lakše snalaženje u izbornicima
Četverosmjerna navigacijska tipka novost je na Siemensovim modelima. Korisno je znati da se u izbornik (ili bilo koji od podizbornika) ulazi pritiskom na "strelicu desno" (ona se također može koristiti za aktivaciju pojedinih opcija koje su označene "kućicama"), a na prvu višu razinu izbornika uvijek se možete vratiti pritiskom na "strelicu lijevo". Tako je korištenjem ove tipke moguće u potpunosti obavljati sve radnje u sustavu izbornika na SL45.

Kopiranje imenika
Siemens SL45 će vam prilikom umetanja nove SIM kartice ponuditi kopiranje cijelog telefonskog imenika sa SIM kartice u vlastitu memoriju. Preporučujemo da potvrdno odgovorite na ovaj upit, budući da čuvanje telefonskog imenika u memoriji mobitela (i na MMC memorijskoj kartici) omogućava pamćenje više podataka za svaku od osoba iz imenika. Ukoliko prvom prilikom niste prenijeli sve podatke sa SIM kartice u mobitel, odaberite Organiser, pa SIM Location (prečica: 1-2), pa potom Options i konačno - Copy All Into (telefon).

MMC kartica
MultiMedia Card (MMC) nije nova tehnologija - američka tvrtka SanDisk predstavila ju je još u studenom 1994. - no čini se kako tek u posljednje vrijeme dobiva svoje vjerne korisnike. Osnovna namjera tvrtke SanDisk bila je "progurati" MMC kartice na tržište prijenosnih uređaja s vrlo ograničenim energetskim mogućnostima, pa su mobilni telefoni za sada najčešći korisnici ove tehnologije. Primjerice, Ericssonov MP3 player, baš poput Siemensa SL45, također koristi MMC karticu za pohranjivanje MP3 glazbenih datoteka. MultiMedia Card je zasnovana na flash tehnologiji. Na tržištu se može pronaći u standardnim kapacitetima (2, 4, 8, 16 i 32 MB); model sa 64 MB trenutačno je malo teže dobavljiv ali postoji na tržištu, dok o većim kapacitetima za sada nema previše govora. Iz SanDiska su najavili kako su s ovom tehnologijom spremni za sada ići do kapaciteta od 256 MB, međutim takvih kartica trenutačno još nema na tržištu. MMC kartica podržava standardni DOS način zapisivanja podataka i imenovanja datoteka. Vlasnici Siemensa SL45 mogu podatke na MMC karticu zapisivati, naravno, spajanjem mobitela s računalom pomoću priloženog kabela, ali će se od Siemensa (http://www.siemens.com/sl45shop) također uskoro moći kupiti i MultiMedia Card Reader/Writer, uređaj koji se spaja na računalo i omogućava čitanje i pisanje po MMC karticama - što će biti praktično ukoliko uz svoj SL45 imate nekoliko memorijskih medija. Na MMC kartici kapaciteta 32 MB, koja se isporučuje uz SL45, standardno postoji niz mapa u koje se pohranjuju pojedini tipovi sadržaja. Kupite li novu MMC karticu, stavite je u mobitel, spojite ga s računalom i odaberite naredbu koja će na MMC kartici stvoriti ovaj standardni skup mapa.

Oslobađanje prostora na MMC kartici
MMC kartica je, prilikom isporuke mobitela, prilično puna: više od jedne trećine kapaciteta popunjeno je raznim sadržajima. Stoga ćete najvjerojatnije poželjeti ukloniti sadržaje koji vam neće biti potrebni. Primjerice, u mapi Help možete obrisati sve datoteke sa sustavom pomoći za jezike koje ne koristite. To ćete učiniti korištenjem Card Explorera (Surf & Fun, pa Card Explorer; prečica: 2-3). Važno je jedino da ne brišete datoteke za engleski jezik i mapu Images koja sadrži sličice koje se pojavljuju u sustavu pomoći. Imajte na umu da svaka od tih mapa sadrži mnogo datoteka (sustav pomoći je na SL45, naime, realiziran u obliku binarnih, kompiliranih WML datoteka - .wmlc - koje se prikazuju u WAP browseru i praćene su odgovarajućim WBMP sličicama u mapi Images) , pa će ih biti najbrže obrisati naredbom Delete All. Također, brisanje svih datoteka u mapi mnogo je brže direktno s mobitela nego kada biste SL45 povezivali na računalo te potom brisali sve neželjene datoteke na taj način.
Također, u mapi Language nalaze se datoteke s jezičnom podrškom za pojedine jezike, pa također možete obrisati sve jezike koje nećete koristiti, jednako kao što možete "očistiti" i mapu T9 u kojoj se nalaze datoteke za "pogađanje" riječi prilikom upisivanja SMS-ova. I u nekim drugim mapama nalaze se datoteke (poput PDF-ova i raznih drugih demonstracijskih datoteka, uključujući i jedan audio-vodič kroz London) koje vam dugoročno zasigurno nisu zanimljive, pa ih slobodno možete obrisati. Naredbom Options/Drive Info u svakom trenutku možete pogledati koliko je slobodnog prostora na MMC kartici. Čak i ukoliko obrišete nešto što niste željeli ukloniti, uvijek možete posjetiti Siemensove stranice (http://www.ic.siemens.com/mySiemens/full/) i na stranici posvećenoj modelu SL45 preuzeti datoteku sa cijelim originalnim sadržajem MMC kartice.

MMC kao odlagalište podataka
MMC kartica može se iskoristiti kao odlagalište različitih tipova podataka - što bi vam moglo biti izuzetno korisno u svakodnevnoj primjeni! Jedna od najkorisnijih primjena koje smo se mi dosjetili je prenošenje datoteka za Palm, Visor i ostala slična ručna računala (PDA)! Pretpostavimo da uz sebe nemate svoje PDA računalo a vaš prijatelj ili kolega baš ima neku novu zgodnu aplikaciju? Nije nikakav problem: neka vam putem infracrvene veze prebaci aplikaciju na vaš SL45! Mobitel će takvu datoteku pohraniti u mapu Misc na MMC kartici - što je izuzetno zgodno rješenje, budući da su datoteke s programima za PDA računala vrlo male, obično manje od dvjestotinjak kilobajta. Kasnije, datoteku možete jednostavno putem infracrvene veze poslati na svoje PDA računalo koje neće niti imati pojma da prima datoteku s "pametnog" mobitela.

Logotipi i sličice
Sličice koje želite gledati na "glavnom ekranu" mobitela, dakle u stand by načinu, pohranjene su u mapi Bitmap na MMC kartici. Slike moraju biti pohranjene u standardnom BMP formatu (možete ih napraviti korištenjem gotovo bilo kojeg programa za crtanje u Windowsima!), a smiju biti velike najviše 101x46 piksela. Mogu se koristiti i sličice sa Siemensa S35, premda su one formatom nešto manje. Obavezno se mora raditi o crno-bijelim sličicama, tj. jednobojnim bitmapama. Da biste promijenili sličicu koja je trenutačno prikazana u stand by načinu, odaberite neku od BMP datoteka iz mape Bitmap, pritisnite lijevu "soft tipku" i iz ponuđenog izbornika s opcijama odaberite naredbu Load Bitmap. Na sličan način možete i isključiti prikazivanje sličica (Clear Bitmap). I još jedan mali trik: ukoliko na MMC kartici želite čuvati mnogo bitmapa, možete ih hijerarhijski rasporediti u daljnje mape unutar mape Bitmap!

Animacije
Siemens SL45 omogućava potpunu personalizaciju: naime, možete odrediti koja se animacija prikazuje prilikom uključivanja mobitela ili prilikom čekanja na kraj neke operacije. Animacije su pohranjene u direktoriju Animation na MMC kartici pa za rad s njima također morate koristiti Card Explorer. Svaka animacija pohranjena je u svojoj vlastitoj mapi u obliku niza BMP datoteka. Maksimalna veličina pojedinačne sličice je 101x81 piksel te, poput logotipa operatera i drugih sličica, također moraju biti jednobojne (crno-bijele). Animacije koje se prikazuju prilikom uključivanja mobitela počinju imenom On_, te u pravilu sadrže desetak sličica, od On_1.bmp do On_10.bmp, koje mobitel prikazuje ispravnim redoslijedom. Da biste aktivirali neki tip animacije, iz izbornika Setup pozovite podizbornik Device, pa potom naredbu Display i konačno Screen Style (prečica: 9-2-3-4), te odaberite željenu animaciju.
Drugi tip animacija su one koje se prikazuju dok čekate na dovršenje neke operacije - primjerice, dok mobitel provjerava status mrežnih usluga (poput call waitinga, diverta i slično) prikazuje se sličica pješčanog sata. Te se datoteke sa sličicama zovu Wait_, te su također praćene brojem - obično ih je 7. Moraju biti monokromatske, a maksimalna veličina je 19x30 piksela. BMP datoteke tipa On_ i Wait_ moraju se nalaziti u istom direktoriju koji odgovara željenom "stilu" animacija. Učitavanjem odgovarajućeg "stila" postaju aktivne obje animacije, i ona početna, i wait animacija.
Trik: ukoliko baš želite osloboditi što više prostora na MMC kartici, možete obrisati čak i te male datoteke s animacijama. Naime, nakon odabira željenog stila animacije na gore opisani način, SL45 tu animaciju kopira u svoju memoriju i više je ne učitava s MMC kartice.

Melodije zvona
Melodije zvona pohranjene su u mapi Ringing Tone. Na MMC kartici koju ste dobili već se nalazi četrdesetak melodija, ali vrlo lako možete na mobitel prebaciti i svoje: dovoljno je putem infracrvenog sučelja ili kabela na SL45 presnimiti bilo koju jednokanalnu MID datoteku. Takvih se na Internetu može pronaći više od 1500! Najvažnije je da MID datoteka koristi samo jedan kanal, tj. jedan instrument - u suprotnom je SL45 neće znati odsvirati kako treba. Svaku od MID datoteka možete otvoriti u Melody Composeru i dalje uređivati (mijenjati pojedine note i slično), a direktno iz Card Explorera ih možete i preslušavati. Da biste pojedinu melodiju postavili kao aktivnu melodiju zvona, u izborniku Audio i podizborniku Melody odaberite Individual, pa učitajte neku od melodija s MMC kartice. Time je ona snimljena u memoriju mobitela.

SMS-ovi na kartici
Ukoliko šaljete i primate mnogo SMS poruka, sasvim sigurno želite sačuvati neke od njih za kasnije čitanje ili drugu upotrebu. SMS poruke pohranjene su u mapi SMS, a datoteke imaju nastavak .smo ili .smi - ovisno o tome radi li se o odlaznim (.smo) ili dolaznim porukama (.smi). Da biste pročitali poruke koje su pohranjene u ovu mapu, iz izbornika Messages, pa SMS, pozovite naredbu Archive, ili jednostavno u Card Exploreru odaberite željenu datoteku.
Korisno je znati da se prilikom kopiranja datoteka iz mape SMS na stolno računalo (putem serijske veze) automatski obavlja pretvorba podataka (ukoliko je ta opcija uključena u Mobile mapi na vašem stolnom računalu). To znači da će sve .smo i .smi datoteke prilikom kopiranja na računalo biti automatski pretvorene u čiste tekstualne datoteke. Tekstualne datoteke ne mogu se ponovno prenijeti na MMC karticu kako biste im pristupali kao SMS porukama, pa ukoliko očekujete kako ćete SMS poruke kopirati natrag na mobitel, isključite automatsku konverziju i pohranite na svojem računalu .smo i .smi datoteke.

Datoteke diktafona
Datoteke diktafona pohranjene su u mapi Voice memo. One imaju nastavak imena .vmo, no, prilikom kopiranja na računalo, ukoliko je uključena automatska pretvorba datoteka, bit će pretvorene u standardne WAV datoteke koje bez ikakvih problema možete preslušavati na računalu. To je, nesumnjivo, vrlo korisno ukoliko "skidate" neki intervju ili zabilješke s nekog predavanja ili seminara, jer je WAV datoteku u svakom slučaju praktičnije preslušati na računalu nego "skidati" i prepisivati zapis slušajući ga na mobitelu.

Trikovi s MP3 playerom
Pritisnete li tipku Play na lijevom boku mobitela, ući ćete, naravno, direktno u MP3 player, koji će početi svirati sve MP3 datoteke redom - no slučajnim redoslijedom. Korisno je što tijekom slušanja MP3 datoteka možete zaključati tipkovnicu mobitela - ta korisna funkcija i dalje je ostala na tipki "#".

Trikovi s WAP browserom
Siemens SL45 i dalje koristi prokušani i vrlo dobri WAP microbrowser tvrtke Phone.com. Kao i na prethodnim Siemensovim modelima, IP adresa WAP gatewaya mora se unositi s vodećim nulama; primjerice: 212.091.099.091.

Vrlo lako možete promijeniti veličinu fonta (slova) i tako odrediti koliko redaka teksta stane na ekran prilikom čitanja WAP stranica. Za to se koriste tipke na lijevom boku mobitela: Play tipkom mijenja se veličina slova (može se birati između većeg fonta, s kojim na ekran stanu četiri retka, te manjeg, koji dopušta prikaz pet redaka teksta), a pritiskom na gornju tipku (Record) s ekrana će se ukloniti sve statusne informacije i ostali elementi - tako je moguće vidjeti čak punih 7 redaka teksta prilikom WAP-anja!
(Izvor:Magazin "MojMoby") Prenešeno sa http://www.telfon.net/tutoriali/index.php

Locked