Ericsson T65, T68, T39m, R520m.txt

TUTORIALI, tips and tricks za MOBITELE i pametne telefone
Locked
User avatar
IvanC
Administrator
Posts: 595
Joined: Tue Sep 20, 2005 9:54 am
Contact:

Ericsson T65, T68, T39m, R520m.txt

Post by IvanC »

Tips&Tricks Ericsson T65, T68, T39m, R520m

Kako postaviti vlastitu sličicu na ekran novih Ericssona? Jer, primjerice, T65 ima velik ekran ali nema infracrveno sučelje, a T68 ima odličan ekran u boji, "trikovi" za stavljanje vlastitog logotipa razlikuju se u pojedinim koracima jer se sličice moraju "prebaciti" na telefon na drugi način. Stoga smo odlučili "otkriti tajne" ovih novih Ericssona, a naše će upute biti korisne i vlasnicima T39m kao i R520m

1. Pronađite logotip svojeg operatera negdje na webu ili neku drugu sličicu koju želite staviti kao pozadinu na svoj Ericsson. Primjerice, VIPnetov logo možete pronaći tako što ćete na stranicama www.vipnet.hr kliknuti na "Download", potom na "Logoi" te "skinuti" željeni logotip. U slučaju VIPneta, svi su logotipi u EPS formatu; kasnije ćemo ih pretvoriti u nama potrebni GIF format. Korisnici HTcroneta i Simpe logotip svoje mreže mogu pronaći na naslovnoj stranici Hrvatskog Telekoma - www.ht.hr. Spremite sličicu s naslovnice u GIF formatu.

2. Kako biste pripremili logotip za prijenos na mobitel, bit će vam potrebno osobno računalo i neki program za jednostavnu obradu slika - mi smo se poslužili programom Paint Shop Pro, koji je vrlo rasprostranjen i jednostavan za upotrebu, a istovremeno i vrlo moćan. Učitajte sličicu (u ma kojem god formatu trenutačno bila spremljena) u Paint Shop Pro.

3. Sada će vam biti potrebno malo vještine: korištenjem "Crop" naredbe izrežite samo dio sličice koji vam je bitan (tako da se "riješite" suvišnih bjelina) ili pomoću naredbe "Resize" (izbornik "Image") promijenite veličinu sličice tako da odgovara vašem mobitelu. Ispravne veličine su: za T68, 101x80 točkica; za T65 i R520m, 73x39 točkica; za T39m, 73x26 točkica. Naredbom "Image Information" iz izbornika "Image" možete provjeriti trenutačne dimenzije sličice.

4. Kada ste dobili sličicu željenih dimenzija, potrebno je smanjiti broj njezinih boja, ovisno o tome što "želi" vaš mobitel. Korisnici T68, koji ima ekran u boji, mogu pohraniti sličicu u najviše 256 boja. Stoga će iz izbornika "Colors" odabrati "Decrease Color Depth" i potom "256 Colors". Vlasnici svih ostalih modela (T65, T39m, R520m) moraju sličicu svesti na crno-bijelu sličicu s najviše 4 nijanse sive. To će učiniti pozivanjem naredbe "Decrease Color Depth" pa potom "X Colors". Upišite "4" kao broj boja; dobit ćete sličicu u 4 nijanse sive.

5. Spremite dobivenu datoteku sa sličicom u GIF formatu. Provjerite veličinu datoteke: za T68 ona smije biti velika najviše 12,000 bajtova ako ćete je prebacivati korištenjem kabela, IR sučelja ili Bluetootha, odnosno 3,000 bajtova ako ćete je uploadati na mobitel korištenjem WAP-a. Za T65, T39m i R520m sličica smije biti velika najviše 600 bajtova, bez obzira na način kojim ćete je "prebaciti" na mobitel. U praksi je to sasvim dovoljno, jer GIF sličice te veličine, u 4 nijanse sive, rijetko kada prelaze veličinu od cca. 400 bajtova.

6. Imate li T68, T39m ili R520m i istovremeno i računalo s infracrvenim sučeljem ili Bluetooth karticom, dobivenu GIF datoteku jednostavno pošaljite mobitelu (naredbom "Send To", pa "Infrared Recipient" ili "Bluetooth" u Windowsima). Također, ukoliko imate kabel, sličicu možete putem kabela poslati na bilo koji od četiri mobitela (uključujući i T65). Time je postupak prebacivanja sličica uspješno dovršen.

7. Ukoliko posjedujete T65 (koji nema infracrvenu niti Bluetooth vezu), ili pak imate bilo koji od spomenutih mobitela ali nemate pristup do IR ili Bluetooth sučelja ili kabela, jedini način da na svoj mobitel učitate sličicu operatera jest korištenjem WAP-a. Da biste to učinili, posjetite stranicu wap.sonyericssonmobile.com korištenjem web browsera na osobnom računalu.

8. Kliknite na "Sign Up" da biste stvorili svoj korisnički račun za korištenje Mobile Interneta na Sony Ericssonovom webu. Registracija je besplatna. Kada ste dovršili s njom, ili prilikom bilo kojeg sljedećeg posjeta, na naslovnoj stranici upišite svoje korisničko ime i lozinku.

9. Nakon što ste se "ulogirali", kliknite na "Background Images" (ili "Background Images - T68" ako koristite T68). Potom odaberite "My Gallery". Mobile Internet vam, naime, omogućava da na njemu čuvate svoje vlastite GIF sličice, pozadine za mobitel. Odaberite model koji koristite iz padajućeg izbornika pa ćete vidjeti koje sličice ste do sada poslali sustavu.

10. Ako vam je ovo prvi posjet Mobile Internetu, kliknite na "Upload Images". Potom kliknite na gumb "Browse", odaberite GIF datoteku sa sličicom koju želite uploadati, dodijelite joj neko ime po kojoj ćete je lako prepoznati i kliknite "Upload".

11. Konačno, da biste postavili upravo uploadanu sličicu kao pozadinu na svoj mobitel, morate se, korištenjem mobitela i WAP-a, povezati na Mobile Internet. Na svim Ericssonima adresa "Mobile Internet" WAP stranice već je pohranjena u WAP browseru. Na početnoj WAP stranici odaberite "Login", upišite svoje korisničko ime i lozinku, te potom odaberite opcije "My Mobile" pa "Background Images" (odnosno, za vlasnike T68, "Backgrounds - T68"). Odaberite tip svojeg telefona, zatim "Private" (vlastitu galeriju sličica) i vidjet ćete sve sličice koje ste u prethodnim koracima uploadali na Mobile Internet web.

12. Odaberite neku od sličica i, kad se u potpunosti učita i bude označena (oko sličice se pojavljuje okvir), pritisnite YES. Mobitel će vas pitati želite li postaviti tu sličicu kao pozadinu - ponovno, YES. Time je postupak postavljanja vlastite sličice na vašeg Ericssona dovršen!
Autor: Dario Sušanj (Magazin "MojMoby") Prenešeno sa http://www.telfon.net/tutoriali/index.php

Locked