Siemens S45 i ME45.txt

TUTORIALI, tips and tricks za MOBITELE i pametne telefone
Locked
User avatar
IvanC
Administrator
Posts: 595
Joined: Tue Sep 20, 2005 9:54 am
Contact:

Siemens S45 i ME45.txt

Post by IvanC »

Tips&Tricks Siemens S45 i ME45

Izrada sličica
Dimenzije ekrana kod modela ME45 i S45 jednake su kao kod modela S35, pa se tako mogu koristiti iste sličice (ili logotipi operatera). Sličice morate pripremiti u nekom programu za crtanje (ili ih jednostavno preuzeti s Interneta), moraju biti jednobojne, te spremljene u BMP formatu. Maksimalna veličina sličice koju ME45 i S45 mogu prikazati je 101x46 piksela (širina x visina). Naravno, ME45 i S45 imaju svojih vlastitih 350 KB memorije u kojima, pomoću Explorera, možete organizirati svoj sustav mapa sa sličicama i melodijama...

Melodije zvona
Poput svih ostalih Siemensovih modela, i ME45/S45 prihvaćaju melodije zvona u MIDI formatu. To znači da ih je dovoljno povezati s računalom – korištenjem infracrvene veze ili serijskog kabela – te potom prebaciti bilo koju jednokanalnu MIDI datoteku. (MIDI datoteke koje koriste više instrumenata ili kanala neće biti ispravno prepoznate!) Trenutačno se na Internetu mogu pronaći stotine melodija u MIDI formatu koji u potpunosti odgovara ovim Siemensovim modelima. MIDI datoteke, naravno, možete spremiti u memoriju mobitela te ih potom učitavati u Melody Composer i odabirati melodije koje želite postaviti aktivnima za pojedine grupe poziva ili alarme.

Test ekrana
Modeli ME45 i S45 imaju "sakriveni" izbornik u kojemu možete testirati ekran mobitela. Utipkajte *#06# u stand-by načinu rada (ispisat će se IMEI), potom pritisnite lijevu funkcijsku tipku (ispisat će se verzija sistemskog softvera vašeg mobitela), te potom još jednom pritisnite tu istu, lijevu funkcijsku tipku da biste aktivirali naredbu "Info". Pritisnete li sada neku od tipaka s brojkama (0-9), na ekranu će se pojavljivati razni uzorci šara, što vam može pomoći da biste ustanovili je li s ekranom vašeg ME45/S45 sve u redu. Da biste napustili testiranje, jednostavno pritisnite "crvenu slušalicu".

GPRS statistika
Da biste pogledali statistiku korištenja GPRS-a, pritisnite četverosmjernu tipku prema lijevo (u stand-by načinu). Prva stavka, "Total data:", prikazuje ukupnu količinu prenesenih podataka (od posljednjeg resetiranja brojača), drugi odjeljak (Browser) prikazuje količinu podataka koju ste prenijeli prilikom posljednjeg korištenja WAP browsera, dok treći odjeljak (Ext.appl.) pokazuje količinu podataka koju ste prenijeli tijekom posljednje GPRS veze u situacijama kada je ME45/S45 bio povezan s vanjskom aplikacijom ili uređajem (npr. dlanovnikom ili osobnim računalom).

Više redaka u WAP browseru
Da biste uklonili statusni redak i tako omogućili prikaz više redaka na ekranu odjednom, pritisnite tipku koja se nalazi na desnom boku mobitela – to je ona kojom inače aktivirate diktafonsku funkciju mobitela. Njome ćete ukloniti statusni redak pa će WAP browser prikazivati sadržaje WAP stranica preko cijelog ekrana. Ovisno o tome koja se veličina slova koristi na WAP stranici koju ste posjetili, dobit ćete redak ili dva više.

Brže aktiviranje prečica
Kao i kod "tridesetpetica", vrijedi isti trik za brže aktiviranje naredbe koju ste pridružili lijevoj funkcijskoj tipki. Naime, uobičajena je procedura da pritisnete tu lijevu tipku (kako biste, primjerice, pokrenuli Internet browser, započeli pisanje nove SMS poruke ili pokrenuli neku drugu funkciju), ali će vas ME45/S45 dodatno pitati želite li to zaista napraviti. Stoga je jednostavniji način da je dulje zadržite pritisnutu; tada se izravno pokreće naredba koja joj je pridružena. Sličan je sistem i s ostalim tipkama koje ste programirali. Budući da i tipkama od 2 do 9 možete pridružiti neke funkcije, u tim slučajevima morali biste najprije pritisnuti tipku s brojem, pa zatim lijevu funkcijsku tipku kako biste rekli da želite pokrenuti tu naredbu, pa onda još jednom potvrditi svoj odabir - što je, ponovno, nepotrebno. Dovoljno je jednostavno pritisnuti tipku s brojem (u donjem lijevom kutu ekrana ispisat će se naredba koju ta tipka pokreće) i zatim pritisnuti tipku sa zelenom slušalicom, ili pak samo zadržati tipku s brojkom dulje pritisnutu.

Dulji stand-by
Da biste produžili stand by vrijeme na Siemensima ME45/S45, koristite iste trikove koji su se pokazali učinkovitima na ranijim modelima. Infracrveni prijenos uključujte samo kada vam zaista treba (pridružite ga nekoj od tipaka s brojevima kako biste ga lakše aktivirali i deaktivirali), a isključite i automatsko traženje mreže (Menu, 9-3-1-3). Za još duži stand by, uključujte vibracijsku dojavu poziva samo onda kada vam je zaista potrebna; još bolje, napravite jedan profil u kojem je uključena i drugi u kojem je isključena, pa ćete tako brzo napraviti željenu promjenu.
Korisno je znati ovo: prema informacijama iz Siemensa, jedna minuta telefoniranja smanjuje stand by vrijeme za jedan do dva sata, ovisno o jačini prijema signala; jedna minuta osvijetljenog ekrana smanjuje stand by za jedan sat; deset sekundi rada s izbornicima smanjuje stand by vrijeme za 15 minuta.

Siemens SoftDataLink Pro 5.0
Napokon se pojavila nova verzija službenog Siemensovog softvera za komunikaciju između Siemensovih mobitela i osobnih računala. Naime, prethodna verzija, SoftDataLink Pro 3.0, bila je poprilično manjkava, tako da ju se praktički nije niti isplatilo kupovati jer su shareware ili čak i besplatni programi nudili mnogo veću funkcionalnost. SoftDataLink Pro 5.0 gotovo je u potpunosti prerađen te omogućava razmjenu svih podataka, uključujući i telefonski imenik, između Siemensovih mobitela (S25, te svi mobiteli serije 35 i 45) korištenjem serijskog kabela ili, kod onih modela koji to omogućavaju, infracrvene veze. Na sličan se način na mobitel mogu prebaciti i sličice i melodije, pri čemu melodije možete i poslušati prije prebacivanja na mobitel. Također se mogu i slati SMS poruke korištenjem Microsoft Outlooka, a adresar se može usklađivati s Outlookom 98 ili 2000; mi smo ga probali i u kombinaciji s Outlookom iz najnovijeg Officea XP i sve je ispravno radilo. Kao kuriozitet i zanimljivu novu opciju treba izdvojiti mogućnost sinkronizacije adresara s najnovijim Siemensovim DECT uređajima, poput Gigaseta Micro 4000: na taj način u mobitelu i kućnom bežičnom telefonu možete imati isti telefonski imenik.

Nova verzija softvera za SL45
Za Siemens SL45 na raspolaganju je nova verzija softvera za telefon, označena brojkom 23. (Da biste provjerili verziju softvera koja je ugrađena u vaš mobitel, otipkajte *#06# u stand-by načinu. Ispisat će se IMEI broj uređaja, potom pritisnite lijevu funkcijsku tipku i dobit ćete podatak o verziji softvera.) U verziji 23 popravljeni su neki raniji nedostaci mobitela. Primjerice, Siemens SL45 u svim dosadašnjim verzijama softvera nije uvijek "znao" nastaviti sviranje MP3 glazbe od mjesta na kojem je bio prekinut zbog dolaznog poziva: češće se događalo da SL45 ne nastavi sa sviranjem no što je mu je to uspijevalo. Nadograđen na verziju softvera 23, Siemens SL45 uvijek uspješno nastavlja sviranje MP3 datoteke od mjesta na kojemu je stao, baš onako kako je i trebalo biti oduvijek.
Također su ispravljene i neke druge sitnice, primjerice, nakon aktiviranja neke naredbe putem prečice pomoću jedne tipke, na ekranu više ne ostaje ispisan broj koji ste pritisnuli. Primjerice, ako na tipku broj "2" smjestite uključivanje infracrvene veze, ranije bi brojka "2" ostajala ispisana na ekranu pa biste ju morali ukloniti pritiskom na crvenu slušalicu, što je potpuno nepotrebno. Sada brojke više ne ostaju ispisane na ekranu nakon aktiviranja funkcije, baš kao to je slučaj na, primjerice, Siemensu S35 ili S45. Svoj Siemens SL45 možete potpuno besplatno nadograditi na novu verziju softvera u Siemensovim servisima, ukoliko je vaš uređaj još pod garancijom. U suprotnom, nadogradnja softvera stoji 100 kn.

Autor: Dario Sušanj (Magazin "MojMoby") Prenešeno sa http://www.telfon.net/tutoriali/index.php

Locked