IZBORNIK HOME FORUM ACCESS EXCEL WORD  .
   
  HOME
   
Install JOOMLA to XAMPP
Install JOOMLA to WAMP
Run Joomla 3x na WAMP localhostu
Backup Joomla to localhost XAMPP
Adding AdSense to JOOMLA Article
Install Joomla template
Backup SQL baze
Problemi instalacije Joomla 3x na web server
   
Clean install phpBB 3x
Kako instalirati phpBB2 forum na WEB server
Kako instalirati hrvatski jezik na phpBB2 forum
Kako izvršiti upgrade phpBB2 na phpBB3 forum 
Kako izraditi SQL bazu
Kako prebaciti phpBB forum sa servera na localhost
Kako nadograditi phpBB2 forum
Kako zabraniti spam botovima pristup
Kako instalirati hrvatski jezik na phpBB3 forum
Kako instalirati novi stil na phpBB3
AdSense i phpBB
Kako dodati Multiple BBCode MOD - phpBB2
Kako dodati YouTube MOD na phpBB2
Kako dodati YouTube i Google video na phpBB3
Kako spriječiti spammere da se registriraju na phpBB3
Internal server error while converting phpBB2x to phpBB3
   
 
 

 

-

 
BROJEVNI SUSTAVI ( Bin, Dec, Hex, Okt )
Elektroničke šeme
CISCO - Informatičke mreže ( konfiguracija rutera )
Mreža - Windows Vista - Windows XP - Windows 98SE
Zanimljivi linkovi
Windows XP - za početnike
Internet Explorer 8 za početnike
Outlook Express - za početnike
MS Access - za početnike
MS Excel - za početnike
MS PowerPoint - za početnike
MS Word - za početnike
Front Page 2003 - za početnike
MS Publisher - za početnike
MS OUTLOOK za početnike
 
 
 
 
.

Backup Joomla 2.5.x na localhost WAMP server; Copy and Restore Joomla from Internet Web server to localhost WAMP web server

Kako prebaciti Joomla 2.5.x sa Internet web servera
na localhost WAMP web server

Search This Web Site

Adsense sponzor

U koliko imate web stranicu izrađenu u Joomla 2.5.x verziji (joomla verzije 2.5.24, 2.5.27, 2.5.28) i želite izvršiti upgrade na noviju verziju a niste sigurni kako bi prošao update ili upgrade, tada je najbolje sve promjene ili izmjene isprobati na localhost serveru. Za ovu priliku i ovaj tutorijal, pokazati ću kako možemo izvršiti prebacivanje funkcionalne web stranice sa web servera na naše računalo ili localhost WAMP server (backup sa web servera na localhost WAMP).

Preduvjeti:

- Skinuti sa Interneta zadnju verziju instalacije WAMP servera (radi podrške Apache, PHP i ostalog)
- Skinuti full instalaciju Joomla CMS, identične verzije koju koristite na web serveru

 1. Napraviti Backup SQL baze sa web servera kroz phpMyAdmin (ovdje je poželjno da u phpMyAdmin panelu pogledate koji je prefix za tablice SQL baze (npr. h9Gr4_) i zapišite si negdje, trebat će vam kasnije. Da bi vidjeli koji je prefix, kliknite u phpMyAdmin panelu na Internet web serveru na naziv SQL baze da se otvore zapisi i pogledajte prefix. Backup SQL baze kreira datoteku određene extenzije. Ova datoteka može imati extenzije (sql, zip, gz) zavisno koju opciju ste izabrali tijekom backupa sa Internet web servera (savjetujem da napravite backup za sve tri verzije u slučaju da jedna ne prođe prilikom importa na Wamp sever).
 2. Napraviti FTP download, Backup svih datoteka sa web servera (koristeći: filezilla, winscp ili total commander). Dakle skinite sve datoteke (osim .htaccess datoteke) sa servera u neki folder na svom računalu (npr. folder pod nazivom 'arhiva-joomle').
 3. Download datoteke za instalaciju WAMP na računalo
 4. Instalacija JOOMLA CMS npr. verzija 2.5.24 ili 2.5.28

Nakon što ste sve pripremili krećemo sa instalacijom WAMP-a

KORAK1.

Prvi uvjet je da na osobno računalo instalirate paket web server WAMP.
Tokom instalacije WAMP servera postavite važne user/passw podatke

npr.
user: root
passw: root

da se lakše možete snalaziti i jednostavnije pristupate u phpMyAdmin. Nakon instalacije WAMP localhost servera i pokretanja, u vašem browseru imate situaciju kao na slici ispod

Instalirani WAMP server na localhost računalu

KORAK2.

Nakon instalacije WAMP-a potrebno je kopirati instalacijske datoteke Joomla npr. ver 2.5.28 u WAMP/www. folder. Dakle kopirajte sve datoteke za instalaciju full verzije Joomla 2.5.28 u folder C:\wamp\www\joomla2528
Na slici ispod uočite kako izgleda folder Joomla2528 u WAMP-u

Subfolder u WAMP direktoriju za instalaciju Joomla na localhost

KORAK 3.

Idemo pokrenuti phpMyAdmin panel i kreirati SQL bazu identičnog imena kao i na web serveru
(nemojte još vršiti import SQL baze, samo je kreirajte).
Uzmimo za primjer da naša original SQL baza na Internet web serveru ima naziv "dbaza_joomla2528" Na slici pogledajte kako se kreira SQL baza u phpMyAdmin panelu

Startanje phpMyAdmin panela

Kreirana nova SQL baza u phpMyAdmin panelu

KORAK 4.

Nakon kreiranja prazne SQL baze identičnog naziva kao i na Internet web serveru, u ovom koraku idemo instalirati Joomla 2.5.28
Dakle, pokrenite "localhost" WampServer panel preko WAMP izbornika i kliknite na folder vašeg projekta, u ovom slučaju to je "joomla2528".

Pokretanje WAMP localhost

KORAK 5.

U slijedećem koraku automatski se pokreće instalacija Joomla 2.5.28
Tijekom instalacije JOOMLA obratite na slijedeće: za pristup SQL bazi upišete user: root/ passw: root (sjećate se ove podatke smo upisali kada smo instalirali WAMP server a služe nam da Joomla može pristupiti SQL bazi) a naziv SQL baze napišite identično ime kako smo je kreirali (dbaza_joomla2528) što je stvarni naziv vaše SQL baze na Internet web serveru, nadalje za prefix također upišite onaj koji smo na početku pogledali dok smo radili backup SQL baze (h9Gr4_) jer je ovo stvarni prefix u vašoj originalnoj SQL bazi sa Internet web servera.
Završite instalaciju ali tako da podatke za pristup administratora upišete stvarnu user/passw kao što su na vašem web serveru (no nije nužno). Nadalje tokom instalacije potvrdite instalaciju primjera web stranice za početak tako da se nakon instalacije može pojaviti nekakv default template. Završite instalaciju JOOMLA 2.5.28 i obrišite instalacijski folder

KORAK 6.

Pokrenite instaliranu web stranicu Joomla 2.5.28 preko WAMP localhost panela (vidi korak 4). Provjerite je li sve u redu sa stranicom i da li funkcioniraju trenutni izvorni default Joomla linkovi. Ako stranica funkcionira uđite u administratorski panel Joomle (http://localhost/joomla2528/administrator)
Upišite vaše originalne user/passw podatke (napisao sam da za pristup admin panelu koristite stvarne podatke, nije nužno ali tako smo definirali). Ako ste bez problema ušli u admin CP Joomla i sve funkcionira idemo na slijedeći korak.

KORAK 7.

S obzirom da smo kreirali praznu SQL bazu na početku što znači da SQL baza ne sadrži nikakve podatke i tablice, instalirali smo Joomla 2.5.28 a baza je prazna, uradite slijedeće.

 1. Zatvorite web stranicu (browser) na WAMP localhostu
 2. Pokrenite phpMyAdmin panel (vidi korak 3)
 3. Obrišite SQL bazu pod nazivom 'dbaza_joomla2528' (koju smo na početku kreirali i ona sada sadrži neke podatke nakon instalacije Joomla 2.5.28)
 4. Odmah dok ste još u phpMyAdmin panelu, kreirajte/izradite ponovo novu SQL bazu opet istog naziva 'dbaza_joomla2528' koja je opet sada prazna bez podataka.
 5. Odmah nakon kreiranja nove prazne SQL baze, izvršite Import/Restore vaše originalne SQL arhivirane baze sa Internet web servera (vidi sliku ispod). Sada će se naša originalna SQL baza sa Internet web servera kopirati preko trenutne prazne kreirane baze. Valjda znate gdje ste je arhivirali (pogledaj početak ovog tutorijala). Ako ne znate kako se vrši import SQL baze tada pogledajte dotični link ili sliku ispod. Pronađite vašu arhiviranu SQL bazu na računalu i selektirajte je. Ova datoteka može imati extenzije (sql, zip, gz) zavisno kako ste je arhivirali sa Internet web servera. Ako bude problema tada izaberite GZ ili ZIP datoteku).

Adsense sponzorImport SQL baze u PhpMyAdmin panelu

Ako je import prošao bez problema sada imate originalnu SQL bazu sa ispravnim prefix-om na svom localhost WAMP serveru.

Pokrenite WAMP localhost server. Kliknite na vaš projekt joomla2528, ako je sve prošlo kako treba vi bi trebali imati u browseru vaš web stranicu sa svim podacima kao i na internet web serveru.

Ali ne baš svim elementima, vjerojatno nedostaju template, plugins, images, avatars itd...) U ovom tutorijalu ja se neću baviti sa extensions, plugins, template i ostalim elementima. Ja mogu samo dati savjet da slike i slično koje ste eventualno dodavali u foldere na web serveru kopirate iz onog 'arhiva-joomle' foldera na isto mjesto u Wamp Joomla2528 folder. Ovdje mislim na folder "images" i folder "template". Da bi imali template poput onoga na Internet web serveru morate ga instalirati i na WAMP Joomla2528 folderu.

Cilj ovog tutorijala je bio da početnicima pokažem kako mogu prebaciti Joomla 2.5x CMS na WAMP local server i osposobiti ga da radi ispravno sa svim osnovnim podacima. Naravo potrebno je podesiti sve module, extensions... eventualno instalirati sve što ste imali na Internet web serveru. Ako na WAMP serveru ne funkcionira editiranje "Articles" tada postoji mogućnost problema sa editorom (npr. JCE ili možda sa nekim drugim pluginom koji je funkcionalan na Internet web serveru). Kada ste sve doveli u funkcionalnost, sada se možete igrati sa raznim opcijama i isprobavanjem kojekakvih dodataka i slično.

U slučaju da na kraju svega, kopirate kompletan folder "arhiva-joomle" koji ste putem FTP downloada spremili na računalo, obratite pažnju da u tom slučaju trebate editirati datoteku "configuration.php" ili iskoristite onu koju je instalacija Joomla2528 sama kreirala ali je pregledajte prije korištenja tj usporedite originalnu sa web servera i ovu kreiranu na Wampu.

U stvari radi se o ovim linijama source code koje bi trebale izgledati ovako ispod.

public $host = 'localhost';
public $user = 'root';
public $password = 'root';
public $db = 'dbaza_joomla2528';
public $dbprefix = 'h9Gr4_';
...
...
...
public $log_path = 'C:\\wamp\\www\\joomla2528/logs';
public $tmp_path = 'C:\\wamp\\www\\joomla2528/tmp';

KRATKI REZIME:

 • Backup SQL baze i FTP download sa Internet web servera
 • Instalirati WAMP Server (root/root)
 • U WAMP u WWW folderu krirati folder 'joomla2528'
 • U phpMyAdmin kreirati bazu sa originalnim nazivom sa servera (praznu bazu, arhiviranu bazu ne importirati još sa servera)
 • Instalirati svježu full Joomla 2528
 • Tijekom instalacije upisati originalno ime SQL baze identično na Internet web serveru
 • Za prefiks također upisati original koji se nalazi u SQL bazi na Internet web serveru
 • Tijekom instalacije instalirati primjer default Joomla weba
 • Tijekom instalacije Joomla ispravno upisati usera i passw (root/root) za pristup SQL bazi jer je tako postavljeno prilikom konfiguracije WAMP-a
 • Tijekom instalacije za administratora upisati identičan user/passw da možemo ući u admin CP
 • Završiti instalaciju Joomla 2.5.28
 • Pokrenuti web i provjeriti da li funkcionira (u ovom koraku nema naše originalne baze ni podataka, postoji default primjer Joomla weba)
 • Logirati se u phpMyAdmin CP i obrisati SQL bazu
 • Ponovno kreirati praznu SQL bazu identičnog naziva (sada je prazna i nema tablica)
 • Restore/Import arhivirane SQL baze sa Internet web servera, jednu od extenzija redoslijedom pa koja prođe (.zip, .gz, .sql)
 • Provjeriti web i vidjeti sadrži li web osnovne elemente kao i naša web stranica na Internetu
 • Ako je sve OK sa podacima na Wamp webu i Joomla je konektirana na SQL bazu, treba podesiti ostale elemente (instal/uninstal plugins, extensions i slično, ovdje se treba igrati sa podešavanjima, najvažnije je da smo konektirani na SQL bazu, da su svi moduli, kategorije i članci ispravno prikazani u Joomla2528, da nam editiranje članaka funkcionira i slično). Problema može biti samo zbog kojekakvih dodataka (plugins, extensions itd...)
 • Kopirati arhivirane FTP foldere/datoteke iz arhiviranog foldera u 'wamp/www/joomla2528/' u kojima se nalaze slike i ostala podešavanja koja smo naknadno radili na Internet webu   

Adsense sponzor
  Ova web stranica koristi COOKIES - COPYRIGHT ©- 2006 - 2018 - IvanC  - Sva prava pridržana.  ic.ims.hr