IZBORNIK HOME FORUM ACCESS 2003 EXCEL 2003 WORD 2003  .
   
   
HOME
FORUM Win Tips&Tricks
   
KAKO INSTALIRATI
WINDOWS XP ?
Kako instalirati Win XP sa USB STICKA
Kako instalirati WINDOWS 7 ?
Naučite za 15 minuta raditi u Windows XP
Naučite Internet Explorer i Outlook Express
za 15 minuta
Kako kreirati BOOT CD za instalaciju Win95
   
MS OFFICE 2003
MS OFFICE 2007
MS OFFICE 2010
MS OFFICE 2013
   
   
HOME NETWORK
tutorijal za mreže
Network Windows 7 - XP
   
ZANIMLJIVI LINKOVI
BROJEVNI SUSTAVI
(DEC, OKT, BIN, HEX )
CMD - Command Prompt
CISCO - CCNA tutoriali
VLSM and SUBNETTING
   
Tutorijali za phpBB forum
JAVASCRIPT
VISUAL BASIC 6.0
AUTOCAD 2007
 

MICROSOFT EXCEL - KALENDAR 2014, Kalendar u Excelu s praznicima za 2014, Calendar in Excel, neradni dani u RH, kalendar s blagdanima - Kalendar 2014 u wordu

KALENDAR 2014 s praznicima i blagdanima
( Calendar in Excel - Year 2014)
Search This Web Site
Kako izraditi kalendar u Excelu s praznicima i blagdanima za 2014 godinu (neradni dani).
(ako se želite igrati sa neradnim danima tada pogledajte ovaj tutorijal)

Vjerojatno ste ponekada željeli imati svoj izrađeni kalendar u Excelu za tekuću godinu. Uz to željeli ste upisati određene praznike ili pak neke značajne datume (rođendan, godišnjicu i slično, ili pak financijsko rješenje za određeni problem)

Ako želite pogledati Katolički Kalendar za 2014 godinu kliknite na dotični link

Ako jeste a niste znali evo vam prilike da izradite svoj kalendar osobno ili pak downloadate već gotov kalendar koji su izradili poznavatelji Excela. U ovom tutorijalu imate mogućnost downloada kalendara iz primjera kao i nekih drugih rješenja.

U ovom prvom primjeru prikazat ću kako možete izraditi vlastiti kalendar za tekuću godinu sa značajnim datumima.
Ova Excel aplikacija Kalendar 2014 (Calendar 2014 in Excel) sastoji se od dva Sheeta:

- Kalendar 2014
- Značajni datumi

Adsense sponzorNa Sheetu KALENDAR 2014 trebate:

Otvorite Excel i u njemu kreirajte tablice u kojima će se nalaziti datumi za pojedini mjesec. (vama na volju o estetici i izgledu) Nakon kreiiranih tablica po mjesecu kalendarske godine, potrebno je da određena polja u kojima će se nalaziti datumi formatirate kao "DATUM" ili još bolje kao "Custom" => "d" da bi se prikazali samo cijeli brojevi datuma. Tablice za svaki kalendarski mjesec mogu izgledati poput ovih na slici ispod. mogu

Kalendar 2014 sa državnim praznicima i blagdanima u Excelu

Nakon izrade tablice za svaki kalendarski mjesec potrebno je upisati formulu koja će računati datume za dotični mjesec. Ta formula izgleda ovako kao ova ispod. Dakle selektirajte ćelije za određeni kalendarski mjesec i unesite formulu. Ova formula je ARRAY formula i završavate je sa Ctrl+Shift+Enter.

=IF(MONTH(DATE(2014;1;1))<>MONTH(DATE(2014;1;1)-(WEEKDAY(DATE(2014;1;1);2)-1)+{0;1;2;3;4;5}*7+{1\2\3\4\5\6\7}-1);"";DATE(2014;1;1)-(WEEKDAY(DATE(2014;1;1);2)-1)+{0;1;2;3;4;5}*7+{1\2\3\4\5\6\7}-1)

--------------------------------------------------------------

Ns Sheetu Značajni datumi trebate:

Na ovom Sheetu (Radnom listu) unosite važne ili značajne datume u kalendarskoj godini (praznici, godišnji odmor, rođendani i slično). Poželjno je imenovati raspone podataka na ovom Sheetu (Dogadjaji i Praznici) i raditi sa imenovanim rasponima (range) iako to ne morate

praznici i značajni datumi u kalendarskoj godini 2014

Nakon umetanja svih formula i postavljanja Conditional Formatting formatiranja ćelija u određenom rasponu podataka imate izrađen vlastiti kalendar u Excelu (koji može izgledati ovako kao na slici ispod. Download ovog kalendara iz ovog primjera možete izvršiti na ovom linku;
- Excel 2003 - KALENDAR U EXCELU S PRAZNICIMA ZA 2014 - DOWNLOAD
- Excel 2007 - KALENDAR U EXCELU S PRAZNICIMA ZA 2014 - DOWNLOAD

  Primjer kalendara za 2014 s državnim praznicima i blagdanima u Excelu

Kalendar u Excelu za 2014 godinu (Calendar in Excel)

Drugi primjer je kalendar u Excelu bez značajnih datuma. Dakle jednostavan kalendar koji prikazuje datume. Njega možete koristiti za ispis (print) da bi ste mogli pratiti datume za određeni mjesec. Izmjenom broja godine, mijena se kompletan kalendar. U kalendaru se ističe trenutni datum tekućeg mjeseca.

Kalendar je u potpunosti funkcionalan i otvoren za preinake, pa ako vam se da proučavati ga i po svojoj zamisli preuređivati, downloadajte ovaj kalendar na ovim linkovima;

- Kalendar za 2014 godinu sa promjenjivim mjesecima Excel 2003
- Kalendar za 2014 godinu sa promjenjivim mjesecima Excel 2007

primjer kalendar za 2014 godinu u Excelu

Adsense sponzor 

Primjer gotovog kalendara  za više kalendarskih godina sa praznicima i blagdanima

Ovaj treći primjer Kalendar s neradnim danima i blagdanima izradio je kolega a isti se nalazi na njegovoj web stranici uz još neke programe.

Croexcel KALENDAR sa mogućnošću izbora više godina unaprijed i označava važnije datume u odabranoj kalendarskoj godini (praznike). Isti možete downloadati na www.croexcel.com.

Kalendar sa izborom više godina i značajnim datumima u Excelu
Pregled svih mjeseci promjenom broja godine

Ako želite pregledati sve mjesece u kalendarskoj godini iskoristite jednostavan kalendar na kojem je dovoljno promijeniti godinu i automatski vam se mijenjaju svi datumi u mjesecima. Kalendar je izveden pomoću Excelovih formula

DOWNLOAD kalendara za 2014 godinu iz ovog primjera


 

ADVENT Kalendar u Excelu 2007

Ovaj kalendar koji je namijenjen za Adventske datume u predblagdansko vrijeme prikazuje datume koji su vezani uz ADVENT.
Kalendar na sebi sadrži polja za svaki datum koji je vezan uz ADVENT. Download ovog kalendara možete skinuti na linku ADVENT Kalendar


Kalendar 2014 u Wordu sa slikama

Ako želite izraditi kalendar za 2014 godinu sa slikama svoje obitelji ili određene osobe ili pak bilo kakvim slikama skinite ovu datoteku raspakirajte je i umetnite svoje slike. Imat ćete svoj kalendar sa slikama za 2014 godinu u Word dokumentu koji naravno možete ispisati na printeru u boji.
Download kalendara sa slikama u Wordu

Izrada kalendara za 2014 godinu sa slikama u Wordu


Kalendar za vođenje statistike u Excelu
(Igrajte se sa statističkim podacima u Excelu)

Ovaj kalendar koji je kreirao kolega sa Excelancije ima funkciju kako možete voditi statistiku posjeta svom blogu ili web stranici. (ovaj text prenesen je uz dozvolu autora). Kalendar možete downloadati OVDJE

Kalendar za vođenje statistike u Excelu

U ovom dijelu bit će riječi o Calendar Control (slika desno). Ova kontrola je vrlo zgodna i intuitivna, a omogućuje da s appleta kalendara koji prikazuje jedan mjesec pozovete određeni datum i upišete ga u neku ćeliju.

Ovaj unos zatim možete koristiti u najrazličitijim kalkulacijama. Krenimo od početka. Calendar Control spada u Active X kontrole. To znači da ga pozivate s Control Toolboxa.

Control Toolbox ćete pozvati preko izbornika View -> Toolbars -> Control Toolbox (koji je ekvivalentan ribbon u Excelu 2007, iskreno nemam pojma).

Calendar control spada u one kontrole koje po defaultu nemaju svoj gumb na Control Toolboxu, a pozvat ćemo ga na taj način da kliknemo na gumb More Contols, odaberemo Calendar Control i zatim kliknemo bilo gdje na worksheetu gdje želimo pozicionirat kontrolu.

Calendar Control

 
Konačni uradak izgleda ovako kao na slici desno:

Vjerojatno ste prilikom postavljanja kontrole na worksheet zapazili da se uz Calendar Control nalazi i broj, u mome slučaju to je 11.0. Ovaj broj je oznaka verzije kontole, koja odgovara instaliranoj verziji Officea.

Naša kontrola trenutno nije funkcionalna, jer se nalazi u Design Modu. To nam pokazuje prvi gumb na Control Toolboxu (stilizirani trokut i ravnalo) koji je uključen. Dok smo u Design Modu možemo uređivati kontolu (mjenjati joj poziciju, format, ponašanje i sl.), ali je ne možemo koristiti.

Da bi editirali kontrolu kliknemo na nju desnim gumbom miša i s pop-up menija odaberemo Properties. U dijalogu koji se otvorio nalaze se sve postavke kontrole koje možemo prilagoditi svojim potrebama.

kalendar u exceluMi ćemo se pozabaviti samo onom koji je najvažnija, a to je LinkedCell. Tu upišemo adresu ćelije za koju želimo da u nju kontrola upiše datum koji na njoj odaberemo npr. $A$1. Kada smo to učinili kliknemo na gumb Exit Design Mode i kalendar je spreman za korištenje. Isprobajte ga klikajući datume i pogledajte kako kontrola upisuje željeni datum u ćeliju $A$1.

Na ovaj način možemo olakšati unos datumskih parametara u naše aplikacije. Kao primjer složio sam jednu vrlo jednostavnu, koja računa dob u danima, mjesecima i godinama. Prvo što sam učinio je da sam postavio LinkedCell na ćeliju D5, a zatim u ćeliju C17 unio formulu koja uz pomoć DATEDIF funkcije računa starost:

=DATEDIF(VALUE(D5);TODAY();"y") & " god, " & DATEDIF(VALUE(D5);TODAY();"ym") & " mj i " & DATEDIF(VALUE(D5);TODAY();"md") &" dana"

Više o DATEDIF i ovoj formuli možete naći u ovdje. Primjetite da u sintaksi formule ne koristim direktno vrijednost u ćeliji D5, nego upotrebljavam funkciju VALUE. To je zbog toga što kontrola u ćeliji D5 ne vraća datumsku vrijednost, nego tekst, koju funkcija VALUE pretvara u validnu vrijednost s kojom se može kalkulirati. Kako bi onemogućili korisnika da nešto sprčka u ovoj mini aplikaciji, cijeli worksheet je protectan, samo je ćelija D5 unlockana jer u nju preko kontrole unosimo vrijednost koju koristimo u našoj aplikaciji. Konačno, malo formatiranja i cijela stvar izgleda kao na slici ispod.

Adsense sponzorkalendar dobne starosti
Zgodno je da ako na ovoj kontroli odete u siječanj ili veljaču 1900, vidjet ćete da je datum koji kontrola vraća u ćeliju za jedan dan ispred datuma na koji ste kliknuli. Tako da ako ste kliknuli na 1. siječanj 1900., u linkanoj ćeliji ćete dobiti datum 2. siječanj 1900.

Ova nelogičnost je posljedica čuvenog leap year buga. Kontrole ne koriste Excelov, već VBA datumski sistem, a po VBA datumskim specifikacijama 1900. (ispravno) nije prestupna, što je vidljivo i na samoj kontroli obzirom da nema datuma 29. veljače 1900.

Gordijsko rješenje je da je u VBA izvršen pomak za 1 dan unazad, tako da serial date value 1 u VBA odgovara datumu 31. prosinca 1899. Ova dva sustava se usklade s datumom 1. ožujka 1900, pa ako kalkulirate s datumima koji padaju prije ovog dana, imajte u vidu da ta kalkulacija zbog gornjih razloga neće biti točna, odnosno da rezultat treba umanjiti za jedan dan. Kalendar 2013 pogledajte na linku.

Da zaključim, s kontrolama se može znatno olakšati i pojednostaviti unos i manipulacija podacima u Excelu, posebno manje iskusnim korisnicima. Postoji hrpa ActiveX kontrola koje imate instalirane kako s Windowsima, kako s Officeom i svim ostalim aplikacijama koje imate na svom računalu. Problem kod korištenja ActiveX kontrola, osobito ako je riječ o nekim egzotičnima, je taj što ih možda korisnik nema instalirane ili registrirane na svom računalu. Konkretno Calendar Control, koliko je meni poznato, je kontrola koja se instalira s Accessom i ako nemate instaliran Access, mislim da vam kalkulator dobi neće raditi. Isto tako postoji mogućnost da neke kontrole neće raditi u drugim verzijama Officea. Ja nisam puno ovo istraživao, ali mislim da je svakako mudro pri upotrebi kontrola ispitati u kojem okruženju će se koristiti. AgeCalculator skinite ovdje.

Ako želite pogledati Katolički Kalendar za 2014 godinu kliknite na linili Kalendar za 2015 godinu u Excelu


Ova web stranica koristi COOKIES - COPYRIGHT ©- 2006 - 2017 - IvanC  - Sva prava pridržana.  ic.ims.hr