Povezivanje prijenosnog računala, dlanovnika i GPRS telefona

TUTORIALI, tips and tricks za MOBITELE i pametne telefone
Locked
User avatar
IvanC
Administrator
Posts: 595
Joined: Tue Sep 20, 2005 9:54 am
Contact:

Povezivanje prijenosnog računala, dlanovnika i GPRS telefona

Post by IvanC »

Tips&Tricks Povezivanje prijenosnog računala, dlanovnika i GPRS telefona

Odlučili ste svoje osobno računalo, prijenosno računalo ili dlanovnik spojiti na Internet korištenjem GPRS usluge jednog od naših GSM operatera. Bez obzira za koji GPRS telefon ste se odlučili, podešavanje računala ili dlanovnika za korištenje GPRS usluge ne razlikuje se mnogo od podešavanja za "klasično" spajanje na Internet, no ipak je potrebno obratiti pažnju na neke specifičnosti GPRS veze. U našim smo testiranjima iskušali nekoliko kombinacija različitih dlanovnika i GPRS mobitela

Način podešavanja računala ili dlanovnika za korištenje GPRS veze može se donekle razlikovati ovisno o modelu GPRS telefona za koji ste se odlučili. Naša iskustva pokazuju kako neki telefoni zahtijevaju složeniji postupak konfiguriranja, dok je kod drugih sve prilično jednostavno. Osim toga, prilikom podešavanja stolnog ili prijenosnog računala za korištenje GPRS veze najčešće nema nikakvih problema budući da se uz sve GPRS telefone koji trenutačno postoje na tržištu i predviđeni su za povezivanje s računalom dobiva CD s odgovarajućim softverom i "čarobnjacima" koji olakšavaju ili gotovo u potpunosti automatiziraju postupak konfiguriranja računala za GPRS. No, kao što ćemo vidjeti, do problema obično dolazi kod određenih modela dlanovnika kod kojih je cijelu proceduru konfiguriranja potrebno obaviti ručno.

Prije nego što se upustite u podešavanje bilo računala bilo dlanovnika za pristup Internetu preko GPRS veze, potrebno je znati sve parametre koji će vam biti nužni za ostvarivanje takve veze. Za početak, to je ime APN poslužitelja, potom adresa DNS poslužitelja, te vaše korisničko ime i lozinka. APN poslužitelj (Access Point Name) jednostavno je ime računala koje služi kao "veza" između vašeg GPRS telefona i Interneta; to se računalo nalazi kod vašeg mobilnog operatera, služi kao gateway prema Internetu a njegova je adresa nužna kako biste uopće mogli koristiti GPRS. Potom, DNS poslužitelj vrši istu dužnost kao i kada se inače spajate na Internet: pretvara domenske adrese u IP adrese. Svi ovi podaci za HTcronet i VIP prikazani su u tablici.

Parametri za spajanje na GPRS

----HTcronet-----
APN (Access Point Name)
www.htgprs.hr

DNS poslužitelj
10.12.0.1

Korisničko ime
-

Lozinka
38591
..................


-----VIP-----
APN (Access Point Name)
gprs.vipnet.hr

DNS poslužitelj
195.29.159.15

Korisničko ime
-

Lozinka
38591
..................

"Čudna" naredba za spajanje

Vrlo često je na samom mobitelu ili u priloženim driverima za računalo moguće detaljno podesiti sve aspekte GPRS veze, poput razine pouzdanosti, maksimalnog protoka podataka i slično - radi se o unaprijed definiranim postavkama čijim se odabirom, prema uputama mobilnog operatera, dodatno mogu poboljšati pojedini aspekti rada GPRS veze. No, ukoliko od svojeg GSM operatera niste dobili drugačije upute, potrebno je sve parametre ostaviti na njihovim standardnim vrijednostima - obično se ta opcija naziva: subscribed - dakle, to je ono što mobilni operater podrazumijeva za pojedini aspekt usluge. Trenutačno niti u slučaju HTcroneta niti u slučaju VIP-a nije potrebno daljnje podešavanje tih parametara.

Budući da je GPRS telefon praktički stalno povezan na GPRS uslugu, APN poslužitelj i Internet kao takav, da biste zaista počeli koristiti GPRS potrebno mu je jedino dati naredbu da započne s korištenjem GPRS-a. To, zapravo, znači da je ipak potrebno izvesti mali postupak "spajanja", odnosno zadavanje finalne naredbe za spajanje, a ta procedura u slučaju GPRS-a traje otprilike kao i kod digitalnih ISDN veza: oko dvije sekunde. Računalo, dakle, prilikom spajanja ne "bira" nikakav klasičan telefonski broj, već GPRS mobitelu jednostavno šalje naredbu koja ga "tjera" da uspostavi GPRS vezu. Bez obzira za koji ste se mobitel odlučili, ta je naredba uvijek ista: *99#. Načelno, čak i ako niste dobili nikakav dodatni softver za računalo uz svoj GPRS mobitel, to znači da ćete GPRS vezu uspostaviti jednostavno tako da u Dial-Up Networkingu upišete *99# kao "broj telefona" koji se poziva, te podesite ostale parametre GPRS veze (poput DNS poslužitelja, korisničkog imena i lozinke).


Situacija 1: Osobno računalo + GPRS mobitel

Kroz nekoliko sljedećih primjera prikazat ćemo par konkretnih situacija i načina povezivanja GPRS telefona s osobnim računalima i dlanovnicima. U našim smo testovima koristili dva GPRS mobitela: Motorolu Timeport T260 i Ericsson R520m/T39m (radi se o softverom identičnim modelima). To znači da će se upute za vaš mobitel, ukoliko koristite neki drugi model, možda neznatno razlikovati, ali u osnovi način konfiguriranja koji je ovdje opisan trebao bi i dalje vrijediti.

Naš odabir modela s kojima ćemo testirati GPRS uslugu nije nimalo slučajan i zapravo je, na kraju, ispao prilično "sretan". Naime, s jedne strane, Motorola Timeport T260 radi tako što "očekuje" da se svi parametri GPRS veze podese u njezinom priloženom softveru na osobnom računalu. S druge strane, Ericsson R520m/T39m sve postavke "pamti" sam, te mu je prilikom ostvarivanja GPRS veze dovoljno poslati naredbu za spajanje praćenu brojem profila (skupom postavki za GPRS) koji tom prilikom želimo koristiti. Stoga je u njegovom slučaju na osobno računalo potrebno jedino instalirati driver za sam mobitel.

Motorola Timeport T260 došla je sa svim potrebnim softverom, a ključni element je Motorola GPRS Wizard. Premda biste sami mogli konfigurirati Dial-Up Networking za ostvarivanje GPRS veze, ova aplikacija to umnogome olakšava, tražeći upis DNS adresa, imena APN poslužitelja i svih ostalih parametara. Na kraju će ovaj "čarobnjak" sam napraviti pozivnu GPRS vezu koju možete pokrenuti iz klasičnog Dial-Up Networkinga ili iz same Motoroline aplikacije. GPRS Wizard zna napraviti pozivnu GPRS vezu bez obzira koristi li se spajanje mobitela s računalom pomoću serijskog kabela ili infracrvenog porta.

Ericsson dolazi s nešto drugačije koncipiranim i u praksi mnogo svestranijim softverom koji se krije iza imena Ericsson Communications Suite. No, dovoljno je već instalirati njegove drivere za povezivanje mobitela ovisno o tome koji ćemo način spajanja koristiti (infracrvena veza, serijski kabel, Bluetooth bežično povezivanje), ali potom sami moramo konfigurirati pozivnu vezu u Dial-Up Networkingu na jednak način kao što bismo to učinili prilikom "običnog" spajanja na Internet, s tom razlikom što prilikom kreiranja konekcije treba izrabrati Ericssonov "modem" kao uređaj pomoću kojega se spajamo. Umjesto telefonskog broja dovoljno je upisati naredbu za spajanje. Sam Ericsson Communications Suite osim toga omogućava podešavanje svih parametara mobitela korištenjem računala (izuzetno praktično!) te, u kombinaciji s Outlookom, slanje SMS poruka. Nama se posebno svidjela mogućnost podešavanja svih parametara mobitela jer to, između ostaloga, uključuje i podešavanje svih podatkovnih GPRS veza, detaljno konfiguriranje WAP-a i odabir profila koje želimo koristiti prilikom spajanja. Ericssonu sve pohvale za ovu aplikaciju!

U oba slučaja, povezujući osobna i prijenosna računala sa svim GPRS mobitelima koje smo imali na testu (i Siemensovi su mobiteli došli sa svim potrebnim driverima za povezivanje s računalom), zaključili smo kako je u slučaju računala postupak povezivanja GPRS mobitela i korištenja GPRS usluge prilično jednostavan - teško ćete pogriješiti, posebice ako već imate iskustva u radu s konfiguriranjem računala za Internet...


Situacija 2: Palm OS 3.1 + Motorola Timeport T260

Naši prvi GPRS problemi pojavili su se još prije par mjeseci, kada smo pokušavali konfigurirati Palm OS dlanovnike za korištenje GPRS-a. Iako nijedno računalo s našeg usporednog testa dlanovnika više ne koristi Palm OS 3.1, takvi su uređaji i dalje prilično česti u svakodnevnom životu. Primjerice, Handspringovi prvi Visori i Visor Deluxe imali su ugrađen Palm OS verzije 3.1 i nisu se mogli nadograditi na novu verziju. U spajanju dlanovnika koji koristi Palm OS 3.1 i GPRS telefona imali smo, zapravo, podosta problema. U sistemskom softveru Palm OS-a 3.1 jednostavno su nedostajale neke "sitnice" koje bi omogućile bezbolno spajanje na GPRS. Odlučili smo u ovom slučaju koristiti Motorolu Timeport T260, te smo zaključili kako bi bilo najjednostavnije cijeli postupak spajanja izvesti korištenjem skripte u Palm OS-u i njegovoj aplikaciji Prefs/Network ali Palm OS 3.1 jednostavno nije želio odmah krenuti na izvršavanje skripte ako nije upisan telefonski broj koji želimo birati. Na žalost, u ovom slučaju nismo mogli jednostavno upisati *99# kao telefonski broj budući da je Timeport T260 "očekivao" i postavljanje GPRS parametra prije samog spajanja. Rješenje na kraju nije složeno, stvar radi, ali će vam ipak biti potrebne neke dodatne aplikacije.

Dakle, da biste povezali dlanovnik koji koristi Palm OS 3.1 i GPRS telefon, pratite naše upute:

1. Neizostavno će vam biti potreban ComLink. Možete ga pronaći na stranicama autora: www.teco.edu/~ringwald.

2. Trebat će vam i HackMaster, kojega možete pronaći na PalmGearu (www.palmgear.com).

3. Na dlanovnik instalirajte obje aplikacije: HackMaster i ComLink. Možda će biti potreban jedan reset kako bi stvari normalno proradile.

4. U HackMasteru, uključite ComLink hack.

5. Pokrenite ComLink. Uključite opciju Enable ComLink i od ponuđenih opcija odaberite IrComm. (Upravo to - mogućnost direktne komunikacije s infracrvenim portom kao sa serijskim portom - je ono što nedostaje PalmOS-u 3.1 kao takvom, a ComLink nam rješava ovaj problem.)

6. Iz aplikacijske grupe System, pokrenite Prefs, pa Network.

7. Napravite novu konfiguraciju, neka se zove "GPRS". Upišite korisničko ime i lozinku ovisno o tome čiju GPRS uslugu koristite. Kao telefonski broj, pod Phone, upišite 00. Kada se koristi ComLink, "00" označava da dlanovnik jednostavno odmah treba prijeći na izvršavanje skripte.

8. Kliknite na Details. Upišite adresu DNS poslužitelja ovisno o tome čiju GPRS uslugu koristite. Uključite IP Address - Automatic.

9. Kliknite na Script te potom upišite sljedeći skript:

Delay: 5
Send: AT+CGDCONT=1,"IP",
Send: "gprs.vipnet.hr","0.0.0.0",0,0
Send CR:
Delay: 1
Send: ATD*99#
Send CR:
End:

(Ako koristite HTcronet GPRS, u trećem retku upišite ime njegovog APN poslužitelja - www.htgprs.hr.)

Nemojte zaboraviti neki od zareza, primjerice onaj u drugom retku. AT naredbu koja postavlja osnovne parametre potrebno je ovako razdvojiti na dva retka budući da Palm OS 3.1 jednostavno "ne zna" poslati AT naredbu dulju od 32 znaka.

10. Kliknite na OK. Uključite IR vezu na svojem GPRS mobitelu, usmjerite ga prema infracrvenom portu dlanovnika i pritisnite gumb Connect. Za sekundu-dvije spojit ćete se na GPRS!


Situacija 3: Palm OS 3.1 + Ericsson R520m/T39m

Ako pak koristite neki od Ericssonovih mobitela (R520m/T39m) u kombinaciji s PDA računalom, nije vam potreban cijeli skript iz prethodnog primjera. Dovoljno je jednostavno u skriptu poslati naredbu za spajanje:

Send: ATD *99***<CID>#

pri čemu je <CID> identifikacijski broj profila koji želite koristiti, primjerice:

Send: ATD *99***1#

Profili se namještaju u samom telefonu: Settings, Data Comm., Data accounts, pa nakon odabira nekog profila možete vidjeti njegov identifikacijski broj (CID). Dakle, prije pokušaja spajanja s dlanovnikom svakako podesite "nahranite" svojeg Ericssona odgovarajućim GPRS parametrima.


Situacija 4: Palm OS 3.3, 3.5 ili noviji

Povezivanje dlanovnika koji koristi Palm OS 3.3, 3.5 ili noviji s GPRS telefonom mnogo je jednostavnije te vam za to neće biti potrebne nikakve dodatne aplikacije. Jednostavno pratite naše upute:

1. U Prefs aplikaciji na kartici Connection uključite IR to a PC.

2. Na kartici Network, postavite iste postavke kao i za Palm OS 3.1 (DNS poslužitelj, automatsko dodjeljivanje IP adrese, korisničko ime i lozinka).

3. Koristite sljedeći skript za spajanje:

Delay: 5
Send: AT+CGDCONT=1,"IP",

Send: "gprs.vipnet.hr","0.0.0.0",0,0
Send CR:
Delay: 1
Send: ATD*99#
Send CR:
End:

4. Uključite IR vezu na svojem GPRS mobitelu a na dlanovniku kliknite na Connect. Spojeni ste na GPRS!

Naravno, naš primjer vrijedi za Motorolu Timeport T260; za Ericssonove telefone, koristite naredbu iz prethodnog primjera (ATD *99***1#).


Situacija 5: Windows CE (Pocket PC) + Ericsson R520m/T39m

Naše testirano Pocket PC računalo - Compaq iPAQ 3660 - odlučili smo povezati s Ericssonom R520m/T39m. Postupak je bio prilično bezbolan i uglavnom vrlo sličan onome što bismo radili na "pravim" Windowsima:

1. Pokrenite aplikaciju Settings, odaberite Connections, kliknite na ikonu Modem.

2. Odaberite New connection i upišite ime za novu konekciju.

3. U opcijama Select a modem odaberite Generic IrDA modem (direktna komunikacija preko infracrvenog porta). Brzinu (baud rate) postavite na 38,400 ili 57,600.

4. Kliknite gumb Advanced, odaberite karticu TCP/IP tab i isključite opciju Use IP header compression. Ostale opcije ostavite na njihovim standardnim vrijednostima-

5. Uključite Use specific server address i upišite adresu DNS poslužitelja ovisno o tome hoćete li se spajati na GPRS HTcroneta ili VIP-a.

6. Kliknite na OK, pritisnite gumb Next, obrišite sadržaj polja Country code i Area code.

7. Kao telefonski broj upišite *99***<CID>#, jednako kao u našem prethodnom primjeru. Dakle, uz pretpostavku da je vaš Ericsson R520m/T39m ispravno konfiguriran za korištenje GPRS veze i da su postavke koje želite pohranjene u profilu broj 1, upisat ćete: *99***1#.

8. Pritisnite gumb Next, isključite sve opcije na sljedećoj kartici i konačno pritisnite Finish. Time je stvorena dial-up veza za korištenje GPRS usluge.

Da biste se spojili na Internet korištenjem GPRS-a, uključite infracrvenu vezu na mobitelu, a na Pocket PC dlanovniku odaberite Start/Connections te kliknite na ikonu veze koju ste upravo stvorili. Kao korisničko ime i lozinku upišite "38591" ako koristite VIP, ili polja jednostavno ostavite praznima ako koristite HTcronet. Pritisnite gumb Connect i uskoro ćete biti spojeni na GPRS te možete pokretati željene Internet aplikacije (Inbox, Internet Explorer i slično).
(Izvor: Magazin "PCchip") Prenešeno sa http://www.telfon.net/tutoriali/index.php

Locked