HOME www.ic.ims

   
1 Uvod u AutoCAD 2010
2 KOORDINATNI SUSTAV
3 Vrste koordinata u AutoCAD-u
4 Pokretanje AutoCAD-a
5 Izgled radnog prozora
6 Početne postavke, podešavanje
7 Funkcijske tipke
8 Alatne trake
9 Statusna alatna traka
MOD-ovi
rada
10 UCS -
User Coordinate Sytem
11 Najčešće korištene naredbe
12 Priprema za crtanje i postavljanje granica crteža
13 LAYERS i KOTNI stilovi
14 2D i 3D radni prozor RIBBONS in AutoCAD
15 Crtanje, Kotiranje, Promjene i 3D modeliranje
16 PRAVOKUTNO CRTANJE
17 PLOT - PRINT - ISPIS
18 Shortcut key
   
- AutoCAD 2007
   
AutoCad tutoriali

 

 

TUTORIALI ZA AUTOCAD 2010 - Web tutorial Auto CAD for dummy - plotanje ili printanje u AutoCADu

17. PLOT - Printanje u AUTOCAD-u 2010
MJERILO u Autocad-u

Search This Web Site
Kao što i sami znate svaki program ( dobro, dobro  skoro svaki ) može imati funkciju ( naredbu ) za ispis vašeg rada ( PRINT ).

U Autocadu se ispis naziva PLOT. Dakle kada završite crtež možete ga isprintati ( isplotati ) na pisač ( PLOTER ) ili neki virtualni printer u obliku formata ( JPG, PNG itd.. ). Plotanje crteža (nacrta) vrši se preko već unaprijed pripremljene CTB datoteke sa podešenim debljinama i bojama linija.

Pripreme za PLOT-anje crteža su slijedeće:

- Izrađen crtež
- Instaliran pisač ( ploter ) ili virtualni pisač ( printer )

Gotov crtež ( ili dio crteža ) možete PLOTATI na nekoliko načina.

- iz MODEL-a ( odabrani pogled )
- iz LAYOUTA ( odabrani pogled )

U koliko Plotate ( ispisujete )  neki crtež za koji je potrebno imati SASTAVNICU to možete na dva načina.
Za detalje pogledajte link
Sastavnica .

Ako Vam crtež nakon plotanja (printanja) nije u boji a imate ploter (printer) u boji pogledajte postavke u Layerima za plotanje. U dotičnim postavkama možete podešavati i debljine linije na isplotanom crtežu. Dakle pogledajte Plot Style Manager i customize postavke vašeg plotera.  Za više detalja pogledajte link Debljine linija za plotanje u boji

Za samu početnu radnju ispisa crteža na papir A4 ili A3 ili neki drugi FORMAT PAPIRA uz preduvjete koji su navedeni na početku potrebno se pozicionirati u MODEL ili LAYOUT ( ovisno što želite isprintati )
Nakon pozicioniranja u jedan od navedenih režima rada potrebno je pokrenuti Page Setup Manager. Potrebno je kliknuti na desnom tipkom miša na naziv kartice (Model ili Layout) pa potom na gumb MODIFY

    

Otvara vam se dijalog prozor Page Setup manager

Nakon klika na gumb Modify.. pojavljuje Vam se jedan od dijalog prozora

Za MODEL i LAYOUT vrijede slijedeće potrebe postavki

Printer - ploter

Definicija CTB datoteke je prethodno postavljena datoteka sa postavkama debljine linije i ostalih elemenata na crtežu koji se nalazi na papiru. ( ovo se dosta koristi u Geodeziji ). Uočite ostale postavke koje su bitne za pripremu poltanja na papir.
Također uočite da možete centrirati crtež prilikom plotanja kao i to da ga možete pomjerati na papiru po osi X i Y. Nakon postavljanja postavki kliknite na gumb PREVIEW da vidite kako će to izgledati na papiru. Nakon toga kliknite na DTM => Exit => OK => CLOSE.

Sada imate postavljene postavke za printanje crteža.

PRINTANJE iz režima rada MODEL

Uzmimo za primjer da imamo ovakav crtež kao na slici dolje ( režim rada je MODEL a pogled je Conceptual Visual Style. i mi želimo isplotati samo dio crteža ( recimo lijevi toranj ).

Nalazimo se u režimu rada MODEL. Prethodno smo postavili postavke položaja papira itd... a sada kliknimo na naredbu FILE => PLOT a potom u području "Plota Area" izaberimo sa padajućeg izbornika "Window". Sada nam se u prvom planu pojavio crtež a pokazivač miša je oblika bijelog križića. Selektirajmo dio crteža.

Nakon završnog klika na selektirano područje pojavljuje nam se dijalog prozor Plot-Setupa. Kliknite na gumb PREVIEW i pojavit će Vam se izgled crteža na papiru kakav ste selektirali.

Jednostavno kliknite DTM ( desnom tipkom miša ) na crtež i na naredbu PLOT. Isprintat će Vam se crtež kakav vidite na papiru u Preview pogledu. Uočite da je ovo postupak u režimu rada MODEL.

Dakle kada imate neki veliki crtež ( površinski ) a želite samo dio crteža isprintati ( ZOOM crteža ovisi kakav želite )  tada možete koristiti ovaj način PLOTANJA iz režima rada MODEL ( često se koristi u Geodeziji bez LISP-a ). Ovdje je nebitno mjerilo.

PRINTANJE iz režima rada LAYOUT

U koliko želite printati iz režima rada LAYOUT imate također dvije mogućnosti.

Prva mogućnost je :

Prebacivanje u režim rada LAYOUT ( 1 ili 2 itd.. )
Nakon toga odmah Vam se pojavljuje dijalog prozor za PLOT-SETUP. Postavke postavite kako želite a postavku za "Plot Area" postavite na LAYOUT. Kada kliknete na gumb Preview pojavit će Vam se prazan papir ali nakon zatvaranja istog vraća te se u Layout i uočite Vaš crtež na papiru.

Ovdje obratite pažnju koji Layer vam je "Set Current" ( trenutno aktivan ) tj. njegova boja. Iste boje će Vam biti i okvir crteža ( MODEL ) u kojem možete mijenjati zoom, položaj itd... crteža.

Dakle ako u statusnoj alatnoj traci klikom na gumb PAPER ili MODEL mijenjate aktivnost tako ćete moći i manipulirati crtežom.

printanje, plotanje iz Layouta u Autocadu

Kada Vam je aktivan PAPER tada možete zumirati kompletan papir sa svim okvirima i eventualno dodatnim elementima koji imaju Atribute ( ako ih ima izvan okvira crteža. npr: ako imate neki LISP u kojem se nalaze nekakvi elementi sastavnice ili npr: predloška katastarskog plana u geodeziji ).

Kada Vam je aktivan MODEL tada možete manipulirati crtežom unutar okvira u kojem se nalazi crtež ( dakle zumirati, rotirati, itd... )

Druga mogućnost je :

Ako niste zadovoljni sa prvom mogućnosti tada možete na PAPIR postaviti nekoliko pogleda na crtež ( VIEWPORTS ). Da bi ste imali npr,: ovakav ispis crteža. Uočite da je kompletan Layout prikazan u režimu rada MODEL a trenutno aktivni prozor modela ( okvir zasebnog crteža ) je okomiti zadebljan okvirom debele linije.

Za takvu radnju potrebno je postupiti kao u opisanim koracima na OVOM linku. Ovdje je opisan Insert BLOCK-a za printanje ali na isti način možete odrediti više pogleda na crtež za Plotanje.

AutoCAD - export crteža u JPG sliku

Izradili ste crtež u AutoCAD-u i želite ga poslati prijatelju ali kao sliku JPG ili PNG ili pak umetnuti u Word ili Excel dokument.

Pratite navedene korake kako se to radi:

1. Ovo je naš crtež.


priuntanje, plotanje crteža kao slike u Autocadu

2. Na tekstualnom izborniku kliknite na File => Plot ( ili CTRL+P )3. Potom izaberite za Printer/plotter "PublishToWebJPG.pc3" ili PNG opciju.
Uključite opciju "Center the Plot"
Kasnije ćemo odabrati veličinu papira.
Ukoliko nemate izbor za "PublishToWebJPG.pc3" tada idite na Tools => Options => Plot and publish => pa isključite opciju "Hide system printers"


export crteža kao slika u Autocadu

4. Nakon odabiranja opcije pojavit će Vam se ovakav prozor ( ili sličan )
Odaberite gornju opciju za manju sliku ( ili ako želite veću rezoluciju tada izaberite donju opciju )
5. Idemo sada odabrati veličinu ( rezoluciju ) po želji.
Ja sam odabrao kao na slici da mi stane na papir word dokumenta
6. Čekirajte "Center thr Plot" i kliknite na OK gumb.
Sada imamo JPG sliku kao ova ispod ( koju insertiramo u Word ili pošaljemo kao attach e-mailom )


Ako Vam nije baš najjasnije pogledajte link SASTAVNICA ili skinite-download OVAJ VIDEO *.avi ( 8 MB )
Raspakirajte ovaj ZIP file i pokrenite ga. U ovom videu možete vidjeti kako se nacrtana sastavnica može kopirati iz MODEL-a u LAYOUT a također kako se dodaje VIEWPORTS, kao i prijelaz u LAYOUT-u iz moda MODELA u PAPER i obrnuto.


MJERILO ( SCALE ) U AUTOCADU

NAPOMENA ! U Autocadu crtaju se veličine u stvarnosti ( prave vrijednosti dužina ) a crtež se ispisuje u mjerilu ispisa.

Dugo sam se pripremao za ovaj dio web Autocad tutoriala i pitao se kako objasniti početniku pojam MJERILA i rada sa istim u Autocadu. Prosurfao sam dosta internetom i pregledao neku literaturu ali svatko to objašnjava na svoj način i dosta različito. U principu čak kod nekih pojašnjenja ( zbog kratkoće teksta ) bilo mi je teško sebi dočarati kako to funkcionira na objašnjeni način.

Stoga ću ja pokušati od svega viđenog pronaći ono najpristupačnije početniku ( onako kako ja vidim mjerilo u autocadu ). Ako ste prošli ovaj web Autocad tutorial od početka link po link nadam se da Vam neće biti teško shvatiti ( ali ako niste onda ne znam ;-)

Kao prvo u početku ovog web Autocad tutoriala napomenuo sam da prije samog crtanja potrebno je postaviti  - formirati određene jedinice ( UNITS )

mjerilo u Autocadu

To je za početak crtanja dovoljno. Nadalje prilikom crtanja crtate sa vrijednošću jedinica. Dakle ako crtate u milimetrima tada će 1 mm također biti prilikom crtanja 1 jedinica, 1 cm bit će 1 jedinica ili 1 m bit će 1 jedinica. A prilikom PLOTANJA ćete postaviti mjerilo da bi Vam crtež stao na papir. 

Dodavanje određenih mjerila u padajući izbornik radite pomoću naredbe SCALELISTEDIT u Command Proimpt Line.

  MJERILO u LAYOUT-u

Također možete koristiti alatnu traku ( toolbar ) VIEWPORTS  ( slika iznad ) u radu sa LAYOUT-om u MODELSPACE pa preko padajućeg izbornika birati mjerila za najbolji prikaz na papiru prilikom ispisa na printeru ( Ploteru )

MJERILO U MODEL režimu rada ( MODELSPACE )

Prikaz crteža prilikom crtanja možemo uvećavati i smanjivati pomoću točkića na mišu ( PAN ) ali i mjerila prilikom rada u MODEL-u ( MODELSPACE ) možemo podešavati preko određenih naredbi u Command Prompt Line. No opet to sve ovisi o postavkama. Ako ste crtali u milimetrima i odnos je bio 1 jedinica 1 mm tada će ove naredbe ispod vrijediti, no ako ste crtali u metrima stvarne veličine tada neće ove vrijednosti ispod biti valjane.

U Strojarstvu se najčešće koriste slijedeća mjerila:
za umanjenje => 1:2.5, 1:5, 1:10 itd...  ( 1 jedinica = 1 mm )
za za uvećanje => 2:1, 5:1, 10:1 itd... ( 1 jedinica = 1 mm )
U Građevinarstvu se najčešće koriste slijedeća mjerila: 1:500, 1:100, 1:50 itd.. ( 1 jedinica = 1 cm )
U Geodeziji se najčešće koriste slijedeća mjerila: 1:1000, 1:1400, 1: 2000, 1:2500 1:5000 ( 1 jedinica = 1 m )

Za primjer pokazat ću ovaj crtež ispod. Prva slika je pogled na crtež 1:1 . Ali ako u Command Prompt line upišem slijedeću naredbu

Command: Z [naredba za uvećanje - zoom ]
ZOOM
Specify corner of window, enter a scale factor (nX or nXP), or
[All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window/Object] <real time>: 1/1xp [ prikaz crteža u veličini prilikom crtanja crtanja]

Ako sada opet u Command Prompt Line upišem ovu naredbu

Command: Z [naredba za uvećanje - zoom ]
ZOOM
Specify corner of window, enter a scale factor (nX or nXP), or
[All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window/Object] <real time>: 1/2xp [ crtež se umanjio ]

Ako sada upišemo opet prvu naredbu crtež će se uvećati. Ovaj način uvećanja ( zumiranja ) se koristi u Geodeziji ( a s obzirom da nemam saznanja u drugim granama, ovdje ću prikazati mjerila za Geodeziju, sjetite se da su jedinice za Geodeziju METRI )

Dakle kada PLOTATE crtež u Geodeziji imate nekakvu datoteku na kojoj je crtež neke Katastarske općine i ako ga želite plotati a slučajno ste u režimu rada LAYOUT => MODELSPACE točkićem pomjerili ( zumirali ) crtež pomoću ovi naredbi se možete vratiti na mjerilo koje Vam treba.

1:500 => 2/1xp
1:1000 => 1/1xp
1:2000 => 1/2xp
1:5000 => 1/5xp

Za razliku od gore navedenih imate još mogućnosti pa ću ovdje dati samo primjere mjerila a Vi ih koristite tamo gdje Vam trebaju.

1:250 => 4/1xp
1:750 => 3/2xp
1:1500 => 2/3xp
1:2500 => 2/5xp

S obzirom da decimalni broj u ovakvom načinu zumiranja tj. određivanja mjerila ne vrijedi evo jedan primjer kako odrediti mjerilo.

1:2,5 => 10/25xp ( dakle pomaknimo zarez i imamo odnos brojki za mjerilo )

Ako koristite Viewports toolbar tada i u njemu možete npr: napisati 1:5 => 0.2

U tekstu iznad malo sam pojasnio kako se može odrediti mjerilo za pogled na crtež u MODEL-u.

MJERILO ISPISA

MJERILO ISPISA uvijek treba odrediti ( dakle isplanirati ) prije početka crtanja jer ćemo se prema njemu ravnati kada budemo određivali veličinu teksta na crteži i ostalih elemenata kotiranja. No o tome kasnije na ovoj web stranici.

Neka veličina crteža može biti na papiru uvećana ili umanjena ili u istoj veličini u kojoj smo crtali.

Općenito možemo reći da je MJERILO omjer neke veličine nacrtane na papiru ( V na papiru ) i iste te veličine u stvarnosti ( V u stvarnosti )

FORMULA ZA MJERILO

Ako stvarnu veličinu crteža umanjujemo tada je odnos Mj<1.
Mjerilo se prikazuje pomoću razlomka ( ili znaka za dijeljenje ) gdje je u brojniku broj 1 a u nazivniku faktor umanjenja M.

FORMULA UMANJENJA

Ako stvarnu veličinu crteža uvećavamo tada je odnos Mj>1.
Mjerilo se prikazuje pomoću razlomka ( ili znaka za dijeljenje ) gdje je u brojniku faktor uvećanja N a u nazivniku broj 1. ( ovakva mjerila se često koriste u Strojarstvu za uvećanje )

FORMULA UVEĆANJA

Evo nekoliko primjera:

Radimo sa milimetrima. Mjerilo 1:50 znači da veličina od 1 mm na papiru predočava 50 mm u stvarnosti ( ili 1m na papiru predočava 50 m u stvarnosti ) dakle umanjujemo crtež ovim mjerilom.
Ako radite sa centimetrima i crtali ste  1:1 ( a tako bi trebalo i biti ) tada će mjerilo 1:10 biti slijedeće, 1 mm na papiru je 1 cm na crtežu ( 1cm=10mm )

Prije samog crtanja trebamo odrediti ( isplanirati )  MJERILO. Zašto ?

Zato što ćemo prilikom crtanja trebati kotirati, pisati nekakav tekst i sl. a tada će nam biti potrebne određene veličine teksta, kotnih strelica itd itd. A naravno moramo voditi i računa na kojoj veličini papira ćemo ispisati crtež.

FORMATI i DIMENZIJE PAPIRA:

- A0 => 841 x 1189
- A1 => 594 x 841
- A2 => 420 x 594
- A3 => 297 x 420
- A4 => 210 x 297

PRIMJER:

Evo razloga zašto nam je važno odrediti mjerilo prije samog ispisa.
Uzmimo za primjer da trebamo nacrtati nekakav predmet širine 10 mm i visine 15 mm. S obzirom da je predmet mali mi ga moramo uvećati na papiru prilikom ispisa na A4 ( 210x297 ) a pri tome koristiti sastavnicu. Sastavnica nam je standardna i njen koristan prostor je po horizontali ( širini ) 184 mm a po vertikali ( "visini" ) 285 mm ( ako radimo sastavnicu kao na prethodnom navedenom linku. ( morate voditi računa ako sastavnica ima tablicu pri dnu da i nju uračunate u koristan prostor tj. odbijete) što ja u ovom primjeru nisam jer nisam imao potrebu zbog veličine crteža.

  

Prvo ćemo odrediti mjerilo za širinu ( pogledajte formulu za mjerilo iznad ). Koristan prostor po širini je 184 mm a naš crtež je u stvarnosti širok 10 mm

zatim ćemo odrediti mjerilo za "visinu". Koristan prostor po "visini" je 285 mm a naš crtež je u stvarnosti visine 15 mm

Dakle ovim smo dobili dva rezultata ( mjerila ) koja možemo koristiti. Naravno uzet ćemo ono mjerilo koje je manje ( da bi crtež stao po širini ). Ovdje trebamo obratiti pažnju da uzmemo mjerilo koje ima cijeli broj a ne decimalu. Dakle slijedeće manje mjerilo od 18,4 => je 10

U ovom slučaju naše mjerilo izgleda ovako 10:1 i prilikom ispisa na papiru crtež će biti uvećan 10 puta.

Dakle u LAYOUT-u se prebacite u MODELSPACE režim rada i sa padajućeg izbornika odaberite mjerilo.

Viewport in Autocad   Viewports in CAD

 

Nadam se da sam uspio pojasniti kako se određuje mjerilo .

DODATNI PRMJER: ( uvjet mjerilo i papir => dimenzije ? )

Ako nam npr. netko da zadatak da nacrtamo određeni crtež u MJERILU ispisa 1:50 i dimenziju papira A4. Dakle ovdje su nam uvjetovani parametri Mjerila i veličine papira ( bez obzira koliko je predmet velik u stvarnosti )

Krenimo redom:

- Mjerilo je 1:50
- Papir A4 ( 210 x 297 ) => koristan prostor => 184 x 285 ( morate voditi računa ako sastavnica ima tablicu pri dnu da i nju uračunate u koristan prostor tj. odbijete)

Što moramo prvo uraditi ?
Potrebno je odrediti stvarnu širinu i visinu objekta koji se može prikazati u korisnom prostoru.formula - mjerilo i dimenzije papira

proračun dimenzija papira - formula

Najveća širina objekta u stvarnosti može biti 920 cm a visina 1425 cm ( kada nacrtamo naš crtež i isprintamo na papir)

Adsense sponzorVELIČINA TEXTA na papiru

Napomenuo sam da Mjerilo treba uvijek odrediti na samom početku crtanja. Zašto?
Zato što moramo voditi računa o kotnim stilovima i njihovim veličinama teksta na crtežu i kotnim strelicama. Tako kada dobijete nekakav zadatak trebali bi dobiti i veličinu teksta koji će biti na isprintanom crtežu ( na papiru ). Obično se to kreće od 3-5 mm na papiru ali sve to ovisi o veličini papira ( A4, A3, A2... )

Uzmimo za primjer da da imamo zadane parametre prije crtanja crteža: visina teksta mora biti 3 mm na papiru a mjerilo je 1:10
Kako odrediti veličinu teksta i kotnih završetaka da budu srazmjerni crtežu .
Dakle kolika će biti vrijednost  ( jedinica ) za tekst itd...?
I za to imamo formulu.
 

Adsense sponzorDakle, veličina teksta će nam biti 30 jedinica u AutoCAD-u da bi na papiru to bila veličina 3 mm. Kako se rade postavke za tekst i kotne stilove pogledajte OVDJE

I na kraju bi rezimirao sve gore navedeno vezano uz MJERILA.

1. Postavite Format UNITS
2. Prije samog početka crtanja crteža odredite si ( isplanirajte ) MJERILO u kojem ćete plotati crtež kao i veličinu papira. Na osnovu isplaniranog mjerila ovisit će količina prikazanog crteža na određenom formatu. ( npr: ako ste nešto isplanirali crtati u mjerilu 1:1000 a crtež je obiman po širini i "visini", isti nećete moći cijeli isprintati na format papira A4 u dotičnom mjerilu već samo dio crteža, ovakvi slučajevi se nađu u geodeziji prilikom izrade Kopije Katastarskog plana. )
3. Sve linije ( dužine ) crtajte u Autocadovim jedinicama bez obzira na mjerilo ( dakle dužina 10 u Autocadu jednaka je dužini 10 bilo da se radi o milimetrima, centimetrima ili metrima )
4. U odnosu na mjerilo postavite postavke za kotne stilove ( kreirajte svoj kotni stil ) a isto tako koje veličine će Vam biti opisni tekst
5. Kada nacrtate crtež tada prilikom Plotanja postavite mjerilo ( koje ste isplanirali ) i isprintajte crtež.

Kako se rotira crtež u Layout modelu za ispis pogledajte na linkove
24a. Rotiranje crteža i
24b. Rotiranje crteža => ucsfollow

24c. Postavljanje debljine linija i boje za plotanje 

Adsense sponzorZabranjeno je kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje cijelog sadržaja
ili bilo kojeg njegova dijela bez prethodnoga odobrenja autora web stranice !

Ova web stranica koristi COOKIES - COPYRIGHT - 2010 - 2020 - IvanC -
ic.ims.hr