Ericsson R380s

TUTORIALI, tips and tricks za MOBITELE i pametne telefone
Locked
User avatar
IvanC
Administrator
Posts: 595
Joined: Tue Sep 20, 2005 9:54 am
Contact:

Ericsson R380s

Post by IvanC »

Tips&Tricks za Ericsson R380s

Ukoliko čitate SMS poruku sa zatvorenim flipom, možda ste se već pitali možete li je ikako obrisati bez otvaranja flipa i korištenja olovke. Rješenje je jednostavno: da biste obrisali poruku koja je trenutačno prikazana na ekranu, jednostavno pritisnite i malo zadržite tipku C. Tipka C korisna je i kod nadolazećeg poziva: želite li samo isključiti zvono, pritisnite je nakratko.

Ako pak, uz zatvoreni flip, želite podesiti glasnoću zvona u izborniku Phone/Ring volume, korisno je znati da se korištenjem lijeve i desne strelice glasnoća podešava bez zvonjave, dok ćete, uz korištenje strelica prema gore i dolje, ujedno i čuti odgovarajuću glasnoću.

Dva trika za brzo pronalaženje i biranje broja: prvi, želite li birati broj koji je na SIM kartici pohranjen na određenoj lokaciji, utipkajte broj lokacije i pritisnite YES; drugi, želite li odmah skočiti na neko slovo u telefonskom imeniku, pritisnite i dulje zadržite odgovarajuću tipku s brojem. Primjerice, pritisnite i zadržite tipku 3 da biste odmah skočili na slovo "D" u imeniku.

R380s je, naravno, s obzirom na svoje karakteristike, dosta veliki potrošač baterije, no uz malo domišljatosti moguće je stand by vrijeme produljiti i na cijela dva dana. Ono će, dakako, ovisiti o tome koliko razgovarate, no postoji nekoliko trikova pomoću kojih možete produljiti vrijeme na čekanju. Za početak, ukoliko se ne nalazite u roamingu i ionako nemate pristup do više od jedne mreže, isključite automatsko traženje mreže (Phone/Settings/Networks/Search Mode postavite na "Manual"). Veliku uštedu energije donosi i uključivanje screen savera (Extras/System/Preferences/Global/Display Settings, pa "Screen Saver hand held" postavite na "Automatic"). Dok je telefon u stanju čekanja, ekran će se sada sam isključiti nakon minutu-dvije. Po trepćućoj zelenoj diodi vidjet ćete je li uspješno spojen na GSM mrežu, a ukoliko primite neki poziv ili SMS, ili pak otvorite flip, ekran će se odmah uključiti.

Još jedan koristan trik vezan uz ekran: na prvim serijama R380s, ukoliko biste koristili PDA mogućnosti (dakle, radili s otvorenim flipom), R380s bi nakon nekog vremena isključio pozadinsko osvjetljenje i potom ga, nakon dodira ekrana, ne bi ponovno uključivao. Ono se u tom slučaju može uključiti povlačenjem klizača kojim se inače podešava glasnoća zvučnika. Ipak, ubrzo je ovaj nedostatak u softveru ispravljen pa, ukoliko imate R380s s jednom od prvih verzija softvera, preporučujemo vam da obavite nadogradnju u ovlaštenom Ericssonovom servisu (nadogradnja je besplatna ukoliko posjedujete jamstvo).

R380s je prilično brz u prepoznavanju znakova kod upisa, posebice ukoliko naučite nekoliko trikova koji olakšavaju prepoznavanje rukopisa i koji vrijede i na gotovo svim PDA računalima. Pišite velika, jasna slova - možete se "rastegnuti" preko cijele visine ekrana, čak i ukoliko pišete preko teksta koji je R380s već prepoznao do sada. Slobodno počnite pisati sljedeće slovo iako R380s još nije prepoznao i s ekrana obrisao prethodno: dio za prepoznavanje znakova - posebice malih slova - dovoljno je širok da možete upisati po tri-četiri slova za redom. Naravno, morate podignuti olovku s ekrana između dva slova, ali ovakav način pisanja omogućava vam gotovo "prirodno" pisanje; kada dođete do kraja područja za upis, ponovno krenite od početka. Na taj način mnogo ćete brže unositi tekst u svoj R380s nego u slučaju kada biste čekali da on prepozna svako od upisanih slova. Ukoliko pogriješite prilikom upisa, možete se lako vratiti na bilo koje slovo tako što ćete "dotaknuti" ekran na odgovarajućem mjestu.

Kako najbrže konfigurirati R380s za WAP? Vrlo jednostavno, putem Interneta. Kako ne biste morali pamtiti WAP parametre svoje mreže, najbolje je sjesti za neko računalo i posjetiti web stranice na adresi mobileinternet.ericsson.com. Negdje na početnoj stranici obično se nalazi link na sekciju "WAP & E-mail Configurator". Na toj stranici, kliknite na "WAP Configurator", odaberite Hrvatsku, te potom Cronet ili VIP. Odaberite i tip mobilnog telefona koji koristite (u našem slučaju - R380s), te koju WAP uslugu želite koristiti (u oba slučaja, i za Cronet i za VIP, na raspolaganju je samo jedan gateway). Konačno, upišite svoj broj telefona u međunarodnom formatu (+38591... odnosno +38598...) i pritisnite gumb "Send". Za samo nekoliko sekundi na vaš će mobitel doći konfiguracijske postavke. Odaberite poruku s postavkama iz Inboxa i odgovorite potvrdno na pitanje želite li aktivirati konfiguracijske postavke. Na sličan način možete podesiti parametre elektroničke pošte, korištenjem "E-mail Configuratora" na istim web stranicama.
Autor: Dario Sušanj (Magazin "MojMoby")
Prenešeno sa http://www.telfon.net/tutoriali/index.php

Locked