ic.ims.hr TUTORIALI ZA POČETNIKE
IZBORNIK HOME FORUM ACCESS EXCEL WORD  
 
HOME
   
Kako instalirati Windows 98 na VMware
   
Kako instalirati Oracle VM VirtualBox
 
 

 

BROJEVNI SUSTAVI ( Bin, Dec, Hex, Okt )
Elektroničke šeme
CISCO - Informatičke mreže ( konfiguracija rutera )
Mreža - Windows Vista - Windows XP - Windows 98SE
Zanimljivi linkovi
Windows XP - za početnike
Outlook Express - za početnike
MS Access - za početnike
MS Excel - za početnike
MS PowerPoint - za početnike
MS Word - za početnike
Front Page 2003 - za početnike
MS Publisher - za početnike

 

 

.

VIRTUAL MACHINE - VMware Player virtual machine - instalacija VMware Player 3.1 na PC za početnike

KAKO INSTALIRATI VMware Player
VIRTUAL MACHINE

Search This Web Site
Instalacija VMware Player  - Virtual Machine

Vjerujem da ste čuli za VMware Player Virtual Machine ili Virtualni disk ili Virtualno računalo, ali možda niste detaljno upućeni što je VM i o čemu se tu radi.
U ovom tutorijalu korak po korak pokazat ću slikovito kako se vrši instalacija VMware Player 3.1 Virtual Machine ili virtualno računalo. Moj OS je Windows XP

Prije nego krenem sa instalacijom da malo pojasnim o čemu se to radi i što je VMware Player Virtual Machine. Sama riječ "Virtual" ovdje definira da je nešto "nestvarno" pa tako VM (Virtual Machine) možemo zamisliti kao nešto što je prividno ali funkcionira prema našim zahtjevima. No da ne filozofiram i "izmišljam toplu vodu" laički ću probati pojasniti početnicima što je VM (Virtual Machine).

VMware logo

Da se razumijemo, na našem HOST kompjuteru možemo imati više VM - Virtual Machine foldera, a to ovisi o veličini particije na koju je instaliramo i koliko ćemo dotičnoj VM dodijeliti prostora. Ovo "host" shvatite kao "domaćin"

Sada se netko može pitati, zašto mi uopće treba VM (Virtual Machine) tj virtualno računalo?
Pa i ne treba vam ako ga ne želite instalirati, ali treba vam ako želite imati računalo u računalu, npr: ako imate HOST računalo  sa WinXP na njemu i želite isprobati kako se instalira i radi na Windows 98SE ili nekom drugom operacijskom sustavu.Koliko danas home-korisnika ima mogućnost da sjedne fizički za dva računala i da isprobava određene software ili operativne sisteme ili se uči umrežavati više računala, MALO!?

VM (Virtual Machine) je "virtualno računalo" ili dodatno računalo na našem fizičkom kompjuteru (HOST-računalu). Dakle HOST-računalo na kojem radimo u sebi može sadržavati još dodatnih virtualnih računala koji su smješteni u jedan folder (mapu). Obično na računalu imamo HDD koji je podijeljen na više particija. Mnogi korisnici kada se odluče kreirati VM (Virtual Machine) na svom kompjuteru obično imaju HDD koji je podijeljen na najmanje dvije particije (kako se particionira HDD pogledajte na dotičnom linku). U ovom slučaju ja imam Hard disk (HDD) podijeljen na tri particije i želim da drugu particiju (D:\) instalirati VM (Virtual Machine). Ta dotična druga particija (D:\) je prazna i veličina joj između 20-30 GB. S obzirom da ja želim instalirati dvije VM moram voditi računa da imam prostora za rad u određenoj VM.

Kao prvo sama instalacija se svodi na klasiku ali je uz kasnije mala podešavanje potrebno znati što raditi da ne bi kasnije imali problema.

Tako, kao preduvjeti za instalaciju VM (Virtual Machine) poželjno je imati na našem HOST-računalu:

- što više RAM memorije (ovisno o OS koji ćete instalirati na VM)
- dovoljno prostora na HDD-u (više particija)
- ako imate CPU sa više jezgri to je super.

Uočite da sma napomenuo da je potrebno imati dovoljno RAM memorije. Zašto? Sve ovisi koji OS (operativni sistem) želite  instalirati na VM. Ako instalirate Windows 98 tada ne trebate puno RAM memorije ali ako na VM instalirate Windows 7 tada trebate itekako). Mislite sada o čemu pričam? Pa evo malo ću pojasniti.

Pretpostavimo da imate računalo na kojem ste instalirali Windows XP a imate 1 GB RAM memorije, trebate se odlučiti koliko ćete RAM memorije dodijeliti dotičnoj VM (Virtual Machine) kada je pokrenete. Recimo da smo odlučili instalirati Windows 2003 server na VM i želimo ga malo isprobavati da vidimo kako on funkcionira. Tada smo primorani podijeliti našu fizičku RAM memoriju u računalu od 1GB na dva dijela, 512 MB ostavljamo za naš XP a 512 MB ćemo dodijeliti za 2003 server. Znači kada pokrenemo VM (Virtual Machine), naš Windows XP imat će na raspolaganju 512 MB RAM-a a VM (Virtual Machine) također 512 MB RAM-a. No ako smo odlučili na VM instalirati Windows 98SE tada nam za VM ne treba 512MB RAM-a već nam je dovoljno 256 MB RAM memorije. U instalaciji VMware Virtual Machine imate više podržanih operativnih siustema i platformi no o tome drugi puta u nekom drugom tutorijalu na ovoj domeni. Da ne bih dužio idemo krenuti sa instalacijom VMware Player Virtual Machine.

Kao prvo sa ovog linka skinite (download) verziju VMware Player Virtual Machine
Download izvršite u neku mapu (folder)na svom HDD-u. Datoteka je veličine cca 109 MB.

Pokrenite dvoklikom skinutu datoteku i sačekajte da vam se pojavi prozor VMware Player Setup 3.1. Klik na Next

VMware Player - Setup

Na slijedećem prozoru imate mogućnost odrediti gdje želite instalirati program VMware Player pa potom klik na Next

VMware Player - Destination folder

Uočite da sam ja promijenio path stazu za smještanje instaliranog VMware playera na D particiju u folder VMware. Naravno vi možete po defaultu ostaviti ponuđeni folder. Klik na Next

Na slijedećem prozoru odaberite želite li provjeriti Update prilikom startranja programa. Klik na Next

Na slijedećem prozoru odlučite se želite li anonimno slati podatke i statistike tvrtki koja je proizvela VMware. Klik na Next

Odaberite ponuđene opcije po želji. Klik na Next

Na slijedećem prozoru za početak instalacije klik na gumb Continue.

Uživajte u toku procesa instalacije VMware Player ;-).

Adsense sponzorInstalacija završava i sada klik na gumb Restar Now

Nakon restarta našeg računala i prvog pokretanja VMware Playera, potrebno je prihvatiti uvjete uporabe licence

Dolazimo do Welcome prozora i ovdje možemo odraditi korake po želji. S obzirom da nam je ovo prvo pokretanje i nemamo instaliran niti jednu Virtual Machine idemo klik na prvu opciju Create a New Virtual Machine.

VMware Player - home

Otvara nam se Wizard prozor kroz koji ćemo u nekoliko koraka kreirati novi VM. Na slici ispod uočite tri opcije. Dakle ako želimo odmah instalirati možemo upotrijebiti naš CD/DVD uređaj, ili neku ISO datoteku. Ja sam se za ovaj tutorijal odlučio na  treću opciju, dakle kasnije ću instalirati Operacijski sustav koji sam isplanirao (a to će biti Windows 98SE)

Adsense sponzorZa nastavak kliknite na link SLIJEDEĆA


Adsense sponzor
Ova web stranica koristi COOKIES - COPYRIGHT - 2006 - 2020 - IvanC  - Sva prava pridržana.