Kako osigurati ili zaključati folder ( mapu ) u Windows XP ?

TUTORIALI, primjeri poboljšanja Windowsa, tips and tricks i savjeti u Windows XP operativnom sistemu, rješavanje problema u Windowsima.
Locked
User avatar
IvanC
Administrator
Posts: 770
Joined: Tue Sep 20, 2005 9:54 am
Contact:

Kako osigurati ili zaključati folder ( mapu ) u Windows XP ?

Post by IvanC » Sat Dec 13, 2008 2:08 pm

Kako osigurati ili zaključati folder ( mapu ) u Windows XP ?

Ako dijelite računalo sa više korisnika i želite sakriti neke daoteke ili npr: slike od pogleda drugih korisnika računala a niste znali kako ( NARAVNO ako su ostali korisnici laici i ne znaju za ovaj trik ;-)
U protivnom oni koji također pročitaju ovaj tutor moći će otključati Vaš zaključani folder ) Za veće osiguranje pronađite programsku aplikaciju koja radi na većoj razini osiguranja.

Kao prvo možete kreirati accounte sa passwordom ( lozinkom ) za pristup i učiniti svoje datoteke privatnima. Tako ostali korisnici ne mogu pristupati Vašem folderu My Documents ( ali može glavni Administrator osim ako to niste Vi ).

Ako koristite samo jedan account na računalu i dijelite ga sa više korisnika, možete zaključati (sakriti) naziv foldera u kojem se nalaze Vaše "tajne" datoteke ( slike )
Ovo nije ono klasično skrivanje foldera ( mislim na HIDEN ) već skrivanje ( zaključavanje ) pomoću BATCH datoteke i osiguranje od ulaska u isti.

KORAK 1.

Kao prvo kreirajte Vaš folder pod nekim nazivom. Ja sam kreirao naziv "skriveni_folder"

Image

KORAK 2.

Na istoj particiji gdje se nalazi folder koji želite sakriti, trebate kreirati BATCH datoteku koju ćemo nazvati sakrij.bat ili "zakljucaj.bat"
Dakle otvorite NOTEPAD i upišite tekst ren skriveni_folder skriveni_folder.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}
Vi eventualno riječ naziva "skrivani_folder" možete zamijeniti sa nazivom Vašeg foldera.
Snimite datoteku kao "sakrij.txt" pa je preimenujte u "sakrij.bat".

Image

KORAK 3.

Sada kreirajte još jednu BATCH datoteku za otkrivanje ( otključavanje ) koju ćemo nazvati otkrij.bat
Dakle otvorite NOTEPAD i upišite tekst ren skriveni_folder.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D} skriveni_folder
Snimite datoteku kao "otkrij.txt" pa je preimenujte u "otkrij.bat" i postavite je u isti direktorij gdje se nalazi i folder ( nemojte u njega ) ili u ROOT particije.
Sada imamo ovakvu situaciju

Image

KORAK 4.

Kada pokrenete BATCH datoteku "sakrij.bat", dotični folder ( mapa ) kojeg želite sakriti preoblikovat će se u drugačiji izgled ikone i bit će zaključan ali vidljiv.
Svaki pokušaj otvaranja preusmjerit će Vas na Control Panel.

Image

Naravno sada će netko reći, pa svatko tko zna za ovaj trik može otključati folder jer vidi naziv foldera. TOČNO zato imajte to na umu ;-)

Datoteku za otključavanje foldera držite na "memory sticku" ili negdje skrivenu i preimenovanu u samo Vama znano mjesto i naziv npr: "solana.jpg" ili bez extenzije i nadajte se da ostali korisnici istog računala ne znaju za ovaj trik.
Kada želite otključati folder, jednostavno pronađete datoteku solana.jpg i kopirate je u direktorij gdje se nalazi Vaš zaključani folder pa je preimenujete u pravi naziv otkrij.bat i pokrenete.
Ako je držite na "sticku" tada jednostavno je kopirate i pokrenete.

Ako Vam ovo nije dovoljno osiguranje potražite program koji radi na većoj razini osiguranja pomoću passworda , jednostavno GOOGLAJTE
Administrator foruma
IvanC

MM24

Kako zaključati folder

Post by MM24 » Sat Feb 28, 2009 12:34 pm

Za to se može koristiti i program Folder Lock

Evo linka za trial verziju:

http://www.snapfiles.com/download/dlfolderlock.html

Locked