ic.ims.hr TUTORIALI ZA POČETNIKE
IZBORNIK HOME FORUM ACCESS EXCEL WORD  
 
HOME
   
   
 
 

 

BROJEVNI SUSTAVI ( Bin, Dec, Hex, Okt )
Elektroničke šeme
CISCO - Informatičke mreže ( konfiguracija rutera )
Mreža - Windows Vista - Windows XP - Windows 98SE
Zanimljivi linkovi
Windows XP - za početnike
Outlook Express - za početnike
MS Access - za početnike
MS Excel - za početnike
MS PowerPoint - za početnike
MS Word - za početnike
Front Page 2003 - za početnike
MS Publisher - za početnike

 

 

.

VM - VIRTUAL MACHINE - ORACLE VM VIRTUALBOX - kako napraviti novu Virtual Mschine (VM) - izrada VM

KAKO KREIRATI NEW VIRTUAL MACHINE
(ORACLE VIRTUAL BOX)

Search This Web Site

Adsense sponzor
Kako napraviti novi VM - Virtual Machine (Oracle VirtualBox 3.2.6) na HDD (za početnike)

Vjerujem da ste pogledali tutorijal Kako se instalira Virtual Machine, ako niste pogledajte ga na dotičnom linku.

Prije nego krenem sa kreiranjem nove VM (Virtual Machine) da malo pojasnim o čemu se to radi i što je VM (Virtual Machine). Sama riječ "Virtual" ovdje definira da je nešto "nestvarno" pa tako VM (Virtual Machine) možemo zamisliti kao nešto što je prividno ali funkcionira prema našim zahtjevima.
VM (Virtual Machine)
je "virtualno računalo" ili virtualni kompjuter na našem fizičkom kompjuteru (HOST-računalu). Dakle HOST-računalo na kojem radimo u sebi može sadržavati još dodatnih virtualnih računala koji su smješteni u jedan folder (mapu).

LOGO VM - Oracle VirtualBox - Virtual Machine

Na našem VM (Virtual Machine) PC-u možemo raditi isto kao na fizičkom računalu, dakle instalirati razni software, bootati sa CD-a ili DVD-a ići na internet itd ...

Prije nego što kreiramo novu VM (Virtual Machine) PC moramo znati koji ćemo Operativni sistem instalirati na VM. OS možemo instalirati sa našeg "fizičkog" CD/DVD uređaja ako imamo CD ili DVD koji je bootabilan a isto tako možemo imati VIRTUALNI CD/DVD disk i sa njega pokretati razne ISO i ostale bootabilne instalacijske programe. Da bi imali Virtualni CD/DVD Rom na VM trebate ga prethodno instalirati na HOST-računalu pomoću npr: Deamon Tools programa.

Tako, kao preduvjeti za kreiranje VM (Virtual Machine) ili "Guest" poželjno je na našem HOST-računalu:

- znati koji OS ćemo instalirati
- što više RAM memorije (ovisno o OS koji ćete instalirati na VM)
- dovoljno prostora na HDD-u (više particija)
- kreirati folder u koji ćemo smjestiti naš VM-PC "Guest"
- poželjno je instalirati Deamon Tools Virtual CD/DVD ako ćete koristiti ISO boot programe.

Uočite da sam napomenuo da je potrebno imati dovoljno RAM memorije. Zašto? Sve ovisi koji OS (operativni sistem) želite  instalirati na VM. Ako instalirate Windows 98 tada ne trebate puno RAM memorije ali ako na VM instalirate Windows 7 tada trebate itekako). Mislite sada o čemu pričam? Pa evo malo ću pojasniti.

Pretpostavimo da imate računalo na kojem ste instalirali Windows XP a imate 1 GB RAM memorije, trebate se odlučiti koliko ćete RAM memorije dodijeliti dotičnoj VM (Virtual Machine) kada je pokrenete. Recimo da smo odlučili instalirati Windows 2003 server na VM i želimo ga malo isprobavati da vidimo kako on funkcionira. Tada smo primorani podijeliti našu fizičku RAM memoriju u računalu od 1GB na dva dijela, 512 MB ostavljamo za naš XP a 512 MB ćemo dodijeliti za 2003 server. Znači kada pokrenemo VM (Virtual Machine), naš Windows XP imat će na raspolaganju 512 MB RAM-a a VM (Virtual Machine) također 512 MB RAM-a. No ako smo odlučili na VM instalirati Windows 98SE tada nam za VM ne treba 512MB RAM-a već nam je dovoljno 256 MB RAM memorije. U instalaciji VM (Virtual Machine) Oracle VirtualBox 3.2.6 imate više podržanih operativnih siustema i platformi no o tome drugi puta u nekom drugom tutorijalu na ovoj domeni. Da ne bih dužio idemo krenuti sa kreiranjem nove VM (Virtual Machine) Oracle VirualBox 3.2.6.

Dakle nakon kreiranog foldera na particiji dgje želimo smjestiti naš VM-PC "Guest" krećemo u kreiranje novog VM. Ja sam otvorio folder pod nazivom "VM" na particiji D: i u njega ću smjestiti moj VM (Virtual Machine) PC "Guest" (btw: pogledajte zadnju sliku)
Dakle klik na gumb NEW

Create new Virtual Machine

Na prozoru dobrodošlice klik na Next

Welcome Virtual Machine - VM Guest

Na slijedećem prozoru stanite i razmislite malo. Razmislite koji OS ćete instalirati na VM (VirtualMachine) "Guest" i kako ćete imenovati dotičnu VM. Uočite da sam ja VM imenovao "VM-2003server" jer planiram instalirati Microsoft Windows 2003 Server

VM name and OS Type

Ovdje ću se zadržati malo da bi vam pokazao koje sve opcije software imate. Uočite na slici ispod ako selektirate "Microsoft Windows"

OS Type Oracle Virtual Machine

Tada imate za izbor slijedeći software kao na slici ispod

Version OS on Oracle VirtualBox

Ako selektirate Linux tada u izborniku imate opcije software kao na slici ispod.

OS version on VM

Slijedeći prozor je postavljanje tj., dodjela količine RAM memorije našoj VM (Virtual Machine) datoteci. Na početku sam napomenuo da nam treba RAM memorije. Jedan dio potreban je za naš fizički Host-PC a jedan dio za VM računalo. Ja u ovom slučaju na tesntnom računalu imam 1GB (1024 MB) RAM memorije i podijelit ću je na pola, tako da i Host-PC i VM-PC imaju po 512 MB RAM-a. Dakle povucite klizač po želji.

Memory on Virtual Machine

Na ovom prozoru ostavite kao na slici. U slučaju da prenosite *.VDI datoteku (VM-PC) sa nekog drugo kompa (npr od prijatelja) tada izaberite drugu opciju (existing hard disk) ali prethodno kopirajte sa CD-a na HDD, pa potom pronađite folder gdje ste kopirali dotični.

Virtual Hard Disk on VM

Na slijedećem prozoru kliknite na Next

Create new virtual disk wizard on Oracle VirtualBox

Dolazimo do prozora u kojem trebamo odrediti kakva vrsta će biti naš VM. Jednostavnije,hoće li biti proizvoljne veličine i povećavati se ili samnjivati po potrebi ili ćemo fixno odrediti njenu veličinu. Želim napomenuti da će se VM na HDD-u vidjeti kao jedna datoteka. Dakle to je nešto slično kao "PageFile" koji se povećava ili samnjuje po potrebi. Nisam probao ali imam informaciju da je moguće ovu datoteku (naše VM) spržiti na CD/DVD i prenijeti na drugi komp i radit će sve normalno sa svim programimka kao i na našem izvornom VM-PC-u.

Uočite da sam ja postavio da mi VM bude promijenjiv (dinamičan) i neka se sam samnjuje ili povećava po potrebi. Ovo je dobro jer ako fixirate veličinu VM tada možete sebi uskratiti određenu količinu prostora ako vam ne treba, osim ako imate strahovito veliku particiju pa vam nije potrebna štednja. Klik na Next

Hard disk storage type on VM

Dolazimo do prozora na kojem određujemo lokaciju gdje ćemo kreirati VM (Virtal Machine) kao i maksimalno dozvoljenu količinu na našem fizičkom HDD-u (particiji) koju će VM moći upotrijebiti. Nemojte kliknuti na next još, pogledajte slike ispod. Kliknite na gumb za otvaranje padajućeg izbornika

Virtual Disk Location and Size on VM

Dakle trebamo odrediti lokaciju (Location) gdje će mo kreirati naš VM. Ja imam tri particije na mom HDD-u,
pa sam odabrao D: prticiju kao mjesto gdje će mi biti VM.

Select location for VM

Sada uočite na slici ispod da sam dao maksimalnu veličinu od 10 GB koju može upotrijebiti VM (Virtual Machine) PC. Kliknite na Next

Set size memory on VM

Na slijedećem prozoru klik na Finish jer smo završili kreiranje VM (Virtual Machine) PC

Summary on VM

Uočite informacije o novokreiranom VM-PC-u

Summary II on Virtual Machine

Slijedeći prozor nas vraća na početak i uočite na popisu u lijevom izborniku kreirani VM (Virtual Machine) PC. Ovo je završetak našeg kreiranja i potrebno je promijeniti neke postavke ako želite, ja ću opisati par njih.

Created VM

Postavke VM Guest (Virtual Machine)

Za postavke VM (Virtual Machine) selektirajte dotični VM u izborniku pa kliknite na File => Preferences

Set preferences on Oracle VirtualBox

Pronađite folder VM na particiji gdje ste ga kreirali (sjećate se ja sam to uradio nja D:\VM)

Adsense sponzorSet folder on VM

Na kartici General uočite dva polja za path i dva izbornika. U oba izbornika odaberite folder "VM" koji je kreiran na D:

VirtualBox settings

To izgleda kao na slici ispod. Klik na OK i zatvorite ovaj dijalog prozor.

Oracle VirtualBox settings

Sada kliknite na gumb Settings (ŽUTI zupčanik na glavnom prozoru) opcija General i na karticu Advanced pa opet pronađite folder D:\VM. Uopčite opciju "Bidirectional" i nemojte je isključiti. Ona je važna za kopiranje sa Host-PC na VM-PC (Guest)

VM settings

Sada kliknite na opciju "Storage" na kojoj možemo postaviti naš fizički CD/DVD uređaj za korištenje na VM (Virtual Machine) PC-u. Ovdje ću napomenuti da prilikom rada na VM-PC CD/DVD koristimo normalno kao i na Host-računalu. Ako želimo koristiiti ISO i ostale bootabilne datoteke tada trebamo mountati CD/DVD preko Deamon Tools-a, dakle prethodno ga kreirati. Uočite na slici ispod da sam na padajućem izborniku odabrao moj fizički Host-CD/DVD uređaj

Set CD or DVD storage on VM

Uočite da nam je VM-PC (VM-2003server) "Powered Off" što znači nije aktivan. U stvari zamislite ga kao da ste kupili računalo i na njemu nema ništa instalirano, samo prazan HDD.
Sada smo spremni prvi puta ga pokrenuti i na njega instalirati operativni sistem. Kliknimo na Start

Start VM

Otvara nam se novi prozor u kojem trebamo uočiti važnost DESNE TIPKE CTRL (Right Control). Kliknite na gumb OK

Right Control on VM

I na kraju naš VM-PC "Guest" je spreman za instalaciju našeg predviđenog operativnog sistema a u ovom slučaju bi to trebao biti Windows 2003 server.

Setup - Start VM

Za izlaz koristite tekstualni izbornik

Close VM GuestA ovdje na kraju izaberite vama po želji.

Power Off VM Guest

Adsense sponzor
I na kraju uočite kako to izgleda na HDD-u na D: particiji. Naravno novo-kreirani VM-PC "Guest" (VM-2003server.vdi) je male veličine ali kada se budu instalirali OS i programi on će se povećavati. Ako želimo npr. instalirati VM-LinuxUbuntu sve ćemo uraditi kao u tutorijalu s malim iznimkama naziva a smještamo ga u isti folder.

Folder on HDD partition for VM

Da se razumijemo, ovo su osnove za početnike, ako vas ovo nije zadovoljilo pogledajte link Oracle VM VirtualBox Manual.
I na kraju ako želite pogledajte link Kako instalirati Windows Server 2003 na Oracle VM VirtualBox


Adsense sponzor
Ova web stranica koristi COOKIES - COPYRIGHT - 2006 - 2018 - IvanC  - Sva prava pridržana.