IZBORNIK HOME FORUM ACCESS EXCEL WORD  .
   
  HOME
   
Install JOOMLA to XAMPP
Install JOOMLA to WAMP
Run Joomla 3x na WAMP localhostu
Backup Joomla to localhost XAMPP
Adding AdSense to JOOMLA Article
Install Joomla template
Backup SQL baze
Problemi instalacije Joomla 3x na web server
   
Clean install phpBB 3x
Kako instalirati phpBB2 forum na WEB server
Kako instalirati hrvatski jezik na phpBB2 forum
Kako izvršiti upgrade phpBB2 na phpBB3 forum 
Kako izraditi SQL bazu
Kako prebaciti phpBB forum sa servera na localhost
Kako nadograditi phpBB2 forum
Kako zabraniti spam botovima pristup
Kako instalirati hrvatski jezik na phpBB3 forum
Kako instalirati novi stil na phpBB3
AdSense i phpBB
Kako dodati Multiple BBCode MOD - phpBB2
Kako dodati YouTube MOD na phpBB2
Kako dodati YouTube i Google video na phpBB3
Kako spriječiti spammere da se registriraju na phpBB3
Greška 'Internal server error' prilikom konvertiranje foruma phpBB2x u phpBB3x'
   
 
 

 

-

 
BROJEVNI SUSTAVI ( Bin, Dec, Hex, Okt )
Elektroničke šeme
CISCO - Informatičke mreže ( konfiguracija rutera )
Mreža - Windows Vista - Windows XP - Windows 98SE
Zanimljivi linkovi
Windows XP - za početnike
Internet Explorer 8 za početnike
Outlook Express - za početnike
MS Access - za početnike
MS Excel - za početnike
MS PowerPoint - za početnike
MS Word - za početnike
Front Page 2003 - za početnike
MS Publisher - za početnike
MS OUTLOOK za početnike
 
 
 
 
.

Kako prebaciti Joomla 3x sa web stranice na računalo tj. WAMP localhost i vježbati ili testirati kreiranje modula, kategorija, članaka i linkova. Kopiranje i prebacivanje Joomla 3 na računalo, Kako vježbati i učiti raditi u Joomla 3x, Kako naučiti raditi u Joomla 3x web CMS-u, Kopirajte Joomla3 na svoje računalo i testirajte modules plugins extensions itd.

Joomla 3x na WAMP localhostu

Search This Web Site

Adsense sponzor

Kako kopirati ili prebaciti Joomla 3x sa web domene na localhost server tj. računalo

Ovaj tutorijal namjenjen je početnicima koji imaju instaliranu Joomla 3x web stranicu na web domeni. Pretpostavka je da korisnici znaju ulogirati se u Joomla 3 i kreirati članak kao i link. Dakle namjena je početnicima-prosječnim korisnicima Joomla web CMS-a koji žele naučiti više o administraciji Joomla 3 CMS-a ali se ne usuđuju vježbati na svojoj web stranici/web domeni zbog straha da nešto ne "zbrljaju". Za prosječne korisnike ili početnike u administriranju Joomla 3 web stranica idealno je da kopiraju cijelu web stranicu sa web domene na svoje računalo. Tada na kopiji svoje web stranice mogu vježbati kreiranje modula, kategorija, članaka, menu linkova, instalaciju extenzija, isprobavanje plugins i vršiti ostala testiranja bez straha da će učiniti nešto pogrešno pa neće znati kasnije ispraviti. O starijim verzijama Joomla i kako prebaciti Joomla na localhost već sam pisao na tutorijalu. Napomena: phpMyAdmin je dio paketa WAMP server, no vi možete naknadno skinuti noviju verziju i instalirati je na vaš WAMP.

Pretpostavka je slijedeća da:

 • Imate instaliranu web stranicu Joomla 3x na svojoj web domeni
 • Imate pristup u phpMyAdmin panel na web domeni da bi mogli izvršiti backup SQL baze na svoje računalo
 • Imate FTP programsku aplikaciju za download datoteka sa web domene/servera (Total Commander, WinSCP, FileZilla i slično)
 • Imate instaliran WAMP localhost web server aplikaciju na računalu

Ako ste ispunili sve preduvjete iznad navedene, potrebno je da se pripremite za kopiranje vaše web stranice na lokalni web server na računalu. Slijedeći koraci opisuju sve potrebne predradnje i pripreme da bi ste uspješno kopirali i osposobili Joomla 3x za ispravno funkcioniranje na WAMP localhost računalu. Za neke vama nepoznate teme pogledajte izbornik s lijeve strane i uočite linkove vezane uz Joomla CMS.

Preduvjeti za ispravan rad Joomla 3x na localhostu:

 1. Izvršite download WAMP i instalirajte ga na računalo ako niste. Instalacija WAMP-a je vrlo jednostavna i automatizirana. Ovdje je važno da postavite pristupne lozinke za localhost koje ćete lagano pamtiti pa recimo npr. (root/root). Ako niste sigurni što trebate učiniti i kako konfigurirati lozinke u phpMyAdmin evo kratkog opisa.
  - nakon završene instalacije WAMP servera paketa, pronađite datoteku config.inc.php na putanji: C:/wamp/apps/phpmyadmin?.?.?/config.inc.php
  - Znakovi ?.?.? označavaju trenutno instaliranu verziju phpMyAdmin aplikacije. Otvorite datoteku config.inc.php sa nekim tekstualnim editorom (npr. Notepad++) - Pronađite dvije linije koda i postavite postavke kako slijedi (linija 32 i 33)
  Konfiguracija usera i password na WAMP localhostu za pristup SQL bazi
  /* Authentication type */
  $cfg['Servers'][$i]['verbose'] = 'mysql wampserver';
  //$cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'cookie';
  $cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'config';
  $cfg['Servers'][$i]['user'] = '
  root';
  $cfg['Servers'][$i]['password'] = 'root';
  /* Server parameters */
  $cfg['Servers'][$i]['host'] = '127.0.0.1';
  $cfg['Servers'][$i]['connect_type'] = 'tcp';
 2. Pripremite si lozinke za pristup SQL bazi kao i pristup za administraciju Joomla 3x (one koje su vezane za vašu web stranicu)
 3. Pripremite si lozinke za pristup SQL bazi na localhostu ako ste drugačije konfigurirali (spomenuo sam da smo pretpostavili da su user=root / passw=root)
 4. Izvršite backup SQL baze sa web domene kroz phpMyAdmin panel na svoje računalo u neki folder npr. C:/Temp/naziv_vase_sqlbaze.sql.
  Ovdje želim napomenuti da izvršite backup sve tri verzije (.sql, .gz i .zip) za svaki slučaj
 5. Kreirajte folder ili direktorij joomla3 na WAMP localhost web serveru (C:/wamp/www/joomla3/)
 6. Pokrenite FTP programsku aplikaciju (ja koristim TC), spojite se putem FTP-a na vaš web server na domeni, uđite u "root" folder i kopirajte sve datoteke (osim .htaccess) sa web domene iz "root" foldera na računalo u folder na putanji C:/wamp/www/joomla3/

  Kopirane datoteke Joomla 3x sa web servera/domene na WAMP localhost računalo

Korak 1

Restore SQL baze sa web servera na localhost

Standardno slijedi import ili restore SQL baze kroz phpMyAdmin aplikaciju. Jedan od načina je da mnogi korisnici prvo kreiraju praznu SQL bazu istog naziva u phpMyAdmn panelu pa onda izvrše import bekapirane SQL baze preko kreirane prazne baze. Mi ćemo ovdje učiniti nešto drugačije radnje i izvršiti automatsko kreiranje/importiranje SQL database. Kao prvi korak idemo napraviti neke izmjene u SQL datoteci koju smo skinuli sa web domene (izvršili backup).

Automatsko kreiranje i importiranje SQL Database

Pronađite datoteku C:/Temp/naziv_vase_sqlbaze.sql i otvorite je pomoću Notepad++ programa ili nekog drugog TXT editora. Pronađite liniju koda 28 i 29. Upišite slijedeće (pogledajte sliku ispod). Pazite, da ispravno i točno upišete naziv vaše SQL baze koja se nalazi na web serveru/domeni.

linija koda 28: CREATE DATABASE naziv_vase_sqlbaze;
linija koda 29: USE naziv_vaše_sqlbaze;

Automatizacija importa SQL baze u phpMyAdmin panelu

Na ovaj način iznad na slici, prilikom importa SQL database automatski ćemo
- automatski kreirati novu SQL Database u phpMyAdmin panelu naziva identičnog kao na web serveru/domeni i
- automatski importirati bekapiranu SQL bazu

Kada ste izvršili izmjene snimite SQL datoteku naziv_vase_sqlbaze.sql

Korak 2

Pokretanje phpMyAdmin GUI sučelja u browseru

Kao drugi korak potrebno je importirati našu SQL bazu koju smo skinuli sa weba u localhost, opet kroz phpMyAdmin panel. (kao što smo rekli ona se nalazi u C:/Temp/naziv_vase_sqlbaze.sql i upravo smo na njoj radili preinake u koraku ispred). Idemo pokrenuti phpMyAdmin panel na WAMP localhostu.

Run phpMyAdmin on WAMP localhost web server

KORAK 3

Import SQL database kroz phpMyAdmin panel

Kada se otvorio phpMyAdmin panel u browseru potrebno je kliknuti na naredbu Import i koristeći Browse button pronaći datoteku vaše SQL database na kojoj smo radili preinake. Sjećate se ona se nalazi u C:/Temp/naziv_vase_sqlbaze.sql. Nakon selektiranja i učitavanja SQL database kliknite na GO button i sačekajte. Nakon nekog vremena ako je sve u redu pojaviti će vam se informacija o uspješnom kreiranju SQL database a naziv SQL baze pojaviti će se u lijevoj strani na izborniku. Ako ne ide import čiste-nekompresirane .sql baze tada probajte .zip ili .gz (naravno prethodno napravite izmjene/preinake koje sam naveo iznad, tj. dovoljno je izmjenjenu nekompresiranu sql bazu kopirati u kompresiranu datoteku).

Import SQL database via phpMyAdmin panel

EVENTUALNI PROBLEM:
U koliko dođe do nekih problema postoji mogućnost da je SQL database prevelika (u tom slučaju ja uvijek koristim kompresirane datoteke), a i tada se
može pojaviti poruka nešto kao "Maximum execution time error..." ili nije dovoljan "Time limit" veza sa server aplikacijom ili "Internal server error", takve stvari se rješavaju ovisno o aplikaciji.
- npr. Time limit problem na XAMPP za rješenje pogledajte na dotičnom na linku
- npr. Time limit za probleme prilikom instalacije ili konverzije sa phpBB3x forumom
- npr. Time limit problem na WAMP-u pogledajte na slijedećem linku: http://forum.wampserver.com/read.php?2,28660

Mi idemo dalje pod pretpostavkom da je sve prošlo OK. Sada kada imamo spremnu SQL bazu na našem WAMP localhost serveru idemo rekonfigurirati datoteku configuration.php

Korak 4

Re-konfiguriranje ili izmjene postavki configuration.php datoteke

Kao prvo pogledajte da li vaša datoteka ima atribut read-only (u principu ne bi trebalo biti ali za svaki slučaj ako ne možete editirati ovu datoteku tada ona ima atribut samo za čitanje Read-Only). Na web serveru vaše domene ova datoteka ima atribut 444 ili 600 ili 644 (ovisi kako ste postavili) a s obzirom da radimo na našem računalu i na localhostu slobodno možemo promijeniti atribut datoteke da bi datoteku mogli re-konfigurirati. Dakle uklonimo sve atribute sa ove datoteke. U principu prilikom FTP downlaoda svih datoteka ovaj atribut bi se trebao ukloniti i ostati samo (a) arhivski. Ja koristim Total Commander pa lako mogu vidjeti da li je Read-only i po potrebi promijeniti atribut. Isto tako atribut read-only možete ukloniti kroz Windows Explorer tako da kliknete desnom tipkom miša na datoteku => Properties (svojstva) i pri dnu dijalog prozora isključite kućicu za Read only (samo za čitanje). Ako ima uklonite ga jer trebamo napraviti neke izmjene.

Dakle kada smo uklonili read only atribut sada možemo izvršiti izmjene u datoteci configuration.php. Otvorite vaš Notepad++ i u njemu učitajte datoteku configuration.php iz foldera na putanji C:/wamp/www/joomla3/.

Pronađite linije 16 do 19 i postavite kao što je na slici ispod (pazite da ne obrišete apostrofe i točka-zarez)

- linija 16 user: root
- linija 17 password: root
- linija 18 user: naziv_vase_sqlbaze
- linija 19 prefix: ne trebate dirati ili mijenjati

Postavke user i password u Joomla configuration.php datoteke na WAMP localhostu

Spustite se dolje i pronađite slijedeće linije koda, pa postojeće sa web server putanjom izmjenite u slijedeće putanje:

- linija 57 log_path: C:\\wamp\\www\\joomla3/logs
- linija 58 tmp_path: C:\\wamp\\www\\joomla3/tmp

Postavljanje Logs i Tmp foldera u datoteci configuration.php na WAMP serveru

Snimite datoteku configuration.php nakon izvršenih izmjena.
Za više informacija i detalja o postavkama i podešavanju configuration datoteke ako vas zanima pogledajte na linku
https://www.ostraining.com/blog/joomla/guided-tour-your-joomla-configurationphp-file/

Korak 5

Pristup ka kopiranoj web stranici sa web servera/domene na WAMP localhost web serveru

I na kraju potrebno je pristupiti našoj kopiranoj web stranici sa web domene na WAMP localhost web server. Pokrenite WAMP i nakon što se učitaju svi potrebni servisi (kada je ikona WAMP zelene boje) kliknite i na vrhu skočnog izbornika klik na "Localhost". Otvorio vam se defaultni web browser i u njemu imate određene elemente WAMP localhost servisa. Nas zanima stupac pod nazivom "Your Projects". Kliknimo na folder naziva "joomla3".

Run Joomla 3x on WAMP localhost web server

U browseru se treba otvoriti vaša web stranica identična kao i na web domeni. Možete surfati na web stranici kao da ste na internet domeni.

Nadalje, iza URL adrese upišite "administrator/" (npr. http://localhost/joomla3/administrator/) i pojavljuje vam se ulazni prozor za pristup administracije Joomla web CMS-a. Upišite vaše pristupne šifre identične onima na web domeni. Ako ste uradili sve kako treba iz opisa ovog tutorijala tada ste se ulogirali u Adminstratorski kontrol panel (ACP) u Joomla 3x.

Adsense sponzorAdministrator Joomla 3x na WAMP web serveru

Nadam se da ste nešto naučili, a na vama ostaje da učite administrirati Joomla 3x na WAMP localhost web serveru. Sada možete kreirati module, kategorije, testirati članke, extenzije i razne dodatke tj. plugins. Uživajte!   

Adsense sponzor
  Ova web stranica koristi COOKIES - COPYRIGHT ©- 2006 - 2018 - IvanC  - Sva prava pridržana.  ic.ims.hr